Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 made in Hungary

nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

to bardzo subiektywna opinia.... moim zdaniem bas jest najlepszy w grupie podstawkowców poniżej 1000zł ale to też jest moje subiektywne zdanie.... odsłuchiwałem różne głośniki w tej klasie, M2 również i w tych charakter moim zdaniem zupełnie nie nadaje się do takich gatunków jak metal, natomiast jest znacznie lepszy do muzyki poważnej.

Oczywiscie zgadzam się,że tannoy lepiej sobie radzi na jazzie, blusie,i raczej spokojny rock.Ale miałem kilka egzemplarzy podstawkowców i to o wiele droższych niż tannoy, i naprawdę pod względem( podkreślam )dobrego basu kolumienki te zachowują się naprawdę nadzwyczaj dobrze.Dodam jedynie,że moje tannoye grają z elektroniką,(podejżewam)dużo droższą niż potencjalni słuchacze, którzy to są w posiadaniu owych kolumienek, oczywiscie nie chcę tutaj nikogo urazić (średnio klocek minium 6 tys.zł.Te kolumienki potrafią pokazać wiele,ale z o wiele droższą elektroniką.Im wyższej klasy urządzenie tym lepiej dla Tannoyi:)).Pozdr

do audiofill'a

Witam. Przeglądam forum już od dłuższego czasu, ale to mój pierszy wpis.

Pytanie odnoście Tannoy M2.

Przymierzam się do małego upgrade'u.

'zmieniłem kabel zasilający na miedź' - nie zrozumialem o co okładnie chodzi. Chciałbym o bardziej szczegółowy opis. Tak samo jak ty zmienie kable na sonic link,(tylko te najtańsze - ast 60) - jakoś mi pasują.Mam z nich zrobiony interconect. Wyszło mnie to tylko 2dychy, a zmiana jest duża(szczególnie góra, lokalizacja, i troche bas, aczkolwiek dźwięk stał się troche bardziej przymulony, ale i tak nie ma co narzekać)zważywszy że w skład systemu wchodzi wzmacnicz unitra i cd fonica :))) (kiedyś nastąpi zmiana). Na razie jestem studentem, a o pieniążki nie łatwo. Grunt być zadowolonym.

I jeszcze 1 pytanie.

Czemu służyło nałożenie na wewn ścianki maty bitumicznej, czego moge się spodziewać, jakiej zmiany?

Z góry dziękuje za odp.

pozdr.

Do joker

Witam

Nie wiedziałem,że będzie aż takie zainteresowanie tym postem, ale jest to miłe. Tutaj sprawa wygląda trochę inaczej u Ciebie niż u mnie.Ja mam elektronike (chyba można tak powiedzieć), dużo droższą, a nie wspomnę już o kablach, która to współpracuje z tannoyami.I kolumny te zagrają inaczej-poprostu dużo lepiej.Ale nie w tym pies pogrzebany,ast60 nie wiem jak brzmi(POSZUKAM W DOMU POWINIENEM MIEĆ JESZCZE TROCHE SONIC LINKA AST200, TO MOGE CI GO WYSŁAĆ W CENIE TEJ 60 OKI.NO I KOSZT WYSYŁKI BEDZIE NIE WIELKI).Mata bitumiczna, też nie należy do tanich, ja dałem około 20zł za swoją, ale daje dobre efekty.Kolumna ma większy ciężar brzmienia-instrumenty mają lepszą ,że tak powiem wagę itd.Zmiana kabla zasilającego była nieodzowna-widziałeś co tam było pierwotnie!!!. Ja w niedługim czasie,bedę zmieniał dalej okablowanie w tych kolumienkach na jakiś inny, do tego już z porządna cyną (WBT, Siltech,czy coś innego). Obecnie gram na Komberze 4tc, i jak porównywałem brzmienie ast200, to jakoś tak zamulało, mało życia, instrumenty jakby były za kotarą.Dla tego myślę ,ze można jeszcze lepiej z innym kablem.Ast200, jest napewno dużo lepszym kablem niż ta 60.Pozdr.

do audiofill'a

Dzięki za odp.

Sądze, że w zupełnośći wystarczyłby mi ast60, ale jak mówisz, że możesz gdzieś znaleść ast200, to czemu nie.

Tylko, że to troche na twoją niekorzyść (ast60-10zł, ast200-30zł) :)).

Sprawdzałem gdzieś w sklepie ze sprzętem samoch, mają maty miękkie i twarde (cena odp 9 i 6zł za kawałek 25*50cm). Czym one się między sobą różnią?. Przydałoby się ze 4 takie kawałki, czyli z ceną podobnie jak u ciebie.

pozdr.

ha!

rozebralem wczoraj swoje

oczywiscie nie zadbalem o kable i gniado wiec leza rozgrzbane i czekaja

faktycznie jest co zmieniac i nie bedzie wielkich kosztow

skad macie imbusy do odkrecenia tweetera?

mi zaden nie pasowal i spilowalem srubokret papierem sciernym (niech zyje maniactwo:-)

kabelki miedzy zwrotnica a przetwornikami to miedz ale ciut za twarda

jak na lgofc - sadze ze to zwykla techniczna

natomiast kabelek gniazdo - zwrotniac chyba aluminiowy - nie zdzieralem jeszcze izolacji - w takim razie pozmieniam.

zwrotnicy nie mam nic do zarzucenia biorac pod uwage cene kolumienek

zreszta nie wiem jakie rezystory sa dobra jakie zle - jak ktos ma doswiadczenia bede wdzieczby za info.

aha, czy da sie kupic gniazda? te sa ze stali niklowanej - czy sa wogole dostepne gniazda z miedzi? czy najlepsze co mozna to stalowe pozlacane?

pozdr

Gość joket

(Konto usunięte)

do patefon

Też miałem problem z dostaniem się do swoich M2, oprócz niskotonowca.

chyba chodziło Ci o klucze ampulowe?

do tweeter-a jak i gniazda też mi posłużył śrubokręt(tylko że dopasowałem go pilnikiem :) )

kable są jakie są :)(gruby i twardy drut)

jeśli chodzi o rezystory to chyba nie są takie złe

raczej bym się pokusił o zmiane elektrolitów na jakieś polipropylenowe

co do gniazd to nie wiem

pozdr

->Patefon

Chyba gniazda z miedzi nie byłyby najlepszym rozwiązaniem (o ile wogóle istnieją), bo chyba byłyby za miękkie, podczas przykręcania nakrętek łatwo można by zerwać gwint i pod wpływem ucisku kabla odkształcały by się.

Chyba zostaje pozłacany inny twardszy metal.

w sumie fakt ale zamirzam wynalezc wlasna metode dokrecania

oparta na miedzi:-)

tylko jeszce nie wiem jaka

u mnie kabelki w srodku sa a linki miedziowej

ale tez sztywna jak juz pisalem

mam jamo 2,5 i sa zdecydowanie bardziej miekkie niz te a te maja chyba niecaly milimetr kw przekroju

wymienilem okablowanie w swoich M1 i zaciski na zlocone przy okazji

niestety rozczarowanie bo plytka zwrotnicy nie pozwala na lutowanie grubszych kabli - 0,75mm2 to maximum co z bolem udalo sie wepchnac w otworki

kableki jakie wsadzilem to jamo 0,75 za kilka zlotych za metr

mowcie ci chcecie ale dla mnie to sa naprawde dobre kable w przede wszystkim strasznie neutralne na moim sprzecie

a chyba w kolumnach nie ma sensu montowac kabli o specyficznym dzwieku

bo ciezko je zmieniac czesto

no i po wymianie jest roznica kolosalna - sam sie zdziwilem

ale czy na lepsze to dopiero po jakies godzinie bylem stanie dojsc do wniosku bo przede wszyskim jest inaczej

duzo wiecej detali np na amused to death w jednym utworku ten pies jakos wyrazniej ujada - a jak facet rabie cos siekiera to schychac jakby bral zamach i wdech przed ciachnieciem - w sumie szczegoliki i moze i wczesniej byly ale jakos mniej wyrazne bo nie zwacalem na nie uwagi

scena sie wcale nie poszerzyla - czasem cos cyka z lewa i prawa ale tu juz chyba tylko zmiana wzmaka by cos dala i poprawa akustyki pokoju

za to pomiedzy kolumnami jakby sie bardziej 3D bo pierwszy plan jakis wyrazny a to co dalej wydaje sie wyrazniej z tylu - ja mysle ze to wyniklo z poprawy komfortu pracy wysokotonowych bo dokleilem na dolna scianke i tylna 1cm gabke co moze i troche bardziej wytlumilo obudowe

natomiast ciekawe ze wszystko z osobna jest lepiej zlokalizowane i czysciej gra ale do kupy to jakby sie nie zgrywa - mam wrazenie ze kazdy instrument i sekcja gra sobie sam i cala muzyka wychodzi troche nieuporzadkowana - nie wiem czy to jest gorsza strona tej zmiany czy moze wyrazniej slysze wady wzmaka? (w koncu tylko technics su700)

a moze musze sie po prostu przyzwyczaic?

jedno wiem ze kableki firmowe w M1 nie byly rewellacyjne

He He.Do zmian brzmienia kolumienek trzeba się przyzwyczaić. W moich po zmianie okablowania wyraźnie było słychać więcej szumów, które to sa nagrane na Cd.Poprostu orginalne kable w Tannoyach są cienkie i po zmianie spadła kotara:))))).Brzmienie zrobiło się o wiele czystsze, najbardziej zyskała góra pasma-bo jak wiemy to ona była najsłabsza w Tannoyach.Muszę dodać,że ja w swoich kolumienkach oprócz maty bitumicznej, to jeszcze wyłożyłem je orginałem które to już było w kolumienkach.I po dłuższym odsłuchu doszedłem do wniosku,że coś mi nie pasuje.Postanowiłem wyciągnąć orginalne wytłumienie i pozostawić tylko matę bitumiczną.Jak się okazało , poprostu musiałem przetłumić kolumienkę,gdyż dźwięk zrobił sie bardziej klarowny,większa waga instrumentów, i co ważne porawiła się przestrzeń- jest o wiele większy oddech.Rozciągłość basu przekroczyła wszelkie moje, jak i znajomych naśmielsze oczekiwania(prosze posłuchać LIVE ERYKAH BADU), płyta ma bardzo solidną podstawę basową. Albo Markus MIller, niejedne kolumny wymiękają na basie przy tych płytkach. Podejżewam,że po wyciągnieciu orginalnej gąbki zrobiła się wieksze pojemność wewnątrz tych że kolumienek i stad to takie brzmienie. Także przestroga UWAŻAJCIE ABY NIE PRZTŁUMIĆ KOLUMNY.Pozdr

• 2 miesiące później...

Czy ktos ma namiary na jakiegos magika z Warszawy ktory by mi przerobil M2? bo ja do elektroniki to 2 lewe rece mam :) (chodzi o proste rzeczy - wymiane kabelkow, elementow zwrotnicy itp)

Pytanie 2: czy jest to zasada ze kabelki w glosnikach jak juz wymieniac to na takie, jak glosnikowe?

O właśnie ja się przyłączam do pierwszego pytania Dizzy'ego!!! Może ręce mam w porządku ale doświadczenia prawie żadnego i nawet nie wiem jak rozebrać skrzynkę a co dopiera jakich przewodzików użyć w środku. Przy okazji, koledzy, jako energetyk z wykształcenia zwracam uwagę, że "kabel" jest to przewód przystosowany do układania w ziemi. Reszta to są poprostu przewody :)

No więc czekamy na info gdzie w okolicy Warszawy ktoś robi takie rzeczy?

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.