Skocz do zawartości
IGNORED

Pomozcie jak podlaczyc subwoofer

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moje stereo składa sie z Gainclona, oraz Tannoyow M1. Podlaczone to jest do kompa z audiotrakiem, ktory robi za przedwzmacniacz. Chce kupic do tego zestawu jakiś subwoofer, jednak nie mam pojęcia jak go podlaczyc. Wyjscie z karty odpada, bo wtedy sub bedzie działał tylko w grach i filmach 5.1, a i to nie zawsze. Suba jeszcze nie mam, moze doradzicie cos do max 800zł. Nie musi byc duzy bo pokój ma okolo 4x3m. Jak to podłączyc zeby działało "bazując" dalej tylko na wyjsciu stereo ?

https://www.audiostereo.pl/topic/36765-pomozcie-jak-podlaczyc-subwoofer/

Przepuszczasz przez niego wzmocniony sygnał stereo który normalnie idzie już na kolumny. Tak jak na przykładowym załączonym rysunku.

Sub aktywny ma sekcje która odfiltruje sobie niskie pasmo wzmocni i wrzuci na głośnik suba.

Możesz sobie regulować punkt odcięcia niskich częstotliwosci "crossover" i stopień ich wzmocnienia "level"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki, bardzo to mi pomogło, teraz kwestie takei czy taka operacja bardzo rozwali dźwięk idący na kolumny ? Czy nie bedzie słychać roznicy ?

Kolejna sprawa to dobór subwoofera, mam na oku Yamache YST-sw15, pasuje mi bo ma małe wymiary i raczej dobrą jakość, tylko ze tam jest jedylie Line in i nic więcej :] Znacie jakies w miare małe suby suby posiadające taki system podłączenia jak na schemacie powyzej ? Wymair max jaki akceptuje to głębokość 35, szerokość 30, wysokosc dowolna :)

> teraz kwestie takei czy taka operacja bardzo rozwali dźwięk idący na

>kolumny ? Czy nie bedzie słychać roznicy ?

trudno powiedzieć, ja stosuję subwoofer tylko w oddzielnym systemie do KD, nagłośnienie mam tu firmy Harman Kardon + JBL subwoofer podłaczam przez separowany kanał line in.

Co do stereo jestem raczej purystą i nie wprowadził bym w tor subwoofera. Aczkolwiek może jestem za bardzo zachowawczy, nawet szacowne firmy jak WLM mają w swojej ofercie suby i się jakoś tego rozwiązania nie brzydzą.

Trzeba spróbować.

Co do wyboru w AV masz zestawienie aktywnych pod koniec, wybierz coś pod kątem wymiarów, ceny, opisów...

większość powinna mieć wejscie głośnikowe HIGH-IN-OUT

Ukryta Zawartość

tutaj też opisy, poszukaj coś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikkonen

Czy interesował by Cie REL QUAKE ? czarny cenowo około 1200zł :/ więc troszke więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak z karty odpada dajesz to:

Ukryta Zawartość

i na jedno wpinasz GC na drugie suba i głośność regulujesz z kompa.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

O :) własnie takie rozwiązanie najlepiej by pasowało. Tylko jest jedna kwestia, czy nie bedzie przez to strat sygnału i czy nie bedzie jakis interferencji ? Bo w koncu sprzęt to dosć dobre stereo.

Mikkonen, 11 Paź 2007, 15:04

>Tylko jest jedna kwestia, czy nie bedzie

>przez to strat sygnału i czy nie bedzie jakis interferencji ? Bo w koncu sprzęt to dosć dobre

>stereo.

To rozwiązanie ma jeden minus. Wejście line-in do suba jest przystosowane do dedykowanego kanału niskoczęstotliwościowego, odfiltrowanego dolnoprzepustowo na odpowiednim poziomie przez procesor wielokanałowy. Czego wyrazem jest to że w tych rozbudowanych subach, pokrętło "crossover" nie ma wpływu na to wejście jedynie na te przepustowe z kabli głośnikowych.

Jeżeli teraz puścisz cały sygnał audio jak w tym rozwiązaniu z tym trójnikiem, to sub dostanie pełny sygnał do kilkudziesiciu kHz, oczywiście jego głośnik tego nie przeniesie ale dla częstotkiwości granicznych kikuset Hz bedzie bajzel, dzwięk z suba bedzie niefajnie interferował z prawidłowym dzwiękiem z pary kolumn.

-> martens

"Wejście line-in do suba jest przystosowane do dedykowanego kanału niskoczęstotliwościowego, odfiltrowanego dolnoprzepustowo na odpowiednim poziomie przez procesor wielokanałowy. Czego wyrazem jest to że w tych rozbudowanych subach, pokrętło "crossover" nie ma wpływu na to wejście jedynie na te przepustowe z kabli głośnikowych."

Nie spotkałem się w sumie z czymś takim. We wszystkich subach, jakie widziałem, pokrętło "crossover" działało zarówno z wejściem niskopoziomowym ("Low-level in", gniazdo chinch), jak i z wysokopoziomowym ("High-level in", zaciski głośnikowe).

-> Mikkonen

Ja bym suba podłączył jak na schemacie. Dzięki temu sygnał ze wzmacniacza do kolumn ma możliwie najprostszą drogę do przebycia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 15 Paź 2007, 15:11

>

>Nie spotkałem się w sumie z czymś takim. We wszystkich subach, jakie widziałem, pokrętło "crossover"

>działało zarówno z wejściem niskopoziomowym ("Low-level in", gniazdo chinch), jak i z

>wysokopoziomowym ("High-level in", zaciski głośnikowe).

Faktycznie trochę pomieszałem. Wejscie Low Level może działać przez filtr cross-over lub go ignorować. Zależnie od położenia odpowiedniego przełącznika.

Natomiast jest tak, że jak ma się wyjście LFE w procesorze kina domowego to powinno się właśnie ustawić ten przełącznik w pozycji pomijającej regulacje na cross-over, jak w punkcie 5 tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak zwykle przy subwooferach warto zerknąć tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.