Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Marek-41.mam taka tabelę i wynika z niej jednak że poziom dynamiki nagrania jest większy lub mniejszy w zależności od ustawienia przełącznika tak podaje instrukcja czyli co inny prąd czy co?

audiomagia.blogspot.com

U mnie to ma działac tylko przy odtwarzaniu.prawdopodobnie chodzi o nieco inną harakterystykę sygnału.Ja samemu to sprawdzisz,to dowiesz się najwiecej.

MAG>Wiem co czujesz - naprawdę - takie chwile nie dzieją się często - cieszę się razem z Tobą.W takich sytuacjach przypomina mi się rozmowa Gustlika i Czereśniaka w czołgu - jak zaczęli strzelać - to Gustlik do Czereśniaka powiedział:" Ojciec , jak tam galoty?".......pozdrawiam serdecznie - Jacek

Witam

Dzisiaj nagrywałem i powiem tak że jakość jest taka na ile pozwala mi stary gramofon i stary CD K

z radia jeszcze spróbuje , jest ok ale wiem co on może , mam razem z nim kilkanaście taśm w tym 7 sztuk 26,5cm i reszta 18 cm są nagrane niezłe partie gospel , muzyka poważna blues fortepian i jeszcze wiele innych próbek przed każdym nagraniem jest podawany z generatora ciągły sygnał 1000hz a potem jazda więc moje wypociny z tymi nagraniami to krótko pisząc lipa

Po pierwsze sprzęt jest z wytwórni IMI Norge i cała aula jest wspaniale dostosowana akustycznie , więc to brzmi, jak słuchałem gitary basowej skrzypiec itd to ciary przechodzą po rękach Panowie zakręciłem sie na amen

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100000589 1227642046_thumb.jpg

post-4738-100000590 1227642046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

I jeszcze odnośnie tych przełączników NAB i DIN to ma to znaczenie ponieważ wzrasta lub maleje dynamika tak wynika z instrukcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A propos standardu NAB.

Znalazlem specyfikacje.

Ukryta Zawartość

A tu artykul o konwerterze standardow do magnetofonow.

W pierwszej czesci mozemy sobie poczytac o standardach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja coś w sobote zmaluje może jakoś poukładam klocki , na razie nie mam możliwości tak jak Ty Jacku cały warsztat no i Marek zapewne tez brak materiału i narzędzi hmm a przede wszystkim czasu ale idzie sobota pozdrawiam serdecznie

audiomagia.blogspot.com

Mag... piękny ten OTARI Ci sie trafił a to że razem z kolegą.... :) to już podwójne szczęście.

Ja na razie sie pomalutku ze swoim Tascamem jakoś oswajam wychodzą jego małe wady- powód długi czas nie używania jakies 5 lat z tego co wiem.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

audiotone

To czysty przypadek są dwa na razie działam na jednym w zasadzie co wieczór się trochę pobawię testuje itd

To działanie mnie powala na kolana , nigdy nie miałem Revoxa Studera i wielu innych znakomitych maszyn natomiast Tascama z przewijaniem i Tandberga kładzie na łopatki może to zaleta silników Direct D daje ogromna przewagę

Jest zbudowany bardzo solidnie porównam do kaseciaków Pioneera działa szybko cicho precyzyjnie natomiast dzwięk Ave Maria nagrane w IMI na nim Skrzypce plus gitara basowa , fortepian i różne smaczki NIESAMOWITE BRZMIENIE myślę że trzeba by to usłyszeć na własne uszy można pisać i nie odda to tego klimatu

Wrzuciłem nagrana szpulke na Tascamie wszystko jest kompatybilne więcej napiszę jak więcej potestuje

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witam.Jako właściciel i revoxów i tandberga ,potwierdzam,że direct drive to jest to.Revoxy przewijają wspaniale i to bez względu ile jest taśmy na odwijanej szpuli.Startują jak odrzutowce.Zaczynają powoli,ale szybko przyspieszają i po kilku sekundach słychać ,tylko szum powietrza cietego przez szpulę.Po naciśnieciu klawisza "stop" prędkość przwewijania płynnie się zmniejsza i dodatkowo słychać cichy odgłos przypominający zwalniającą turbinę gazową.

Tandberg ,jak na odwijającej szpuli jest mało taśmy,to czasami nie wchodzi na pełne obroty.

Mam nadzieje,że w weekend będe już miał drugiego tandberga w wersji SE ,czyli dwuślada z 38cm/sek.

Będe musiał pobawić się z meblami,aby to wszystko ładnie wyeksponować,a jeszcze czekam na philipsa N-4450.A jest to też ogromna bestia.

Marek-41

Dawaj jak najszybciej fotki czekam z niecierpliwością szczególnie na Tandberga SE w końcu temat jak w sam raz dla niego , zrób jak najwięcej fotek

Ja myślę co zrobić bo mebli brakło hmm , może nie ustawiać tego wszystkiego no już sie nazbierało doganiam Jacka i Marka :))

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Jest szansa,że już jutro go otrzymam.Będe musiał wymienić prawy talerzy,który dostane zapasowy.

Będem miał mozliwośc zrobienia zdjęć wnetrza i dokładnego nasmarowania i oczyszczenia mechanizmów.

Dla mnie nie ma lepszego domowego zajęcia na długie jesienne wieczory.Już mnie nosi i nie mogę się doczekać.

Jestem juz po konserwacji tandberga.Ogólnie z prezentu jestem zadowolony,nawet bardzo.

Nic nie trzeszczy,wszystkie mechanizmy pracuja wysmienicie,oprócz przewijania,a to z powodu połamanych skrzydełek na lewym talerzyku.Po prostu hamulec nie jest w stanie prawidłowo zatrzymac cięzkiej szpuli,bo z powodu tych szkrzydełek ,szpula przeskakuje.Stan reszty idealny.Na głowicy zapisu minimalne ślady pracy,ale oprócz nowego talerzyka,dostanę ,też nową dwuśladową głowicę zapisu.Na reszcie głowic ,absolutny brak sladów pracy.Ciekawie są zbudowane hamulce ,a dokładnie ich elementy cierne.Wykonane sa mianowicie ze skury,prawdopodonie renifera he he.Skórki są w swietnym stanie i ten patent się super sprawdza.A teraz obiecane zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000189 1228049925_thumb.jpg

post-15150-100000190 1228049925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41

Gratuluję i czekam z niecierpliwością na zmontowany w pełnej krasie:)

Marku zrób więcej fotek po złożeniu pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Marek-41

Czy aby napewno masz TD 20 SE? mnie się wydaje że jest to normalna wersja jak wkleisz więcej zdjęć to się wypowiem pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mag .To dwuślad i ma prędkości 19 i 38 cm/sek.To chyba jakaś wczesna wersja bo znalazłem karteczkę,gdzie jest opis ,że to dwuślad,ale podane są predkości 9,5 i 19.Jedak mój ma 19 i 38.

Mag.Znalazłem w necie swoją wersje.Mam,myślę,że chwilowo pokrywę głowic z normalnej wersji czterośladowej.Powinna byc taka jak na zdjęciach.Muszę poszukać w kartonie.Jest tam ich kilka sztuk.

Zapomniałem o zdjeciach.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000116 1228074277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek a jak jest oznaczone na etykiecie z tyłu powinno być napisane

Zgadza się jeśli tak wygląda jak przedstawiasz to jest to wersja Tandberg TD 20 A 19 cm/s oraz 38cm/s

Poza tym wersja SE występuje jako jedyna i nie można się pomylić bo wygląd ma inny tak samo jak 40 sztuk ostatnich The final edition nie do pomylenia

Dlatego masz wersję Tandberg TD 20 A 19 cm/s oraz 38cm/s

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Kasjel

Tandberga zawsze cenię i to nr jeden jeśli chodzi o sprzęt z tamtego okresu , jakość jest wzorowa

Dokładnie było 9 wersji TD 20A

audiomagia.blogspot.com

Już znalazłem jaka to wersja.Zwie się to TD20A HS.Tu jest link do galerii zdjęć w wysokiej rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi