Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mata DAT-a Portable lub Strasser

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dwa koszyczki na paluszki AAA skleję wyprowadzę styki musi być idealnie dopasowany do magnetofonu [ muszę go jeszcze przedłużyć i to nawet sporo bo więcej niż o 1/3]. Następny etap to będzie dokładnie to co zrobił JaroMi ze swoją AIWĄ zasilanie z dużego akumulatora żelowego.

Pozdrawiiam

Zbyszek

Ani UHER 4200 ani AIWA HD-X1 razem lub osobno do wójta nie pójdą, muszą się pogodzić z faktem, że będą zasilane naprzemiennie z akumulatora 6V 3.5 Ah, który idealnie pasuje do gniazda w UHER-ze. Cena akumulatora żelowego jest więcej niż przyzwoita czas nagrywania i odtwarzania na DAT bardzo długi na UHER-ze 4200 wystarczający [zwłaszcza jeśli jest w zapasie drugi naładowany].

Pozdrawiam i proszę o wszystkie możliwe informacje na temat przenośnych [ i nie tylko] DAT-ów i ich obsługi

Zbyszek

Witaj Zbyszku!

A oto mój dzisiejszy nabytek, niestety nie mam pojęcia, czy działa, bo nie mam do niego akumulatora, ani zasilacza. Nie mniej wcześniej, czy później postaram się go uruchomic. A poza tym nabyłem jeszcze Uhera CR-240 i Marantza CP430, ale zdjęcia umieszczę w "Magnetofonie" . Też nie mam pojęcia, czy są na chodzie.

Zdjęcia DAT-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100001096 1193752205_thumb.jpg

post-5308-100001097 1193752205_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MariuszH, 11 Paź 2007, 18:51

>Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pierwszy wpis Korwina... - są DAT-y, ktore zapisują analogowo

>wykorzystując zapis helikalny? W taki sposob, że sygnal z analogowego źródła nie jest molestowany

>żadną cyfrą?

DAT-y to raczej nie - to w końcu Digital Audio Tape. Ale gdybyś szukał takiej technologii w wykonaniu stacjonarnym, to VHS Hi-Fi - tam dodatkowa para wirujących głowic zapisuje nośną zmodulowana FM głebiej w warstwie magnetycznej; sygnału wideo może nie być w ogóle. Na słuch wygląda to nieźle - na oscyloskopie też: i żadengo kwantowania po drodze. Plus - parę godzin zapisu na jednej kasecie - uzywałem tego kiedyś do nagrywania całych nocy z radia, by potem to i owo przekopiowac "manualnie" na zwykłą tasmę, a po drodze jakości prawie nie pogorszyć.

Nie wiem w jakim kościele gdzie i na jaką mszę dzwonią używając terminologii prostej i nabożnemu [podobno ponad 90 5] ogółowi bliskiej Mam u siebie Panasonic-a AG5700E z kilkoma prędkościami przesuwu na kasety VHS,

jak powiadają znawcy tematu po podłączeniu specjalnego konwertera zapisuje analogowo w systemie HiFi VHS dwie głowice w głębokich warstwach taśmy i cyfrowo cztery głowice, które normalnie zapisują obraz [vide Bolesław Urbański Magnetowid w Pytaniach i Odpowiedziach WNT Wwa 1989 Rozdział 14 Magnetowid jako magnetofon cyfrowy str 292-297. Gdyby to razem z sobą podrutować zaopatrzyć w zasilanie autonomiczne byłby to dat dla Samsona około 25kg żywej wagi. Zostałem oświecony na forum przez mądrzejszych od siebie, że zbudowanie sytemu do naprzemiennego raz cyfrowego a raz analogowego zapisu helikalnego jest niemożliwe z wielu istotnych przyczyn, których nie będę wymieniał bo miejsca by zabrakło na ich wyliczanie. Zapisuję więc cyfrowo, ściubolę kasę na akumulatorki AAA x 4 do zasilania wewnętrznego akumulator żelowy 6V 3.2 Ah do zasilania zewnętrznego redukcje i przejściówki dla mikrofonów i słuchawek i staram się usilnie nabrać wprawy w samej obsłudze.

Pozdrawiam

Zbyszek

Da się, Zbigniewie. Dowodem mój leciwy już (ale nie za bardzo) JVC HS-RM10000. Niewiele skonstruowano tego typu maszyn - bodaj dwa modele JVC i jeden Grundiga.

Klasyczny sześciogłowicowy magnetowid (licze oczywiście głowice na bębnie), w środku dośc niepozorny, takich rzeczy jak wychylne głowice wizyjne w bebnie nie widac. Obsługuje to-to VHS, S-VHS i D-VHS - dwa pierwsze standardy sa analogowe, trzeci cyfrowy przy uzyciu tych samych głowic. Także i taśmy - mozna zapisywać cyfrowo na taśmie S-VHS, choć oczywiście istnieją i taśmy optymalizowane pod zapis cyfrowy - a może tylko drożśze?

Rzecz w elektronice, konwertującej sygnały "do" i "z" głowic. Za to jakość jest rzeczywiście lepsza przy wyborze "cyfry" - mniejsze szumy, a przepływ taki jak w DVD osiąga się na long play'u: szybkość przesuwu spada do 1/3 i 400-minutowa kaseta taśma cyfrowa nie musi mieć dużo "mięska") starcza na 20 godzi zapisu! Wadą jest bardzo leniwy rozruch przy odczycie - wyglada na to, że klatka jest na tasmie rozmazana na odcinku odpowiadającym trzem sekundom: to przeplot jak na CD, ale dużo większy, bo taśma może mieć spore dziury.

I ja pozdrawiam miłośnika starych, pięknych maszyn. No cóz, ja się na nic dobrego nie załapałem: to co mam to niedrogie stacjonarne trójgłowicowce made in Japan; jeden na szpule, drugi na kasety.

Jestem już poprostu tym wszystkim zmęczony, nie mam nawet sił męczyć się w dziurkologię z kasetą DDS-1 w DAT podsłuch na rec-u idealny tylko, przy odczycie ani śladu zapisu kiedyś były mamgnetowidy na pasek były częścią składową kamery ładowano je od góry trzykrotnie nie miałem pieniędzy aby coś takiego kupić a kosztowały dosłownie grosze tak naprawdę po przeróbkach Panasonic bez akumulatora żelowego musiałby ważyć około 10-12 kg to jak na mnie 3-5 za wiele wolę już targać swoje UHER-zątka i tego DAT-a AIWĘ HD-X1 jest lekki i funkcjonalny prędzej czy później [lepiej prędzej] opanuję nagrywanie na DDS-ach i nie pójdę w trakcie tej zabawy z torbami.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin

DDS nie dziurkuj, są odpowiednie. Zmian w dziurkach wymagaja jedynie DDS-2, 3 czy 4.

Kilup-pięękny, jakby ci się znudził daj znać :)

Właśnie przeszperałem dyski chcący wrzucić zdjątka swego maleństwa... nima...

Posiłkując się zdjeciem z netu - otoci:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będę nie będę na piasku siadała.... ale tam jest dziura sakramencka w kasetach DAT jej nie ma zalepię jeżelli przewija play i rec działa i jest idealny podsłuch nagrywam jak do tej pory z elektretowych dynamicznych nie próbowałem a zapisu przy odsłuchu nie ma żadnego to cosik tutaj jest nie tak tych DD-1 mogę trochę od znajomych dostać na Allegro są DDS-4 i DAT-y w cenie jeszcze w miarę strawnej od 12 złp za czyszczącą do 20 kilku za przyzwoitą nową

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziurkę potraktowałem metodą Rasputina "inaczej zwaną na wrażenie, poprostu wraziłem to co należało wrazić i tam gdzie należało wrazić dodając jeszcze kropelkę "Kropelki" nagrywa w tej chwili po Niemenie Koncert Jubileuszowy A. Zaryckiego

Pozdrawiam

Zbyszek

Nagrane bardzo ładnie czyściutko, małpi rozum od czasu do czasu jest związany z tak ostrym spadkiem napięcia,

że stabilizator nie wyrabia 5R20 + akumulator razem 8 V + hak nie rusza magnetofonu *(baterie nieco wyeksploatowane na UHER-ze 4200. Problem otwarty co podpiąć i jak podpiąć do gniazdka zasilającego.

Pozdrawiam

Zbyszek

8 + hak przy odpowiednio dużym natężeniu wyrabia się wolnym tangiem z różą w zębach. Dziatwa tematem: Pochłaniacze fal dźwiękowych uświadomiła mi, że nie o wszystkim można pisać np: o VA głosem aktywowany i nie ważne czy akustomat uruchamia magnetofon czy syrenę na bankowym dachu i blokuje wszystkie elektroniczne zamki. Jutro muszę po raz pierwszy w życiu skorzystać z DAT-a w terenie drzewa są już bezlistne tak samo krzewy trawa tłumi w niewielkim tylko stopniu a więc liczę tylko na przestrzeń za moimi plecami 1.5 km niezabudowanej pustki jeżeli pojawią się odlatujące ptaki jedno z ramion mikrofonu UHER-M640 skieruję na mówiącego a drugie pod kątem 120 stopni na niebo [stereofonia XY]. Brakuje mi CR-240 ale obsługę DAT-a też trzeba opanować bo jest to jeszcze taki rodzaj zapisu cyfrowego, który strawić można.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zamiast reanimacji

Wyjątkowo miłe jest łącżenie pięknego i wygodnego z pożytecznym co oznacza, że nagrywam na UHER-ze CR-240 zgrywam na DAT-a na jednej kasetce DDS-1 mieszczą mi się trzy CC - 60 po drodze tracę szum taśmy z nagrania analogowego i nie wiem jakim psim swędem zostaje podbita dynamika a nagranie [ przegranie] jest bardziej klarowne niż orginał

Pozdrawiam

Zbyszek

Zamiast reanimacji

Porównajcie systemy PCM [ Kudelski Nagra D, Nagra DII, < reel to reel Nagra V HD] DAT [sony, AIWA, JVC] i DCC [Philips]

Pozdrawiam

Zbyszek

Reanimacja.

Od kilku dni kiedy go nie obciążam trzygodzinną kasetą chodzi mi jak burza.Nie decyduję się jeszcze na jego remont składam do kupy sprzęt analogowy część idzie do ludu, część na machniom a 1/4 pozostaje. potrafię już na nim pracować i od czasu do czasu z niego korzystam ale z przyzwyczajenia łapię UHER-a CR-240 i na nim do oporu pracuję

Pozdrawiam

Zbyszek

Zamiast reanimacji efekt pracy

Cóż, że nosimy rostrzelanych listy

Przybite dawno nam na mózgu korę

A resztę życia za nas ktoś wymyślił

W wierze fałszywej i malignie chorej

O nas śpiewają te kruki i wrony

Z przegranych powstań zapomniane pieśni

Jak o poległych rapsod wyuczony

Lecz my żyjemy i zdrowi jesteśmy

Dla nas się mienią blaski tego świata

Uroki wszelkie Rzeczypospolitej

Dziurawe buty, pół sumienia w łatach

I na tym wszystkim płaszcz wiatrem podszyty

Korekta po upływie trzech lat tylko odwrócenie kolejności I,II, III, /III,II, I. DAT pomógł błyskawicznie odkryć melodję samego tekstu (trudno to inaczej określić)

Pozdrawiam

Zbyszek

Chętnie skorzystam z wszelkich uwag na temat eksploatacji i konserwacji DAT-ów

• 4 tygodnie później...

ŚMIERĆ FRAJEROM dałem się namówić na złom nie grzebię nie rozkręcam nie walę nim o ścianę ani nie traktuję butem.

Pozdrawiam sobie podobnych

Wesołych świąt

• 1 miesiąc później...

Do HD-X1 doszedł HD-S1 i obydwa pojadą do JaroMiego, najpierw pełna reanimacja taka komleksowa na lata, nośnik jest bardzo tani obsługa sprzętu prosta i przyjemna, i wystarczająco dobra aby rejestrować na niej owce i beczące jak niedojone kozy panienki. Sprzęt analogowy zachowam do zapisywania wspomnień ludzi, których znam i wyjątkowo wysoko sobie cenię i nie chcę uronić niczego ani treści ani formy wypowiedzi ani tła akustycznego pomieszczenia czy otwartej przestrzeni to ma być naturalne i żywe nawet wtedy kiedy już dyskutantów nie będzie. Nie wiem czym oprócz X i S te dwa Daty się między sobą różnią dla mnie są dokładnie takie same i obydwa moje

Pozdrawiam Zbyszek

No Zbyszku, czekam czekam :-)

S1 prócz szczegółów tecnologicznych (późniejszy model więc z paroma poprawkami i możliwością nagrywania obrazów i wyświetlania na TV{... heh też ciekawostka}, możliwością dołączenia pilota na kabelku,) ma SMCS -system zabezpieczeń cyfrowego nagrania przed kopiowaniem - czyli uniemożliwia wykonanie powtórnej kopii cyfrowej np. z CD.

Aha i słówko nt. limitera w Aiwach (X-1, S-1, S-1000 i HHb Pro) - jest to układ zabezpieczający przetworniki analogowo-cyfrowe przed przesterowaniem. W tamtych czasach przesterowanie ADC wiązało sie ze strasznymi piskami i zniekształceniami (drastycznie innymi niż w analogowych sprzętach), wychodziły z przesterowania też z jakąś sekundę lub dwie (wyobraźcie sobie szum biały o poziomie 0dB jakieś 1-2s na skutek jednego piku - niestety miałem nieprzyjemnosć podsłuchiwać wtedy słuchawkami... brrrr) - układ taki jest koniecznościa, jest wpiety na stałe i nie ma nic wspólnego z ograniczeniem pasma nagrywania czy innymi cięciami sygnału. Zabezpiecza ADC.

Myślę, ze takze takie samo zadanie ma w ERA - niedopuszczenie do przesterowania modulatora FM.

Pozdrawiam ciepło (wszak za oknem przedwiośnie:)

J

Do ^ JaroMiego

Mogę już myśleć UHER CR-240 już na pełnym chodzie wylizany wychuchany w domu i jak widac pracuję na nim,

ma swoją niepowrarezalną urodę a Aiwy Strasser są na swój sposób zwłaszcza z prykręconą d... niezwykle piękne i potrafią grać tak doskonale, że prawie jak analogi.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.