Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie naprawic gramofon??

pajda

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie,

na wstepie musze sie przyznac ze widzialem juz taki teat ale w dziale DIY. Wydaje mi sie ze bardziej pasuje tutaj ;)

A wiec... szukam godnego zaufanie magika który z należytą czułością i profesjonalizmem podjąłby sie uszlachetnienia mojego Adasia. Sprzęt jest na chodzie ale nawet nie miałem możliwości przesłuchania (końcówka din).

Konieczne wiec będzie zamontowanie gniazd rca lub wyprowadzenie kabla chinch. Jestem początkujący w tym temacie ale biorąc pod uwagę wiek sprzętu nie obejdzie sie bez odświeżenia elektroniki.

Z pozostałych tematów jasno wynika ze ekstrakcja trafo poza chassis tez jest wskazana.

Wymianę ramienia chwilowo odpuściłbym. To oryginalne bardzo mi sie podoba:) Zamiast tego zastanawiam sie czy nie warto byłoby wymienić okablowanie ramienia z tym ze te które znalazłem w necie osiągały niebotyczne kwoty. Jak to wygląda w na poziome budżetówki?

Dobra wkładka to oczywiście podstawa.

Strona wizualna to drugoplanowy temat. Chociaż odświeżenie obudowy daje niesamowity efekt. Pod warunkiem ze nie jest to czarny szpraj ;)

Mam nadzieje ze znajdzie sie chętny lub ktoś kto takiego zna :)

https://www.audiostereo.pl/topic/36994-gdzie-naprawic-gramofon/

Gramofon z tzw budżetowych choć w czasach PRl obiekt marzeń wielu. Postawowe wady -(co ich nie ma ?)

-Wirujące pole magnetyczne opd talerzem

-Generowany przez to przydźwięk we wkładkach i dalaj w torze sygnału

-Wymagane stosowanie wkładek dobrze ekranowanych

-mało stabilne obroty (czuły na utlenione potencjometry 33 34 RPM)

-Neonówka strobo zależna od częstotliwości w sieci, a z z tym bywa róznie

-Mało precyzyjne ramie z oporami na wyłaczniku końcowym

Niby nie są to wielkie wady ale ...

Z proponowanych zmian jedynie założenie gniazd RCA i dobór dobrej wkładki ma w/g mnie uzasadnienie.Reszta sztuką dla sztuki.To nie trafo buczy a pole talerza..Okablowanie ramienia może dać efekt ale wymusi drogą wkładkę , aby tę zmianę odczuć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki conri. O polu magnetycznym jeszcze nie czytałem.

Co do obrotów to w porównaniu do Bernarda którego aktualnie używam Adam wypada o niebo lepiej (moze cos z bernardem jest nie tak?).

Tak czy inaczej sprzęt odebrałem w piątek i juz nie mogę sie doczekać kiedy go podłączę. Jednak najpierw musze sie uporać z kablem. Najchętniej wyposażyłbym go właśnie w takie wyjścia jak na załączonym przez Ciebie zdjęciu. Niestety nie znam nikogo kto by mi to zrobił. Nie chce oddawać go do jakiegoś zakładu RTV/AGD bo mam raczej kiepskie wspomnienia z takimi usługodawcami.

Zatem ponawiam apel i zwracam sie do wszystkich ludzi dobrej woli (podejrzewam ze tylko tacy tu buszują;)... ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Proszę o namiary :)

=>conri, 19 Paź 2007, 17:44

możesz coś na ten temat więcej napisać

>-Wirujące pole magnetyczne opd talerzem

>-Generowany przez to przydźwięk we wkładkach i dalaj w torze sygnału

Z jakiego materiału są dobre talerze a z jakiego złe ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dotyczy to w temacie ,talerza w Adamie Fonicy

Napęd linniowy realizowany jest prze "goniące się pole magnetyczne. Poza 3- ma cewkami na plincie aby był siągnięty ruch musza na talerzu być magnesy stałe . Talerz ma właśnie naniesione w postaci paska wklejonego obwodowo. Jest to naprzemiennie namagnesowana tasma przyklejonapod spodem .Siłą żeczy , z praw fizyki wynika że przy ruchu wirującym pojawia się indukcja . Może nie jest ona na poziomie "dynama" ale powoduje przyźwięk w słabo ekranowanych wkłądkach. Po prostu gdy wkąłdka przechodzi nad paskiem -nie ma "idealnej ciszy"Oczywiście dobra wkładka z silnym sygnałem i dobrze ekranowana zagłusza brum

Silniki liniowe są świetne ale tylko w pewnych zastosowaniach n.p. u mnie w napędzie lasera w Technicsie tam pole magnetyczne nie zakłóca promienia lasera a potafi w dużych silnikach być potężne i szkodliwe dla zdrowia

Mój JVC QL-G90 mnie na razie nie szkodzi ale kto wie ,jak go zrobię i znajdę kasę na wkładkę DP4 Grado Prestige Gold To może za długo będę siedział na kanapie urośnie mi brzuch i będę miał utrudnione stosunki z kobietami

>>>Rafaell,

Ooo, czego jak czego, ale tej ostatniej przypadłości to ja Ci nie życzę.

Zamiast zbierać pieniądze na Grado Prestige Gold kup Pro-Jecta K-6. To jest to samo.

Tu masz link do wkładki:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Yul, 24 Paź 2007, 14:18

Piękne dzięki !!! cena super nie wiem jak z dżwiękiem te 5KHz , 0,5mV i 5dB mniej mogę znieść :) Kurcze szukałem tego standardu wkładek w Stanach ,w Australii w Niemczecha a Panowie z Voice nie raczą pare razy przy wkładce i igle wpisać dla google DP4 chyba nie chcą ich sprzedawać ?

Pozdrawiam

Rafaell

p.s.

jakbyś dał jeszcze link do dobrych ściągaczy kurzu z płyt dostępnych w kraju (szczoteczki)byłbym wdzieczny.

Dość przyzwoite pre gramofonowe w Sony TAE770ES skłoniło mnie do powrotu do winyla.O przepraszam ś.p.Pan Jurek z Starowiślnej (poznany dzięki superforumowiczu o nicku Korwin)w Krakowie poradził sobie po 3 wcześniejszych "serwisantach" z obrotami w Bernardzie trzymają super,póżniej zmieniłem kabelki poprawiając brzmienie,trochę ekranowanie i masę i na nowo zachorowałem na winyla, nawet Bernard z wkładką MF-100 piknie gra a na słuchawkach Sony MDR 7509HD to basik jest przepiękny szczegółowy jak mało reszta też jest fajna.No ale Marek41 bratnia dusza zachęcił mnie do ramiona z napedem liniowym no i miałem fuksa mało kto o tym wiedział że to gramofon dedykowany przez JVC do radia,lewy technicznie Niemiec nawet wkładki orginalnej nie zmienił tylko pochrzanił regulację stan optyczny całości BDB

Pozdrawiam

Rafaell

-->>Rafael

Szczoteczki w włókna węlowego dobre są dla kurzu jaki panuje w dyskotece.Gruby, prawie że "koty".Natomiast w domowyc warunkach bardziej się sprawdza welurowe , aksamitne czyścidełko . Po prostu formatka z tworzywa obciągnieta dwoma warstwami aksamitu.Tak aby krawędzie były zabezpieczone Wówaczas można lekko zwilżyc płynem i przeciągnąć na obracającym sie talerzu. Skuteczniejsze o sprawdzone .Tylko welur ,aksamit musi byc z NATURALNEJ bawełny ,żaden twardy plastik

Miałem taką i ramię z wałkiem i pędzelkiem no ale zarobiły na siebie a te ściereczki antystatyczne są do niczego,to naprawdę musi być mięciuchne ,nie elektryzować się i głęboko penetrować rowki usuwając kurz. Jak na razie od Ciebie się nie dowiedziałem gdzie je dostać szukałem w Saturnie ale nie ma szans

pzdr

W praktyce to tak wygląda

Ukryta Zawartość

post-3405-100001596 1193233147_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.