Skocz do zawartości
IGNORED

Czy korzystacie z tylnego centralnego

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Kozlo.4 czepiasz się pierdół, każdy wie o co chodzi, w domyśle ( o ) jeden raz większy, i oto chodziło. Czy ty czasem nie uczysz matmy, bo mnie zemdliło. Deski zostaw sobie na podłogę.

Moja Yamaha posiada kilka programów DSP,wcześniej się bawiłem w nie ale teraz jadę na Normalu,Jesko powiedz jak jest w Onkyo jak włączysz tylny centralny na filmie nagranym w 5.1 nie czujesz ,że czuć niewielki spadek w tylnych suurand,powiedz mi jeszcze jak włańczasz tylny centralny na filmach w 5.1 ,pytam bo w mojej Yamaszce jest przycisk Matrix,który to powoduje rozłożenie ścieżek oryginalnie nagranych w 5.1 na 6.1,jeżeli wrzucam film nagrany przede wszystkim w ES automatycznie się ta funkcja włącza.Pozdrawiam!!

nie, niezauważyłem spadku mocy kiedy włączam tylni centralny. Ale ze względu na dużo mniejsze surraundy musze podbić tyły o jakieś 2 stopnie (skala 12+-). W Onkyo moge wymusić dżwięk w 6 kanałach tak że gra on zawsze, jak jest dts to robi matrix, a jak jest pełny dts-es to automatycznie przechodzi do trybu discrete.

• 1 miesiąc później...

Nie wdając się w szczegóły samej technologii EX/ES i wyższości 6.1 nad 5.1 itp. z autopsji powiem, że użytkując system 6.1 w wydaniu Yamahy spotkałem się z następującymi problemami:

- umieszczenie tylnego centralnego w osi z przednim nie daje porządanego efektu nawet jeśli głośnik tylny umieścisz "wyżej" niż stoi (a raczej leży) przedni , po prostu nie wiesz wtedy czy dźwięk wypada z przedniego centralnego czy z tylnego (pisza nawet o tym w instrukcji)

- lepszy efekt daje przesuniecie tylnego C nieco w bok, ale wtedy tracisz kontrolę nad efektami ES/EX bo scena przesuwa ci się także w bok

- podłączenie dwóch głośników Tył-C i rozstawienie ich podobnie jak w sprzęci z THX-EX daje lepszy efekt

- jeśli ktoś ma Yamahę która obsuguje przednie głośniki efektowe tzw. FrontEFFECT (w skrócie FE), ale zapomniał o tym "dobrodziejstwie" (ja kiedyś byłem jednym z nich) to może w przypadku problemów o tylnym centralnym na chwilę zapomnieć i zainwestować w te właśnie głośniki na FE. Efekt przedniej sceny dźwiękowej będzie po prostu niesamowity !

Polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.