Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w naprawie Yamaha - AX 700

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spalił mi się w/w wzmacniacz a dokładniej po oględzinach kolegi elektronika jeżeli mu ufać to :

Tranzystory:

2sc2240 - 2szt.

2sa1015 - 1szt.

2sa1265 - 2szt.

2sc3182 - 2szt

2sc3298 - 1szt. Jakiś izolowany

2sa1306 - 1szt. izolowany

2sc1846s - 1szt

Rezystory:

2,2kΩ 1,2 kΩ 100Ω każdego po 4 sztuki

Gdzie to mogę kupić oraz jakie będą ceny ile wyjdzie za wszystko? I czy ważna jest firma itp. Czy tylko musi być takie oznaczenie. Bo się nie znam tylko powiedział żebym to kupił a on mi to polutuje.

A może moge kupić jakieś leprze jak i tak idą do wymiany.

Zależy mi bardzo na tym wzmacniazu bo nie mam na czym muzyki słuchać i kasy na inny więcproszę o pomoc

Pozdrawiam Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/37488-pomoc-w-naprawie-yamaha-ax-700/

A jak to si ę będzie miało do orginalnego wzmacniacza jesli wymienie to co napisałem to brzmienie bedzie inne?? albo czy moge zamiast tego kupić cos leprzego czy coś leprzą firmę czy to nie ma takiego podziału.

Może ktos cos więcej napisać. A i na tej stronie nie ma wszystkiego albo nie wiem jak to znaleśc np te jakieś tam izolowane.

A druga sprawa to to te rezystory nie mam pojęcia które to kupic

A skąd mam wiedzieć? jakie tam są mam schemat tego wzmaka w pdfie więc moge go zamieścić.

No bo to co wypisałem na pewno musze kupić tylko jakie dokładnie czy to wszystko się w nazwie zawiera?

Ja się nie znam więc mając schemat i elementy wypisane możecie mi pomóc?

Na zdjeciach te tranzystory sa nie izolowane- sprawdz czy sa one zamontowane na wspolnym radiatorze.

Jesli tak to kup w tme podkładke mikowa MICA TO220 i izolacje od sruby NIPPEL TO220 no i oczywiscie pasta termoprzewodzaca.

>Wszystkie (prawie ) tranzystory sa jedynie za 2sc1846 proponuja 2sc3953

To mam kupić taki co proponują czy musze dokładnie taki sam?

I nie wiem gdzie ten plik umieścić zajmuje 3,3mb cały plik pdf

Za 2SC1846 mozesz dac 2sc3953 -- na schemacie proponuja 2sc4137 (bedzie trzeba wyregulowac prad spoczynkowy)

Kup najlepiej 2sc4137 tak jak proponuje YAMAHA

Tranzystory 2sc3298 i 2sa1306 sa przymocowane do radiatora (ten 2sc1846 tez) potrzebne beda podkładki te ktore ci wypisałem wczesniej.

Zo opisu uszkodzonych tranzystorow mozliwe ze beda uszkodzone tez rezystory R386 R385 KANAŁ R lub

R385 R387 0.22ohm 3W

Co do tych rezystorow 2,2kΩ 1,2 kΩ 100Ω to musisz napisac jakie sa oznaczenia na płytce drukowanej ale z własnego doswiadczenia beda to zapewne rezystory o mocy 0,5-0,6W

Wrazie problemow pisac.

Dobra czyli zamawiam w tym sklepie tak:

2sc2240 - 2szt.

2sa1015 - 1szt.

2sa1265 - 2szt.

2sc3182 - 2szt

2sc3298 - 1szt

2sc1846s -1szt zamiast tego 2sc4137 tym bardzie j że tego pierwszego nie był u nich.

oraz

MICA TO220 i izolacje od sruby NIPPEL TO220

Bo rezystor to powiedział że weźmi jakie trzeba więc to jest pikuś mi powiedział.

Odpisz czy wszystko się zgadza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.