Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk w TV wcześniej niż w amplitunerze

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem wczoraj u kolegi pomóc mu ustawić zestaw KD, Yamaha RX-V 457 i DVD 557 + głosniki koda, ale nie rozwiązaliśmy pewnego problemu.

Mianowicie przy podłączeniu DVD do TV kablem Euro, a do amplitunera optykiem lub coaxial zachodzi dziwny efekt - dźwięk w TV jest minimalnie wcześniej niż w kolumnach. Jest to o tyle uciążliwe, że trzeba za każdym razem ściszać dźwięk w TV, bo robi się efekt "echa" z głośnikiem centralnym. Poziom dźwięku z DVD na telewizorze jest bardzo wysoki, np. oglądając program telewizyjny ustawiłem volume na 20 i taki poziom głosności był wystarczający. Jednak po przełączeniu na AV jest o wiele za głośno, można się przestraszyć hałasem.

Natomiast sam TV ma takie menu, że po wciśnięciu "mute" na ekranie pojawia sie dośc duży symbol przekreślonego głośnika, a to naprawdę irytuje.

Nie znalazłem w tym amplitunerze opóźnienia dla frontów, są tylko dla surround.

U siebie nie zauważylem takiego efektu.

Czy jest na to jakaś rada?

mam to samo, zestaw kinowy mam od dawna, Yamaha 1500 plus rożne często wymieniane peryferia .

kilka TV sie przewinęło i nie było tego efektu, ale przy pierwszym LCD sie zaczęło, (SAMSUNG' LE40R71B)

serwis powiedział ze "ten typ tak ma", mnie to absolutnie nie przeszkadza bo kto słucha dźwięku z ampli i z TV jednocześnie ? może to urok płaskich TV jest ? chętnie wysłucham Waszych opinii.

Tylko, że ten TV to 29" CRT, tradycyjny. Może sprawdzę jeszcze na swoim DVD czy też tak będzie.

Ja nie zawsze wyciszam dźwięk w TV, bo z amplitunera słucham po prostu głośniej i mi to nie przeszkadza.

Witam

mam ten sam efekt. Telewizor to Sharp 37WD1e. Podłączony pod miniwieżę Sony. Ja po prostu wyciszam dźwięk w TV do zera, ale robie to tylko przy filmach. Może faktycznie taka uroda tych telewizorów, mi to specjalnie nie przeszkadza.

pozdrawiam

W amplitunerach (nie wiem czy we wszystkich) jest regulacja opóźnienia dla poszczególnych kanałów. Poza tym telewizor zawsze zakłóca dźwięk z KD i słuchanie jednocześnie obydwu mija się z celem. Wystarczy wyłączyć amplituner i będzie OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.