Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie filmów HD z komputera

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam na dysku odcinek Prison Break w HD 720p,mój komputer nie należy do najnowszych tj.procesor Duron 1.40,512 Ram,karta graficzna Geforce FX 5200,jak oglądam film to obraz nie jest zsynchronizowany z dialogami,czy parametry mojego komputera są za słabe,czy też pomogłaby wymiana karty graficznej np.z HDMI.

https://www.audiostereo.pl/topic/36600-odtwarzanie-film%C3%B3w-hd-z-komputera/

A może po prostu dialogi są zdesynchronizowane w samym pliku? Warto przed zakupem czegokolwiek pościągać najnowsze kodeki. Osobiście preferuje k-lite, nigdy żadnych problemów z tym zestawem nie miałem.

• 1 rok później...

Proszę o radę: Potrzebuję dla Taty dokupić kartę graficzną do komputera opartego o Athlona XP 2000; 768 Mb RAM i obecnie kartę Ati 9200SE (AGP).

Potrzebna jest karta która potrafiła by przejąć dekodowanie sygnałów HD (720p, 1080i ew. 1080p) przynajmniej w części wystarczającej aby ten procesor się "wyrabiał" Próbki, reklamówki w 720p co prawda ida płynnie ale już 1080i się często "rozsynchronizuje" z dźwiękiem (a przecież to teoretycznie ta sama ilośc danych ? może inne kodowanie)

Drugi cel to wyjście dvi (a najchętniej HDMI) bo obecna karta ma tylko d-sub, co powoduje, ze po podpięciu pod TV (jakiś 50" Sony tylnoprojekcyjny) mimo iz takie wejście jest obsłuiwane jakośc obrazu jest fatalna (nie da się ustawić natywnej rozdzielczości - tv przyjmuje na tym złączu chyba tylko 1024x768 ;-( - i obraz jest w czarnych "ramkach ...)

Nawiasem mówiąc jak rozumiem przesłanie sygnału cyfrowego DVI-HDMI powinno rozwiązać ten problem ?

Karta (AGP) jak najtańsza spełniająca wymagania - do gier w ogóle nie będzie wykorzystywana ...

Dzięki ... jak rozumiem HD2400PRO 256MB wystarczy ? nie ma co się ładować w 3450 ? w sumie różnica 30 złotych ale zawsze ;-)

Naprawdę wystarczy ? czy do 1080p też ? Czy będzie tu jeszcze jakieś ogranicznie typu : tym kodekiem skompresowane pójdą , tamtym to już nie ...

Czy na Win XP jestem w stanie ustawić wspomaganie sprzętowe ?

Wiem, że przy filmach Blue Ray występują 3 różne sposoby kodowania.

Niektóre fabryczne (z płyt) filmy 1080p mi się przycinały przy 2400.

Na 3450 wszystkie te co miałem już chodziły

(chociaż też zależało to od programu odtwarzającego).

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W wypadku gdy tylko problem stanowi synchronizacja dźwięku z obrazem -

-zwiększyć bufor systemowy dźwięku

-odtwarzać przy pomocy media player classic z dekoderem Core AVC PRO

To zestawienie bardzo często na stosunkowo słabej konfiguracji pozwala na płynne odtwarzanie x.264 w 720p.

Witam, widzę że kolega ma podobny problem co ja. Kupiłem kartę ATI RADEON HD3450, sprzęt mam słabawy (athalon 1,7 512 ram) problem polega na tym że przy odtwarzaniu filmu z napisami film tnie się i rozjeżdża, obciążenie procesora 100 %, natomiast przy odtwarzaniu samego filmu wszystko jest ok, płynnie i bezproblemowo(obciążenie procesora ok 10-20 %). Wnioskuję z tego że jeżeli film jest z napisami to nie działa dopalanie karty i moja inwestycja w kartę była chybiona. Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem i ma na to radę to proszę o pomoc.

miałem wcześniej 2600 pro i śmigało wszystko aż miło. (zwiastuny 1080p, filmy 720/1080)

Wcześniej miałem athlona 3000+ i ta sama karta. I również nie było problemów.

Zainstaluj :

K-Lite Codec Pack Full Download

www.download.net.pl/105/K-Lite-Codec-Pack-Full/

Do odtwarzania używam "subedit player" czyta napisy.

Ogólnie właśnie baaardzo dużo zależy od oprogramowania.

Zwłaszcza jeśli sprzęt jest "na styk".

Ściągnąłem wczoraj nowego KMplayera

i wstępnie widzę, że odtwarza o wiele lepiej filmy jak stary,

który miałem od paru miesięcy.

Teraz mam tylko laptopa z małym ekranem,

ale w weekend przetestuję na projektorze jak to wszystko wygląda.

W laptopie mam Core 2 Duo 1.8 i zintegrowaną grafikę Intela 965.

O dziwo nawet na tak słabej grafice niektóre filmy z Blue Raya

działały mi ok z rozdzielczością 1280x720 (taki mam projektor).

Ale tylko niektóre np. "50 pierwszych ranek".

Inne kodowane w inny sposób i prawdopodobnie z wyższym transferem

to nie chciały w ogóle działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.