Skocz do zawartości
IGNORED

Odsluchu kolumn w tzw. Blind Test

bambik

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc podaje link do testu, w ktorym testowano roznego rodzaju kolumny podstawkowe po ich zaslonieciu niewidoczna zaslona. W tescie tym braly udzial : DANA 630, B&W 805S , ASCEND ACUSTIC 340S , ACCULINE A1 , SVS SCS-01 , PSB IMAGE B25 , AV 123 , ASCEND SIERRA , NHT CLASIC 2 i SWAN D 2.1E

Oto link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps . dodam ze link jest w jezyku angielskim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/36652-odsluchu-kolumn-w-tzw-blind-test/

Po ślepych testach wyrażnie widać, że podział sprzętu na kategorie cenowe jest całkiem bezsensu. I w którymś wątku jeden Kolega szuka kolumn do 3000 pln. Jak ktoś mu zparoponował sprze za ok 1500 PLN to został sprowadzony szybko na ziemię. Zupełnie niesłusznie i niepotrzebnie.

Mam pytanko a kto ślepo testował testerów ?

To naprawdę nie jest takie proste każdy człowiek ma jakieś upodobania mało jest osób które n.p. tak jak ja lubią słuchać żeby grało płasko jak decha w całym paśmie dla niektórych wystarczy że sprzęt ciut głośniej gra na 1Khz a inni kochają dżwięk młotka z kużni na 100Hz i to dla nich jest superbas; niektórych satysfakcjonuje syczenie na 8kHz i dopiero wtedy maja wrażenie że jest duzo wysokich tonów i to nic że przy 12Khz pasmo leci na pysk w dół (kiedyś podstawą normy DIN do kwalifikacji do Hi Fi było 12,5kHz)O rozpoznawaniu zniekształceń harmonicznych nie wspomnę już kiedyś pisałem w o mnie ze słuchać muzyki trzeba się nauczyć; żeby n.p. rozpoznać n.p. drugą i trzecią harmoniczną sam chętnie zapisał bym sie na taki kurs wtedy można nauczyć się lepiej odbierać muzykę i mieć więcej satysfakcji z jej słuchania-może forumowicze zainteresiowani takim kursem zrobią zrzutę i zatrudnią jakiś wybitnych muzyków kompozytorów teoretyków muzyki na n.p. comiesięczne praktyczne prelekcje na ten temat ? Ponieważ parę lat temu z powodu wymiotnego odruchu na gęby polityków zrezygnowałem z telewizji i nie mam telewizora żałuję n.p. takiego programu na Discovery który pokazywał nauczanie muzyków interpretacji utworów zapisanych nutowo n.p. "popołudnie fauna" C.Debusego Mistrz instrumentu prowadził zaawansowanego muzyka w tym przypadku flecistę i pokazywał mu jak technika grania może mieć potężny wpływ na interpretację utworu .Byłem bardzo zauroczony tym programem jak dla mnie muzyka stawała się dla mnie jeszcze piękniejsza.Również świetny program oglądałem o kompozytorze jazzowym rówieśniku Stewie Wondera-Quincy Jonesa

Tym razem była pokazana praca przy kompozycji utworów, zapioznawanie się z wykorzystaniem nowego elektronicznego warsztatu jak dla mnie była to rewelacja.

Wracając do ślepych odsłuchów moje poczatkowe pytanie ma sens gdy dązymy przynajmniej w kierunku obiektywności takich testów

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A mnie sie już kilka osób "czepiało", że mam za tanie kolumny do reszty sprzętu. I nie mogli zrozumieć, że mam wyjątkowo synergiczne połączenie i nie mogłem znaleźć lepszych kolumn w cenie do 18k pln. Jak widać u nas metka będzie długo jeszcze determinowała poziom dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.