Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No to Mag,chyba mrożonego jajeczka he he.Trzymaj się ciepło i tak o tobie tu wszyscy myslimy.Jak byś wypuscił balon z życzeniami,to pewnie by do nas przyleciał,bo akurat zimnno od ciebie do nas wieje.Oby do wiosny .Zdrowia i wszelkiej pomyślności.

Zdrowia, i Pomyślności, Szczęść Boże Młodej Parze Życzą Kolejarze

Pozdrawiam

Wszystkich

Anachoretów

Apostatów

Aborygenów

Agnostyków

Astmatyków

Audiofilów

Zbyszek

Mam prośbę do wszystkich,którzy sie tutaj pojawiają.Szukam głowić do tandberga TD-20A,głowic czterościeżkowych.Zapis i odczyt.Jeśli sie uda ,to i trzeciej ,kasującej.Będe wdzięczny za każdą informacje gdzie i za ile moge coś takiego dostać.Z góry dziękuje za informacje.

Witam .Widze,że Watek zamarł.Odebrałem z serwisu pana Leszka Z Milanówka swojego Tandberga TD20A.

Własnie skończyłem testy i kontrolny zapis.Musze stwierdzić,ze jeszcze nigdy w moim życiu ,nikt nie wykonał naprawy powierzonego mu przezemnie sprzetu tak perfekcyjnie jak ten pan.Nawet gdybym był złośliwy,to nie znalazł bym,żadnej niedokładności.Magnetofon nagrywa i odtwarza ,zupełnie tak ,jakby był fabrycznie nowy.Jestem naprawde pod wielkim wrażeniem profesionalizmu,wiedzy i doświadczenia tego człowieka,a przedewszystkim jego niesamowitej precyzji.Tak ,więc jak ktoś ma problem ze swoim szpulowcem i nie tylko ,to polecam ten warsztat w Milanówku pod Warszawą.Mam jeszcze u niego w serwisie trzy inne moje szpulaki.Jak i one odbiore w tak perfekcyjnej kondycji,to już nic mi nie bedzie potrzeba.A jednak coś by się przydało.Pisałem o nieco zużytych w tym tandbergu głowicach.Pan Leszek pomimo tego ,że udało mu się go wyregulowac,pokazał mi ,że na głowicy zapisu i tylko na niej są juz ślady pracy.Tak ,wiec już nie szukam głowic,a jedynie tej jednej, do zapisu.Pozdrawiam wszystkich na watku.

Marku

czy ten fachman robi tylko elektronikę?

czy zrobiłby także konserwację i regulację mechaniki?

chodzi mi o rozebranie tych wszystkich łożysk w rolkach i póżniej złożenie odpowiednie tego wszystkiego,ustawienie naciągów cięgieł etc.

potrzeba doświadczenia

daj jakieś namiary na człowieka

pozdrawiam

VSOP

Heloł jezdem

Świat się wali kandydaci na omc- guru i guru inaczej odchodzą na inne fora zostawiają po sobie smród pustkę i porzucone tematy. Zostaję sam pośród lalek z ukręconą główką,zajączków z obgryzionym uchem i Tronów królewskich z poupierdalanymi nogami. Jak macie jakąś reklamówkę namiar na katalog własne zdjęcia wklejcie ta firma tego warta, nie produkowali tego wiele nie było to tanie ale jest nie do zajechania jak komsomolska dziewica po trzecim batalionie.Nie miałem Tandberga, nie mam Tandberga i nienie będę miał Tandberga ale co dobre to dobre.

Pozdrawiam

Zbyszek

przez przypadek dowiedziałem się,że spece z ferrographa w latach 70 brali na warsztat seryjne revoxy i robili z nich sprzęt profesjonalny

zmieniali szereg rzeczy od designu przez wzmacniacz po zabudowanie głośników do edycji

i np. taki revox B77 po tuningu :-)) nazywał się AVM Ferrograph series 77

ponizej fotka tej ciekawostki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Dziękuję serdecznie, za wpis pomysł tak prosty, że w prostocie swojej wręcz genialny, ominęło ich projektowanie układu elektromechanicznego dostosowywanie taśmy produkcyjnej do produkcji małoseryjnej [tokarki frezarki kopiarki prasy] maszyn i ich oprzyrządowania w tym narzędzi i sprawdzianów.

Mogli się skoncentrować na tym co najbardziej istotne elektronice toru zapisu i odczytu oraz stabilizacji przesuwu taśmy,

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. I co trzeba im przyznać zrobili to perfekcyjnie.

sprawa o tyle ciekawa,że w owym czasie Ferrograph Company Ltd produkował bezpośredniego konkurenta

revoxów czyli model -ferrograph super seven-

Nie wiem jak to wyglądało prawnie ale chyba to rasowanie odbywało sie na podobnej zasadzie co tuning aut czyli na zlecenie właściciela sprzętu np.studiów nagrań

inaczej Willi Studer z Revoxa byłby lekko wkur...:-))i zakończyłoby sie sądem

VSOP

Oprócz produkcji popularnego professionalnego sprzętu semiprofessionalnego i do użytku domowego HiFi najwyższej klasy istniał sprzęt potwornie drogi o szerokości taśmy 1/2" 1" i 2" 1/2" produkowano jako dwu ślady i wielo ślady 1" i 2" jako wielo ślady do 24 ścieżek włącznie. Ja osobiście mam słabość do jedno ślada 1/4" i dwu ślada 2 x 1/8" = 1/4" z przesuwem conajmniej 19,05cm/sek przy nośniku ferro lub 9.5cm/sek przy chromie.[dotyczy wywiadów (czytaj pasma mowy)lub marnej muzyki}]

Pozdrawiam

Zbyszek

Z daleka pozdrawiam serdecznie wszystkich nie bede wymienial litamii dziekuje za pisanie i pozdrowienia piszmy bo jestesmy jak gabki i chloniemy wiedze wiec jej do zycia potrzeba pozdrawiam

Przepraszam za literowki ale pisze na troche innej klawiaturze

audiomagia.blogspot.com

Nie jest tak źle jak się wydawało na samym początku, dostęp do materiałów jest apiat' prosty łatwy i wygodny mam nadzieję, że informatycy uporają się z , które występuje nie tylko na tym forum a jest wyjątkowo upierdliwe i znajdą coś naprawdę funkcjonalnego pomiędzy starym a nowym kształtem strony.

Pozdrawiam

Zbyszek

witam

kto tego nie uczynił a zamierza to jest możliwość wejścia do elitarnego grona posiadaczy studyjnych dwuśladów najwyższej klasy

A 810 w wersji full wypas ze wskażnikami wysterowania pięknie nadający się do domowego systemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Piękny świetny ale niestety nie przenośny z zupełnie innej bajki niż moja o Qurewnie Śnieżce i pijanych Krasnoludkach a cena taka, że przez rok kilkanaśćie psów w schronisku karmić można

pozdrawiam

Zbyszek

narazie to jak za Burka ze schroniska

wiesz jak to jest z cenami...,ten na allegro jest smaczny z różnych względów

tak jak kiedyś pisałem sztuką jest kupić sprzęt studyjny ,wieloletni przecież nie noszący śladów zużycia

oczywiście można go w końcu namierzyć,zerknijcie tutaj

Ukryta Zawartość

niestety trzeba po niego pofatygować się osobiście

bliżej jest do Szczecina

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

VSOP

Witam.Piekny jest.Ten ze stanów,chyba w lepszej kondycji i piekne zdjecia.Co ciekawe,ma cztery predkości,a to nie jest regułą.Tylko dla mnie stanowczo za drogo,choć widziałem oferte za 15 tyś$.

Mój tandberg już śmiga aż miło.Teraz czekam na odbiór reszty sprzętu.Powodzenia.

ten zza wody sprzedawany jest przez serwisanta studerów no i z gwarancją

te prędkości to wersja tzw.hi-end audiophile zrobiona przez studera dla domowych "maniaków"

dołaczali do tego kilka fajnych gratów typu case,naby ,szpule i okablowanie(zamieszczałem kiedyś fotke tego zestawu)

lubię to wersję A 810 bo to taki o dekadę młodszy odpowiednik mojego ferro,choc konstrukcyjnie rożne i przez kogo innego zrobione to zbudowane według tej samej filozofii

VSOP

Mię to zwisa miałem okazję aby stać się posiadaczem Revoxa i to nawet nie tego z tych najtańszych zrezygnowałem i jestem naprawdę zadowolony Kogoś ta maszyneria będzie cieszyć a w moim przypadku byłby to jedynie gustowny mebel.Jak mi będzie potrzebny sprzęt o niesamowitych możliwościach to go sobie zrobię z trzech Mechlaborów dwóch kartonów kabli i jednego wiadra wtyczek, ale nie odczuwam takowej potrzeby w tej chwili robię wszystko co trzeba aby ludzie bliźnim przychylni nie zarżnęli tego forum na amen pod krzyżykiem

Pozdrawiam

Zbyszek

wszystko a nawet więcej znajdziecie tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Witam.Okazało się,że ewentualnie potrzebuje ,tylko głowicy zapisujacej.Reszta jest w idealnym stanie.Mam ,mysle,że ciekawe pytanie.Tandberg TD20A posiada zewnetrną regulacje pradu podkładu.Moje pytanie brzmi,jaką stosowac częstotliwośc nagrywanego sygnału dla prawidłowej kalibracji tasmy?

Aukcja kończy się za 8 godzin aktualna cena 49 złp kupujących 0 MAGNETOFON SZPULOWY TANDBERG 3000X

(344531527)Nie wiem może warto brać na dawcę organów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin ,do czego?.To jest już wiekowa konstrukcja,choc w swoim czasie do ostatnich nie należała,ale jest inna od wszystkiego co znamy.Myśle,że tylko prawdziwy miłośnik tej firmy mógłby przywrócic mu pełną sprawnośc.Ja niestety musze odpuścić.Szkoda,tylko ,że nie zaczynałem swojej przygody z magnetofonami od tego np:modelu,tylko od tonette.Konstrukce są z podobnej epoki,a technologia nie do porównania.

Podobne podobnym się cieszy a to, że jest to stara konstrukcja jeszcze o niczym nie świadczy,jestem od niej starszy i nie zgłaszałem najmniejszej reklamacji.Od niepamiętnych lat pracuję na używanych taśmach i zawsze przed wstępnym skasowaniem starego zapisu przesłuchuję go dokładnie mógłbym nagrać sobie występy współczesnych "artystek" ale zostawiam w świętym anielskim spokoju śpiewy hippisów nagrane na żywca oraz Jimiego Hendrixa na Scoth MAGNETIC TAPE 290 [sILICONE LUBRICATED] TRIPLE LENGTH 540M X 2 Scoth recording tape na szpuli 13-tce mieści się niecałe 200 metrów; oraz Scoth magnetic tape TARTAN SERIES a dziewice (?) piewice (?????...) nagram na ORWO TYP 123-LH których całą pakę otrzymałem wczoraj od Lecha59 i tak możliwości tego nośnika wielokrotnie przewyższają talenta panienek

Ocaliłem nagranie Kadiszu odprawionego w ciepłym jeszcze Obozie koncentracyjnym oddałem go kiedyś za darmo chyba jednemu z ostatnich już sefardyjczyków w PolscePozdrawiam

Zbyszek

A co do tego Tanberga ze Szczecina to Wam powiem jak Mojżesz: nie chcieli żydzi jeść manny

Witam.Już wiem jak kalibrować magnetofon do konkretnej tasmy.Nalezy nagrywać z poziomem 0db

sygnał o częstotliwości 10 khz i po przełączeniu na "tape" tak regulowac bias,aby wskazniki pokazały najwyższy poziom.Dotyczy to wszystkich magnetofonów szpulowych majacych taka mozliwość.

he,he pierwszy raz na allegro

i to rzadka studyjna wersja STEREO,przypatrzcie się jego funkcjom i budowie,to były dopiero lata 50-60 a ma już wzystko

z tego co widzę to za parę groszy można z niego zrobić lalkę(jest też duża dostępność części)

Ukryta Zawartość

to jest takie urządzenie,że w przeciwieństwie do innych szpulaków tego okresu zagra super

Ukryta Zawartość

VSOP

Rzeczywiscie ciekawy sprzet.Ma nawet zegarek i to chyba mechaniczny.Ciekawe jakie ma pasmo?.

Pojawił się też Tandberd 10XD.Niestety ma do wymiany głowice,a nie wiem skąd je do niego wytrzasnąć.

Cena jest chyba za wysoka i obawiam się,że nie znajdzie amatora.To jest też ciekawa i o dobrych parametrach konstrukcja i gdyby nie te głowice,to.

to model 632 stereo, m.in nagrywali na tych maszynach przez długie lata Beatlesi

dane techniczne:

Ukryta Zawartość

post-9577-100004639 1208794043_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi