Skocz do zawartości
IGNORED

Tag Maclaren DAC 20 zna ktoś?

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega w zeszłym roku sprzedał takiego Audiolaba w granicach 3000 ,urządzenie trudne do kupienia.

Podobnie jak preamp gramofonowy ,mało kto się ich pozbywa.

Brzmienie przetwornika - najkrócej jak można napisać - dla zwolenników tzw dzwięku analogowego ( gramofonowego),ogromna melodyka,płynność,aksamitność dzwięku.

Ten Audiolab ,to taka antyTheta.

Tag natomiast oscylował wyraznie w kierunku technicyzacji ( cyfrowości ) brzmienia, no i dość często pojawia się na rynku wtórnym.

Zresztą cała oferta Maclarena była jedną wielką Hucpą, nie dość ,że popsuli brzmieniowo wszystkie stare urządzenia Audiolaba,to na dodatek poziom cen został ustalony na zbyt wysokim poziomie.

Wynik był do przewidzenia - firmę szlag trafił.

Co prawda nastąpiła reaktywacja firmy Audiolab, ale to już nie to samo,

:-((

kurcze, czyli to chyba nie do końca to czego szukam. A może coś polecisz. Potrzebuję DACa który brzmi dość aksamitnie, analogowo... ale z drugiej strony jest zebrany, punktowy, bez rozlazłości - zwłaszcza w niskich rejestrach... myślałem o Audionemesis DC-1 ale przestraszył mnie nadmiar informacji jakoby to jest rozlazłe i misiowate ustrojstwo. I teraz sam nie wiem... Cholera!:)

Nie możesz się opierać tylko na moim zdaniu.

Audio nie powinno uznawać jednoznacznych opinii.Przykłady:

Nie lubię Thety- ale, słuchałem jej w zestawieniu CEC-Electrocompanient-JmLab-Transparent - było świetnie.

Nie cierpię Gryphona-ale słuchałem w zestawieniu Krell-Spendor_TaraLabs - było świetnie.

Może to jednak kwestia konfiguracji sprzętu, a wówczas pozorne spostrzeżenia biorą w "łeb"

Stąd chyba tak częste różne zdania wśród recenzentów i nas - bezpośrednich użytkowników.

Wniosek - odsłuch i jeszcze raz,bardzo dokładny odsłuch.

Chociaż , kupowanie w ślepo też może niekiedy sprawić wielką radochę,ale ryzyko wielkie !

tak - ale perspektywa małej miejscowości w samym rogu Polski to kiepskie miejsce do słuchania różnych rzeczy:)

A co do synergi zestawów to zgadzam się w pełni - możemy być nieźle zaskoczeni czasami:) No nic, trudno męcze się dalej w samotności ze swoim problemem:)

Seba-> Jeśli interesuje Ciebie coś ze źródeł Audiolaba to polecam kontakt z Adamem (Minima Audio). Prócz zajmowania sie kolumnami prowadzi komis i własnie wczoraj rozmawialiśmy. Wiem że w super cenie posiada źródło Audiolaba.

w wolnej chwili spróbuję się doszukać - ale jakoś tak nie kojaży mi się audiolab - mam nadzieję, że się mylę.

Wogóle to brałem dwa daki na początku pod rozwagę - Meridiana jakiegoś 24 bitowego, Thete, audionemesisa - no a teraz ten audiolab. jak się on prezentuje w stosunku do wyżej wymienionych? Wogóle to na allegro jest jakiś Audiolabb 8000 czy coś takiego. czy to wogóle warte jest zainteresowania? cena przywoita - dopłata do mojego NADa 542 niewielka - ale nie wiem czy to krok do przodu czy nie - tylko szkoda, że to CD - wolę jednak sam przetwornik.

Frank

Skąd takie uznanie dla Audilaba? Miałem kiedyś 2 integry i były raczej słabe. Z Tagów przerabiałem prawie wszystko - prócz monobloków. A dac'a jak w temacie mi po prostu podpier..... z domu. Pojawił się gdzieś ? Może to mój ? W swej cenie był po prostu rewelacyjny. Ale i tak wolałem integrę CD 20 R (też u złodzieja ).

Ależ pytanie....., tyle czasu minęło a i systemy inne. Ile za niego chcą ? To bardzo popularny dac w UK, fabryka sprzedawała bezpośrednio za bardzo małe pieniądze.

ceny jeszcze nie znam - ale podobno ma być "dobra". Ale jakoś zniechęciłem się:) jeżeli on rzeczywiście jest mocno cyfrowy to trochę nie to czego szukam... Chociaż jak wiadomo w różnych systemach różnie pewne rzeczy grają...

Seba78

Mogę tylko potwierdzić to co wcześniej napisałem ( dot.przetworników ).

Przekładając ( by łatwiej zilustrować temat ) na przykładzie kolumn głośnikowych :

Dac Audiolaba - brzmienie w stronę Harbeth,Spendor itp.

Dac Taga - brzmienie w stronę Focala,Zollera itp ( ale bez barwy osiąganej przez wymienione głośniki ).

Zintegrowanego odtwarzacza nie słuchałem, tak więc nie mam skali odniesienia ,a na recenzjach nie chcę się opierać ,aczkolwiek rewelacyjne nie były.

Frank

Recenzja cedeka 20R w Audio bardzo pozytywyna, w HiFi Choice sprzed laty (przed zejściem na.... pieski) też niezła,ale faktycznie brakowało mi trochę gęstości a la Meridian. DAC 20 chodził z modyfikowanym MF A2 (zegar),ale ze wszech znakomicie brzmiał w połączeniu z czołgiem-nagrywarką cd Marantza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.