Skocz do zawartości
IGNORED

PMA-700AE czy PMA 1500AE a może PMA 980R

mariuszkaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chcę Was Szanowni forumowicze prosić o radę !

Posiadam DCD-700AE i do tego odtwarzacza chcę kupić wzmacniacz.

Moje pomieszczenie odsłuchowe ma wymiary 2,4 x 3,6m, zestaw głośnikowy to Tonsil Perfect 150, wiem że cieńki ale postanowiłem wymianę na końcu. Wzmacniacz pod którym to wszystko działa to SONY TA-F245R.

Mankamentem tego systemu są słabo wyeksponowane wysokie tony, które wraz z soczystym basem bardzo lubię.

Biorę pod uwagę : PMA-700AE, PMA-1500AE, PMA-980R.

PMA-700AE bardzo odpowiada mi cenowo, ale na tym forum są opinie, że ma problemy z basem i ogólnie jest słaby.

PMA-1500AE jest drogi, wart swojej ceny, ale czy nie jest zbyt duży i mocny jak na to moje pomieszczenie.

Może 700-ka sobie poradzi, a jakość dzwięku nie będzie aż tak słaba w porównaniu do tego SONY którego mam.

PMA-700 mogę kupić za gotówkę, a PMA-1500 na raty.

Innym rozwiązaniem jest PMA-980R z drugiej ręki, lecz boję się że 3 dni po wydaniu 1000 zł mogę mieć problem gdzie to naprawić i ile to będzie kosztować!

Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc !

Mariusz.

Mariusz nie bede Ci podpowiadal co masz kupic, ale pomysl moze tak. Chcesz wydac kwote x, ale mowisz sobie jak wydam np x+y to bedzie drogo. Moze odejmij od kwoty y tego x i otrzymany wynik podziel prze ilosc dni jakim masz zamiar cieszyc sie wzmacniaczem. Moze sie okazac ze cieszenie sie innym dzwiekiem kosztuje cie dziennie 10 gr.

Pozdrawiam serdecznie kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

mariuszkaz,

być może za niedoskonałości systemu odpowiedzialne w większym stopniu są kolumny niż wzmacniacz. To jest bardzo prawdopodobne. Wtedy wymiana wzmacniacza może niewiele dać, a nawet nic nie dać. Jeśli masz taką możliwość pożycz od kogoś znajomego na jeden dzień wzmacniacz wyższej klasy sam sprawdź jak zagra.

Na tych tonsilach nie odczujesz zmiany. kazdy zagra praktycnie tak samo jeden mocniej drugi słabiej. ale jakoś bedzie bardzo zblizona ponieważ te kolumny grają szari i przysłaniają całą scenę i przejrzystość. najpierw zainwestuj w kolumny. Jaki posiadasz teraz wzmacniacz?

mariuszkaz: a jaki odtwarzacz CD do tego PMA-700AE chciałbyś używać?i drugie pytanie: nie myślałeś zamiast Denona o Cambridge Audio 540? To cenowo zbliżona półka. Pytam, bo stoję również w obliczu podjęcia decyzji.

Ja mam świadomość, że te tonsile są słabe, ale chcę w pierwszej kolejności nabyć dobry wzmacniacz.

Jak już będę miał wzmacniacz to do niego dobiorę zestaw głośnikowy.

Chodzi mi o to jaki wzmacniacz do pomieszczenia o pow. 8,64 m2., które jest tylko moje do słuchania np. kapeli Metallica bez konfliktu z resztą domowników.

Mariusz.

mysle ze PMA 700 zagra przyzwoicie, ale 1500 to chyba juz inna klasa, na pewno wystarczy na dluzej a moze i bardzo dlugo, zdecydowanie wymiana kolumn jest istotniejsza, do tej powierzchni chyba monitory by wystarczyly, pozdr

cześć. Mariuszu wydaje mi się, że albo będziesz musiał zmienić oczekiwania co do dźwięku, albo będziesz nieszczęśliwy słuchając denona.Bas jak piszesz "soczysty" i dużo wysokich charakteryzują właśnie szkołę tonsila i techniksa, i takiego dźwięku nie znajdziesz u denona, to nie ta szkoła. Jeśli chcesz dalej tak słuchać to rozglądaj się raczej za techniksami.

Sam używam Denonów 2000 AE. Nikomu jednak nie polecam Denona 1500 AE. Dlaczego?

1. Metaliczne brzmienie

2. Praktycznie zerowa scena muzyczna, dźwięk ścieka prosto z kolumn, zatrzymuje się jakieś 10 cm od nich i ni cholery nie zamierza dotrzeć nigdzie dalej, tworząc przy tym sieczkę.

3. Koszmarna średnica, a właściwie jej brak.

Lepiej rozejrzeć się za innym wzmacniaczem, Denonki 1500 AE grają stricte po japońskim budżecie, czyli za bardzo technicznie.

man06

Pomyśl z łaski swojej nad tym co napisałeś, ok.? Czy ja porównuję urządzenia za cenę x z dwukrotnie droższymi y? Chyba nie. Denon 1500 został przez niemal wszystkich polskich recenzentów opisany jako absolutny "naj" w swojej kategorii cenowej. Kiedy poszedłem go posłuchać, ogarnęło mnie zdziwienie. Nic specjalnego. Do 4 kzł. jest całe mnóstwo innych, dużo lepszych wzmaków. Przynajmniej, mniej metalicznych.

Belial - słuchałem denona PMA 1500 AE z monitorami Triangle Comete Es - muszę powiedzieć że dźwiękowo było wyśmienicie. Wszystko o czym piszesz to prawda ale przy złym doborze kolumn (o czym sam się przekonałem słuchając z tymże denonem dali siut - jeden z najgorszych dźwięków jakie słyszałem)

Słucham tylko muzyki.

To w takim razie zwracam honor. Ja miałem nieprzyjemność posłuchania 1500 właśnie z Dali:)))))) Nie pamiętam już teraz jaki to był konkretnie model. 1500 słuchałem dopiero kilka miesięcy po zakupie Denonów 2000 i po odsłuchu stwierdziłem, że dzieli je przepaść. Może faktycznie nie ma aż takiej wielkiej różnicy. Tylko po kiego grzyba gość w salonie połączył 1500 z Dali????

na pewno 2000 jest lepszy od 1500, ale mysle ze z 1500 tez mozna wiele wycisnac, ja mialem dali ikon6 z denonem 1500 i wymienilem, od tej pory nie przepadam za dali ogolnie choc pewnie w innych zestawieniach moga byc fajne, jak dla mnie za suchy dzwiek, slaby bas, jeszcze do jazzu jako tako ale do rocka beznadziejnie,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.