Skocz do zawartości
IGNORED

subwofer SONY SA-W3800 = POTWÓR

yaca

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich uprzejmie

kupiłem ostatnio suba (trzeci raz) Sony model jak w tytule i niewiem czy dobrze zrobiłem.....ten sub ma 38 cm głośnik,pasmo 20-200hz i 200watt sinus - niskie rejestry są tak niskie że niewiem czy to dzwięk czy przejeżdza pociąg po torach----rewelacja za 1000pln mam nareszcie suba który nie dudni ale wspaniale wprowadza najniższą głębię w obraz kinowy.Polecam wszystkim taki zakup.

napiszcie jeśli ktoś też ma ten model--porównamy wrażenia i sprzęt.

DENON 3805+CANTON LE 109,105 ,tyły 2 x sony,TV philips 42`i ACER projektor 169 niepamiętam modelu - no i rodzynek sony saw3800-naprawde sprawia wrażenie...

https://www.audiostereo.pl/topic/36531-subwofer-sony-sa-w3800-potw%C3%B3r/

ten subwofer to narzędzie do ruszania tapczanem....i robi to czysto i precyzyjnie.Wiele kawałków musze słuchać od nowa bo doszły nowe instrumenty,wiele filmów musze obejrzeć jeszcze raz bo przy poprzednim subie dużo straciłem na wrażeniach.

yaca,

czyli wreszcie poczułeś bas, ha?

Tak właśnie, bas się czuje a nie słyszy :-)

Nigdy nie odczuwałem potrzeby suba bo mam dwa woofer'y każdy po 25cm.

Jedyny problem to moc.... ale już niedługo podłączę 1,5kVA :-)

Odkąd ja posiadam suba Sony też poczułem w końcu co to prawdziwe kino (i stereo z prawdziwym wykopem).

Cena w stosunku do jakości jest rewelacyjna...

Tylko ja u siebie posiadam inne monstrum powyższej firmy. Mój sub ma 50 kg, 1000 watowy wzmacniacz wysokiej sprawności, sub oparty jest na 2 głośnikach 30cm pracujących w układzie Push-Push w obudowie zamkniętej. Przez co jest idealny zarówno do kina jak i do muzyki... I jak (przepraszam za słowo) "przypierdoli" to w końcu czujesz, że żyjesz :-)

Słuchałem wielu wynalazków: począwszy od Kody, Jamo, JBL'e po B&W i nic nie dorasta mu nawet do pięt...

Pod tym względem Sony zrobił kawał dobrej roboty.

yaca... Czy Twój sub to bass-reflex czy obudowa zamknięta?

ten sub to bas reflex z wentylacją tylną - stoi w rogu pokoju i bas reflex jest skierowany do niego co potęguje wrażenia.Ten fragment pokoju nagle zaczyna grać swoją budową....całym knifem w tym subie jest monstrualny woofer i nieprzeciętna obudowa wielkosci 25 calowego TV- on sam patrząc na niego powala z nóg.Szkoda że ma wzmacniacz sinus 200Watt ale podejrzewam że przy większym to by było morderstwo....pozdrawiam

Wzmacniacz w nim jest oczywiście za słaby do tego, aby dobrze kontrolować 15 calowy twardo zawieszony głośnik. Dlatego nie jest to sub idealny do muzyki. Jest za wolny i gumowaty w brzmieniu (jak subwoofer w samochodzie nastolatka słuchającego rąbanki hiphopowo-rapowej, łup łup - guma). Nie ma wystarczająco szybkiego impulsu z uwagi na bardzo ciężką membranę (bezwładność) a na dodatek słychać wyraźnie, efekt magazynowania energii przez gumowe zawieszenie (energia zmagazynowana jest oddawana z pewnym opóźnieniem powodując rozmycie transientów). Nie oszukujmy się, taki głośnik wymaga conajmniej 500 solidnych watów, a najlepiej jak ma 1000W i piku ze 2500W. W tym przedziale cenowym jeszcze takich wzmacniaczy nie wkładają ;)

W kinie domowym oczywiście daje wrażenie potęgi i do tego celu jest to jedna z najlepszych opcji za te niewielkie pieniądze. Nie wiem jednak, czy w małym pomieszczeniu (15-20m) będzie optymalny nawet w kinie, bo jest zagrożenie, że bas będzie, ale w pokoju obok. W małych pomieszczeniach lepiej sprawdza się opcja mniejszy głośnik, bardzo mocny wzmacniacz (300-1000W), ale oczywiście na jakość subwoofera składa się więcej czynników i nie można uogólniać.

W sumie do kina domowego, za te pieniądze sub ten daje kawał basu. Jest w stanie poruszyć sporo powietrza. Cena zasługuje na pochwałę, bo spokojnie mogli go wycenić na 2xwięcej i przy cenach w Polsce nie rzucałoby się to i tak w oczy...

można zdjąć maskownicę

sorry aparat a `la czasy PRL-u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-257-100003548 1191343300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 2 Paź 2007, 18:25

>Wzmacniacz w nim jest oczywiście za słaby do tego, aby dobrze kontrolować 15 calowy twardo

>zawieszony głośnik. Dlatego nie jest to sub idealny do muzyki. Jest za wolny i gumowaty w brzmieniu

>(jak subwoofer w samochodzie nastolatka słuchającego rąbanki hiphopowo-rapowej, łup łup - guma). Nie

>ma wystarczająco szybkiego impulsu z uwagi na bardzo ciężką membranę (bezwładność) a na dodatek

>słychać wyraźnie, efekt magazynowania energii przez gumowe zawieszenie (energia zmagazynowana jest

>oddawana z pewnym opóźnieniem powodując rozmycie transientów). Nie oszukujmy się, taki głośnik

>wymaga conajmniej 500 solidnych watów, a najlepiej jak ma 1000W i piku ze 2500W. W tym przedziale

>cenowym jeszcze takich wzmacniaczy nie wkładają ;)

To tu liczy się moc, a nie damping factor?

wasze opinie przyjmuję z pokorą ,i macie też rację ale skok technologiczny jakiego ja doznałem słuchając TONSILA przerasta wszelkie minusy.....w końcu wydałem dokładnie 1009,00 pln a nie np 6999,00 i to też ma bardzo wielki wpływ na podejscie do tego suba. Za te pieniądze otrzymałem naprawde wiele.....co do STEREO wydaje mi sie że moje CANTON LE 109 nawet proszą się żeby tego suba nie załanczać....

yaca

Nawet lepiej, że mas duże Cantony LE109, bo taki sub lepiej się zgrywa z dużymi kolumnami. Z pewnymi gatunkami muzycznnymi może być zupełnie dobrze przy umiejętnym ustawieniu.

Myślę, że to był świetny zakup, pomimo pewnych minusów, oczywiście minusów w porównaniu do znacznie droższych zabawek więc się nie przejmuj ;)

Sam mam małe Cantony LE110 (7szt. na ścianach, 15m pokoik kinowy ze skosami dachu więc mała kubatura). Taki sub nie zagrałby dobrze u mnie. Poza tym nie spasowałby się szybkością z satelitami w których mid-bas jest 6 calowy w obudowie zamkniętej (szybki i dobry midbas na harmanie 245). Podejrzewam, że możesz mieć takie Cantony LE110 na tyle więc wiesz o czym mówię... Miałem kiedyś suba hi-end Genesis (15 cali 2500W peak power i układ servo) i wiem też jakiego pomieszczenia wymaga 15 calowiec. Miałem wtedy 37 metrów i tak bas lepszy w drugim pokoju i w holu obok, a dwa piętra niżej szyby drgały w oknach ;)

No głośniczek bardzo ładny może by tak jeszcze fotka wzmacniacza ja swojego E 250 popstrykałem nawet od śrotka tylko mam problemy z zmniejszeniem fotek jak zawsze.

Szyba, w Adobe Photoshop można tak:

Zakładka obrazek, wybierasz linijkę wielkość obrazka i wpisujesz dowolne rozmiary. Zapisz obrazek i jest już w wybranym przez Ciebie rozmiarze.

pokój mam ok 6m X 5,5 a w nim tylko zestaw 3-2-1 i TV na szafce, plazme 42 `do tego nocami spuszczam ekran ok 2 x 3 m i wtedy znów mam inne brzmienie w calym pokoju- jak myślicie czy ekran z projektora może pochłaniać niskie rejestry? czy wręcz je uwydatnia....jeszcze jedno tego suba mam z tyłu i basy na różnych pozycjach siedzenia są rozne = co wy na to?

pozdrawiam

SZYBA:

Polecam Ci darmowy mały programik IrfanView do przeglądania zdjęć... Potrafi on także dokonywać różnych operacji na zdjęciach jak zmiany rozdzielczości, obracanie, stosowanie filtrów, pokaz slajdów itp.

W nim zmiana rozdzielczości to dosłownie 4 kliknięcia... CTRL+R, wybór rozdziałki, OK, Zapis pliku ;-)

I "zdjątko" ląduje na forum :)

yaca:

tego suba mam z tyłu i basy na różnych pozycjach siedzenia są rozne = co wy na to?

Słaba akustyka pomieszczenia się kłania... U siebie mam podobnie ale akurat tam gdzie powinno to gra "dobrze".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.