Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zaznaczyć, że AN i chińskie wzmacniacze to dwa różne światy. Jak już wielokrotnie pisałem dźwięk wzmacniacza lampowego to w 70-80% jakość podzespołów.

Jest jeszcze problem głośników. Chińskie wzmacniacze na kt88 czy już ten słynny music angel( czy jakoś tak) mają stosunkowo wysoką moc więc zagra u większości osób z przeciętnymi głośnikami( o stosunkowo niskiej skuteczności). Jeżeli chodzi o dht (oprócz tego angela)to tu już jakoś o chińczykach mniej się mówi, a to z powodu jak wyżej. Dochodzi jeszcze feedback czyli sprzężenie zwrotne. Jeżeli spróbujecie państwo wstawić super elementy w tor takiego wzmacniacza o znacznym sprzężeniu( chińskie lampowce są większości oparte o to rozwiązanie bo pozwala eliminować niedoskonałości kiepskich elementów) to zmiana w dźwięku będzie minimalna.

janek dolas ja z west sussex pozdrawiam

Nie kontynuuj tej krucjaty bo ludzie w Polsce gonią w piętkę i wydatek 10kzł na wzmacniacz mogą wstawić między bajki. Ale zgadzam się z tobą i żałuje, że nie idą w kierunku zacnych dht. 2A3 jest wspaniałą lampą, a większość z gawiedzi zdziwiło by się jak mogą zagrać 3 watty.

marsel,

"Dochodzi jeszcze feedback czyli sprzężenie

>zwrotne. Jeżeli spróbujecie państwo wstawić super elementy w tor takiego wzmacniacza o znacznym

>sprzężeniu( chińskie lampowce są większości oparte o to rozwiązanie bo pozwala eliminować

>niedoskonałości kiepskich elementów) to zmiana w dźwięku będzie minimalna."

A jakie rozwiązanie mają inne lampowce? Te nie chińskie? Brak sprzężenie? Które to np. ?

marsel,

Z tego co kiedyś przeczytałem pracujesz w AN, chyba obsługujesz nawijarkę. To by było zgodne z prawdą, ponieważ to co tutaj wypisujesz jakoś dziwnie ma się do rzeczywistości, a wiedz że niektórzy z nas mieli jednak do czynienia z tymi naprawdę drogimi wersjami AN, ba! podmieniali trafa, mierzyli itp. Ja sam mieszkam w takiej wsi gdzie powstają konstrukcje które nie boją się tej wysokiej pozycji cenowej, mimo że nie mają tak dużego budżetu i nachalnej reklamy. I uwierz że nie bez powodu. I trafa potrafią nawinąć... Ale niesamowite, prawda?

Podejrzewam też że gdyby Twój szef poczytał co tutaj wypisujesz - o pętli histerezy w trafach se, o sprzężeniu w chińskich wzmacniaczach SE byłby co najmniej zniesmaczony, wiedząc co tu piszesz i jak pośrednio działasz na szkodę swojego pracodawcy.

Zastanów się nad tym, pozdrawiam

gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

witam serdecznie-jestem szczesliwym posiadacaem yaqina b100,mam 2.5 drozne kolumny firmy akustyk na scean peakach z serii rewelatory.w yaqinie b100 zmieniłem chinskie lampy na elektroharmoniksa,kondesatory howwlanda,oraz zmieniłem okablowanie na srebrne.po tuningu wzm.umówiłem sie z człowiekiem z firmy delta studio na odsłuch-porównałem delte studio na lampach kt88 z moim yaqinem b100-wnioski:albo yaqin powinien kosztowac 10 tys. albo delta studio 3tys..delta studio ładniej wyglada,jest zrobiona z pietyzmem.w kategoriach absolutnych dotyczacych brzmienia roznica w dzwieku jest na granicy percepcji.wzmacniacze tranzystorowe ,które słuchałem do 10 tys.złnp.nad s master,dls,cambrigde audio(dzielone klocki)nie maja polotu do yaqina -jezeli chcesz posłuchac to dzwoń 501-735-275-ciesze sie,ze dzieki chinskim wzmacniaczom nie musiałem wydawac majatku a moge sie cieszyc swietnym brzmieniem-a propos słucham juz 9 miesiecy i nic mi sie nie popsuło jak chca ci ktorzy krytykujachinskie wzm.NIE JEST SZTUKA ZROBIC SWIETNIE BRZMIACY WZMACNIACZ ZA 20 LUB 30 TYS.JEST SZTUKA ZROBIC SWIETNIE BRZMIACY WZMACNIACZ ZA 2-3 TYS.MAM NADZIEJE ZE IM WCZESNIEJ ZROZUMIEJA TO PSEUDO I AUDIOFILSKIE FIRMY TYM LEPIJ DLA NICH-ZEBYSCIE SIE NIE OBUDZILI Z REKA W NOCNIKU-dopoty nie było chinskich wzmacniaczy to nad,cambrigde audio,jag electronics,delta studio itd.itp mogli nam wmawiac ze ich wzm.graja rewelacyjnie bo nie mielismy tanszego punktu odniesienia i porownania

Piotr

pisałes juz o tym we wrzesniu i grudniu tamtego roku po tuningu w sonus oliva

to ciagle ten sam wzmacniacz? czy juz nastepny ?czy chcesz go własnie sprzedac :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ja piszę tylko o swoich opiniach. Pracuje już kilka lat w AN. Wiele wzmacniaczy przeszło przez moje ręce i uszy. I do takich wniosków doszedłem.

Gagacek bardzo proszę podaj konkretnie jaki to wzmacniacz słuchałeś i jaki to transformator podmieniłeś, typy podałem lub są na stronie AN. Naprawdę chętnie poczytam opinie.

Jeżeli chodzi o sprzężenie to sam Peter narzekał że "nieświadomi" klienci wstawiają BG czy miedziane kondensatory do wzmacniaczy ze sprzężeniem i nie słyszą poprawy( osobiście to sprawdzałem na P2SE). Moje opinie to wgląd w schematy, budowa i przede wszystkim słuchanie.

Ja sam kiedy mieszkałem w Polsce zarabiałem 800 zł jako nauczyciel i jak kupowałem trafo do mojego gainclona za całe 250 zł. to mi zona awanturę zrobiła. Rozumię tych którzy się cieszą dziękięm za mniejsze pieniądze.

Ja nie wiem co dla kogo jest miarą jakości. Ja porównuje do tego co ja słyszałem i słucham, a że ktoś się nie zgadza. Jakby ktoś z was słyszał M10 to by nie miał wątpliwości o jaką jakość reprodukcji mi chodzi. I nie mówię o cenie bo porównuje dźwięk.

Sztuką jest zrobić dobrze grający wzmacniacz za grosze.

Zgadzam się z tym, ale to jest hasło diy. nie znajdziesz producenta który sprzeda za grosze kiedy nie ma zysku.

Idąc tą drogą to nie długo zaczną ludzie krzyczeć że Ogonowski za drogi bo chińskie tańsze, a przecież to to samo.

No coś tu nie gra.

hon topologia wzmacniaczy dht AN to sztandarowo NO FEEDBACK!! A jak popatrzysz na innych producentów to generalnie jest takie samo podejście.

A już chyba nie chcecie mnie przekonać że dht jest gorsze od kt88 i tym podobnych.

230... czy jakoś tam

Słuchaj prawie wszystkie M10 idą do Hongkongu do Chin!! Większość naszej produkcji top endu czyli ongaku, gaku on, dac 5 sig , kable sogon i sooto plus masa komponentów w tym transformatory idą do Chin. Zastanów się nad tym na chwile.

Ja myślę że jest właśnie odwrotnie, rynek się nasyci tanimi chińskimi wzmacniaczami i po jakimś czasie ludzie zaczną sięgać po coś "lepszego".

Ludzie z natury są próżni. :)))))

marsel

>Ja myślę że jest właśnie odwrotnie, rynek się nasyci tanimi chińskimi wzmacniaczami i po jakimś

>czasie ludzie zaczną sięgać po coś "lepszego".

>Ludzie z natury są próżni. :)))))

Już sięgają po coś lepszego - przenośne odtwarzacze mp3. Lepiej szukaj nowej pracy :)

Przestańcie jechać po koledze, i bądź, co bądź bardzo zacnej firmie, którą bardzo szanuję osobiście i podejrzewam, że nie tylko ja. Marsel niepotrzebnie tak udziela się w każdym wątku, w którym jest mowa o lampach i transforamatorach, albo ktoś mimo chodem wspomni o AN. Na pewno jest dumny z faktu pracy w tak zacnym zespole i wcale mu się nie dziwię. Co by nie mówić, jedyną wadą AN jest cena.

Przesadą natomiast, jest twierdzenie, że nic innego nie gra. Jest masa innych firm, równie zacnych i cenionych, a i tanim kosztem lub po prostu po kosztań chińskich znajdą się konstrukcje solidne, albo po niewielkiej modyfikacji niewiele odstające od nich, o ile wogule odstające.

lechb

Jest dokładnie jak piszesz i to od czego zacząłem. Jakość komponentów to podstawa jak wstawisz w chińczyka super rezystory, kondensatory i kable i trafa itp itd,i o ile układ jest poprawny, to zagra to lepiej od niejednej markowej konstrukcji.

Nie ma co się denerwować każdy wie co ma i co słyszał, słyszy. Szanujmy swoje wzajemne opinie.

przejrzałem pare zagranicznych forum.jakos ni widu i słychu by ktos tuningowal mante lub innego fat-a grajacego z ipodem-a tym bardziej to kupował.;).dla mnie to kaszna na maxa.i mam żal dla naszych władz że nie stac nas/was na cos lepszego i musimy-cie kupowac ten chinski chłam(i popadac w ekstatyczny fanatyzm nad dźwiekiem).a propos polecam lekture skad chinczyczy wytrzasneli plytki do Manty ;)(polecam pogooglac).a po wtore-przeczytajcie jeszcze raz opinie -wasze-o mancie-i zobaczcie ile jest-waszych-opinii-pytajacych czy to tak powinno grac,dlaczego to tak gra,dlaczego nie da sie wyregulowac,dlaczego te lampy nie graja,dlaczego to nie działa,dlaczego to sie spaliło,czemu jest pomylka w schemacie,szkoda ze wszyscy kupujacy to cudo nie mogli napisac swoich wrazen z korzystania tego cuda techniki.

janek_dolas

dokladnie tak !!!

trudno walczyc z opinia,ze V5 jest O.K jesli chodzi o cene (MAM NA MYSI CENE WYJSCIOWA !!)

Ale ostatecznie (PO DOKLADNYM SLUCHANIU !!) sprzet ma swoje wady i zalety.

Jesli cena bylaby utrzymana,wtedy jest to "pricefighter" godny rozwagi i zakupu - przy obecnej kwocie, traci swoje zalety - (brak wielu chetnych do zakupu - allegro) i moze nie wytrzymac konkurencji.

W kazdym razie - do 600 pln,trudno znalezc cos lepszego- ale powyzej tej kwoty warto byc uwaznym i posluchac innych propozycji.

Jest możliwość sprawdzenia jaka jest centa tych wzmaków u NIVS group?

Mi sie wydaje że byłoby wielu chętnych na forumowe zapisy oczywiście jeśli byłyby ogłoszone na STEREO.

Poza tym może byłaby możliwośc zakupu bez lamp co obniżyłoby koszt zakupu i transportu.

janek_dolas, 29 Mar 2009, 17:58

>przejrzałem pare zagranicznych forum.jakos ni widu i słychu by ktos tuningowal mante lub innego

>fat-a grajacego z ipodem-a tym bardziej to kupował.;).dla mnie to kaszna na maxa.i mam żal dla

>naszych władz że nie stac nas/was na cos lepszego i musimy-cie kupowac ten chinski chłam(i popadac w

>ekstatyczny fanatyzm nad dźwiekiem).a propos polecam lekture skad chinczyczy wytrzasneli plytki do

>Manty ;)(polecam pogooglac).a po wtore-przeczytajcie jeszcze raz opinie -wasze-o mancie-i zobaczcie

>ile jest-waszych-opinii-pytajacych czy to tak powinno grac,dlaczego to tak gra,dlaczego nie da sie

>wyregulowac,dlaczego te lampy nie graja,dlaczego to nie działa,dlaczego to sie spaliło,czemu jest

>pomylka w schemacie,szkoda ze wszyscy kupujacy to cudo nie mogli napisac swoich wrazen z korzystania

>tego cuda techniki.

A my się cieszymy, że Ciebie stać, że jesteś światowy człowiek, że wreszcie godnie zarabiasz i mówisz do nas " U WAS ", znaczy nie u Ciebie, bo Ty przecież Polakiem już nie jesteś. Dobrze, że jeszcze języka nie zapomniałeś. Ale przyjmij też do wiadomości, że są tacy ludzie "u nas" w kraju, którzy są na tyle zaradni jak ja np., że nie musieli wyjeżdżać za pracą i godziwymi zarobkami. Co nie znaczy, że od razu mam wydać tyle kasy na sprzęt kidy są inne, wazniejsze wydatki jak mieszkanie, samochód, a i chce się jeszcze pożyć. Poza tym niektórzy czerpią przyjemność z zabawy ze sprzętem, a kupić raz na całe życie takie AN, to może i by się chciało, ale czy się by udało?

mieszkanie to rozumiem ale zeby samochod wazniejszy???

a moze trzeba miec jaja zeby wydac na sprzet 50 kzł a nie na auto?

no ale nie, przeciez sasiad sprzetu nie widzi a auto i owszem :)

ot i cala legenda, Polska poprostu:)

dobrej nocy

Ja tam lubię wygodę, nie wyobrażam sobie tłuc się autobusem do pracy, a co sąsiad mysli o moim aucie to z koleji szczerze mam w d... . Podobnie jak ze sprzętem, bywało różnie, był i taki w cenie auta, ale to jeszcze przed ślubem, he,he :) A teraz większą frajdę mam ze znalezienia przyjemności w słuchaniu muzyki na sprzęcie nie rozreklamowanym, który to mnie miło zaskoczy i nie opróżni kieszeni, niż takim markowym, który czasem potrafi zaskoczyć, ale w drugą stronę.

i tak ma byc !

najwazniejsze zeby plynela przyjemnosc:)

generalnie chodzi o to ze co by na tym forum nie powiedziec to zaraz jest atak, a to DIY zle a to drogi firmowy sprzet zly itp, itd...

skoro co niektorzy maja tako wiedze to zakasac rekawy zakladac firmy i pokazac innym jak to sie robi, a nie pisac cuda na forum,

ps nieraz mam wrazenie ze Ci co tu pisz to chyba nie pracuja:)

pozdrawiam Wszystkich i naprawde bylo by o wiele prosciej jakbysmy mieli troche luzu :)

duzo zdrowia

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja tam lubię wygodę, nie wyobrażam sobie tłuc się autobusem do pracy, a co sąsiad mysli o moim aucie to z koleji szczerze mam w d... . Podobnie jak ze sprzętem, bywało różnie, był i taki w cenie auta, ale to jeszcze przed ślubem, he,he :) A teraz większą frajdę mam ze znalezienia przyjemności w słuchaniu muzyki na sprzęcie nie rozreklamowanym, który to mnie miło zaskoczy i nie opróżni kieszeni, niż takim markowym, który czasem potrafi zaskoczyć, ale w drugą stronę.

Nigdy się nie tłukłeś autobusem - to gratuluję - moja rodzina po wojnie straciła parę kamienic, nie mówiąc o samochodach, wkładach w banku itd - ale wyobrażała sobie... pomyśl jeszcze o forumowiczach, którzy nie mają zielonego pojęcia o elektronice, ale Twoje wpisy, McGyvera itp czytają z wypiekami na twarzy (nie specjalnie je rozumiejąc), cieszą się, ze zmiana lamp przyniosła poprawę brzmienia - nie niszczcie swojego wizerunku, bo nie warto.

Mój ojciec też stracił majatek i co z tego. Zaczynałem od zera, nikt mi nie pomagał, mam to co mam, na co sam cięzko przez wiele lat pracowałem. Elektronika to takie małe hobby, które się zaczeło z braku funduszy, a potrzeby dobrego brzmienia. Dziś wiem, że tylko będąc naiwnym można wierzyć reklamom audio. Dobry dzwięk istnieje i to nie od jakiejś tam kwoty, no może i od jakiejs, ale na pewno kilka razy niższej niż mówią. A jak ktoś ma trochę zdolności i chęci to tylko się bawić i poszukiwać, nikt tego za nas nie zrobi. Mieszkania nie zbuduję sam, samochodu nie poskładam, a standard jednego i drugiego ma znaczenie i swoje odzwierciedlenie w cenie w przeciweństwie do sprzętu.

P.S. Nie czaje o co te wpisy z autem, ale się bronię, że też wam przeszkadza, że wole jeździć lepszym autem niż mieć w domu np. AN. Co w tym dziwnego, a autobusem nie jeżdżę, bo mam do tego wstręt, a jak pomyślę o upalnym letnim dniu i pełnym po brzegi autobusie to mnie zrywa. Jak nie miałem auta to pomykałem na piechotę, albo taxą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.