Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

W komplecie z V5 dostałeś kabel 2xRCA- mini Jack. Tym kablem własnie powinienneś podpiąć kartę do wzmacniacza. Może, ewentualnie należy jeszcze coś zmienić w ustawieniach karty, ale nie sądzę. Wystarczy podpiąć pod wyjście stereofoniczne.

To byłoby całkiem proste, jednakże nie ma gdzie wetknąć tego mini Jacka. W manualu zawarty jest schemat.

Oto link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na stronie 17 tego manuala masz wszystko rozpisane. Wygląda na to, że wyjście lewe i prawe jest zrobione na niezależnych mini jackach monofonicznych, o ile się nie myle co do gniazda. W związku z tym, musisz się zaopatrzyć w odpowiedni kabel albo samemu takowy wykonać. Z jednej strony os wzmaka 2 x cinch, a z drugiej to co jest od strony karty.

Niedokładnie.

Mam tam dwa wejścia S/PDIF [in/Out] typu RCA, a w rozgałęźniku: dwa Midi [in/Out] i sześć typu TRS 6.3 mm (znaczy się Jack), konkretnie: TRS Input [Right/Left], TRS Main Out [Right/Left], TRS Monitor Out [Right/Left]. Z tego co zrozumiałem z instrukcji, winienem podłączyć wzmacniacz pod dwa ostatnie wymieniona wejścia (Monitor Out - Right/Left). Niestety, niewiele to daje... Próbowałem także z innymi.

• 3 tygodnie później...

A te Jacki to masz w kablach monofoniczne czy stereofoniczne na kanał, bo to może mieć znaczenie. Powinno być mono. Spradź też połączenia na kablu. Możliwe też że nalezy coś przestawić w oprogramowaniu, driverach karty lub systemowych. Sprawdź, czy masz sygnał na wyjściu cyfrowym. Podłącz do jakiegos amplitunera KD jak masz.

Jacki w kablu są monofoniczne. Połączenia na kablu sprawdzałem, wszystko gra (a przynajmniej tak mi się wydaje). Podejrzewam, że coś w sterowanikach/oprogramowaniu siedzi, ale kompletnie się na tym nie znam. Sprawdzę wyjście cyfrowe w takim razie, muszę jednak znaleźć odpowiedni kabel/przejściówkę, bo wejście jest nietypowe (RCA). Innego wzmacniacza w Poznaniu niestety nie mam.

Zrobłem pare rzeczy, które wcześniej pominąłem. Między innymi ustawiłem urządzenie, kartę dźwiękową, jako domyślną. Sprawdziłem, czy system korzysta z jej zasobów. W specjalnym panelu sterowania pojawił się nawet widoczny efekt moich starań, bo... jak wnoszę z 'kolorów' dźwięk płynie przez kartę.

Co więcej - podczas zamykania/otwierania systemu, przez ułamek sekundy, da się słychać jakby początek Windowsowskich melodyjek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wspomniałem wcześniej, pod kartę bezpośrednio podpiąłem Mantę V5. Nic poza nią w Poznaniu nie mam, musiałbym sprowadzić z rodzinnego miasta. Karta jest nowiutka, stąd trudno mi ocenić jej działanie.

Może sprzedam V7, na razie znakomicie się bawię i naprawiam. Ciągle szwankuje balans - lewy kanał cichszy, mam nadzieję niedługo to wyeliminować. Na razie wymieniam lampki - sfajczyły się 2 lampy mocy.Serwis nie che przysłać :-)) Zamieniłem na sowieckie 6P 3S- E, dżwięk szybszy ale już bez tej eufonii,jaką dawały chińskie 6P3P.. Na próbę zamieniłem także lampy pre na tudzież sowieckie 6N1P - dżwięk znacznie odchudzony, chłodny - szybki powrót do kitajskich.

• 2 tygodnie później...

a jednak się pomyliłem;

rzeczona manta to już hi-end

dowód

Ukryta Zawartość

drżyjcie manleyowcy!!!

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Mam mantę v5. Słucham jej codziennie i codziennie mam taką samą radochę.

Ciągle mi się podoba, choć słyszałem pieczołowicie zestawiane systemy w profesjonalnie przygotowanej, komercyjnej sali odsłuchowej, i przyznam nie zapłacił bym kilkunastu tysięcy za ten sprzęt, mając tę "banalną" mantę w domu.

Na tym chyba właśnie polega jej fenomen. Wszyscy są w lekkim dysonansie poznawczym.

Właśnie kupiłem stare saby i zrobię sobie w mojej przydomowej stolarni jakieś odgrody, co by było jeszcze weselej.

Podobno Chińczycy szykują wypad na księżyc.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie z pod Rzeszowa

Pallak68

Ja również jestem zadowlony i z Oberona jak i z V7 w domu. Będę bardzo zadowolony gdy dostanę oryginalne chińskie lampy, naprawię porządnie balans między kanałami i wymienię głośniki basowe. Za tę cenę jest to niewątpliwie masakra dla Denonów itp nawet z lekko-półśredniej pólki.

Witajcie!

Dla mnie z EL 90 jest naprawdę miło. Wcześniej valvo el 90. Dziś dostałem paczuszkę od Słowaka w której było pięknie opakowanych 5 szt. 6 L 31 Tesli (EL 90) ,właśnie je wygrzewam. Są jeszcze świeże ale już dają się poznać jako świetne lampki. Niektórzy na tym forum bardzo sobie cenią stare czechosłowackie nosy tesli. Właśnie od dzisiaj zaczynam ich rozumieć.

Zachęcam wszystkich do eksperymentów ze starymi EL 90 bo jak graja ruskie i chińskie to już wiemy.

Miłego słuchania i pozdrawiam wszystkich z mocno jesiennego Podkarpacia.

Pallak68

Engineer, 13 Lis 2008, 21:39

>Kto o zdrowych zmysłach sprzedawałby taki "dobry" sprzęt po 2 godzinach odsłuchu?

Ktoś kto ma firme manta za badziew, i ma racje ale nie w tym przypadku, jak każda reguła ma swoje wyjątki :-)

Engineer, 14 Lis 2008, 11:14

>Gdyby ją miąl za badziew nie pisałby że to high end

On to sprzedaje, a dla sprzedawców na allegro wszystko jest High End :D Inna rzecz, że ta Manta rzeczywiście gra rewelacyjnie :)

• 3 tygodnie później...

Okej, na razie dałem sobie spokój z podłączeniem karty dźwiękowej.

Prawy głośnik zaczął buczeć, miast grać. Wydaje mi się też, że któraś lampa lekko strzela, chociaż wszystkie wyglądają na sprawne. Czy ktoś wie, co może nie grać?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.