Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 3000zł

Audio-Man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów!

Poszukuję budżetowego zestawu stereo do ~3000zł

- najważniejsze są dla mnie kolumny do ~2000zł (max 2200zł) nowe

- wzmacniacz stereo, szukam używanego w cenie ~800-1000zł

Nad porządnym źródłem będę myślał później – na razie wzmak + kolumny.

Zestaw będzie grał w pomieszczeniu o wymiarach 6,0 x 4,0m = 24m2

Preferowana muzyka: ciężko zdeklarować w jednej grupie bo słucham prawie wszystkiego - najczęściej to: muzyka rozrywkowa/ rock; filmowa; jazz; elektroniczna; rzadziej klasyka…– kolumny powinny być w miarę uniwersalne.

Od kolumn oczekuję dobrego, nisko schodzącego basu – muszą być przy tym dynamiczne, grać po prostu z werwą.

Wiem, że w tym przedziale cenowym cudów nie będzie, ale dobrze gdyby kolumny zagrały w miarę neutralnie na całym paśmie.

Moje propozycje:

Kolumny podłogowe wg kolejności:

- Wharfedale Diamond 9.6

- JBL E90 (musze się spieszyć z odsłuchem bo wycofują serie)

- Celestion F38

- Audio Academy Mimas

- Audio Academy phoebe IIs (martwią mnie opinie o słabym basie :/)

- Paradigm Monitor 7 v. 3/4 (o ile jeszcze można kupić te kolumny. O nowej serii 7v5 nikt

jeszcze dobrego słowa nie powiedział i cena wyższa…)

- KEF Q5

- Mission M35i

- Mission M66i

- Chorus 714

- Dali Concept 6/ 6006

Wzmacniacz:

Mój faworyt to Marantz PM7000, oczywiście nie wykluczam innych modeli konkurencyjnych firm (Yamaha, Denon, Harman/Kardon…) – zależy co się trafi…

W najbliższym czasie wybieram się na odsłuchy w/w kolumn i chciałbym mieć jakieś porównanie/ odniesienie w przypadku gdybym nie mógł wszystkich przesłuchać…

Z góry wdzięczny za wszelaką pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/37406-stereo-do-3000z%C5%82/

Panie AudioManie - wysil sie troche i wlacz wyszukiwerke bo jak tak dale pójdzie to niedlugo tu beda powstawac tematy: Zestaw stereo za 2523 zl i 18 gr. Toc tych tematow bylo tyle co Burkow na wsi.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Byłem ostatnio we Wrocławskim Saturnie, gdzie istniała mozliwość odsłuchu, przez przełączanie między różnymi kolumnami jednym naciśnięciem guzika (dobre rozwiązanie, przy porównywaniu sprzętu budżetowego). Co ciekawe, najlepszy dzwięk (moim zdaniem i nie tylko) wydobywał się z po częsci krytykowanych na tym forum JBL-i E90. Po prostu przełączając na JBL-e muzyka brzmiała lepiej, pełniej, przyjemniej, a pozostałym kolumnom zdecydowanie czegos brakowało, jednym słowem muliły. Dopiero Cantony z serii ergo (prawie 5000zł) wykazały się wiekszą szczegółowością i przestrzennoscią, ale dawały po uszach ostrym i agresywnym brzmieniem. Pozdrawiam

Pan Audio-Man przez ostatnie tygodnie spędził kilkanaście godzin "przeczesując" całe forum do postów z 2003 roku włącznie i zresztą nie tylko to ... Wiem, że pojawiające się wciąż podobne tematy mogą troche denerwować, ale interesujących porównań nie znalazłem.

Dlatego będę b. wdzięczny jesli znajdzie się osoba, która słuchała któryś z w/w kolumn i zechce się podzielić swoimi wrażeniami.

Infinity Beta 50, Tannoy Sensys DC2, JBL-e100, WHARFEDALE Pacific Evolution 30 v.2, WHARFEDALE Diamond 9.6, QUADRAL Argentum 07, jakieś Heco itd. Reszty nie pamiętam (choć było bardzo dużo tych kolumn), bo nie przykuły mojej uwagi brzmieniem. Powiem tak, dla mnie w tych JBL-ach jest dobry stosunek jakosc/cena, bo zwiększając cenę nawet do ok 5000 zł, konkurencja nie brzmiała lepiej, wręcz gorzej. Możliwe, że różnice pojawiłyby się pewnie, gdyby podpiąć kolumny pod wysokiej klasy elektronikę, w odpowiednio zaadaptowanym pomieszczeniu itd. ale my tu rozmawiamy o sprzęcie do 3000zł za całość, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. Zachęcam do samodzielnych odsłuchów :)

Dziwny gust, ponieważ wszystkie wymienione kolumny za wyjątkiem E100, od E90 grają zdecydowanie lepiej (może to wina "saturnowskich" warunków odsłuchowych).

Proponowałbym do listy odsłuchowej dorzucić ProTonsilowskie Siesty i Qba Elements.

Czyli jednak E90 mogą się podobać nawet przy tak dobrej konkurencji... Szczerze to przez wiele krytki w stronę właśnie tych E90 straciłem na nie ochotę, a były z początku moimi faworytami ... wiadomo - przedewszytkim własny odsłuch.

Audio-Man>>

Jest rewelacyjna promocja na KEF Q5 i Q7-ceny zjechały o ponad 50%. Podaję link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr

Ukryta Zawartość

Wedlug mnie za mala kase mozna by pomyslec nad Jamo,odsluchiwalem ich i ku mojej skromnej opinii zagraly bardzo przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK to wyrzucamy te phoebe IIs i z ciekawości w ich miejsce "wstawie" JAMO S 606- choć nie mam przekonania do tej firmy to nie zaszkodzi ich sprawdzić ;)

Musze podzwonić dziś po sklepach i dowiedzieć się co mają na stanie i ewentualnie na odsłuch się umówić ...

Muszę stanąć w obronie Phobe II. Ja mam 25 m2 i AA dawały sobie znakomicie radę i przy ich odpowiednim ustawieniu potrafią nagłośnić pomieszczenie do 30 m2. To pierwsze.

Po drugie wg mojego skromnego zdania, wszystkie wymienione powyżej kolumny nie zagrają tak uniwersalnie jak AA Phoebe, zwłaszcza IIs. Nie warto też kierować się opiniami o ich słabym basie - musisz ich po prostu posłuchać. Nie wiem czemu piszą o tym słabym basie, jak trzeba potrafią uderzyć (chyba chodzi im o ilość,a nie jakość). Muszisz ich posłuchać i nie kierować się opiniami na tym forum. Swoje niedawno sprzedałem i władowałem się w kolumny, które do końca mi nie pasowały. Ale dzięki pewnym modyfikacjom jest lepiej.

A Mimas do elektroniki, jazzu, muzyki filmowej raczej nie polecam. Je również przerabiałem. Phoebe są wg mnie o wiele bardziej urzekające.

Aha ze wzmacniaczy polecam PM7000 - w tej cenie (1000 zł) to naprawdę super wzmacniacz

wg mnie tez Phoebe sa znacznie lepsze od Mimas ale jednak Phoebe basu maja malo, jak dla mnie stanowi on tlo dla reszty brzmienia...moze Hyperiony bylyby lekarstwem?

w tej cenie do duzego pokoju podobaly mi sie Mission m34 moim zdaniem warto chociaz wysluchac - przyjemny dzwiek, sporo basu.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie... Dziś po dzwonie po sklepach aduio i będę się już umawiał na odsłuchy ... Relacje na pewno złoże i podziele się moimi, subietkrywnymi refleksjami ;)

Pozdrówko!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.