Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 2,5 kzł z tanią lampą

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do kolegów ( nie chcę zakładać nowego wątku )

trochę niespodziewanie "wpadł mi w ręce" nowy projektor PANASONIC PT-LB51E , w związku z tym,że już jest (choć jeszcze go nieodpalałem) mam pytanie ( a słabo się orientuje w temacie projektorów) czy to dobre urządzenie ? u mnie miałoby wspołpracowac tylko z DVD , głównie koncerty, rzadziej filmy

pokój 25m2, (odtwarzacz DVD SONY DVP-NS900V QS )

>>manix

Ten Panasonic to projektor do prezentacji, a nie do kina domowego. Jeżeli nie zależy Ci na filmach, jakość nie jest dla Ciebie priorytetem, a jak piszesz - chcesz oglądać koncerty, to być może ten model spełni Twoje oczekiwania. Najprościej sprawdzić to uruchamiając maszynkę :-)

Witaj i dziękuję za odpowiedź,

co do jej uruchomienia to właśnie wstrzymuję, być może będę miał mozliwość wymiany jej na coś bardziej skierowanego dla KD (jeszcze nie wiem) Nie lubię półśrodków, więc jeśli ma to stać u mnie w domu to niech to będzie urządzenie do KD , ...nie prawdaż ? :-)

Jakie ewentualnie inne projektory LCD ( w cenie 3-3,5 tyś zł) warto wziąć pod uwagę ?

meloman

mam do ciebie zapytanie o jeden model projektora jako ze ty jestes ich dobrym znawca. Jest do kupienia praktycznie nieuzywany model DLP Benq PE-7700 za ok 2200zł. Powiedz czy jest wart takich pieniedzy czy moze lepiej dolozyc 800zł i kupic troche nowszy LCD Benq W500. W kilku testach ten PE-7700 wypadl bardzo dobrze na tle konkurencji w porownaniu np do Epsona TW-600 i Panasa AX900. Ma byc to moj pierszy projektor. Dzieki za ewentualna podpowiedz.

>>wojeknachmej

Wybór trudny. Z jednej strony tani DLP zbierający kiedyś pozytywne opinie, z drugiej nowy model LCD oparty jeżeli internet nie kłamie na panelach D6, jak by nie mówić bardzo dobrych.

PE7700 to jednak troszkę przestarzały typ, a technologia akurat w tej dziedzinie zmienia się praktycznie co roku.

Niestety nie widziałem obu modeli, więc trudno mi wyrokować. Wydaje mi się jednak, że na projectorcentral porównywano go właśnie do AE-900. Oczywiście wypadł lepiej, ale od tego czasu pojawiły się praktycznie 2 nowe generacje LCD.

Każdy z tych projektorów będzie miał swoje wady i minusy.

PE7700 nie ma (chyba) lens shiftu i ma raczej kiepski zoom (nie uda Ci się uzyskać dużego obrazu z małej odległości). Z racji, że jest to model DLP, będzie sobie na pewno lepiej radził w scenach o dużym kontraście. Z kolei W500 z racji wysokiego kontrastu on/off powinien wypadać lepiej w ciemnych scenach.

Jednak uważam, że różnice w obrazie nie powinny być aż tak znaczne.

LCD jest technologią wg mnie bardziej przyjazną dla widza. Kolory są bardziej pastelowe, lepiej stonowane. Nie ma efektu tęczy i po długim seansie nigdy nie bolała mnie głowa. W przypadku DLP róźnie z tym bywało.

Choć i tak uważam, że high-end w tej chwili oferuje tylko technologia DLP, to skłaniałbym się do W500.

Myślę jednak, że ponieważ będzie to Twój pierwszy projektor - oba rozwiązania są satysfakcjonujące.

Kiedyś za cenę 2200 zł nawet nie można było kupić dobrego telewizora.

Meloman

1. W500 jest na panelu D5 a nie D6 oczywiście.

2. Zoom to akurat 7700 ma większy

wojtek

Rozumiem, że chodzi o te oferty z allegro (7700 za 2200zł a W500 za 2995zł).

Trudny wybór, może rzut monetą :)

Obraz z W500 jest ogólnie trochę lepszy, ale 7700 jest cichszy i mniej na nim stracisz przy wymianie na pj true HD, a za różnicę w cenie możesz kupić 160 filmów "z gazet" i mieć co oglądać na pierwszym, zupełnie niezłym projektorze ;)

meloman, americano...

dzieki wam za odpowiedz, 7700 jest faktycznie cicha a przede wszystkim jest solidniej wykonana, ma podswietlane przyciski, pozlacane zlacza i sadze ze bedzie miala lepsza czern od W500, boje sie tylko tego efektu teczy, najlepiej gdybym sprawdzil gdzies na zywo czy jestem na nia podatny, z tego co wyczytalem z testow to teoretycznie jest ono zniwelowane ale niechcialbym sie przekonac na wlasne oczy, brakuje mi tylko tego lens shiftu, wybor jest trudny bo W500 to tez udany model mimo slabego zoomu ale moje pomieszczenie pozwala mi umiescic projektor nawet w odleglosci 4m od ekranu

mysle ze to kwestia tylko roku, dwoch gdzie bedzie mozna wyrwac projektor full HD za 3-4tys

• 3 miesiące później...

/paprykarz/ jak Twój w500? Zabieram się do zakupu projektora, ale jak każdy z Was borykam się z wyborem - lcd czy dlp. Oglądam od jakiegoś czasu filmy na mp622c benq, nie mam bólu głowy, czerń jest ok, i jak dla mnie - filmy na ścianie to rewelacja nawet przy tym niedrogim sprzecie.

Z drugiej strony chciałbym usłyszeć-nie tylko od Ciebie, jesli ktoś jeszcze doradzi to pięknie- jak ogląda się na lcd? nie miałem okazji dotąd, stąd ma niepewnośc. 1 - czy czerń jest w miarę dobra 2-czy przy niezbyt idealnie zaczernionym pokoiku da radę coś zobaczyć? No i jeśli odkryliście wady to piszcie/ pozdrawiam/

etnokriss

napisane 60 cali, odległość 2.7m (czyli optymalnie wg mnie) tylko, że patrząc na kaloryfer wydaje się, że to jakieś max. 50 cali, albo kaloryfer gigant ;)

No właśnie... Jak to to jest Skalmen w przypadku Optomy HD800x.

Czy obraz wyraźnie traci na jakości przy zwiększaniu przekątnej?

NA TW1000 przy 100 calach niektóre sceny zaczynay tracić na dynamice.

To samo dotyczyło Panasonica AE900, ale także Infocusa IN78 (DLP - i do tego uważany za jasny).

obecnie ogladam obraz o wielkosci 160x90cm z odległosci 2,7m projektor jest ustawiony na max zoom nie widze zadnych strat w dynamice ,ostrosci czy odtwrzaniu ciemnych scen, kolory sa bliskie ideałowi po kalibrcji, robiłem próbyz ustawieniem projektora w pokoju wzdłuż a nie wszeż jak obecnie, wtedy obraz miał wielkosc 203x114,ale był bez zoomu, żadnych strat dynamiki, sczegółowosci czy kolorów nie zauwazyłem ,wiecej nie musiałem zmieniac nawet przysłony była jak wczesniej na wartosci 10 (max to 14),odleglosc od ekranu wynosiła wtedy 3,5 m i taka bedzie tez docelowo kiedy przeprowadze sie do nowego mieszkanka( hehe juz ze 2 miesiace) ekran zakupiony pod nie to supra digtal grey o wymiarkach netto własnie 203x114.dopiero wtedy będe mógł powiedziec cos bardziej szczegółowo,

mysle ze do pewnych granic parametry obrazu nie zmieniaja sie lub zmieniaja minimalnie a po przekroczeniu pewnej granicy obraz może drastycznie sie pogorszyc, chociaz napewno ma to wiele wspólnego z rozdzielczoscia im wyzsza tym zmiany są mniejsze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.