Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłosników wyrobów tej firmy i wszystkich innych szpulo i kaseciomaniaków.Wesołych pogodnych i szczęśliwych świąt,aby się marzenia o pieknym tandbergu na wasnej półce sprawdziły.

Ten Mareczku, który mnie się podoba kosztuje więcej niż Nagra III B i jest od niej gorszy, należy kochać UHER-a 4200 Monitor ponieważ przy 19.05cm/sek ma prawie dokładnie takie same parametry jak Nagra IV S która od niego jest lepsza dopiero po jej podwojeniu [38cm/sek]

Niech Wam się nieliczne między nami dziewczyny i Wam męska ferajno spełnią wszystkie marzenia

Zbyszek

Wszystkim z tego wątku dziękuję i życzę Zdrowych , Spokojnych , Radosnych , Szczerych , aby rozmowy nie milkły ...

Wszystkim znanym i mniej znanym MAG

audiomagia.blogspot.com

Dzisiaj wigilia i wiele radości , wiele oczekiwań....

Na szczęście dzisiaj tylko słucham z taśm kolęd Krawczyk , Banaszak , Szcześniak i wiele innych piękne te święta bo w domu .

życzę wam wszystkiego dobrego , aby rozmowy nie milkły i żeby telewizor nie był głównym ołtarzem

Pozdrawiam wszystkich Przyjaciół

audiomagia.blogspot.com

Witajcie święta już za nami teraz jeszcze szampan i z powrotem do krainy śniegu i lodu zabieram trochę dobra ze sobą troche taśm szpul itp jakieś czasopisma hmm jakoś tak szaro w Polsce i niestety bardzo drogo trzeba to przyznać handlowcy wykorzystują ten czas na zbijanie kasy ooo nie tylko oni wiele dziedzin ustawia marketing na święta

Moje Tandbergi marzną obecnie same nie ma ich kto zapuścić pozdrawiam serdecznie tym razem z Polski

audiomagia.blogspot.com

Witajcie!Marku u mnie w domu natomiast dzisiaj wszystko pracuje ostro - trochę przekablowuję, nagrywam poprzez symetryczne złącza na BR Era, na Revoxa i Fostexa.CAły rok był pracowity i pracowicie go kończę.Mam trochę czyszczenia sprzętu i konserwacji.Ruszyć się nie mogę w pokoju, ale frajdę mam niesamowitą.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Pozdrowienia dla Marka od Marka he-he.Udało mi się kupić duże szpulki z maxellem ud,czyli z referencyjna taśmą dla tandbergów i nawet na czterośladzie na 9,5 cm/sek nagrywa idealnie.Trzymaj się ciepło i jak wrócisz to podsyp nam troche śniegu,bo jak sam widzisz ponuro tutaj strasznie.Teraz ide się pobawic w nagrywanie na jvc -era.

Witam Silną Grupę Pod Wezwaniem.

Nie nagrywam nie odsłuchuję obijam się na calego, oglądam kretyński serial i wcale się niewstydzę bo gra Kobuszewski.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Zboczenie jest jak druga natura albo ten silniejszy w rozdwojemiu jaźni nie wytrzymałem i odpaliłem wejścia 1 M i 2 M [2 x mono R+ L od lewa na prawo tylko strona A 2 mikrofony AMD 410 N przełączane kręciołkiem; pausa na gnieździe ACCESS [pedał pod nogą] .Ustawienie pozycja I na przełączniku czyli R i L stereo podsłuch i odsłuch stereo [ustawienie potencjometrów R i L bez zmian ustawienie przełącznika posłuchu-odsłuchu pozycja S [ odsłuch przed taśmą] powinno być to samo ale niestety dwa razy mono w tym samym kierunku nagrane i puszczone jest poprostu lepsze.

Pozdrawiam Wszystkich jak mogę tylko najserdeczniej] KUPĄ MOŚCI PANOWIE KUPĄ

Zbyszek

bal się zaczął

szpulki się kręcą

miłej zabawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

VSOP

ravaglia

Wspaniały wklej więcej zdjęć jak możesz Zyczę wszystkim wspaniałej Zabawy Sylwestrowej nie tylko na balach ale i w domu przy rodzinnym stole a także wspaniałych nagrań wszak dzisiaj stacje szaleją :))

audiomagia.blogspot.com

Wszystkim Przyjaciołom i Kolegom z tego działu , dziękuję za wspaniałą wymianę poglądów , szanujmy się i rozmawiajmy tak dalej jak to miało miejsce (mogę już powiedzieć miało ) w starym roku , także i w Nowym i życząc Zdrowia a dopiero potem więcej dobra , w postaci jakiej sobie wymarzycie .

Jeden może ma marzenie mieć coś bardziej przyziemnego inny aby mieć więcej zdrowia a jeszcze ktoś zdrowszy z większym zasobem portfela wymarzy sobie coś specjalnego , niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia

Nie klasyfikuje Ludzi , nigdy im nie zazdroszczę , cieszę się z tego jak ktoś ma i się cieszy

Bardzo wiele w życiu można osiągnąć , sam tego dowiodłem , że cele w cale nie muszą być odległe a jeśli są to tylko pozornie musimy sami sprawić aby je do siebie przybliżyć , nie jestem poetą i piszę może zawile ale to szczere i proste.

Marzenia to motor życia ......tak to jest moje motto

Z Serdecznymi Pozdrowieniami MAG

audiomagia.blogspot.com

Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukajcie rewelacyjnego materiału jakim jest orginalny tekst wspaniała muzyka i niesamowite wręcz wykonanie

Szczęśliwego Nowego Roku

ŻYCZMY SOBIE POLSKIEGO ZESPOŁU TEJ KLASY [CO TEN FINSKI] W ROKU 2008

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czołem

dla ciekawskich negliż ferro-trochę przykurzony ale to fotka mojego drugiego egzemplarza który jest nieużywany

trochę nietypowych rzeczy jest widoczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

na pierwszy rzut oka panuje tu porządek

przewody powiązane w wiązki,nic się nie plącze

płytki ustawione pionowo w poszczególnych modułach

gruba odlewana płyta czołowa do której wszystko jest solidnie przytwierdzone,z przodu na niej pod obudowa są umieszczone wszystkie cięgła i elektromagnesy

wielkie trafo i aluminiowy radiator ,który odprowadza wielkie ilości ciepła-zdziwiłem się jaki to piec

zwraca uwagę duży capstan papsta ze sprzegłem i jak sie dobrze przyjrzeć to widać światłowody od niego odchodzące do kółka

widać też taki brązowy obiekt na prawo od capstana to mózg systemu-specjalny scalak sterujący, otulony w impregnowana gąbkę chyba w celu zminimalizowania warunków zewnetrznych

niestety nie widać kilku ciekawych jak np.żródła światła dla światłowodów

VSOP

Panie szanowny czy Ty nagrywasz na tym urządzeniu ? na tym drugim? opisz jak to wszystko wygląda w tym modelu Proszę nie Bądż skromny pisz więcej

Ja żałuję że nie mam tutaj 3014 nagrałbym na nim Top wszech czasów no cóż

audiomagia.blogspot.com

tego egzemplarza nie używam

odnośnie nagrywania to umieszczę fotkę panelu wysterowania i korekcji

na razie wrzucam jeszcze fotkę capstana, swiatłowodów i wspomnianego scalaka

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

na tych fotkach widać(trochę słabo) to co jest potrzebne do wysterowania -otworki potencjometrów

sprzęt jednak ma to wszystko w sumie ustawione tak,że trzyma fabryczne parametry -według elektronika

ustawione przez serwis powinno sie to zasłaniać takimi alu-listwami-które ja zdejmuję czasami ,żeby popatrzeć:-)

według mnie gra i nagrywa rewelacyjnie,codziennie go odpalam

natomiast sprawa jest tego typu,że jest w nim ponad 35 kg elektroniki po odjęciu wagi chasis

i o ile mając wszystkie schematy 70% układów zostało rozpracowanych przeze mnie tzn .wiem mniej więcej co robią

ale reszta to fotoelektronika ,której identyfikację odpuścił sobie nawet stary wyjadacz któremu dałem sprzęt do przeglądu,a suszyłem mu głowę i kieszeń

niewątpliwie konstrukcja jest wyjątkowa i niepowtarzalna bo nie udało mi się znależć drugiego sprzętu zbudowanego według tej zasady,maszynę zrobiono w niewielkiej ilości bez względu na koszty

są oczywiście i minusy bo tak duże skomplikowanie konstrukcji w wypadku awarii obecnie eliminuje urządzenie,ot choćby nigdzie już nie dostanie się scalaków robionych przez hitachi na zamówienie Wayne-Kerra o tego modelu

dzięki Bogu mam drugi egzemplarz na wszelki wypadek

Ukryta Zawartość

post-9577-100004935 1199218337_thumb.jpg

post-9577-100004936 1199218337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Wspaniałe urządzenie gratuluję coś pięknego , człowiek jak chorągiewka jak wiatr zawieje ehh

Ale wszystkiego nigdy mieć nie będziemy , no chyba że wygram w lotto to założę klub , muzeum techniki i każdy będzie mógł sobie zwiedzić i poszaleć wśród takich maszyn pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim aby ten rok przyniósł Wam takie maszyny jakie sobie wymarzycie

audiomagia.blogspot.com

wysłałem pw

na jednej fotce jest takie coś-reserve lamp

to też ciekawostka-dioda która zapali się w momencie kiedy żródło światła zasilające światłowody będzie na wyczerpaniu czyli gdzieś po 9000 godzin

pozdrawiam

VSOP

Jest Tandberg 6041X na Allegro jeden kupujący cena aktualna 47 złp.Zmądrzałem i już jego widok nie sprawia na mnie dosłownie żadnego wrażenia.Nektórzy wychwalają na tym forum muzykę "powazną" której nawet w kiblu słuchać nie warto a nie mają bladego zielonego pojęcia o metalrock-u, którego powinno się sluchać w filharmonii nie te czasy Arlekinie nie te czasy, kiedy wystarczyło ciepnąć coś do przegródki zaopatrzyć w metkę z glupawą opinią i problem był z głowy. A problem jest [nie u nas bo u nas są wyłacznie wyjce z kiepską grą na gitarze tylko ździebko dalej na północ] i nazywa się NIGHTWISH

Pozdrawiam

Zbyszek

Panie Zbyszku Fajna maszyna ale starsza staroć choć na tajle może i by sie zdała ja już naprawdę mam to co chciałem poza tym sama nazwa nam mówi że to 4 ślad więc odpada , nie negując 4 śladów chodzi o to ze jak już idę na 2 ślad to tym się chcę bawić pozdrawiam

Obecnie załatwiam sterowniki do aparatury pomiarowej Tandberga ciekawe co mi z tego wyjdzie

audiomagia.blogspot.com

Ja zbieranie magnetofonów już zakończyłem to co mam powinno mi całkowicie wystarczyć mogę się co najwyżej pozbywać albo dokonywać wymiany 1/1. Ale kogoś taka sympatyczna solidna zabawka może cieszyć. Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi