Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY 2xHDS205+1xHDS164+wysoki

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zabrać się za budowę kolejnych kolumn w mojej karierze DIY tylko tym razem coś bardziej z wykopem tzn. mocowo jak i brzmieniowo.

Chodzi mi dokładnie o konstrukcje 2,5way albo 3way na lepszych przetwornikach niż tesla itp.

Mam pomysł na fajną obudowę w której też nie chce kompromisów czyli dużo wzmocnień, maty app, gąbka czopkowa, dobre kable, mdf, dociążone na dole, pod spód marmur itp.

I tu jest prośba do was abyście pomogli mi zrealizować projekt od początku do końca tzn zestrojenie obudowy, zwrotnica, jakieś ciekawostki czyprzydatne zabiegi dla poprawienia jakości no i oczywiście wybór głośników.

Koszta to jakieś 1500zł( wiem żę to mało na dobre granie ale jak sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma tym bardziej że na razie same tesle były w obrocie :/ ) na same głośniki co prawda na tą chwilę i tak ich nie kupie ale obudowę jestem w stanie robić nawet jutro tylko będę potrzebował dokładnych wymiarów głośników żeby zrobić frezy. Żeby potem zostało kupić głośniki i tylko podpiąć.

Czekam na wasze propozycje sugestie i pomocną dłoń.

Myślałem właśnie nda takim czymś jak tytuł tematu:

2 razy takie głośniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 raz to:

Ukryta Zawartość

I jakiś wysokotonowy w układzie takim jak tu i nawet obudowa podobna:

Ukryta Zawartość

Konstrukcja Thesis (dutch)

Co o tym sądzicie było by mocno i jakość pewnie też by nie była taka zła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37195-kolumny-diy-2xhds2051xhds164wysoki/

Zainteresuj się którymś z tych projektów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

witam,

Ja robie zestaw na 2xHDS205 HDS134 i vifa xt19. jak skoncze to zapraszam na odsluch w Krakowie. Ale mam jeszcze troszke roboty, a czasu malo. Narazie jestem na takim etapie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bartosz37, 26 Paź 2007, 23:36

>witam,

>Ja robie zestaw na 2xHDS205 HDS134 i vifa xt19. jak skoncze to zapraszam na odsluch w Krakowie. Ale

>mam jeszcze troszke roboty, a czasu malo. Narazie jestem na takim etapie

o widze moje klimaty ja tez robie utopie tylo ze dive ,utopia center skończona i utopia alto

Ukryta Zawartość

post-15501-100001345 1193467360_thumb.jpg

post-15501-100001346 1193467360_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajnie się zapowiada a czy pomógł byś mi w wykonaniu takich kolumn jak Ty robisz tzn obudowa będzie miała inny krztałt ale zwrotnice, litraż, kąt pochylenia przedniej ścianki itp. bym zrbił tak jak ty i tem same głośniki jeśli byś wyraził zgodę na to oczywiście.

Pytanko poszło do bartosz37 podabaja mi się te kolumienki ale ja chciałem zrobic coś bardziej takie nowoczesne krztałtem, może lakierowana jeszcze do końca nie wiem.

Jeśli się zgodzisz na pomoc to prosze odezwij się na pw

Jak juz podejmiecie współpracę , to proponuje zadbać , a wcześniej dobrze przemyśleć wzmocnienie skrzynki.

Tam na foto widać ,że jednak parę wieńców by sie przydało.

Pzdr.

U mnie w olumnie oczywiście wzmocnień będzie dużo bo chyba mam manie w tym temacie chyba zresztą tak jak ty:) bo w twoich kolumnach ich nie barkuje i to właśnie na nich sie będę wzorował.

A i tu prośba czy możesz umieścić kilka fotek tych kolumn tak żeby było dobrze widac wzmocnienia.

dokładnie tak samo jak u mnie w alto są 3 wieniece grubość ścianki to 18 mm i wirówka i mdf 19

a teraz w divie front to 2 x 28 mm boki 10mm wióróka i 19 mm mdf sandwich moim zdaniem lepiej jest łączyc mdf z inna płytą wieksza sztywnoś aa było klejona na prasie 9 ton :) .

Są cztery wieniec i facha (jak ja tak można nazwać ) i tylko szerokość 215mm czyli światła jest 159 mm 38 litrów kolumna juz waży 70 kg w tygodni zapodam foty zostało tylko lakierowanie ale czekam bo się komora bezpyłowa zepsuła :(((

Generalnie Jacek , to dobrze jest jak wzmocnienia sie krzyżują tzn. spięte są ścianki boczne , góra-dół , przód-tył. W takim wypadku kratownica wykonana z mdf 18mm jest aż nad to.

voldemort żeby Ci ta prasa przed zwiazaniem nie wycisneła całego kleju:-)

"voldemort żeby Ci ta prasa przed zwiazaniem nie wycisneła całego kleju:-)"

spoka daje radę ale ostatnio chciałem fornirować skrzyknę i powiem ze nie było co po fornirować po prasie zagadałem się i za mocno ścisnąłem i mdf się rozszedł

Ja już mam zwrotkę, tylko że te kolumny są robione z myślą do pracy w duży pokoju, około 45m2. Dlatego ich charakterystyka bedzie basowa mocno. Co do zwrotnicy to oczywiście mogę Ci powiedzieć jaką mam, ale od razu zaznaczam, że nie jestem ekspertem w tych sprawach.

Jeżeli chodzi o wzmocnienia to mam tylko jedno poprzeczne tak jak na fotce. ale ścianka z przodu ma 48mm, boczne będą miały tak samo bo tam dochodzi jeszcze ten fornirowany element na boki, a nad tylna ścianką się zastanwiam.

W zeszłym roku robiłem subwoofer z wnętrzem ala "matrix" (pomysł B&W) i trochę żałuję, że nie zrobiłem w tych skrzynkacha basowych tak samo.

Wykończenie środka to będzie lakier, moje pierwsze podjeście do tej technologii, więc będzie pewnie troszkę zabawy.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-4940-100001323 1193486228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Subik fajnie zrobiny !!

A co do zwrtnicy to możesz zamieścić tutaj schemat to może ktoś jeszcze coś doradzi poleprzy itp. jak to na forum.

Możesz podać litraż dla każdej komory?? oczywiście po odliczeniu wzmocnień itp.

A i czy w zwrotnicy uwzględniłeś pochylenie ścianek??

Frezy robiłem frezarką :) czy ładne nie wiem, to co widzisz to druga próba, jeszcze jest pare poprawek na krawędziach. Ale mam zamiar zrobić to już ręcznie, bo ubytki są znikome.

Jeżeli chodzi o zwrotkę to postaram się znaleźć gdzieś jej schemat na dysku i wrzucę jak najszybciej. Właśnie niestety, nie uwzględniłem pochyłości, bo nie wiedziałem jeszcze wtedy, że na taką obudowę zachoruję.

Litraż sekcji basowej to 58 litrów netto. Dane dla tych głośników znalazłem na stronce producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dla HDS134 mam za duż narazie obudowę. będę ją zmniejszał do wartości 2,5 litra. Ścianka ma pochyłość 11 stopni.

Ukryta Zawartość

A powiedz mi jeszcze gdzie kupowałeś i za ile te głośniki czy jeszcze tego nie zrobiłeś?? Natomiast jeśli je już masz to czy wymiary podane przez producenta są identyczne z tymi co masz bo jak bym się wziął za obudowy to musiał bym je znać ponieważ na głośniki na razie pieniędzy nie mam a czas w następnym tygodniu będę miał to bym zaczął działać.

Niestety mam do dyspozycji tylko mdf 18mm ale to chyba wystarczy jak dam dużo wzmocnień bo mam go w zasadzie za darmo. Oraz przednią ściankę x3

Ja już mam głośniki, zamawiałem je przez forum z audiocomponents. Głośniki mają takie wymiary jak podał producent. Ale jak będziesz robił frezy to weź pod uwagę, że powinny być troszkę większe, jeżeli będziesz lakierował (grubość podkładu, ewentualnej szpachli, bezpbarwnego) Mi frezy pod XT19 wyszły na styk i nie wiem jeszcze jak to rozwiąże. Chyba ręcznie.. :)

Ja robiłem z 18mm. MDF i ostani raz się decyduję na tą grubość. Nie mam zamiaru już więcej sklejać kilku wartsw. Po za tym 18mm jest za cienką płytą żeby można śruby gibsowe bez nawiercenia wkręcać, następne skrzynki robię z grubszej płyty.

Tak sobie myślę i dochodzę do wniosku że taki mocne kolumny mi wcale nie są potrzebne ponieważ nie mam aż tak dużego pokoju więc chyba obniżę loty i poskładam coś 2,5way tylko znowu problem na jakich przetwornikach myślałem na:

Ukryta Zawartość

Jak podaje producent mimo wielkości można je stosować w 2,5way dzięki ładnym charakterystykom w zakresie do 3kHz ale chciał bym poznać waszą opinię na ten temat.

No i do tego jakiś wysoki??

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.