Skocz do zawartości
IGNORED

Wybory wygrane!

Marek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Mała stabilizacja, okres poprawy nastrojów społecznych w pierwszych latach rządów W. Gomułki (od 1956) w Polsce związany z nadziejami na stopniowe polepszenie sytuacji gospodarczej. Nastąpiła wówczas stopniowa liberalizacja życia społecznego, zmniejszenie zależności od ZSRR, więźniów politycznych objęła amnestia.)"

Autor wikipedii jest w błędzie co do sparw zasadniczych. Określenie "mała stabilizacja" oznacza czas po 1957 roku, tj. po zastopowaniu reform politycznych i wycofaniu się władz z większości obietnic złożonych po Październiku. W zamian nastąpiło coś w rodzaju milczącej umowy - wy nam dajecie rządzić ja chcemy, my zaś pozwalamy wam na pralki, ortaliony i samochody Syrena. W efekcie powstał okres ciszy politycznej i powolnego dorabiania się przez ludzi rudymentów cywilizacji, zakończony (jako epoka) przedwcześnie w 1968 i ostatecznie w 1970 roku. Określenie "Mała stabilizacja" jest określeniem ironicznym, nawiązaneim jest tytuł sztuki "Nasza mała stabilizacja", o ile pamiętam był to Różewicz.

I tak sie to skonczy koalicja z komuchami i demokratami ludowymi. czyli lid wejdzie do koalicji. malo tego jak psl bedzie podskakiwal to POLID wszystko i tak przeglosuje. Wrocil jais wnuczek juz zeby TV moga to pokazac? a gdzie sa preferencje wyborcze i wiekowa zalznosc od glosowania? moze ta mlodziez to jakas lipa ze tak glosuje na PO? moze PO znowy wygralo przez mohery?

jozwa maryn, 27 Paź 2007, 13:59

>"Mała stabilizacja, okres poprawy nastrojów społecznych w pierwszych latach rządów W. Gomułki (od

>1956) w Polsce związany z nadziejami na stopniowe polepszenie sytuacji gospodarczej. Nastąpiła

>wówczas stopniowa liberalizacja życia społecznego, zmniejszenie zależności od ZSRR, więźniów

>politycznych objęła amnestia.)"

>

>Autor wikipedii jest w błędzie co do sparw zasadniczych. Określenie "mała stabilizacja" oznacza czas

>po 1957 roku, tj. po zastopowaniu reform politycznych i wycofaniu się władz z większości obietnic

>złożonych po Październiku. W zamian nastąpiło coś w rodzaju milczącej umowy - wy nam dajecie rządzić

>ja chcemy, my zaś pozwalamy wam na pralki, ortaliony i samochody Syrena. W efekcie powstał okres

>ciszy politycznej i powolnego dorabiania się przez ludzi rudymentów cywilizacji, zakończony (jako

>epoka) przedwcześnie w 1968 i ostatecznie w 1970 roku. Określenie "Mała stabilizacja" jest

>określeniem ironicznym, nawiązaneim jest tytuł sztuki "Nasza mała stabilizacja", o ile pamiętam był

>to Różewicz.

tak bardzo zasadniczych

ale właśnie będzie dokładnie tak "spokój" "miłość narodowa"- Front Jedności Narodu

aby było cicho spokojnie..

aby nie było- jak na Węgrzech, w Niemczech, Czechach, Bułgarii- aby nie było lustracji, zgoda jak na Białorusi, no może mniej na Ukrainie- gdzie też, jak w Polsce lustracji nie będzie..

tym był komunizm czym 3cia RP, małą stabilizacją, "Czterdziestolatkiem", obfitym dotowaniem wykształciuchów- kultury (tego akurat nie będzie w formie finansowej, obecnie ostała się tylko sama kokieteria :-)

powtórka z ugodowych obrotowych person- Pawlak, Tusk ("panowie policzmy głosy"), ciepła pulchność buźki wąsika Komorowskiego, Hagiewność co to nie wie czy do brukseli na bufet czy do Częstochowy- i jej odbicie- przymilny uśmiech z niższego sortu- kolegi józwy maryna :-)

jeszcze raz powtarzam wam chlopcy pis nie zrobil lustracji, dekomunizacji, nie odebral ubekom rent, nie budowal mieszkan ani autostrad....

teraz czas na po, nie zaperzajcie sie chlopcy, dajcie szanse politykom z po i psl

transformacja byla konieczne, niestety , chociaz wiem , ze za komuny bylo lepiej:) i kaczynscy taki socjalizm probowali pomalutku wprowadzac, tyljko taki lepszy socjalizm, z ludzko twarzo

jestem za prywatyzacja uczelni, szpitali, podzialem nfz na konkurujace ze soba oddzialy a nastepnie wolnym rynkiem ubezpieczen na zdrowie,jestem za prywatyzacja wszystkiego! precz z komuna chlopaki!

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro, a te POzytywy PO mogłbyś przybliżyć ?

Raczej bym nie liczył na to ze ktoś da komuś szanse....w końcu ile można im te szanse dawać....co brali władze to kończyli z niespełnionymi obietnicami i milionem bezrobotnych na górkę....teraz to najpierw niech się wykazą.

PiS nie zrobił rzeczy o których piszesz to fakt i jak dla mnie nie jest to plus...zrobił jednak rzecz znakomitą i prostą zarazem na tle poprzedników(w tym ludzi flakformy którzy rządzili już wcześniej posyłajac ludzi na bezrobocie i kradnąc bez opamiętania....mozesz sobie na swój użytek łykać socjotechniczny bajer ze w okresie transformacji takie rzeczy to normalka...wszędzie dookoła za takei numery by siedzieli)

A druga sprawa, ze elekorat PO po zeszłych wyborach też nie dawał szansy tylko sie zaperzał....protesty, szmery, bajery, bierania podpisów, marsze protestacyjne itp.

Przykladem delikatnie mówiąc nie świecili więc nie wiem do kogo teraz ta rozmowa ?

Ciekawe jakim poparciem bedzie sie cieszyła PO po 2 latach sprawowania władzy...stawiam na 100%:)

Pozdrawiam

camle, ale przecież koledzy(w tym jeden zajebisty)pisali o PiS negaPiSy już od samych zeszłych wyborów nie czekajac na wyniki...pewnie były do przewidzenia tak jak i w tym wypadku zreszta :)

camle, a jakiego to balastu sie pozbyliśmy skoro na dzień dobry słychać o wprowadzeniu opłat za edukację ?

Jednego się pozbyliśmy a innego przybywa...tego też sie POzbędziemy :)

...a potem Alleluja i do przodu.

lancaster

skoncz z tym populizmem, co to znaczy kradna bez opamietania? juz sld mialo krasc bez opamietania , ale udowodnizc sie nie udalo ziobrze i nikogo przez 2 lata nie posadzil, a lipiec to co ? nie kradl bez opamietania? wyluzuj, nie dyskutujmy jak goscie po podstawowce, byly i beda przekrety za kazdego rzadu, ale ja nie jestem socjalista tak jak Ty, i Ty mnie wyraznie nie rozumiesz i nie zrozumiesz zadalem Ci pytanie jak bardzo wzbogaciles sie na rzadach pis, ile wzrosla twojapensja? nie otrzymalem odpowiedzi, to jest podstawowe pytanie na jakie sobie odpowiada wyborca w normalnym kraju, czy zyje mi sie dobrze? jesli nie to paszol won i zmiana warty, jak tusk nie polepszy to paszol won, a reszta to dyrdymaly i stylistyka, szkoda na to czasu....

oczywiscie nikt po prl nie kradl. To dlaczego nadal jest zapis o nieruszaniu zdobyczy czyli majatku czy kasy pochadzacej z kradziezy? A co do esadzamia do paki to tak sie jakos dziwnie sklada ze sady sa nadal z dawnego rozdania i tak zamurowane ze nikt tam nie wejdzie. A sady sa laskawe dla specjalnej grupy przestepcow. Np. klamcow lustracyjnych i afeerzystow. ktorys poniosl kare? nikt a 40mld$ majatku po prl wyparowalo. Zmowa starego aparatu jest tak silna ze dopiero totalna wygrana pis za 2 lata moze naruszyc ta skale.

senicz

ale totalna wygrana pis juz byla przez 2 lata, mieli wszystkie wazne resorty i powiem ci ze myslalem ze chociaz w sprawiedliwosci cos zmienia na lepsze, a jak bylo to wiemy, ziobro, ktorego na poczatku najbatrdziej cenilem okazal sie sromotna kleska, chlopak sie zamotal i wladza go przerosla, nawet nowego systemu zdawania na aplikacje nie przepchnal...

camle, 27 Paź 2007, 16:53

>senicz - idź na policję jeżeli cię ktoś okradł!

chociaż - to głupia rada - jak mnie kiedyś pobiła para "karków" i poszedłem na pobliski posterunek to zgłosić to mnie również prawie spałowali bo wypiłem wcześniej parę piw ;)

senicz - myśl trzeźwo! ;)

electro, zarobiłem ile uznałem...szkoda mi życia na tyranie 24h - moja sprawa, kasa sama nie przychodzi trzeba sobie na nia zapracować, chyba ze ktoś jest na lewej rencie, wcześniejszej emeryturze-pomostówce fundowanej przez nas dzieki Wałęsie, albo w jakiejs innej ekipie która wyryjowała swoje "prawa nabyte", tydzież jest sie niepłacącym podatków ni ZUSu duchownym(to akurat prezent od PZPR) - wtedy kasa jest mozna powiedzieć za friko. Dla mnie kradzież to w wykonaniu polityków nie dosłownie wypłacanie kasy z budzetu i ładowanie jej na swoje konto(choć i tak sie zdarzało - np. FOZZ, tam tez jakoś nikt specjalnie ukarany nie został, bo sprawy elegancko przedawniono) ale np. "prywatyzacja" za 10% wartosci po oczywiscie uprzednim zapodaniu koperty. Pokazano to na przykłądzie Sawickiej(która też kochała jak sie okazało), Rywina(gdyby nie prasa to sprawa nie ujrzałaby światła dziennego) i wielu innych afer korupcyjnych...przypomnę Ci tylko, ze jeszze kilka lat temu prasa pisała ile i za jakie ustawy koncerny płaca naszym politykom tak by "odpowiednie" przepisy wchodziły w życie. to oczywiscie też nie jest kradziez bo to sie dzieje "wszędzie". a juz na bank nikomu nic nie udowodnią.

No to mieszkaj sobie w takim "wszędzie". Takie są fakty, pora sie obudzić electro, a nie zaczynać każdy kolejny dzień od grubej kreski...bo jedno wynika jakby z drugiego. A dlaczego nie udowodniono nic konkretnie ? A bo w zasadzie to Ci ludzie działali zgodnie ze stworzonym przez siebie "prawem". czy Ty naprawdę uwazasz(niezależnie czys socjalista, liberał czy co tam jeszcze chcesz) ze rozdawanie gruntów w miastach pod zabudowe dwoloperską a nastepnie branie pod nie kredytów i w ten sposób bogacenie się to jest OK ? Ustanowienie dnai "bez cła" dla kolesi to jest OK ? ...i wiele innych "błędów" okresu transformacji.

No to teraz Twoja kolej, zebys napisał co też takiego w przeszłosci zrobił KLD-UW ze na nich zagłosowałeś ?

Na razie skupiasz sie na wadach PiS a ja juz od 2 postów nie o tym rozmawiam, piszę dlaczego głosowałem na PiS, co mi sie nie podoba w aktualnych pomysłach PO(opłaty za szkolnictwo - niezgodnie z konstytucją zresztą, pomysł likwidacji NFZ na rzecz kilku nowych ubezpieczalni - paranoja)odpowiadam na Twoje pytania i szczerze mówiac juz zaczynam watpic czy rozumiesz moje pytanie:

Dlaczego(powody z przeszłosci/zasługi) głosowałeś na PO ? Musiałeś mieć jakis powód, mozesz to wytłumaczyc choćby kiepska pamięcia, ale nie mów mi że inteligentny człowiek głosował "anty" wiedząc ze ludzie na których zagłosował w przeszłosci robili to co robili(3mln bezrobotnych - cieżkie do odkręcenia do dziś)

Pozdrawiam

muls, nie zazdrosć koledze seniczowi, Tobie też kiedyś miało co parować(nie było tego pewnie wiele, ale korzystać z komputera i pisać jednak sie nauczyłeś - czytac gorzej)....taka jest naturalna kolej rzeczy....żaden cud tego nie zmieni :)

Pozdrawiam

Przeciez wyraznie napisalem ze sady zwalniaja wszystkich z winy. I co PIS mogl zrobic? chcial zmienic ustawe o sadownictwie to sie PO z sld i samoobrona postawily a bedac w mniejszosci to co mogl zrobic? Tak sie zastanawiam czy chlopaki macie w domach zlodzieja mienia panstwowego? bo tak sie zachowujecie jak byscie byli zadowoleniz ochrony przestepcow. Zreszta asami skazani ciesza sie z wygranej PO i sami na nia prawie w 100% glosowali. Dla dobra kraju oczywiscie. Zreszta dla tego dobra ogolnego tez kradli mienie panstwowe. Ja stawiam znak rownosci miedzy zlodziejem a jego obronca. Wiec uwazajcie.

Widzisz muls z ludxmi takimi jak Ty jest ...no co muls ? .... tak...jest jeden kłopot. Dobrze muls.

Kłopot ten polega na tym, ze nie myślą jak ? ....no jak muls ??? .... taaaak...nie myślą samodzielnie.

dostateczny muls.

Pozdrawiam

No to jedziemy dalej muls...Kaczyński co robi ? No co robi Kaczyński ? Nic nie robi ? Nie, nie....Kaczyński robi co ?takkkk! robi wstyd.

Rządzi PiS a Polakom co muls ? ....taaaak, Polakom wstyd. Ale już na szczęscie nie...no własnie nie co ? Conieco ?

nie, nie...na szczęscie....tak....tak....nie rządzi. Teraz rządzi PO i bedzie lepiej komu ? Wszystkim....zaczniemy od studentów studiów dziennych, bo to w sporej mierze dzieki młodym PO wygrało. Trzeba podziekować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.