Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mata DAT-a Portable lub Strasser

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to jest pytanie jeszcze retoryczne, ale już wyjątkowo osobiste i niezwykle ważne DAT system cyfrowego zapisu wynaleziony przez SONY-ego znacznie lepszy od DCC Philipsa zapewnia cyfrowy lub analogowy zapis helikalny na taśmach DAT a w niektórych modelach także po małej przeróbce taśmach DDS. Na wstępie nikomu się nie podlizując pragnę podziękować Jackkowi011 i JaroMiemu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wiem że jakiś procent ludzi zajmujących się pisaniem olewa i HD i Flasha a ma szacunek i sentyment dla i do DAT-a.

https://www.audiostereo.pl/topic/36795-czy-mata-dat-a-portable-lub-strasser/

Witaj Zbyszku!

Przez bardzo długi czas myślałem intensywnie o zakupie DAT-a, zresztą w dalszym ciągu myślę, ponieważ mam kasety DDS-a nagrane na DAT-cie studyjnym Technicsa i ta zabawka bardzo mi się podobała, jedynie co, to dla mnie przenośny DAT jest za delikatny. A tu link do aukcji z DAT-em którego będę chciał w przyszłości kupic, chyba,że ten Technics trafi z powrotem do mnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest piękny i wart był tych pieniędzy ale nie dla mnie zbyt mi swoją wielkością przypomina DCC 170 Philipsa to jest sprzęt do tak zwanego mienia bardzo delikatnej eksploatacji albo miniaturyzacja i wiotkość elektromechaniki albo stosunkowo duże gabaryty ciężar a wówczas nagroda w formie trwałości jak w stacjonarnym ta Aiwa Strasser ma taki wygląd i rozmiary jak SONY na okładce książki prof,dr. inż Bolesława Urbańskiego Gramofiny i Magnetofony cyfrowe .

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Z przenośnych DAT-ów to jest ta wielkość poniżej której nie wolno zejść

Kilup> od lat 10ciu użytkuję taką Aiwę w obudowie aluminiowej i pod marką HHb-1 i delikatności bym mu nie zarzucał.

Poza wypadkiem, że na własne życzenie (dłuższa historia) przy serwisie nawinał mi taśmę na głowice NIE ZDARZYŁO się, aby mnię zawiódł. Pomimo zasilania z różnych wynalazków (akumulatory baterie cuda...) przy temperaturach od -20 (grzana ciałem) w deszczach czy wilgoci działa wspaniale. Głównie na tasmach DDS (1-4 ;) a jak) więc w trudnych warunkach. Czyszczona i dbana regularnie odwdziecza sie wielką pewnościa nagrania. Jedynie ma spory apetyt na prąd, wiec na paluszkach duzo się nie nagra, ale już na żelowym... w sumie 2kg plus mikrofony a 6h nagra.

Co do Sony... - pomniejszona głowica - słyszałem glosy, że inna geometria nagrania owocuje sporo wyższą stopą błędu zapisu i niekompatybilnością nagrań. Ktoś to już ćwiczył ? Zna z własnego doświadczenia? No i SMCS. Czyli po cyferce można mieć problem ze zgraniem produkcji.

Muszę znikać

Pozdrawiam

I Korwin raz jeszcze gratuluję - mam wielki sentyment i slabość do tego cacucha.

Jaromir

Dziękuję serdecznie

Dla mnie magnetofon jest tak jak dla innych rozrusznik serca poprostu jest nieodzowny,zdaję sobie doskonale sprawę że proces mojego starzenia nie zachodzi liniowo jest to parabola gustownie cycem do góry odwrócona,

i muszę coś mieć z czego będę mógł korzystać kiedy mój mały móżdżek będzie sprawny a rączki już zmocherowiałe.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Zbyszku!Nie mata DATa. Ale jestem bardzo ciekawy jak DAT nagrywa dźwięk.Może dzięki Twojej pasji będę miał nowe doświadczenia dźwiękowe, ale jeśli już to stacjonarny do domowego zacisza.Ale póki co ..........revoxy, studery itp. Ten wątek bardzo się przyda - zapisuję się do grupy.Pozdrawiam - Jacek

Jacku

Wiem

Że nie mam tego DAT-a usiłuję wyrwać dosłowne z pod ziemi pieniądze na niego i jednocześnie pisać bo to ostatnie to jest mój psi obowiązek wobec siebie samego i innych aby nieść przed Narodem nie Oświaty Kaganiec tylko handgranat z wyrwaną zawleczką

Smutna to będzie o nas partytura

Gdy ją na maki i brzozy rozpiszą

Po moim koniu pozostała skóra

I dwie ostrogi z wykrwawioną ciszą

Na drogę dzwonią bezludne ordery

I noc otwiera jak skazanych lista

Kiedy odchodzą w niebyt bohatery

Dla hien zostaje padlina soczysta

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pierwszy wpis Korwina... - są DAT-y, ktore zapisują analogowo wykorzystując zapis helikalny? W taki sposob, że sygnal z analogowego źródła nie jest molestowany żadną cyfrą?

pozdr.

Mariusz> myślę, ze chodzi o źródło - albo cyfrowe (SPDIF) albo analog->ADC->zapis.

Analogowo helikalnie to chyba tylko (S)VHS HiFi (vide wątek JVC ERA).

Jako użytkownik od lat samowolnie sie wpisuję do grona poznawców i wyznawców DATów. W miarę czasu obiecuje sie wpisywać z -mam nadzieję sensownymi tekstami.

Niestety dzis lecę na północ doro, rano będę neptyk, ech ale moze zdążę:)

Pozdrawiam

Podobno są ja jestem jeszcze zielony jak wiosenna trawa, trudno mi cokolwiek na ten temat powiedzieć ale skoro może to robić przy zapisie w VHS HiFi Audio JVC BR7000ERA to nie widzę powodu dla którego nie miałby tego robić DAT, fizycznie tej maszynerii nie mam i trochę czasu upłynie nim mieć ją będę, z mojej strony to było samurajskie harakiri podstarzałego kamikadze.W tej chwili ściągam literaturę odpytuję posiadaczy tego sprzętu i muszę z bólem stwierdzić występuje powszechne w szkolnictwie polskim zjawisko uczył Marcin Marcina moi preceptorzy nie znają nawet 1/3 możliwości i funkcji swojego sprzętu. Aby pójść na AGH Wydział Elektryczny na dotankowanie oleju do głowy w ciągu najbliższych dni nie będę miał ani sił ani czasu.

Pozdrawiam

Zbyszek

O ile pamięć mnie nie myli to w VHSie (i w innych magnetowidach analogowych, także studyjnych) to co jest nagrywane na taśmę to jest częstotliwość nośna modulowana sygnałem wizyjnym. Zapisywany analogowo na taśmie jest więc sygnał sinusoidalny o zmieniającej sie częstotliwości (jeśli pamietam to chyba zmieniającej sie, nie tak znowu bardzo, w okolicach 7 MHz moze 10 MHz). Amplituda nie jest więc tak ważna, jeśli tylko da sie z odtworzonego przebiegu odczytać zmieniającą się częstotliwość chwilową (amplituda w zasadzie może być wręcz niezmienna). Ze zmieniającej sie częstotliwości dekoduje sie oryginalny sygnał wizyjny. W magnetycznych nagraniach cyfrowych też amplituda jest w zasadzie stała, a informacja tkwi w kodzie impulsowym (pozycja impulsów względem siebie). Zatem część magneto- (głowice, taśma, wzmacniacze zapisu, odczytu, automatyka wysterowania przy zapisie, i wzmocnienia przy odczycie) może być ta sama. Stąd wierzę, że w DAT to co napisał Zbyszek jest jak najbardziej możliwe.

Jeszcze dodam, ze w uzgodnionym formacie DAT nie ma mowy o nagraniu analogowym. W poprzednim wpisie starałem się tylko pokazac, ze nie jest takie głupie, lecz przeciwnie całkiem mozliwe dostosowanie podstawowego mechanizmu DAT do nagrań sygnału będącego produktem częstotliwościowej modulacji nosnej sygnałem, który ma byc nagrany/odtworzony.

Witam ponownie :)

Zbyszku, pytałeś-rozpisałem sie ciekawe, jak sie rozjedzie...

Co do dziurek w kasetach DAT/DDS :

Widok spodu kasety DDS/DAT:

1

| 2 +--- File Protect Hole

| | 3 |------ustalajace---------| | +----------4

v v v v v v v

+----------------------------------------------+

| o o o o O o o |

+----------------------------------------------+

File Protect Hole - otwor zabezpieczenia przed zapisem

Głębokość otworów identyfikacji pozwala urządzeniu (magnetofon DAT, streamer DSS) na rozpoznanie, z jakim typem taśmy i jej grubościa ma do czynienia wg.tabelki :

Kasety DDS-1/2/3/4 :

Dziurka nr Grubość typ warstwy

1 2 3 4 taśmy czyli długość magnetycznej Format

--------------------------------------------------------------------------

0 0 0 0 13 um 60m MP DDS, Audio

0 0 1 0 Kaseta czyszcząca

0 1 0 0 9 um 90m MP DDS

1 0 0 0 6.9 um 120m MP+ DDS-2

1 0 1 0 6.9 um 125m MP++ DDS-3

1 1 0 0 4.5 um 150m ME DDS-4

MP - MetalPowder - proszek metalu

ME - MetalEvaporated -metal naparowany

---------- kasety DAT :

+---------------------------------------------+

| o o o o O o o |

+---------------------------------------------+

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

| | | | | | |

| | | | | | | --(4)-> Czysta/nagrana fabrycznie

| | | | | |--------> zabezpieczenie przed zapisem

| | | | -- ustalenie mechaniczne kasety w mechanizmie

| | | -----------(3)-> Track pitch 13.591um/20.41um

| |---------------(2)-> grubość taśmy 13um / (9um)

| ------------------(1)-> RESERVED

Otwór nr3 interesuje nas najbardziej.

-------------------------------------------------------

"1" głęboki Wide track pitch = 20.41 um

"0" płytki normal track pitch = 13.591 um

-------------------------------------------------------

W kasetach DAT -zwłaszcza w początkach funkcjonowania na rynku, gdy taśmy typu Metal

były szalenie drogie - istniała możliość zastosowania taśm chromowych. Gęstość zapisu

na tych taśmach musiała być odpowiednio mniejsza, stąd możliwość poszerzenia ścieżki

i zwiekszenie prędkości przesuwu taśmy.

Możemy to sprawdzić tworząc otworek nr3 albo stosujac kasetę DDS2 bez przeróbek w dziurkach.

Kaseta 90min stanie sie mniej niż 60tką :)

Osobiście nie spotkałem kasety WideTrack.

Inne ustawienia kasety DAT:

1 2 3 opis

=========================================================

0 0 0 MP grubosć 13um

0------1-------0-------MP grubosć 9um

0 0 1 Wide track /grubosć 13 um

0 1 1 Wide track /grubosć 9 um

1 x x Reserved

Otw 4

==========================================================

"1" open hole (głęboki) pre-recorded tape

"0" close hole (płytki otwór) blank tape

Chcąc stosować kasety DDS w magnetofonach DAT interesuje nas jedynie pozycja 2 (zaznaczona).

Porównując obydwie tabelki zauwazymy, ze kompletnie bez przeróbek zastosujemy kasety DDS-1/90m

otrzymując kasetę 180min (DAT zużywa około 0,5m taśmy na minutę).

Magnetofony radzące sobie z cieńszymi taśmami (daleko nie szukając w.w. Aiwa X1/S1, Tascam DA-30

-u mnie pracuja bezproblemowo) mozna nakarmić kasetami DDS-2 (zrobić 1 dziurkę poz2 przez np.delikatne powiercenie

- wióry koniecznie na zewnątrz) DDS-3 (zrobić jedną i zalepić jedną dziurkę) a nawet (!!!!) DDS-4 (bez przeróbek)

dostając 4h(DDS2) lub 5h (DDS4) nagrania.

Naprawdę, obydwa magnetofony bez problemów mechaniczno-akustycznych nagrywaja i odtwarzają DDS4.

Jedynie Aiwie kończy sie licznik czasu powyżej 2h59min59s :)

W swych DATach po prostu zwarłem / rozwarłem odpowiednie styki czujników mechanizmu tak, ze magnetofon nie reaguje na otworki

uważając, ze ma taśmę MP 9um.

Dalej - otwór 4 oznacza taśmę czystą (do nagrania) lub zapisaną fabrycznie (głęboki),

pozostałe dwa nieopisane otwory służą do ustalenia mechanicznego kasety w napędzie.

Układ otworów w kasecie identyfikuje jej typ czyli twardość magnetyczna (koercja 1000-1600oe)

i grubość - pozostałe parametry wynikają i mogą sie różnić... tzn moze być oznaczenie 6,9um MP++ i 30metrów taśmy.

Porducenci zgodnie twierdzą, ze taśmy DDS od DAT różnią sie jedynie znacząco wyższą jakościa tych pierwszych wymaganą do pracy z danymi.

Jest jeszcze jedno oznaczenie na kasetach - MRS czyli"Media Recognition System".

Wynalazek mający zastosowanie jedynie w streamerach komputerowych - układ pasków

rodzaju barcode na rozbiegówce umożliwiające napędowi pełne rozpoznanie typu długości i rodzaju taśmy w kasecie.

Jest jeszcze jedna interesujaca cecha systemu DAT - firma Silicon Graphics (SGI) w swych maszynach stosowała napędy DDS-1/2 umożliwiające zapis i odczyt w standardzie

DAT... Mozna to wykorzystać do szybkiego przenoszenia zawartości taśm do komputera i spowrotem.

Korzystam z tego uzywajac napędu Sony SDT9000- można próbować znaleźć te napędy sygnowane także markami DEC, Compaq, ICL...

Nadają sie takze niektóre napędy DDS-1/2 HewlettPackard, szczegóły trzeba znaleźć w sieci.

Zaletami jest 2,4x szybszy zapis/odczyt niż SPDIF, 4 głowice (i realizowany przez SDT Read After Read

(odczyt po odczycie-weryfikacja danych odczytu :D/podwójny odczyt i ReadAfterWrite

- weyfikacja zapisu w locie - gwarancja jakości zapisu),

możliwość zapisu/odczytu w formatach Pioneera i Tascama HD (o ile dobrze pamiętam 24 bity lub 96kHz)

Uff, mam nadzieję, ze nie zamieszałem, niestety dzień awarii i do roboty czas sie zbierać.

Dobrej nocy życzę

Dziękuję wszystkim za pomoc. Gdyby nie potrzeba wysyłania swoich wypocin w formie cyfrowego pliku muzycznego to Aiwa by chodziła dokładnie tak jak JVC BR700ERA ale nie będę upierał się jak głupi żadnych ingerencji jak już będę ją miał niczym jej nawet nie tknę tylko pojedzie do JaroMiego na kanał i na zmostkowanie rozpoznawania kaset a w międzyczasie będę się doszkalał na "sucho" korzystając jedynie z naprędce zrobionej atrapy ruchy przy obsłudze przenośnego sprzętu powinny być podświadome wręcz automatyczne. Jest radość we wsi nie da się ukryć

Ukryta Zawartość

stacjonarny bo stacjonarny ale też człowiek

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Mam DDS (do zapisu danych), używam go do backupu (DDS-4) - pracuję w serwisie komputerowym i nie miałem jeszcze styczności "namacalnej" z DATem audio, ale komputerowe przy normalnie robionym backupie w większych firmach (1-3 kasetki dziennie) wytrzymują 1-2 lata - padają na zużycie głowic.

Witam biorąc pod uwagę posiadanie jeszcze innego sprzętu przenośnego jak UHER-y Cr-240 i 210 i REPORT 4200 Monitor DDS-4 wystarczy mi jedna na kilka dni poprostu nagram na tamtym sprzęcie przegram na DAT-a i puszczę przez komputer i tylko sporadycznie będę go używał do nagrywania z mikrofonu.

Pozdrawiam i dziękuję za wpis.

Zbyszek

Andrzeju> Czyli wyższe obroty, większe prędkości - a może jeszcze coś (temperatura) - DDSy nie są jakoś specjalnie żywotne... zresztą jak CD/DVD romy :) (poza oczywiście wiecznymi napędami - Mitsumi x2 czy Teac x40).

Szkoda, bo to dość wygodne rozwiązanie. Tanie (48zł na A). A za czas jakiś DDS2 się nie uświadczy (nowe niestety nie obsługują komend Audio). Dostajesz materiał na DATcie, pieścisz, wypuszczasz na CD, archiwum można takze na DAT odeslać.

WaveDAT pooglądać można:

Ukryta Zawartość

Poczytać (huehue):

Ukryta Zawartość

Miłego dnia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miło mi, że otworzyłem następną puszkę z pandorą "lubi to brzuch" zaraz srana mam zawsze dziecinnie świerze pomysły po kretynieje się z wiekiem a idiotą lub wodzem trzeba się urodzić. Przepis na dobre samopoczucie: bierzemy plastikową grubościenną rurkę instalacyjną o zewnętrznej średnicy 25mm wewnętrznej 18mm przycinamy na długość 48mm akumulatorek R6 owinięty nasączoną klejem tkaniną wkładamy do środka po wyschnięciu odcinamy skalpelem klej który wypłynął umieszczamy w ładowarce jest to najtańsze R14 wielokrotnego użytku. Drugi durny to przywleczenie jakiegoś starego streamera typu external sprawnego sztuk 2 jeden do pracy drugi jako koło ratunkowe aby służył do puszczania danych z Data na DDS-ie w internet bez niepotrzebnego męczenia ślicznego maleństwa

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Zaczyna się robić tutaj ruch jak u Cioci na imieninach

A mata data, owszem:-) wrócił z serwisu w Stalowej Woli (polecam) i jest super. Sony 670. Używam go do przegrywania vinyli. Jest nieźle. Cd-r na chwilę obecną poszedł w odstawkę. Zdaję sobie sprawę, że karta dźwiękowa, soft, nagrywarka.... Ale teraz do archiwizacji tylko DAT.

Zastanawiałem się nad tymi taśmami do streamerów ale mam jeszcze ponad 40 kaset do nagrania.

Znalazłem w necie firmę (zresztą profesjonalną), która już chyba jako jedyna produkuje kasety - HHB. Może by tak wspólne duże zamówienie?

Pozdrawiam

Do archiwizacji tylko duplikator JVC-BR7000ERA odpytaj Jackka011 i Marka41 Oni na nim nagrywają non stop jest to zapis porównywalny z zapisem z NAGRY IV S [stereo] przy przesuwie 38cm/sek na porządnej taśmie Ampex 467 a tutaj wrzucasz EMTEC 240 za 5.50 i kwiczysz z radości, zapis helikalny jak W DAT z tym, że nie cyfrowy tylko analogowy.Mnie jest potrzebny tylko przenośny z tych większych z wyśletlaczem od czoła a nie na klapce do reportażu i do zrzucania w formie pliku muzycznego tekstów dla kompozytora lub wykonawcy. Jak dobrze pójdzie być może taki będę mieć; nic pewnego jedno wiem jeśli do UHERa REPORT 4200 MONITOR wpakuję osobiście ciętą taśmę bardzo wysokiej jakości chromowa 3M wrzucę 19.05 cm/sek podłącze mikrofon UHER-M640

to "................we wsi sołtys na urlopie"

Pozdrawiam

Zbyszek

kupiłem jakis czas temu uszkodzonego DAT-a Sony TCD-D3 ( jak na załączonej fotce) niestety jeszcze jest martwy, leży u zaprzyjaźnionego elektronika i czeka na reanimacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój

Ukryta Zawartość

Dał się łaskawie odpalić na początku od kopa potem zaczął dostawać tak zwanego małpiego rozumu, a KONTAKT PR gdzieś ciepnąłem i do tej pory nie wiem gdzie i przy wyłączonym zasilaniu przyciskał non stop wszystkie wyłączniki i przełączniki aż po 45 minutach + hak raczył zmartwychwstać, nagrywa bardzo czysto idealny podsłuch i odsłuch ma na słuchawkach niskoomowych 8 Ohm [lub nawet 4] ale mam bardzo fajne 16 omowe i one już do niego są przypisane, ponieważ nie wierzę w nadmiar szczęścia że dostanę do niego baterię 6V [akumulator 6 V] typu klocek z dwoma bolcami Syn ściąga mi z Allegro 4 paluszki AAA [800 mAh] obecnie mam z rurki plastikowej instalacyjnej do CO zrobiony prosty estetyczny pojemnik na 5 paluszków AA które wyciągam z CR-240, kiedy mi odbija na nagrywanie na DAT w terenie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Trochę czasu upłynie nim z nowu z niego będzie idealnie sprawny magnetofon ale było warto zaryzykować

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.