Skocz do zawartości
IGNORED

CENY ŻARCIA

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster,

Mi też chodzi o mniejszą szkodliwość. Za młodu byłem na dwóch, miesięcznych praktykach w dużych państwowych firmach.

Na podstawie tego, co się tam działo to sprzedałbym to i za 5% wartości. Jak coś jest państwowe to jest niczyje i tego żadne supersłużby nie zmienią. Skuteczniejsze jest zmienianie zasad i czynienie pewnych postaw nieopłacalnymi niż potem mnożenie służb do ścigania nieprawidłowości i wypaczeń.

Co nam dało ciągłe dotowanie przemysłu węglowego, w zasadzie nic, gdyby nie wzrost cen węgla to nadal były by skandalicznie niedochodowe.

W Angli Thatcher rozpędziła górników na cztery wiatry i kraj się jakoś nie zawalił. Utrzymywanie stoczni jako kolebki solidarności? Pamięć to ważna rzecz, ale pomnik jest zdecydowanie tańszy.

Kto da jeść Twoim dzieciom i wnukom bo na pewno nie stoczniowcy ani górnicy.

Nie jest tak, że jak ktoś raz zaczął pracować w jakimś zawodzie/zakładzie to musi tak być do końca życia.

Niestety nie da się bezboleśnie przejść od komunizmu do gospodarki rynkowej, ale utrzymywanie marazmu na dłuższą metę nic nie daje.

Czasem lepiej jest zacząć robić coś od początku, bo szybciej przyniesie to porządne efekty niż przyklejać na szesnastej łacie siedemnastą.

Nie mam nic specjalnie przeciw temu, że się ściga przestępców, ale na miłość boską rząd ma trochę więcej ministerstw niż tylko sprawiedliwości.

A najbardziej żałosne jest to że w ostatnich latach najwięcej dobrego dla gospodarki zrobił rząd Millera(czy tam Belki) wprowadzając podatek liniowy dla przedsiębiorstw, który pociągnął do przodu wiele małych i średnich firm.

najbardziej zachwycam sie wyłapywaniem bandytów tzw obywateli.Goni ich sie, łapie ,robi prowokacje ,zatrzymuje na 48 bez twardych dowodów, albo zadnych dowodów..Natomiast szefowie mafii i gangów ,ogólnie znani wszystkim oficerom policji a nawet dziennikarzom, nie moga być ruseni z braku dowodów.To tak na marginesie rykowego wykładu o pszenicy.Masło podrożało w ciagu pół roku o 40 %, a co mu tam do pszenicy.

• Redaktorzy

"...otóż jedna z rzeczy którą wykrzkiwał ten jegomość in plus dla swojej pracy było....utrzymanie(:))walących w dupę reszte społeczeństwa składek na KRUS."

Ciekawe, że podobno Samoobrony w rządzie już nie ma. A tu jakiś anonim z PiS podpisuje się pod największym osiągnięciem tej cudnistej partii. Chłopi rzadzą czy nie, zawsze są górą, przynajmniej dopóki stanowią coś 30% społeczeństwa, a ich bezpośrednie potpomstwo następne 30.

Bo aby zdusic chlopa to potrzebna jest lewica. ta prawdziwa to zabila by wiekszosc a ta lewa to bedzie ich wykorzystywac, okradac i do wyborow skutecznie na siebie namawiac. Trzeba pamietac ze ceny sa juz unijne i drozyzna sie zaczyna. jak bedzie wiekszy handel miedz. to i ceny spadna. Oczywiscie zarcie wazna rzecz ale nie widzi sie wzrostu cen na wszystko co np. rolnikom jest potrzebne do produkcji. Paliwa ciagniki wszystkie oplaty z kolczykowaniem itp. Jak znam zycie to panstwo wydusi z chlopa to wszystko co dostal. A koledzy jak tak zazdroszcza to prosze na wies sie wyprowadzic i popracowac na roli. Ciekawe co wtedy napisza. Jak glupie to sa rzady niech swiadczy fakt obraku obnizek podatkow dla firm telekomunikacyjnych dzialajacych na terenach wiejskich. Ja np. bym sie wyprowadzil z miasta ale na wsi internetu nie ma wiec jak mam zamawiac podzespoly i jak sprzedawac?

lancaster,

Osoby fizyczne prowadzące działalność mogą wybrać płacenie podatku liniowego (np firmy jednoso osobowe, spółki cywilne i tym podobne) w wysokości 19%. Wiąże się to z tym że nie można korzystać z żadnych ulg podatkowych, poza normalnymi odliczeniami kosztów prowadzenia działalności. Czyli jest większa przejrzystość zasad. No ale dzięki takiemu czemuś nie potrzeba dodatkowych urzędników którzy skontrolują zasadność odpisów od podatku i ulg.

A ty pod koniec roku nie musisz płacić dodatkowej kasy bo np. w ostatnim miesiącu roku przekroczyłeś kolejny próg podatkowy.

Jeżeli masz duże koszty prowadzenia działalności lub mocno chachulisz z księgami to pewnie się to nie opłaca, ale jak masz opory co do twórczej księgowości to jest to dobre rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mogę znaleźć kiedy go wprowadzono od 2003 czy 2004.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podatek liniowy już dawno powinien być wprowadzony, także od osób fizycznych. Wszyscy dużo pieprzą o ajkiś tam zmianach, któych nie widać a o najważniejszym już pozapominali. Poza tym dziwi mnie to, że rząd pozwala na coś takiego aby pensje były na zbliżonym poziomie. U nas wszyscy Polacy (zdecydowana większość) to albo biedota albo bogaci.

Jeśli chodzi o ceny mieszkań, to kolega ostatnio mi powiedział że w Kolonii (Niemcy) cena za m2 waha się w okolicy 6tys zł (przypomnę że w Wawie to spokojnie 9 tys). k**wa! jak porównać do tego ceny zarobków to rzeczywiście nie ma co się dziwić że ludzie wyjeżdzają....a im PODOBNO bezrobocie spada!

Dziś przeglądałem cenniki francuskich dentystów i wyglada na to, że w przeciętnej warszawskiej klinice za podstawowe usługi (czyszczenie, fluoryzacja) płaci się tyle, ile wynoszą przeciętne ceny we Francji...

Ja lubię dojrzały ser. Ostatnio wyczaiłem taki w sklepie firmowym Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce. Mniodzio... Nazywa się "Carski" (nie mylic z Kaczyński).

W W-wie musiałbym dac 40 złotych, a tam był za niecałe 22...

I jeszcze w temacie: nie dopuszczę do klawiatury mojej żony, która zajmuje się pieczywem. Ona dopiero dałaby nam wszystkim "do wiwatu" na temat ceny żarcia. A szczególnie pieczywa.

Najpocieszniejsze jest kiedy lamusy pieprzą na temat podatków - dorabiając do nich swoje uzasadnienia wykopane łopatką w pisakownicy.

Podatek liniowy nie oznacza jednakowego dla wszystkich tylko jedną stawkę podatkową. Nie jest ani prostrzy a ni tańszy ani lepiej sciagalny... jest po prostu inaczej obliczany.

PIT-36L mogą wybrac wszystkie osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą. Poza tym od dawna podatek od osób prawnych i podatki posrednie są w tej samej mierze "liniowe", a jakoś nie owocuje to ich sczególną prostotą.

Podatki liniowe sa powszechne jak powietrze. Z podatku od osób fizycznych (tego nieliniowego) wpływa moze kilka procent dochodów budżetowych. Z czego z najwyzszego progu podatkoweko jest to już liczone w promilach. Ulg w podatku dochodowym od osób fizycznych nie ma już od trzech lat (mam wrażenie ze forumowi eksperci od podatków sami jeszcze nie weszli w stam w którym musięliby płacić podatki ;) Wprowadzenie stawki liniowej nie oznacza że wszyscy beda płacić jednakowo - bo są jeszcze kwoty wolne i koszty ryczałtowe, powodujące że realna stopa podatku liniowego będzie tym wyzsza i więcej podatnik bedzie zarabiał. Więc robienie z tego haseł wyborczych ni ema żadnego znaczenia.

A przy okazji progi podatkowe mozna pieknie zamrażać, co po kilku latach doprowadziło do rzeczywistej podwyżki podatku od osób fizycznych (obecnie coraz więcej osób płaci wg II progu podatkowego). Utrzymywanie tego stanu przez PiSdracko-populistyczny Rząd, to zwykłe k**estwo - jak cała ta partyjka. Szukają UKŁADU sami go zasilając oferowaniem przedsiebiorcom nizszych stóp podatkowych niż pracownikom, których ci zatrudniają płacąc im te polskie grosze.

8 Paź 2007, 21:40

żałość i trwoga...

"a w Afrycie miliony dzieci umierają z głodu"

Camle, jak chcesz to dam Ci numer konta, na które wpłacam co miesiąc na dzieci w Afryce.

Oczywiście, że mam odwagę Romku...

Nic mnie nie obchodzą dzieci z Afryki - zauważ cudzysłowie - to cytat z jednego z moich ulubionych polskich filmów ;)

delektuję się życiem i codziennie chełpię się, że jestem lepszy od tych brudasów

lancaster, 8 Paź 2007, 14:13

>Można skąds pozyskać info ilu ubezpieczonych i ile placi składki zdrowotnej ? I ile kasy jest przeznaczone na ochronę zdrowia(czyli ile doklądnie NFZ daje kasy wszystkim placówkom służby zdrowia ?)

Pisałem Ci juz kiedyś _ ale nie słuchałeś (jak zwykle byłes chory?) że tę narośl o nazwie NFZ nalezy czym prędzej zlikwidować. A społeczną służbe zdrowia finansować z budrzetu tak jak to było przed powstaniem NFZ czy jego poprzedników - buzkowych kas chorych. Ten kto bedzie chciał wiecej usług medycznych, wyda dodatkowo 50 PLN miesiecznie na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Skończy sie też żerowanie prywatnych praktyk lekarskich na państwowym majątku szpitali.

Tymczasem twój idol na kaczych łapkach planuje reaktywacje kas chorych w liczbie "kilku" - jak zapowiedział. Wiadomo dlaczego. Strach u dupy o przegrane wybory powoduje uruchamianie myślenia jak tu zrobić dodatkowe posadki dla swoich przegranych towarzyszy partyjnych.

>>Qubric

>Wprowadzenie stawki liniowej nie oznacza że wszyscy beda płacić jednakowo - bo są jeszcze kwoty

>wolne i koszty ryczałtowe, powodujące że realna stopa podatku liniowego będzie tym wyzsza i więcej

>podatnik bedzie zarabiał

Oczywiście że nie i o to właśnie chodzi. Podatek liniowy dla firm to IMHO same zalety - brak ulg i innych popieprzonych zagadek w tym kraju. Wiadomo ile i że zawsze on jest - nie ma wyjątków. Ułatwia to moim zdaniem konkurencyjnośći wejście zagranicznym firmom na polski rynek - o to chyba każdemu chodzi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.