Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc - kable

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem stałym czytelnikiem tego forum (dzień bez kilku odwiedzin audio.lukar.net uważam za stracony), nie wypowiadam się jednak zbyt często…. zbyt mało jestem jeszcze „osłuchany”, by dyskutować wśród bardziej doświadczonych kolegów :-)

Mój obecny system to: Denon PMA 350SE/NAD C521i oraz Avance Epsilon 960 mk2. Może poradzilibyście, jakie kable dobrać do tego zestawu ??

Na razie głośnikowy (w bi-wiringu) to DNM Reson (na „dole”) + zwykły kabel OFC (na „górze” – w celu doświadczeń z podwójnym okablowaniem), natomiast interkonekt – też Resona.

Całość gra – jak na moje ucho – OK, ale system jest trochę oszczędny w wysokich tonach i brakuje mu trochę rozdzielczości.

Sprzęt stoi w pokoju 13 m^2; muzyka – rock, jazz oraz trochę „klubowej” oraz klasyki, ale kameralnej.

uszanowanie,

https://www.audiostereo.pl/topic/3746-prosz%C4%99-o-pomoc-kable/

Witam,

Co do kabelka moim zdaniem jest OK !!!

Może jak masz możliwość to spróbuj posłuchać innego wzmacniacza! albo kolumienek. Z doświadczenia własnego wiem, że kabel to raczej zmiany subtelne i on nie zrobi przestrzeni z niczego! tzn. jeśli wzmak będzie grał przymuliło czy głośniki to kabel cudu nie uczyni! Pomyśl może na upg głośniczków, akurat avance nie robi zbyt dobrych kolumn, (choć sam je mam, co prawda to omegi 503), są po tuningu i dopiero teraz zaczęły grać! (Wcześniej to skrzynie dudniły a grały tak jakby ktoś zarzucił koc na nie) podobny efekt jak u ciebie! Wymiana elementów zwrotnic wytłumienie skrzyń, okablowanie wewnętrzne i zaczyna grać!

Oczywiście to są moje doświadczenia i nie muszą się sprawdzić w twoim przypadku!

Pozdrawiam

Zgadzam siż z moim imiennikiem, nie szalej z wydawaniem na kable, nie daj się ogłupić, zresztą masz bardzo dobry kabel ! Jak nie masz za szeroko rozstawionych kolumn, kup audioqesta type 6, i połącz w biwiringu (pokombinuj który lepiej na góre a który na dół), i jakiś interkonekt do max 200 zł.

Pzdr

Widzę, że jedynie ja i Leszek zwróciliśmy na to uwagę, że kopułka jest podłączona jakimś zwykłym drutem. Co do opinii, że wymiana kabli nic nie da to są one bardzo powierzchowne i nieprzemyślane. Nie wiem czy próbowałeś, ale podłącz górę też DNM i posłuchaj jak Ci to pasuje. Charakter brzmienia będzie na pewno zachowany w całym paśmie.

Witam i dziękuję za dotychczasowe wpisy... Może się jeszcze ktoś wypowie...

Chciałbym też wyjaśnić: kopułka jest połączona "zwykłym" kablem OFC jedynie w celach "doświadczalnych" i po odsłuchaniu kilku kabli na pewno zostanie on wyrzucony. Stąd też moje pytanie o to, jakie kabelki byście proponowali odsłuchać - wiem, że nie zmieni to gruntownie brzmienia mojego zestawu.

Na razie nie mogę ze względów finansowych doknać dużych zmian w swoim sprzęcie (np. kupno innego wzmacniacza) i chciałem po prostu lekko skorygować jego brzmienie kabelkami. Nie zamierzam też szaleć i kupowoć Nordostów ;-) Interesuję się kabelkami do ok. 50-60 zł/m głośnikowego i interkonektem do ok. 250 zł (być może używane??).

Uparłem się na bi-wiring, bo - moim zdaniem - PMA 350SE zagrał nieco lepiej w takiej konfiguracji...

uszanowanie,

=> Leszek

Jestem z Warszawy...

=>wszyscy

Z tym Resonem głośnikowym to jest taki kłopot, że chyba jest to wersja mk1 tego kabla. Nie wiem, jakie różnice są w porównaniu z drugą wersją...

Poza tym obecnie system trochę oszczędnie dawkuje wysokie tony... prawdopodobnie za sprawą tego Resona (pozostałość po poprzednim systemie, grającym jaśniej, tak "po japońsku").

Chciałbym znaleźć kabelki, które dawałby trochę więcej "góry" i jednocześnie zachowały obecny charakter brzmienia, czyli dość dobrze kontrolowany bas i naturalną (w miarę możliwości systemu) średnicę...

uszanowanie,

Hmmm... pojawiło się kilka propozycji, jest już z czym iść do sklepu, żeby wypożyczyć i posłuchać :-)

=> Leszek: w jakiej konfiguracji miałeś te Kimbery??

=>Pal55 czy tego AQ CV-4 podłączyć razem z Resonem, czy też spróbować go połączyć samego w bi-wire?

=> dogi: Czy może kupić interkonekt z tej samej firmy (i serii), co głośnikowy ??

Czytałem też ostatnio dość dobrą opinię o Tara Labs Prism Nexa (tak się chyba nazywa - 65 PLN za metr); czy może spróbować też tego odsłuchać?

uszanowanie,

z CV 4 byl u mnie Andrea29 - a ma kabelek do biwiringu, nie laczylem go w zwiazku z tym zadnym innym kabelkiem. Gral bardzo przyzwoicie choc przegral z (drozszym) Nykielem. Ale mysle, ze spokojnie moze sprobowac go dac na gore z Resonem na dole - to naprawde kwestia klockow i indywidualnego odbioru - jako ciekawostke podam, ze u Andrei CV-4 wyparl ... Nykiela :), ale u mnie Nykiel gra zdecydowanie lepiej.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem i pomocne rady :-)

Coś się z tego wyklarowało... Zrobię sobie małą listę z tego, co podpowiadacie - połażę po sklepach i wypożyczę kilka kabli - spróbuje odsłuchać z Resonem i bez - zobaczymy jaki będzie efekt. Któryś z tych kabli pewnie u mnie zostanie... No i podczas odsłuchów będę miał rozrywkę przez weekend lub dwa... :-D , jak się uda - to napiszę jakąś opinię o kabelkach

uszanowanie,

p.s. jesli ktoś z Forumowiczów miałby jeszcze jakiś pomysł - proszę śmiało pisac, na pewno przeczytam i wezme pod uwagę :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.