Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie VTA i azymutu - przyrządy

---jeRRy

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś już czasu zagłębiam się w wiedzy o odtwarzaczach czarnej płyty i czytam różne fora itd i nigdzie tak naprawdę - poza ustawianiem "na ucho" nie znalazłem w jaki sposób i za pomocą jakich przyrządów ustawić można dwa podane w tytule wątku kąty... Myślę, że dla wielu z Was, ustawienie na ucho wystarczy na tyle, że jesteście zadowoleni - to kwestia doświadczenia - co natomiast z ustawieniem z przyrządami? Jeśli znajdzie się ktoś chętny do podzielenia się swoją wiedzą, to zapraszam.

Sprzęt potrzebny do ustawienia azymutu, to... rysik do ołówka.

Pisałem o tym w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wpis z 28 Lis 2006, 15:57.

Oprócz tego również kilka dni temu w innym wątku, ale pod podanym linkiem było chyba trochę szerzej.

Jeśli zaś chodzi o VTA, to nie mam tak precyzyjnej metody, jak w przypadku ustawiania azymutu. Może ktoś inny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Janusz z Torunia

Zasadniczo - jeżeli wkładka ma równoległą dolną powierzchnię do górnej, to ta powierzchnia powinna być równoległa do płyty. Przy takim ułożeniu powinien być poprawny VTA. Niestety, są to tak krótkie odcinki, że trudno dokładnie ocenić, czy jest równolegle, czy nie.

Dlatego stosuje się trochę łatwiejszy sposób ze sprawdzaniem równoległości rurki ramienia do płyty.

Z braku innych/lepszych sposobów, ustawiłem VTA właśnie na podstawie tej równoległości.

Oczywiście przy ramieniu opuszczonym (igła oparta na płycie).

Gorsza sprawa, jeżeli rurka ramienia nie ma jednakowej średnicy, lecz np. zwęża się od osi ramienia ku wkładce.

Tak chyba mają ramiona SME.

Wtedy powyższy sposób nie daje się zastosować.

Janusz z Torunia

>Yanoosh - dziękuję za Twoje uwagi...

Zainspirowałeś mnie z tą równoległością spodu wkładki - znów z pomocą przyszedł nieśmiertelny rysik od ołówka - rysik przyklejony do spodu wkładki (w mojej się da) jest na tyle długi, że widać czy jest równolegle do płyty czy nie na opuszczonym ramieniu. Ramię jest wyżej i ciężej jest ocenić czy jest równoległe. Popsułem poziomicę i pozbawiłem ją jednego wskaźnika poziomu - przymocowałem go nitką do ramienia (moja rurka ma stałą średnicę) i pokryło się to z oceną równoległości rysika.

Czytałem ostatnio, że tradycyjna poziomica może być mało dokładna (kolega tungsol) - ale nie jestem pewien co do tego stwierdzenia - używacie "firmowych" poziomic producentów gramofonów? Te z reguły są droższe od najlepszych firm "tradycyjnych" - tylko czy są lepsze?

--->jeRRy

To masz dobrze :-) U mnie dolna powierzchnia wkładki raczej nie jest równoległa do górnej. Nie jestem pewien, ale raczej jest trochę na ukos, więc przyklejenie rysika od spodu nie da możliwości sprawdzenia równoległości.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.