Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 5 tys. zł- nowe lub uzywane

Siejca

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Siejca

Dziś będę konkretnz aż do bólu, tak mi jakoś wyszło.

Z tego co już padło to, moim zdaniem:

- Epos: fajne ale bez klasy, odpada

- VA Mozart? Detaliczność? Przestrzeń? Chyba to jakieś żarty... Mozarty to doskonale kolumy, mają bardzo wiele zalet, ale na pewno nie są to ani detaliczność ani przestrzeń.

- Bowersz z serii 700...No, to juąż bliżej, mogą się sprawdzić

- Audio Physic - jak najbardziej. Naet już dużo tańsze od Virgo modele Tempo i Spark mają to, czego szukasz.

Ja polecam też to co sam mam, czyli Totem Model 1. Gdzieś widziałęm w ogłoszenaich za ok. 5 tys. Jest i przestrzeń i detal.

Pozdrawiam Stempur

PS. Pamiętaj, posłuchaj u siebie w domu i w swoim systemie. Konfiguracja to podstawa.

Zgadzam się z przedmówcą. Vienna Acoustic Mozart potrafią zafascynować w pierwszej chwili. Jednak przy dłuższym słuchaniu zdecydowanie męczą. Po 15-tu minutach miałem dosyć. Zwłaszcza wersja Grand gra dla mnie "ekspansywnie".

Witam

Nie zgadzam się z przedmówcami, moim zdaniem Vieny to bardzo dobre kolumny, ale grają dżwiękiem zupełnie nie takim, jaki poszukuje założyciel wątku. Siejca, sxłuchalem obu VA, opisy w moim wątku o kolumnach do 10 tys.

A co do propozycji, to właśnie przyszło mi coś do głowy - nie wiem, czy ktoś już proponnował Zollery Imagination.

Starsze nieprodukowane już wersje na Focalach to istota detaliczności, przejrzystości, powietrza i przestrzenności. Tylko że one grają chudziutko. I albo trzeba suba (słuchałem takiej konfiguracji i było OK), albo bardzo masywnej, ciepłej i pełnej elektroniki, albo trzeba lubić ich dżwięk.

Nowych Imagionation słuchałem tylko na Audio Show - fajne, ale to już nie ta klasa, co stare.

Siejsca, a jakie głośniki juz słuchałeś, opisz swoje wrażenia.

Pozdrawiam Stempur

Miałem VA Beethoven przez 6 lat. Bardzo dobre kolumny. Niestety aby w pełni docenić ich zalety należy dostarczyć im dużo mocy.

Wbrew delikatnemu wyglądowi są trudne do wysterowania, mała skuteczność i impedancja schodząca poniżej 3Ohm, jak pamiętam.

Nie twierdzę, że są to złe kolumny. Maja jedynie swój charakter, którego po nazwie producenta wogóle się nie spodziewałem. Za to wykończenie - I liga. Chyba chłodny wzmacniacz może je poskromić.

toptwenty ...już podał nr aukcji powyżej ....ale dziwnie tanio jest za takie byczki na niezłych przetwornikach .....ale chłopie w razie czego moze lepiej kupić coś co sie na pewno potem sprzeda ...jak ci się zniepodoba albo znudzi !

Moje typy: Audiophysic, Elac , B&W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..............WEJDZ I PRZECZYTAJ DOKłADNIE ....ale diabli wie jak to działa ...choć przetworniki rewelka ...pamietaj najdroższe skan spiki ;-) wsadzisz ale jak układ żle zaprojektowany to dzwięk do bani !

Do typów dodaję jeszcze Jbla XTI 80 LUB 100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O Zoller imagination mam podobne zdanie co Stempur.

Bardzo dobra stereofonia

Dodałbym do opisu jeszcze świetny atak.

Zdecydowanie warto posłuchać.

Był to mój faworyt do póki nie skonfrontowałem ich z Zoller TEMPTATION. Niesetety były zbyt duże do 20m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acha mistrzostwo swiata pominięte przeze mnie TOTEMY MODEL 1, wspaniałe ale trudne do dostania i te hektary przestrzeni ....jak ktos chce sprzedać ....to jestem zainteresowany ;-)

Siejca

A ja proponuję abyś zwrócił uwagę na firmę Argos i jej podłogówki Alfy. Te bestie (ważą ok. 80 kg) potrafią zagrać takim dźwiękiem że niejednego niedowiarka powalą na kolana . Szeroka scena muzyczna i detaliczności przekazu to będziesz miał na dzień dobry. Proponuję zadzwonić do Argosu i umówić się na odsłuch, nie będziesz żałował . Dodam tylko że od jakiegoś czasu sam używam takich w salonie o powierzchni 30 m2 i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na Alfy.

lok

Na stronie Argosu są stare alfy . Nowej konstrukcji Bartek jeszcze nie umieścił , chyba brak czasu. Różnica jest zasadnicza bo głośnik niskotonowy jest w nowych Alfach z boku a nie z przodu, ale o szczegóły tech odsyłam do producenta. Warto

lok

Stempur>>

Wiele nie słuchałem- mieszkam na zadupiu. Ale słyszalem Infinty Renesans 90, AP Virgo, Dynaudio MP 110, B&W CDM 1 NT i 603 bodajże S 3 Tannoye serii M i MX. U mnie "na wsi" można odsłuchać jedynie kolumny budżetowe

Pzdr

Jesteś w dobrej sytuacji. Masz zamiar kupić produkty używane. Zazwyczaj za mniej niż połowę ich wartości. Sądże, że jak za brak możliwości ich "rozprawiczenia" jest to dobra cena. Skoncentruj się na przedmiotach markowych. Napewno z ich odsprzedażą nie będziesz miał problemu.

Siejca, to wybirez się na wycieczkę do większego miasta umawiając się wcześniej na odsłuchy. Chcesz wydać 5 tys na kolumny, to sporo. Warto zainwestować ze 200 PLN na wycieczkę, tak myślę.

dragon

Gdzieś widziałem w ogłoszeniach Totemy Model 1 sig za chyba 4,5 tys. O, już wiem:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Kazelot

Podaje link do aukcji Thieli :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj gdybyś miał więcej kasy to z pewnością poszukiwania zakończyłbyś na monitorach studyjnych LIPINSKY !

Ale drogie jak diabli ....i druga sprawa ...tak naprawdę nikt z nas nie wie jak to wszystko co proponujemy zagra u Ciebie w twoich warunkach!

Więc możemy dobrze doradzić ale i popełnić błąd ...tylko odsłuch ...ale jak Ci ktoś podłączy Krella w salonie to nie licz, że w domu uzyskasz to samo na swoim sprzęcie !

E no, bez jaj. Tanie Vify, i owszem, ale dobre. D25AG to najlepszy tweeter Vify wszech czasów. A woofer nieprzypadkowo został zastosowany przez Franco Serblina w monitorach Sonus Faber Minuetto. Ponadto perfekcyjna aplikacja, i mamy naprawdę bardzo dobry dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.