Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!Taśmy, a w zasdzie ich zdobycie - to poważny problem.Ja mam lekki zapas AMPEX 456 i 478 na dwudziestkach szóstkach kupiony swego czasu z pewnego studia w Polsce i to drogo, ale za to świetne i nagrywam na nich rarytasiki. Stilony AN 35 to niezłe taśmy ( wg mnie), ale cienkie i nie nadają się do szpulowców ze skomplikowanym torem przesuwu ( np mój Fostex A-2). Podczas przewijania ledwo sobie radzi, a paski ma dobre, ale np tor typu Revox z serii B - świetnie się nadaje również do stilonów.Jest ich masa na aukcjach tyle że zależy w jakich warunkach były przechowywane, jeśli w wilgoci - to niestety na śmietnik. Nie wiem jak sprawuje się MAGowi ten stilon co mu wysłałem( napisz Marku) - to jest stary z 80 roku, ale przechowywany w niezłych warunkach i nagrywa dobrze i za bardzo nie brudzi. Ale te wywody moje zmierzają do tego ,że niestety taśmy dio dużyczh szpulowców musimy traktować jako rarytas i to drogi, ( niestety) i obawiam się ,że będzie coraz drożej. Natomiast jedyne rozwiązanie masowe jakie widzę - to VHS i JVC BR ERa - koniec tematu. Ja tak zrobiłem i nie żałuję i śmieję się w głos tym, którzy krytykują ten duplikator słuchając pięknego dźwięku z niego za naprawdę żadne pieniądze. VHSy jesze są wszędzie i koniec zmartwień. A szpuowce będziemy oszczędzać dopóki nie stanie się cud jak zobaczymy taśmy w sklepach, ale chyba nikt tu nie wierzy ,że tak sie stanie. A może?? Kto wie? Serdecznie wszystkich pozdrawiam - Jacek

PS Dzisiaj cały dzień pracuje gramofon i słucham starych pożądnych nagrań ( i to jet to)

Podobno Revox do dziś produkuje któryś z modeli (na zamówienie) - raz spotkałem taką niepotwierdzoną informację na którejś zagranicznej stronie. Napisałem do nich maila z pytaniem, czy to prawda.

Dobranoc!

Z mojej wiedzy wynika,że nadal produkowany jest Tascam BR 20 - moje marzenie od zawsze,kurcze może też ktoś taśmy robi i sprzedaje. Pożyjemy - zobaczymy - Pozdrawiam wszystkich - jacek

Wg magazynu "Hi-Fi", w 1997 roku Revox B77 kosztował 5 tys. marek (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ciekawe, czy jeszcze realizują zamówienia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Nowe taśmy Quantegy (dawny Ampex) nadal można kupić i to nie tylko na ebay'u - ponoć w Poznaniu na ul. Orzeszkowej. Niestety nie pamiętam numeru (poszperaj w archiwu audiostereo - dość dużo o tym pisano). Nie są zbyt tanie, ale przynajmniej nowe. Ponadto jakaś mała firma przejęła w 2004 produkcję taśm od Emtec'a (można je znaleźć na ebay - nie próbowałem ich szukać w Polsce, ale może odnajdę).

Lepiej nie pisać publicznie o nowych taśmach, bo jeszcze zobaczą, że nam zależy i podniosą ceny ;).

Pozdrawiam i dobrej nocy winszuję!

Szczerze zaczynam żałować swojej korespondencji na forum, PW, maili, rozmów telefonicznych wysyłki kaset czy taśm. No cóż żłobek i przedszkole w swoim domu zamykam nie ma już poprostu wstępu do tej piaskownicy. Wypisujcie bzdury, bijcie pianę i podbijajcie ceny na Allegro i placach targowych zobaczymy o ile wzrosną już w tym tygodniu, z kasetami CC nieźle przecież poszło

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Panie Zbyszku ie sądzę żeby panowie z placów targowych czytali to forum bo i po co takiemu gościowi wiedzieć co to metal żelazo albo jeszcze jakiś kobalt ? kiedyś przypadkiem kupiłem od takiego człowieka kasety i o nie byle dziadostwo i mówi że chce za około 10 kaset 10zł , gdybym był może nie w porządku to na pewno bym ich nie kupił , ale wziąłem je dałem 10zł i tyle i to utrwala mnie w przekonaniu że ten gość nie pisze w temacie piękne kasety , i wszystkie moje cudeńka kupuje za przysłowiowy grosz pozdrawiam wszystkich serdecznie jak zwykle zima

audiomagia.blogspot.com

Jutro wyruszam do czytelni Biblioteki Wojewódzkiej z zamiarem odnalezienia jakichś ciekawych artykułów o Tandbergach, czy innych maszynach podobnej klasy - z własnej ciekawości oraz w celach rehabilitacji naszych naczelnych wątków. Wyjątkowo "ździerają" tam za xero, ale oczywiście warto zgromadzić najciekawsze archiwalne publikacje.

Zaskakującym dla mnie jest fakt, że w ówczesnej prasie elektronicznej dość sporo pisywano o niemal nieosiągalnych konstrucjach zachodnich. Owe artykuły, choć w ubogiej szacie graficznej, musiały robić na czytelnikach oszałamiające wrażenie.

Pozdrawiam i dobranoc.

nośniki najlepiej na ebay.de

jeszcze do wyboru do koloru

ja kupiłem raz a dobrze chyba ze trzydzieści krążków 28cm bez szpul i starczy na jakiś czas

z połowa tego to dziewice

najwięcej TDK LX i SA,potem AMPEXy 456 i kilka MAXELLi- wszystkie mastery

mimo ze uzbierała sie okrągła sumka to na allegro wyszłoby ze dwa razy drożej

pozdrawiam

VSOP

Witam

Co do nośników do szpulowca nie mam zbyt wiele i dobrej jakości wiec czekam na cieplejsze miesiące aby moc poszukać tu na miejscu , chce kupić tez kilka oryginalnych szpul Z logo Tandberga , kaset mam wystarczająca ilość i sie raczej nie zamartwiam

audiomagia.blogspot.com

Pozwolę sobie dalej pisać w tym wątku z myślą że informacje które sie poda przydadzą sie w przyszłości młodszym pokoleniom zafascynowanym pięknem , samych konstrukcji i nie tylko

Chcę podziękować wszystkim którzy dzielą swoja pasje z innymi pozdrawiam serdecznie

audiomagia.blogspot.com

Witajcie!No to piszmy....Jak w Revoxie B77 "nie łapie" klawisz play ( nie trzyma), ale po paru minutach po włączeniu i nieco rozgrzaniu się sprzętu -łapie - to co myślicie zaczyna się dziać?..Pojawił się u mnie taki problemik. Piszę tutaj - bo spece od elektoniki też tu zagladają. Pozdrawiam - Jacek

Firma Tandbeg w swoich czasach powiedzmy taśmowych i kasetowych była jedną z nielicznych która przykładała wagę do jakości produktu , z moich rozmów z wieloma osobami które miały okazje pracować w tej fabryce firma nigdy nie godziła sie na produkcje poza Norwegią i dlatego produkty do dziś osiągają zawrotne ceny , fachowa literatura audio zataczała szeroki łuk pod względem testów gdyż produkty wybiegały swoimi cenami poza wszelkie normy , przez to mamy tstów z tamtych lat jak na lekarstwo , znany jest mi jeden gdzie właśnie w tym teście znalazł sie TCD 3014 z takimi modelami jak Revox 215 , Nakamichi CR 7 , Dragon postaram sie ten test jak najszybciej zamieścić jest on bardzo ciekawy i nie jedno znaczny to bardzo dobrze bo świadczy o klasie porównywanych modeli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Jacekk011, nie jestem specem od elektroniki, ale sądzę, że skoro później "łapie", to znaczy, że zimny lut pojawił się gdzieś w obwodzie sterowania. Zgodnie ze zjawiskiem rozszerzalności termicznej, po jakimś czasie następuje ponowne zamknięcie obwodu. Miałem podobne problem z obwodem fotokomórki. Każdy newralgiczny punkt lutowania należy dosłownie na bardzo krótki moment rozgrzać lutowicą małej mocy, powinno pomóc.

Pozdrawiam.

Witam

Nie bardzo mam czas teraz na moje pisanie , dzisiaj zdobyłem kilka szpulek część z taśma teraz zajmuje sie czyszczeniem skonstruowałem przewijarke śmiesznie prosta zastosowałem w kilku miejscach specjalna taśme czyszczącą i tak sobie czyszczę i nawijam i przewijam kupiłem swietny dynamiczny mikrofon Sony muszę tylko dorobić 5 ke i sprobojemy nagrać na szpulaku jakieś dzwięki .

Jak sie ociepli planuję zająć sie stojakami i pólkami pod ten sprzęt , który niestety swoje waży pozdrawiam szczególnie tych którzy piszą do mnie na priv

audiomagia.blogspot.com

Czyż to nie wspaniałe maszyny ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Czyż to nie wspaniałe maszyny ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Korwin,nie przesadzaj.W kasecie compact jest jeszcze 16-nascie razy mniejsza powierzchnia zapisu ,a co udało sie osiągnąć.Wersja SE,czyli dwuślad z 38cm/sek nie ma już duzo lepszych parametrów.

Do wszystkich "zgromadzonych tutaj wiernych":

Jeśli założyć, że czterościeżkowiec na taśmę 1/4" (6,35 mm) umożliwia osiągnięcie rozmiaru pojedynczej ścieżki, wynoszącego 1/16", to szerokość śladu w kasecie (szer. taśmy: 3,81 mm, czyli 1/6,7", czyli 0,15") wynosi w przybliżeniu ok. 1/27", czyli niecałe 2 razy mniej.

Powyższe jest jednak rozumowaniem uproszczonym, gdyż należy pamiętać, że istnieją jeszcze na taśmie przestrzenie stanowiące swego rodzaju "granice", których celem jest tłumienie przesłuchów oraz zapewnienie "strefy asekuracyjnej" miedzy granicą ścieżki, a krańcem taśmy. W przypadku kasety CC, przestrzeń tą dość znacznie zawężono, w porównaniu z analogicznym układem dla taśmy 1/4". Niestety nie przytoczę teraz konkretnych liczb, muszę je sobie przypomnieć.

Pozdrawiam.

Marek, przepraszam, że się śmieję (nie z Ciebie), ale gdyby to, co napisałeś (zapewne z pośpiechu) było prawdą, to taśma kasetowa miałaby rozmiar ok. 1/64", czyli 0,39 mm :D.

Nie to wiaderko, nie ta łopatka, nie te grabki nie ta Pani przedszkolanka i piasek zaszczany. Wiem, że niektórzy uwielbiają szafy grające i twierdzą, że im większa tym lepsza. Jest to sprzęt średniej klasy za całkiem nie średnie pieniądze i nie tak ciekawy jak ten z amerykańskiej strony Vintage Audio [namiary na nią dał Marek].

Pozdrawiam

Zbyszek

Wszystko sie zgadza,tylko nie wziąłeś pod uwage jeszcze cztery razy mniejszą szybkośc przesuwu w magnetofonie kasetowym w stosunku do 19,5cm/sek w szpulowym.

Panowie zakopcie ową kość niezgody ani to ładne ani to takie dobre jak np Ferrograph nie wspominając nawet o Nagrze IV która waży ułamek[7.5 kg] tego co ten mebel z politurą na wysoki połysk a ma możliwości niesamowite i zabrać ją ze sobą można. Wolę od takiego grzmota JVC BR7000ERA bo może nagrywać stereo liniowo , może nagrywać helikalnie analogowo i może nagrywać helikalnie cyfrowo na nośniku tanim i jeszcze łatwo dostępnym

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi