Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL 731Q i ORTOFON ULM60E

sk-victor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów i od razu wale z pytaniem. Otóż zakupiłem ostatnio DUALA jak w temacie z wkładką Ortofona ULM60E. Gra to dosyć ładnie chyba nawet ładniej niż mój wcześniejszy DUAL 721 z AudioTechnica AT110E. Tylko że head shell nowego Duala współpracuje jedynie z Dualowską przejsciówką TK 260 lub innym z nią zgodnymi. W związku z tym mam pytanie - jako że w tej chwili jestem skazany na tą wkładkę (ULM60E) to czy można gdzieś do niej dokupić igły ?? Znalazłem igiełki do ULM55E do ULM65E ale 60E nie. Czy są one zamienne ? Czy w ogóle ta wkładka jest warta zachodu ? Bo pewnie przejściówki na 1/2" nie znajde do tego wynalazku. Pozdrawiam serdecznie współtowarzyszy w "chorobie" (określenie mojej żony)

Lubię kiedy gra muzyka...

https://www.audiostereo.pl/topic/36562-dual-731q-i-ortofon-ulm60e/

To chyba chodzi o cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sklep jest sprawdzony. Mozna placic karta lub PayPalem

Ukryta Zawartość

Potrzebujesz przejsciowki o symbolu TK26. Niestety tam gdzie kupowalem juz niedostepna:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie to nie o to chodzi taką mam w CD-721 i mimo na pozór podobnego mocowania nie jest współzamienna z moja TK-260. Zresztą w spisie kompatybilnych gramofonów jest 721 a 731 nie ma. W 721 jest inny odstęp między końcem wkładki (tym od którego zaczyna się jej montaż :)) a miejscem mocowania przez ruchomy języczek. Ten który jest w 731Q wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ale nikt z kolegów nic nie powiedział o ULM60E ??? Co ona jest warta ?? Może lepiej jej igłę wymienić ?? Gramofon nie ma w przeciwieństwie do 721 regulacji VTA więć po włożeniu innej wkładki z jakąś przejsciówką guzik z regulacji.

Pozdrówka

Ukryta Zawartość

lenin, 2 Paź 2007, 08:08

>To chyba chodzi o cos takiego

>

Ukryta Zawartość

>

>Sklep jest sprawdzony. Mozna placic karta lub PayPalem

Nie to nie o to chodzi taką mam w CD-721 i mimo na pozór podobnego mocowania nie jest współzamienna z moja TK-260. Zresztą w spisie kompatybilnych gramofonów jest 721 a 731 nie ma. W 721 jest inny odstęp między końcem wkładki (tym od którego zaczyna się jej montaż :)) a miejscem mocowania przez ruchomy języczek. Ten który jest w 731Q wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ale nikt z kolegów nic nie powiedział o ULM60E ??? Co ona jest warta ?? Może lepiej jej igłę wymienić ?? Gramofon nie ma w przeciwieństwie do 721 regulacji VTA więć po włożeniu innej wkładki z jakąś przejsciówką guzik z regulacji.

Pozdrówka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to system produkowany przez Ortofona dla duala. Mial wyeliminowac wplyw pofaldowanych plyt na dzwiek. Tu namiar na dane:

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o tk26 i podobne, niestety wymagaja wymiany calej glowki ramienia i dolozenia ciezarka na antyrezonator. Komplet taki byl do kupienia w ol-technik, przynajmniej dla duala cs714q, bo takiego posiadam. Otrzymalem system tk230 wraz z nowym mocowaniem i ciezarkiem na antyrezonator.

Ukryta Zawartość

Pasuje do niej igla dn155e produkowana przez Ortofona(do dzis) do wkladki ULM55E. Ma troche gorsze parametry i grubszy szlif. Slyszalem ULM55E i jej dzwiek jest super, duzo lepszy od podobnych Ortofonow OM. ULM60E byla jeszcze lepsza jesli chodzi o parametry, ale mysle, ze tak jak u Ortofona diabel lezy w iglach.

• 3 tygodnie później...

Jeżeli masz oryginalna TK26 to możesz załozyć to:

Ukryta Zawartość

Odkręcasz sróbke od ortofona i mocujesz "patencik"

Ja kupiłem podobny na mrstylys.de ale wymagał sćięcia wystajćych plasticzków

Podawane linki do innej przejsciówki Duala wymagaja specjalnego "długiego" elementu głowicy headshella sprzedawanego przez Duala (patrz instrukcja do 731q lub 714q na vinylingine)

Jest do "trafienia" na ebay.de ale ceny od 50 EUR.

Przerabiałem ten temat bo miałem uszkodzone TK26 (tez nie do dostania)

Potem juz nie masz problemów bo pasuja wszystkie 1/2cala a dołaczona przeciwwaga pozwala na cięższe wkładki niz ULM

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam, odświeże troche wątek. Poszukuje igły do Duala 731Q, jak się wyżej doczytałem pasuje igła dn155e Ortofona. Z nowych znalazłem zamiennik w sklepie North. czy ktoś może mi coś napisać na temat tych zamienników oferowanych przez ten sklep. I jeżeli jest ten model jeszcze produkowany to gdzie mozna kupić igłę Ortofona? Wiem że przedstawicielem Ortofona jest Audio Klan. Może ktoś zna sklep internetowy gdzie można takie coś nabyć. Pozdrawiam.

>>>Piasek,

Tu masz do kupienia oryginał:

Ukryta Zawartość

W North.pl też pewnie jest do dostania, ale trzeba pamiętać, że to jest zaledwie ich własna "wariacja" na temat tej igły. O jakości zamienników z North.pl było mówione w wątku "Jakość igieł generycznych".

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

A tu link do wspomnianego wątku z Audiostereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.