Skocz do zawartości
IGNORED

HK HD 970 i LG RH177 - czytanie płyt.

LodzerMensch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem. Odtwarzacz Harmana jakiś czas temu przestał czytać płyty. Poszedł do serwisu - było OK. Tuż przed upływem gwarancji problem się ponowił - pojechał ponownie. W tym czasie muzykę odtwarzałem na nagrywarce LG RH177. I po kilku dniach ona również przestała czytać płyty.

W związku z tym ma pytanie. Sporo płyt mam pościąganych z sieci. Czy możliwe jest aby zainfekować obydwa urządzenia jakimś wirusem, który być może został "wgrany" na którąś z płyt?

Dzisiaj odberałem HD 970 z drugiego serwisowania - pograł chwilę, zaczyna przeskakiwać. Po włożeniu nowej płyty wyświetla "NO DISC":[

Laser i prowadnice do wymiany po roku?????

A to, że nagrywarka również przestała odczytywać płyty to tylko zbieg okoliczności?

Aha - dodam jeszcze, że po odsłuchu tak ok. 10-15 minut zaczyna przeskakiwać i NO DISC. I daje się wyczuć, że jest nienaturalnie ciepły. Po ok. 1/2 godziny odpoczynku odczytuje płytę - pogra nią jakieś 10 minut i ponownie klops:[

Witam

Mam rowniez w swojej kolekcji plyte tylko ze DVD i na kazdym odtwarzaczu po jej obejrzeniu pojawialy sie problemy.Niektore zwieszaly sie, w jednym cos z servem ( na innych plytach nawet porysowanych wszystko bylo ok). Plyta byla nagrywana na kompie.Ogolnie 2 odtwarzacze poszly do "kosza" reszta sie po pewnym czasie odwiesila.

Mam identyczny problem.

Właśnie HD970 pojechał do servisu -podjęli się naprawy mimo 2 tygodniowego przekroczenia daty ważności gwarancji.

Musi być znany problem.

Wcześniej własną rękę czyściłem laser -niektóre płyty zaczął czytac -inne dalej niet.

Dodam że chodzi mi o orginalne płyty!

Tymczasem 12 letni marańciunio nie ma z niczym problemów...

Pytanie przy okazji -tam jest zwykły komputerowy napęd DVD a więc moźna go zastąpić.

Pytanie -czym!?

Buduje się dzisiaj komputerowe napędy wytrzymujące więcej niż 2 lata?

Witam,

Rok to i tak dobrze, ja kupiłem nagrywarkę LG RH188 w styczniu, a w kwietniu pojechała

do serwisu i co się okazało....... cały układ optyczny do wymiany!

Niedobrze się robi jakie badziewie teraz produkują!!!

-> LodzerMensch

"Czy możliwe jest aby zainfekować obydwa urządzenia jakimś wirusem, który być może został "wgrany" na którąś z płyt?"

:D Nie, nie ma możliwości takiej infekcji :D

-> kaziq

"Pytanie przy okazji -tam jest zwykły komputerowy napęd DVD a więc moźna go zastąpić. Pytanie -czym!?"

W HD970 jest napęd DVS DSL-710A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Użyty jest też m.in. w odtwarzaczach Arcama i Primare CD21. Także nie wiem, czy jest możliwe zastąpienie go zwykłym napędem komputerowym. Można w sumie sprawdzić, czy pójdzie.

Jeśli faktycznie te napędy są tak słabe, to wypada się tylko cieszyć, że ten odtwarzacz posiada wejścia cyfrowe. Czyli można go bezproblemowo użyć jako DAC-a z dowolnym innym transportem (albo odtwarzaczem CD/DVD). Mają za to pecha posiadacze Arcam'ów i Primare'ów, gdzie wejścia cyfrowego brak...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja wiem, że może pytanie brzmi śmiesznie:) ale jam laik:]

nedj - a może wiesz ile takie ustrojstwo kosztuje?? Gwarancja już mi minęła i niestety będę musiał wysupłać talary.

-> LodzerMensch

Kiedyś widziałem całą zgrzewkę tych napędów na ebay.com. Dokładnie nie pamiętam, co i jak, ale cena jednej sztuki wynosiła bodajże 12USD.

Tak na szybko znalazłem 2 możliwości nabycia tego DVS'a:

- ebay.com (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- ebay.de (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ale ceny delikatnie mówiąc nie są zbyt atrakcyjne.

Ja bym na Twoim miejscu rozważył użycie innego odtwarzacza (DVD lub CD) jako transportu, zaś Harman'a jako DAC-a. Tak właśnie skończył (oczywiście po przeróbkach) mój HD750...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Oddałem dzisiaj - poprzez sprzedwcę - do serwisu. Zobaczymy co fachmani orzekną. Wczoraj ku mojej uciesze odsłuchałem bite 40 minut. Zapodałem mu nastepną płytę - i zdechł - NO DISC:[

wietam ja mam HD 755 juz 2 tyg w naprawie oddałem na gwarancje wymienia cały naped i jak dostane to odrazu sprzedaje kupa gówna i tyle :) nigdy wiecej HK

ps te same objawy no disc i error bez przegrzewania i przeskakiwania a chodziły orginały 2 razy włozyłem wypalana i zaczał sie grzmocic widac wrazliwy typ :) pozdrawiam i jak ktos ma radze zrobic to samo co Ja :)

-> wuyex

Znam ten ból. Dlatego właśnie mój HD750 skończył tak, jak skończył, czyli jako DAC. Można poczytać o tym tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam!

Reaktywuje temat napędu LG RH 188 - padł mi drugi (licząc fabryczny), który był wymieniony gwarancyjnie. Teraz już po gwarancji... Czyszczenie nic nie dało. Czy wiecie gdzie to kupić, lub zaaplikować inny? Podobno to możliwe...

Dzięki!

-> DARIUSZN

Najlepiej będzie, jak otworzysz obudowę i spiszesz ewentualne oznaczenie napędu. Może się okazać, że tam siedzi jakaś popularna nagrywarka komputerowa LG. A jak będzie coś nietypowego, to można dla testu sprawdzić, czy z jakimś innym modelem działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.