Skocz do zawartości
IGNORED

DC/DC converter z 24V na +-15V

daru0105

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki converter.Zastosowany był w wysokiej klasy sprzęcie pomiarowym do zasilania opampów ze stajni Burr Brown.Chciałem go zastosować do mojego DCD 910 na zasilanie podwójnego wyj. opampa (jeden podwójny do prawego i lewego kanału na wyj. FIX).Czy ktoś stosował tego typu zasilanie?Jeszcze jedno pytanie czy zastosować do niego prestabilizację na LM317 z ustawionym 24V na wyj. czy możę nie warto.

Ciekawy jestem co tam w środku siedzi?Zastosowany był w sprzęcie pomiarowym najwyższej klasy a i opampy podpięte były porządne,razem coś z 15 sztuk.

Postaram sie jeszcze załatwić coś takiego dla DACa.

Za pomoc dzięki.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

https://www.audiostereo.pl/topic/37337-dcdc-converter-z-24v-na-15v/

Fotka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja stawiam, że w środku jest przetwornica impulsowa i mały transformatorek na rdzeniu ferrytowym. :) Jeżeli to było dobre aparatury pomiarowej to nie znaczy, że będzie super do audio. W przyrządzie o długim czasie wykonywania pojedynczego pomiaru śmieci z przetwornicy impulsowej nie będą tak przeszkadzać, jak w odtwarzaczu CD, gdzie mogą one psuć transjenty i zaśmiecać sygnał, nawet drogą elektromagnetyczną. Być może jest to dobrze odfiltrowana i ekranowana przetwornica, i niczego nie popsuje, ale to niech się wypowie ktoś kto ją zna. Do niewiadomego podchodziłbym tak, jak niniejszym napisałem.

>michelangelo

Kurcze rzeczywiście nie pomyślałem o przetwornicy.Ale ze mnie gapa.

Gdybym miał dwa takie to jeden otworzyłbym.

Dobrze że się zapytałem bo miałem jutro go wkładać.Może na słuch spróbuje walnąć prowizorę,przecież opampów nie zniszczę.

Dzięki michelangelo

>michelangelo

tak to przetwornica.Wynika coś dobrego z tych parametrów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jaka jest moc maksymalna lub maksymalny prąd wyjściowy tej przetwornicy? Z napisu wynika, że przy obciążeniu znamionowym będziesz miał ripple 100mV, co jest całkiem sporo, zważywszy, że stabilizatory liniowe rippla pratycznie nie dają żadnego, a i tak się jeszcze przerabia to na lepiej w CDkach. Ja bym nie podłączył czegoś takiego bezpośrednio na układy w CD, bo może być gorzej niż było. Zresztą, popróbuj. W ogóle to bym zaczął od poprawienia odsprzęgania zasilania przy op-ampach. Jak masz miejsce, to i 100uF krzywdy nie zrobi, byle był firmowy, choćby Jamicon. Tych nawet nie trzeba odsprzęgać dodatkowo, bo są dostosowane do filtrowania wysokich częstotliwości.

>michelangelo

no to tego convertera nie będę zakładał skoro sie nie nadaje a na próbę to się nie opłaca-i te odsłuchy,

zrobię nowy zasilacz na osobnym trafie i LM317 do tego opampa.

Wiszą już na nim 2xNippon Chemicon LXY 560mF.

dzięki za informację

Ty piszesz o elektrolitach na zasilaniu, a ja o odsprzęganiu przy samym op-ampie. Zauważ, że od zasilacza do op-ampów masz ścieżki, które po pierwsze mają jakąś rezystancję, więc nierównomierny pobór prądu powoduje whania napięcia zasilania na op-ampie, a po drugie taka ścieżka to jest przy okazji antena do zbierania śmieci elektromagnetycznych wyprodukowanych przez cyfrówkę, transport, sterownik wyświetlacza, itp.. dlatego warto to wszystko odsprzęgnąć przy samych op-ampach.

odsprzęgnąłem Wima MKP10 100nF bezpośrednio na nóżkach zasilania tego opampa.Myślę może jeszcze dołożyć 10nF?

Przetwornica w CD brrrr... a to jest na pewno przetwornica. Podpowiem Ci jak zrobić to dużo lepiej. Weź jakiś operacyjny na wysokie napięcie i dość duży prąd wyjściowy np. OPA552 i podziel te 24V na pół jak to dobrze zrobisz to będzie o wiele lepiej niż z LM317/337. Nawet jak otrzymasz +-10V to w zupełności Ci wystarczy do zasilania operacyjnego na wyjściu CD.

>DeTom

a nie zapodałbyś schematu takiego zasilacza na OPA 552?Może być na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.