Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Ta wełna z Akkusa wygląda ciekawie, zwłaszcza że w obudowie z membraną bierną odpada problem moli i innych ćmoków. Tak kombinuję żeby wyłożyć nią boczne ścianki (być może na pinezki żeby trochę ścisnąć tą wełnę), choć to może być za dużo. Tak czy siak może kupię ze dwa takie płaty jak termin odbioru paczek się przybliży.

Na pewno w swoich kolumnach wyłożę czymś miękkim (wełna, gąbka albo wata w worku z gazy opatrunkowej) dół, wkręcę w dolną ściankę ze dwa albo cztery uchwyty do których przyłapię zwrotnicę na wiązki do przewodów - żeby od dołu miała amortyzację i żeby nie latała jakby ktoś np. położył kolumny na boku.

Tak czy siak ujawnia się kolejna zaleta PR - dziury od przodu i tyłu pomogą wszelkim manipulacjom wewnątrz obudowy.

Zatem wytłumiasz tylko boki ??

Piszesz że może użyjesz gąbki - mam rozumieć czegos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co zonacza stwierdzenie -> "dwa albo cztery uchwyty do których przyłapię zwrotnicę

>na wiązki do przewodów" - czy jest to rodzaj elastycznych tulejek przez które przechodzi śruba mocująca zwrotkę a jednocześnie amortyzujących mocowanie ??

Ukryta Zawartość

Placek:

Obudów rezonatorowych w ogóle nie należy wytłumiac zbyt silnie, dlatego właśnie mam zamiar wytłumić tylko boki. Ścianki tylna i górna są dość daleko od midwoofera przez co fala odbita od tych powierzchni zostanie częściowo wytłumiona w materiale pokrywającym ścianki boczne.

Co do tej dolnej ścianki i zwrotnicy - mam zamiar użyć czegoś w stylu tej gąbki , może nie pod całą zwrotnicą a np. tylko na końcach - zobaczę jak to wyjdzie w praniu. Na razie mam dużo czasu na zmontowanie zwrotnic i zastanowienie się nad ich montażem.

Natomiast co do tych uchwytów - mogą to być wkręcane "znaki zapytania" - z każdego końca dwa, po dwie dziury w płytce zwrotnicy i wiązka do przewodów przewleczona przez uchwyty i otwory w płytce. W ten sposób można zrobić lekkie naprężenie (na sprężystości gąbki pod płytką) a jednocześnie unikniemy transferu wibracji ze ścianek na zwrotnicę jakby to było przy połączeniu sztywnym.

>misiomor

>Obudów rezonatorowych w ogóle nie należy wytłumiac zbyt silnie, dlatego właśnie mam zamiar wytłumić

>tylko boki. Ścianki tylna i górna są dość daleko od midwoofera przez co fala odbita od tych

>powierzchni zostanie częściowo wytłumiona w materiale pokrywającym ścianki boczne.

Czyli na tylnej ściance nic? Mat bitumicznych też nie?

Maty bitumiczne należy IMO dać na wszystkich ściankach. To nie jest wytłumienie objętościowe, one tylko tłumią drgania ścianek. Jeżeli komuś maty psuja bas to znaczy że lubi "przyspieszanie" basu poprzez dodawanie zniekształceń wyżej.

Misiomor:

"Co do tej dolnej ścianki i zwrotnicy - mam zamiar użyć czegoś w stylu tej gąbki , może nie pod całą zwrotnicą a np. tylko na końcach - zobaczę jak to wyjdzie w praniu. Na razie mam dużo czasu na zmontowanie zwrotnic i zastanowienie się nad ich montażem."

Zatem pod zwrotkę władujesz gąbkę czopkowa lub coś w tym stylu a poza tym tylko na boki coś a’la wełna owcza??

"Natomiast co do tych uchwytów - mogą to być wkręcane "znaki zapytania" - z każdego końca dwa, po dwie dziury w płytce zwrotnicy i wiązka do przewodów przewleczona przez uchwyty i otwory w płytce. W ten sposób można zrobić lekkie naprężenie (na sprężystości gąbki pod płytką) a jednocześnie unikniemy transferu wibracji ze ścianek na zwrotnicę jakby to było przy połączeniu sztywnym"

Jak dobrze zrozumiałem planujesz po da uchwyty (haczyki z oczkiem) na dwa boki zwrotki.

Przez każdy przeprowadzisz przewód okablowania wewnętrznego??

Placek:

Na poczatek rzeczywiście planuję gąbkę na dół (dwa kawałki na końcach płytki zwrotnicy) i coś na bokach.

Co do tych uchwytów - nie będę przez nie prowadził kabli tylko takie polietylenowe wiązki do przewodów (cable ties po mieżdunarodnamu). Chodzi o to żeby zwrotnica była mocowana elastycznei a nie sztywno.

Hmm co do tych polietylenowych cudów to chyba nie bardzo potrafię sobie wyobrazić ale ok nie dopytuję -kązdy ma jakiś swój patent ,ważne żeby zwrotka nie latała ani nie była na sztywno co może szkodzić przy ewentualnym przenoszeniu kolumny.

pozdrawiam

Te wiązki do przewodów wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Grubsze i mocniejsze wersje są wykorzystywane jako jednorazowe kajdanki.

Ukryta Zawartość

AAAA no to jasne rozumeim.

Ostatnio mocowałem takiemi kajdankami kabel do anteny sat.

A co do Twojego zamysłu - sory że tak drążę - to z tego co przeczytałem do tej pory wyklarowało mi się coś takiego.

Planujesz wkręcić 4 znaki zapytania w spodnią ściankę i zrobić 4 otwory w zwrotce. przeciągnąc kajdanki przez otwory w obu miejscach powodując naciągnięcie zwrotnicy i nejako zawieszenie jej w powietrzu (pod spodem bedzie gąbka).

Czy tym razem mi się udało ??:)

Z grubsza chodzi właśnie o coś takiego - cable ties (może być jeden na każdym końcu) chciałyby przyciągnąć zwrotkę do "znaków zapytania" ale gąbka im nie pozwala.

Może warto byłoby napisać do Cara Audio - CASKP;)?

On już robił coś podobnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że więcej nam podpowiedzą ci, co robili projekt zapha z prostymi ściankami ;-) I to chyba na podstawie ich doświadczeń misiomor modyfikował projekt.

CASKP ma inne głośniki i w dodatku w znacznie większej obudowie. Na moje oko sporo powyżej 15 litrów.

Jeszcze jedno - dla weryfikacji czy wszystko jest w porządku wpuściłem w symulator zwrotkę Zapha. Na pierwszy rzut oka się zdziwiłem nie otrzymawszy zbyt dobrego reverse null przy 2k (choć SPL wypadkowe było ładne i płaskie). Dopiero potem doczytałem że jego symulacje były robione dla osi powyżej tweetera i modelując dla takich warunków hokus-pokus i pojawił się długo oczekiwany reverse null. Wykresów nie publikuję bo nie jestem autorem tej zwrotnicy. Poza tym istnieją niewielkie różnice wynikające przede wszystkim z innego położenia tweetera względem krawędzi obudowy.

Dlatego w przypadku zwrotki Zapha warto pamiętać że najlepszy odsłuch jest na osi tweetera albo trochę powyżej.

Już kumam, zatem zwrotkę jest na górce a pod niż gąbka - trochę jak namiot:)

Jest za to jeden problem, przy każdej modyfikacji zwrotki trzeba przecinać kajdanki bo inaczej ise ich nie rozepnie chyba że zabawa w podważanie zapadki w każdej z 4 kajdanek.

Placek:

Na początek można zwrotkę kłaść na gąbce i pamiętać żeby nie kręcić kolumnami. Dobrym rozwiązaniem na czas strojenia zwrotnicy są terminale bi-wire podłączone bezpośrednio do głośników i zwrotka na zewnątrz - nie trzeba odkręcać głośników za każdym razem kiedy coś chcemy zmienić w zwrotnicy.

A tak w ogóle to nie spodziewam się jakichś wielkich zmian w tej zwrotnicy jako że równowaga tonalna jest przetestowana w wielu egzemplarzach.

Misiomor,

napisales ze bedziesz tlumil glownie boki. Wiekszosc producentow tlumi przede wszystkim dol obudowy i dodatkowo czasami tylna scianke. Fale stojace powstaja glownie miedzy najdluzszymi wymiarami obudowy, a wiec gora-dol, mam racje?

Co dobrego wynika z oddzielnej komory dla glosnika wysokotonowego? Czy taki patent mozna pominac gdy stosowany jest glosnik bez puszki wytlumiajacej?

CASKPa monitory sa na exelu w18e, czyli wersji z mniejszym magnesem a przez to lepiej rozciagnietym basem. Zwrotnica jest pewnie pierwszego rzedu+pulapka dla woofera, podzial 2kHz. Obudowa to pewnie z 17-18litrow netto, spory monitorek;)

EMiL:

U nas fale stojące góra-dół nie będą aż takim problemem bo góra jest ukośna. Podobnie przód - tył. Poza tym na tylnej ściance jest PR natomiast na dolnej będzie zwrotnica pod którą też mam zamiar dać jakieś wytłumienie.

Tak czy siak trzeba będzie zaeksperymentować - materiały membran potrafią różnie reagować na odbicia wewnątrz obudowy.

W kwestii tej komory na gwizdek - jego front jakiś bardzo gruby nie jest, podobnie puszka wytłumiająca (insza inszość że wielu osobom nie przeszkadzają plastixowe terminale przyłączeniowe). Dlatego oddzielenie gwizdka od komory woofera może pomóc, choć w małym monitorku gdzie jesteśmy na krótko z objetością (i komora nie daje nam bonusa w postaci możliwej likwidacji równoległości ścianek jak w klasycznej obudowie prostopadłościennej) uznałem że można z tego gadżetu zrezygnować. Ponieważ obudowa wyszła zgrabna i idealna pod podstawkę subwooferową (30dm3, TIW200XS z boku) nie wykluczam w przyszłości wersji rozwojowej na Excelu W18EX gdzie można dać mniejszą objętość a więc oddzielić część budy na gwizdek i zwrotnicę.

Te monitory CASKP'a wyglądają jakby miały pierwszy rząd również dla gwizdka a więc akustycznie 2nd order (o ile się nie mylę - w oktawie 500Hz - 1k spadek jest 18dB podczas gdy sam głosnik ma tutaj ok. 10dB ale może rezonans trochę miesza). Sporo też tracą w najwyższej oktawie - my to przynajmniej częściowo kompensujemy cewką w L-padzie.

W kwestii basu - ja sam nie lubię żyłowania basu na siłę poprzez zwiększanie budy. Wolę dodać suba na odpowiednim głosniku, sub może zresztą robić za podstawkę.

Co do podstawek w postaci subwooferów do tych monitorów o których wspomina Misiomor, to ja właśnie będę posiadał taki ustrojstwo z tym że aktywne na SS 4557 w OZ, głośniki w około 23L po bokach obudowy, więc napewno podzielę się wrażeniami jak to się zgra w całości.

W przyszłości również bym się skusił na upgrade w postaci exceli, czy mogło by to przynieść istotną poprawę od strony akustycznej bo od wizualnej to napewno.

Mam jeszcze pytanie co do osobnej komory na wysokotonowy. Moje monitory będą w OZ bo mają współpracować z subami, dlatego potrzebuję mniejszą objętość niż wy i mogę sobie coś takiego zafundować w celu zmniejszenia objętości obudowy. Z kolegą Zyblem ustaliłem, że jako zmniejszenie obudowy wklei mi na wewnętrzne ścianki 10mm mdf, więc będą posiadać łączną gr.35mm.

Misiomor jak uważasz, czy lepiej dać osobną komorę na gwizdek czy pozostać przy pogubionych ściankach? Jakie z tych rozwiązań może dać lepszy rezultat?

Abuq1:

Zdecydowanie zrobiłbym komorę na gwizdek i zwrotkę oddzieloną od głównej objętości przegrodą (mniej więcej) równoległą do górnej - ukośnej ścianki. Takie coś pomoże sztywności bocznych ścianek - o największej powierzchni.

Czy ew. upgrade można rozważać również z W18NX001?? Ciekawy jestem jakie różnice w brzmieniu można osiągnąć. Na stronie Troelsa Gravesena pojawiły się projekty na 15cm wersjach seasa: CA15RLY, W15LY001 i W15CY001. Może podobny wariant można przećwiczyć tutaj...

Chociaż najpierw niech zagraja na wersji aluminiowej ;-)

Ganzz_gut:

W18NX mógłby zadziałać w obudowie jaką robimy (12dm3 SP18R), pewnie zgrałby się z 27TBFC/G. Problem polega na tym że:

- ja nie planuję zakupu tego głośnika

- nie mam jego pomiarów

Dlatego zwrotnicy na nim nie zrobię. Też jestem zresztą zdania że najpierw trzeba poczekać na to jak zagrają L18 w maksymalnie starannej aplikacji (co jest motywem przewodnim tego projektu) i potem będziemy się zastanawiać nad ew. rozwojem.

Osobiście skłaniałbym się jednak w stronę W18EX w obudowie zamkniętej z komorą dla gwizdka i z subwooferem. Pochyłość zmniejszy problemy z harmonicznymi a za to mamy sztywny tłok bez modu własnego przy 1k jak to jest niestety udziałem W18NX - który zresztą ma na dodatek full-wypas break-up przy 4k dający kaszanę z harmonicznymi, może nie taką jak w magnezowym ale jednak.

ganzz_gut,

albo ER18rnx jako alternatywa dla dwukrotnie drozszego w18nx, znieksztalcenia niewiele gorsze.

ER18 jako jedyny z tanszej serii ma miedziane pierscienie w napedzie, w prawdzie troche okrojona wersje, ale ma:)

Na ER18 ciekawie by wyszla zwrotka 1st order+27tbfc, moze nawet udaloby sie to zrealizowac bez pulapki dla woofera. Niestety misiomor z tego co pamietam nie ma pomiarow nowych seasow.

Ukryta Zawartość

post-2919-100006251 1198270312_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>eMiL

Te prawda te wykresy mi niewiele mówią ;-) Generalnie człowiek od razu sią napala, nim jeszcze zrobiłem totemy już myślałem o kolejnych, teraz tak samo. Ja, w odróżnieniu do misiomora, zamiast zwiększania głośników myślałbym o ich zmniejszeniu (dlatego też wpadły mi w oko projekty Gravesena) lub przynajmniej pozostawieniu kolumn w tych samych rozmiarach... No i oczywiście musm żeby grały lepiej - a na razie nie wiadomo czego nie zagra ta kolumna.

Ale trzeba studzić zapał i skoncentrować się na tym co robimy teraz. Licze, że zagra 'piknie'!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.