Skocz do zawartości
IGNORED

SU-V900 Jak poprawić mu jakość dźwięku?

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak koledze zrobiłem 670 tkę to pochodziła 5 dni i padła:/ Nie wiem czemu bo wszystko było robione z zachowaniem wszelakiej uwagi i ostrożności. Myśle,że był to poprostu zbieg okoliczności i skończył się żywot SVI.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Bardzo możliwe że wzmacniacz sie wzbudzał i dlatego poszedł z dymem ,jak nie wywalałeś cewek wyjsciowych (4szt) i kondensatorów przeciwzbudzeniowych ? przy tranzystorach sterujących to nie powinien ci zdechnąć (zresztą to ze sie wzbudza odrazu wychodzi przy pomiarze prądu spoczynkowego ew. na oscyloskopie). Mój technol gra po pełnym tuningu od pół roku bez problemów

Przeczytałem temat od początku i co do ulepszania Technicsa myślę, że nie warto i nie chciałbym się chwalić, ale miałem w swoim życiu do czynienia z paroma wzmacniaczami. Jednym z pierwszych był także dość konkretny Technics (niby duża moc, ale tak naprawdę nic ciekawego), potem Yamaha (zaszokowała mnie ilością funkcji, wejść itp.) i parę innych. Jednak nic nie wywarło na mnie takiego wrażenia pod względem dźwięku i mocy w prawdziwym wydaniu jak mój obecny jakże niepozorny w porównaniu do wcześniej znanych mi sprzętów Nad 3100 (dość wysoka moc nominalna jak na budżetowego Anglika, nie mówiąc o jego wydajności prądowej czy mocy muzycznej, odczuwalnej faktycznie - nie potrafię wyrażać się specjalistycznie, ale mam nadzieję, że da się to zrozumieć:). Wyrosłem z tego co dobrze wygląda, a gra "jako tak" i Technicsa raczej nie polecam. Oczywiście kolumny odgrywają też dużą rolę i także nie muszą wyglądać, co udowodniły mi małe fostexy.

No właśnie nic nie wywalałem.Dałem inne okablowanie,wymieniłem mostek i pojemności na lepsze jakościowo z zachowaniem parametrów.Jeszcze luty poprawiałem.

Co do tego czy warto czy nie to jakbym miał $$ to już dawno byłby skończony tak jak chce ale szczeże jak już coraz mniej tą firmę lubie tak ten wzmacniacz jako chyba jedyny dla mnie jest wart większej uwagi.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

tylko patrząc na schemat 900 to sie mozna troche przerazić a co do Technicsa to ta firma chyba miała jakieś aspiracje do hi-endu tzn wstawiała elementy robione na zamówienie (elektrolity, SVI ,niektóre opampy)ale miała głuchych inżynierów którzy to projektowali a pozatym bolączką technicsa są wszelkiej masci złaczki i gniazdka które lubią przerywać (chromowane albo niklowane ?)Co do samego 670 to może faktycznie miałem więcej szczęscia bo pare razy gdybym sie wpore niezorientował to też pusciłbym go z dymem (wzbudzał sie po przerubkach) no ale teraz chodzi elegancko co prawda to nie jest tzw. hi -end ale gra dosyć przyjemnie i czasami jak przywali sejsmicznym basem to sciany wpadają w rezonans

Nie mów,że masz schemat od SU-V900:) Może to błąd ale cały czas bawiłem się bez schematu.

schemat miałem ale od 920, ale uszkodził mi sie dysk , może mam gdzieś na kopi cd (podobno 900 różniła sie tylko od 920 tylko oddzielnym zasilaniem czyli pełne dual mono)

Aha,do 920 serwisówkę mam. SU-V900 nie ma tego nieszczęsnego AN7062N tak ograniczającego możliwości dalszej poprawy.

Na innych niż miałem ale jednak tak:( Są doprowadzone do takiego stanu,żeby dało się słuchać (kawał pracy i różnych pomysłów) ale to jednak nie jest najwyższych lotów Hi-Fi. Zbieram cały czas na nowe kolumny do których mam już konkretne soprany (ETON 25 SD1) jednak student $$ nie może się pochwalić;(

Powiem Ci,że słuchowo grają poprawnie i można spokojnie wychwycić różnice między wzmacniaczami i co dziwne w tej klasie głośników potrafią zniknąć z pokoju,a słuchałem już wielu kolumn więc moge się wypowiadać;)

Hm, to jak zmontujesz sobie te wymarzone DIY to wreszcie ten Technics dostanie to na co zasługuje. Nie jestem jakimś wielbicielem Technicsa, ale to co masz to jest piękna elektrownia, dziś już takich nie produkują, a powszechna nagonka na japońszczyznę na tym forum trochę mnie dziwi. Co do Twoich kolumn to wg mnie woofery Tesli są raczej mizerne i niewiele można na nich zrobić oprócz kolumn efektowych do KD, a im większe woofery Tesli tym gorsze, ale w tej cenie to chyba nic lepszego nie kupisz i poniekąd to była dobra decyzja, że wyrezałeś na nich swój zestaw, zwłaszcza że tweeter ARV 104 jest całkiem porządny. Słuchałem DIY na Tesli i w niskich tonach to jest katastrofa, podpięte do Yamahy A-1000 i Akai AM-55 graly bardzo bladym basem, niestety np wartości wychyłu membrany są żałosne w porównaniu do klasowych "duńczyków". Ale domyślam się że w planie masz jakiś "wypas", jakie woofery planujesz do swojej konstrukcji?

Teraz mam ARN312, ARP150 (modyfikowany) i GDWK11/100 (ale wraca stara tuba bo kolumny nie są do domowego słuchania).

Uważam,że złe nie są,a i bas niczego sobie bo nie gra jednym basem ale słychać jego zmiany,nie jest jednolitą "kupą".

Do nowych kolumn i tego etona chciałem zakupić jak dla mnie pięknego i dobrze grającego AUDAXA HM170Z18 jednak jak pewnie wiesz już go detalicznie raczej nie dostane.

Technics nie jest moim głównym wzmacniaczem (takowym jest znacznie modyfikowany Pioneer A-400X) i dlatego jego wszelakie zmiany są tak rozlazłe w czasie.

Ja wiem czemu tak się tutaj gada na Technicsa.Nierobiona V900 też grała paskudnie mimo,że ma jeden z najwydajniejszych zasilaczy jaki był w Technicsach (nie licze tutaj starych końcówek mocy,które jakościowo nie popisywały się za dobrze).

U mnie wszystkie zmiany idą okropnie wolno z dużego braku gotówki.Jakbym ją miał to już dawno pojechałbym z 900 do któregoś kolegi forumowicza na odsłuchy:)

Miałem Technicsa SU-V670, nówkę kupionego w 1992 r. i używałem go do 1999 r. Bardzo dobrze go wspominam, zwłaszcza słuchanie na wejściu Direct. Potencjometr miałem zawsze na -16dB na Direct, co odpowiadało -32dBna wejściach liniowych. Nie miałem z nim nigdy żadnych problemów, ale cóż, poszedł w odstawkę, a teraz też mam A400X, ale nie tuningowałem go.

Wiesz, ja nigdy nie słuchałem SU-V900 ale mam dużo słabszego V65 i na moich Missionach 702e gra całkiem przyjemnie, kiedyś podpiąłem go do Vienna Acoustics Haydn i naprawdę nie było się do czego doczepić choć różnica klas jest tu wyraźna i bezdyskusyjna. Myślę, że u Ciebie na pewno najsłabszym ogniwem są glośniki i zanim dłubniesz wzmacniacz lepiej wydaj kasę na kolumny, tych Audaxów nigdy nie słyszałem ale dostać w Polsce coś takiego graniczy z cudem, zresztą jak i wszystkie porządne komponenty. Niedawno szukałem w Poznaniu elektrolitów 15000 albo wiekszych do wymiany w moim ITT 8045, marki Elna, Nichicon czy nawet Philips to są w sklepach nieosiągalne rarytasy a sprzedawcy patrzyli się na mnie jak na kosmitę, z potencjometrem Alpsa było tak samo, a mimo że nie jestem studentem nie mam zamiaru przepłasać w firmach typu Akkus i pewnie będąc w Niemczech coś tam zakupię. Swoją drogą jak na studenta masz niezły sprzęt chociaż Pioneer A400X wydaje mi się zbyt przereklamowany, choć to bardzo porządny piecyk, tyle że dzięki m.in. temu forum ich ceny wzrosły do niebotycznych sum za które można kupić lepsze rzeczy jak np. Luxman LV113. Oczywiście ceny A400X i tak są dużo niższe od takich badziewi jak NAD 320BEE, a ten Pionek bije na głowę 320 BEE nawet gdy nie jest dłubnięty

Ja mam Pionerka za 200zł;) Kupiłem uszkodzonego i za bezcen naprawiłem. Potem przeróbki i pewne potwierdzenie,że jest to jeden z najlepszych wzmacniaczy w swojej cenie.Pozatym właśnie dlatego,że jestem studentem szukam jakby to powiedzieć,okazji żeby kupić dobrze i tanio.

Jeszcze wracając do kolumn.Grając na nich z Pioneerem,który był na odsłuchu i podpinając 900 słychać różnice i wiem co chce jeszcze w niej zrobić żeby było dobrze.Do chwili gdy konstrukcja DUAL MONO będzie miała gorszą przestrzeń od Pioneera,który dual mono nie jest, czeka mnie jeszcze sporo pracy.

Owszem,kolumny mam najgorsze z całego toru jednak cholercia jakoś nie moge się dorobić w końcu nowych:/ Zawsze się znajdzie jakiś inny wydatek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.