Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra analogowa lutrzanka

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

Pentax K 1000. Taki garbus wśród lustrzanek, produkowany przez 21 lat (1976-1997), bardzo prosta i niezawodna konstrukcja...ale uwaga: bez żadnej automatyki i samowyzwalacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz zdradzić, jaką funkcję ma pełnić? Np. ogólnospożywcze zdjęcia pamiątkowe, fotografia wysokoartystyczna, snobistyczna maskotka antycyfrowa, sprzęt do nauki fotografowania etc.

zwolennik łagodności

EOS 500N .Najpopularniejsza lutrzanka Canona. Tania z pełną automatyką i manualnymi nastawami . A obiektywy do wyboru i w zalezności od portfela .Lub EOS 5 ale cięższy i mniej poręczny w podróży.

szukamy czegoś na zasadzie gramofonu. nie stac nas na droga lustrzanke cyfrową, a nie podobaja nam sie zdięcia z cyfrowych kompaktów. jednocześnie zdjęcie powinno zachować w sobie należyty szacunek dla materii, a nie 'nastrzelamy 4gb i zobaczymy ile sie udało'. nie kręci nas podkręcanie kolorów w fotoszopie albo inne hdry. zatem aparat powinien mieć potencjał, być prosty w obsłudze i robić zdjęcia jak najmniej podobne do cyfrowych.

Nie stac Was na cyfrowa lustrzanke? Przeciez w systemach lustrzankowaych i tak najwiecej kasy idzie na szkla, wiec zabawa na kupnie puszki sie nie konczy - a moznaby rzec, ze dopiero zaczyna ;-) Swoja droga ciekawe za ile teraz moznaby np kupic Dynaxa 9 ? (swego czasu mialem Dynaxa 7... zajebista puszeczka)

pozdrawiam

Acha. To kupcie sobie na przykład Olympusa OM4T. Klejnot. Korpus z tytanu, niezniszczalna mechanika, złote spręzynki itd. Bez autofoksa, ale za to z wileopunktowym pomiarem światła, lepszym od rozmaitych nowoczesnych rozwiązań o tyle, że to fotografujący decyduje, co aparat ma mierzyć. Mały, lekki, przyjemny. A do tego przyczepa najwymyślniejszych akcesoriów. No i optyka, bo to w końcu od niej zależą zdjęcia: Zuiko. Niektóre obiektywy, niestety, wciąż nietanie, rewelacyjne, porównywalne z najlepszą niemiecką robotą.

Gdyby ktoś się zastanawiał, dlaczego polecam takie ramoty, zawczasu odpowiadam: większość aktualnych bajerów jest mało użyteczna, a dla rozumiejącego fotografię wręcz bezużyteczna. Nawet tak oczywisty dziś autofokus nie jest konieczny, jeśli nie jest się niewidomym fotoreporterem sportowym. Natomiast aparaty z tamtej epoki to techniczne dzieła sztuki, niezwykle trwałe, które bez wstydu można kiedyś przekazać wnukom. Na pewno dotrwają.

zwolennik łagodności

No i przypuszczam (bo nie ogladalem) ze matowka jasnoscia i wielkoscia w tym Olympusie miazdzy wszystko co jest teraz w DSLRach (poza powiedzmy seria 1 Canona)

I mamy odpowiedz co do D9

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Ukryta Zawartość

Od lat używam Nikony i poniżej trochę moich typów allegrowych na szybko po meczu ...

z górnej półki ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

90tka - sam taką jeszcze mam ... bardzo dobrza lustrzanka ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

solidna lustrzanka zawansowany amator ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbyś trafił F70 lub N70 za dobrą cenę to też warto tak jak np, TA!

Teraz jest za 150 zł - sam obiektyw to ok 80zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne. Tam jest porządny standard ówczesnych aparatów profesjonalnych, czyli jakieś 98% klatki. Tylko, bodajże, Pentax LX (świetny do dziś!) miał 100%. Matóweczki oczywiście wymienne zależnie od potrzeb, łatwe do czyszczenia.

W swoich najlepszych latach Olympusy z serii OM latały w kosmos jako wyposażenie statków kosmicznych, taka precyzja. Do dziś mam OM-1, który będzie działał w każdych warunkach, bo jest nie tylko genialnie szczelny, ale i pozbawiony baterii, całkowicie mechaniczny. To były jeszcze przedmioty budowane dla ludzi przez ludzie i to się czuje. OM4T ma jeden czas mechaniczny, 1/60 s, więc też nigdy nie zawiedzie.

zwolennik łagodności

jedno warto dodać! lustrzanka to ni wszystko kupując nawet tą z górnej półki będzie potrzebował jeszcze szkło!!! Jak zdecydujesz się coś z nikona to pisz .... Ile maz do wydania?

Owszem, wymieniione wyżej Nikony to świetne maszyny do zastosowań profesjonalnych, znakomite pod każdym względem, tylko są cieżkie i ogromne, skomplikowane w obsłudze, moim zdaniem zbyt cięzkie i skomplikowane jak na potrzeby nawet ambitnego amatora. Ja w każdym razie nie chciałbym tego dźwigać na wycieczkę za miasto ;-)

zwolennik łagodności

Tak czy owak, co wybierzesz (ja polecam Pentaxa, lenam Olka inni Nikon lub Canon) miej na uwadze ,że wdepniesz w system (albo Układ:-).

I tu musisz sobie odpowiedzieć do czego ma służyć puszka (nauka ręcznego ustawiania czasu, przesłony, ostrości, makrofotografia, pejzaż , portret.....). Bo pewne jest , że dokupić będziesz musiał wiadro akcesoriów (pierścienie pośrednie, filtry, mieszki, statyw , szkła itp itd.....). Normalnie gorzej niż z gramofonem:-)) Więc może jednak zaawansowany kompakt (mój Pentax K-1000 i 3 obiektywy zalega w szafie, wyciągany od święta)

pzdr

B

dymu73, 13 Paź 2007, 23:49

(mój Pentax K-1000 i 3 obiektywy zalega w szafie, wyciągany od święta)

I tu musnąłeś problem zasadniczy: po co w ogóle aparat? Mam róznego sprzętu trochę, ale od paru lat używam tylko zawodowo (jak mi za to płacą) albo przymuszony przez Małążonkę. W monstrualnym zalewie obrazów, w swej masie miernej, delikatnie mówiąc jakości, zniechęciłem się do fotografii. WOLĘ INTENSYWNIE PRZEŻYĆ CHWILĘ NIŻ PRÓBOWAĆ JĄ UCHWYCIĆ OBIEKTYWEM. Więcej prawdziwej radochy daje mi kontakt z dzieciakiem czy zabawa z psem niż polowanie na estetyczne klatki.

zwolennik łagodności

lenam, 13 Paź 2007, 23:56

Więcej prawdziwej radochy daje mi

>kontakt z dzieciakiem czy zabawa z psem niż polowanie na estetyczne klatki.

świętą prawda Panie!

Ale z drugiej strony fotka sprzed kilkunastu lat machnięta Zenitem w Ustrzykach nastraja lepiej niż 400 szt kilkumegowych jotpegów przytarganych z Chorwacji czy innych kombajnów turystycznych.....no cóż mit złotego wieku i tutaj zadziałał :-)))

Otóż to. Dlatego uważam, że aparaty fotograficzne powinny być sprzedawane dla dobra społecznej wyobraźni tak jak broń palna: dla wybranych za pozwoleniem ;))

Bardziej serio zaś: tu widzę wyższość sędziwych analogówek - klatek co najwyżej 36, żadnego podlądu, pełne ryzyko, niepewność efektu i obciążenie finansowe. Dzięki czemu każde ujęcie staje się ważne, przemyślane, skomponowane. Dla podkręcenia wyobraźni zalecałbym nawet rezygnację z lustrzanek i sięgnięcie po korpusy z celownikiem optycznym. To jest dopiero frajda! A przy tym taka Leica to precjozum. Zostaje w rodzinie na zawsze.

zwolennik łagodności

poszukaj voigtlaner bessa r2 z obiektywem 35mm/f.2. lub 50mm. potem mozesz mozesz dokupic inne szkla (pasuja z mocowaniem leica m). wprawdzie to nie jest lustrzanka, ale chyba wlasnie takiego czegos potrzebujesz. cena umiarkowana, jakość znakomita.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze Nikon 35Ti:

Ukryta Zawartość

Mialem wiele lustrzanek, wlacznie z F4, i wszystkich sie pozbylem a tego dalej trzymam, moja zona tez go lubi.

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie Nikon F80. Przy dzisiejszych cenach to bajka.

Lepszy jest F100, F5, F6 ale to ciężkie cegły i nie chce się tego nosić. Jeśli chcesz używać starych manualnych obiektywów i cenisz niezawodność to dobry jest też F90. Przez jakiś czas fotografowałem F60, można go kupić za bezcen ale ma pewne braki w porównaniu z nowszymi/droższymi modelami. Raczej odradzam F55, ma bardzo dobrą automatykę, ale to taka plastikowa pchełka.

>Dla mnie podstawową zaletą Nikonów jest wygoda i łatwosć obsługi.

No i ten przyjemny dźwięk migawki - taki audiofilski ;-) - Canon już tak ładnie nie "gra", nie wspominając nawet o minolcie. Też to zauważyliście?

masz rację Foksik ... patrząc na bieżące ceny analogowych lustrzanek taka 80, 90tka to bajka ... jeżeli mówimy o ich jakości - a 70tce nie wspomnę - ją można kupić za bezcen ... ostatnio kupiłem taką bo mi jej było żal na targu - body w stanie BDB za 80zł ... zasili kolekcję analogpwych lustrzanek nikona ... choć przyznam się, że zdradzam je ostatnio bardzo często z D80 Nikona ;) Jeżeli ktoś chce pstrykać rodzinne fotki i widoczki 70, 80 lub 90 + szkło stałka nikona 50/1,8 czego chcieć więcej - wiecej problemu będzie z kupnem dobrej kliszy, która to udźwignie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.