Skocz do zawartości
IGNORED

Głośny transformator w CD NAD-a

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić, aby zlikwidować buczenie transformatora w nowym CD NAD C 525 BEE ? Czy tylko serwis? Podobno wzmacniacze serii 325 BEE też mają leciutko "grające" trafa? O Cambridge Audio wiem na 100%, że tam we wzmaku buczy jak cholera...

Witam

Jeśli odtwarzacz jest nowy i na gwarancji to jasne,że tylko serwis.Kwestia tylko jak bardzo głośne jest to buczenie i jak bardzo Ci ono przeszkadza.Poza tym ważne chyba jest to,czy buczenie było od początku,czy pojawiło się później.Pamiętaj,że każdy transformator troche buczy-ot taka już ich uroda.Spróbuj może nie przykładać ucha do obudowy i nie nasłuchiwać buczenia tylko zacznij słuchać muzyki.Gdyby twoje urządzenie nie było na gwarancji mógłbyś spróbować wykleić spód górnej pokrywy matą wygłuszającą-to podobno pomaga.Nic więcej nie przychodzi mi do głowy wychodząc z założenia,że trafo fabrycznie jest dobrze ustawione i skręcone.

Ja mam CD NAD C542-trafo troche buczy,ale tylko troche i i tylko jak nasłuchuje z uchem przyłożonym do obudowy.

pozdrawiam

kabaczek

>Spróbuj może nie przykładać ucha do obudowy i nie nasłuchiwać buczenia tylko zacznij słuchać muzyki.

To jest generalnie świetna rada! :-)

A tak na poważnie, to jeśli słyszysz to buczenie z odległości 1-2 metrów, a odtwarzacz jest na gwarancji to zanieś do serwisu. Współczesne transformatory powinny być praktycznie niesłyszalne.

Transformator buczy jeśli napięcie w sieci jest wyższe niż przewidział jego projektant, bo się rdzeń w nim nasyca powoli. Jeśli był projektowany na 220V, to od paru lat w Polsce mamy 230V w gniazdkach, tak na marginesie. Współczesność konstrukcji transformatora nie ma tu nic do rzeczy, raczej ekonomia, bo mniej zwojów to oszczędność na miedzi. Podobnież, gdy się użyje badziewnej stali na rdzenie - czasem trafi się gorsza, która ma niższą indukcję nasycenia, i wtedy transformator liczony na wysoką indukcję (oszczędnie) zacznie burczeć. Oczywiście, jest to wada produktu, gdy głośno buczy i najlepiej go zareklamować, ale przyczyną może być też zniekształcony prąd w sieci, kiedy relacje między jego wartością skuteczną (napięciem docelowym), a średnią (czynnik wpływający na indukcję w rdzeniu) są znacznie odmienne od wartości dla czystej sinusoidy.

Raczej nie był projektowany na 230, bo nie był robiony specjalnie na Polskę ;-) 220 a 230 nie robiło nigdy zasadniczej różnicy i z powodzeniem korzystaliśmy ze sprzętów na 230 przy 220V :-)

Ja bym stawiał na uszkodzenie mechaniczne.

sweetminio, 23 Paź 2007, 09:21

>O Cambridge Audio wiem na 100%, że tam we wzmaku buczy jak cholera...

Ja tam nic nie słyszę, a Ty słyszałeś, czy wiesz na 100% od brata kolegi wujka siostry znajomego taty z pracy?

Pozdrawiam

ja mam 2 kambridże, jeden nad drugim, mam nada, mam sony, mam reloopa i buczy mi tylko wspomniany reloop i lodówka. no ale jestem fanem "kambodży", co to jest chuda w basie i sypie góra niemiłosiernie...

marooned, 23 Paź 2007, 18:31

>z powodzeniem korzystaliśmy ze sprzętów na 230 przy 220V :-)

No to akurat jest na korzyść dla transformatora. To tak jak byś powiedział, że można wlać za dużo do szklanki, bo jak się wleje za mało, to się nie wylewa, więc za dużo też się nie wyleje. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.