Skocz do zawartości
IGNORED

VINCENT SP 991 PLUS wrazenia odsluchowe

VISTO

Rekomendowane odpowiedzi

Mozna uslyszec i przeczytac wiele roznych opinii o firmie Vincent - od zachwytow do jednoznacznego "potepienia".

Nie mialem dotychczas zadnej mozliwosci posluchac tych klockow (w ogole zadnego przedstawiciela tej niemiecko chinskiej manufaktury) - a w szczegolnosci monoblokow SP 991 Plus...

czego mozna sie po nich spodziewac ?

Jakiego typu brzmienie oferuja...?

Sadze, ze temat moze zainteresowac spora grupe amatorow audio...tym bardziej,ze juz i tak w miare atrakcyjne ceny obnizaja sie (mowa o SP 991 Plus - nowa pare mozna zdobyc za okolo 2300 Euro)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12056-100000242 1194618018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VISTO, 9 Lis 2007, 15:20

Manufaktura nie jest niemiecko-chińska tylko chińska. W niemczech jest tylko dystrybutor na europę.

Generalnie firma nazywa się Sheng-Ya. Vincent to tylko brand na europę i na stany.

Co do monobloków SP991 to się nie wypowiadam. Od lat mam integrę SV233 i nie czuję potrzeby jej zamiany na coś innego.

Ciekawe ,bo ja w niejednym m -cu czytałem, że to spółka Thorensa z jego niemieckim dystrybutorem. Wyroby - ofc ,Czajna.

Tiaaa, pamiętam jak na forum wygwizdywano te produkty, w prasie było znacznie lepiej. Właściwie przypadkowo trafił mi się mój zacny preampik. W tej cenie i wyższej rozwala wszystko, co znam lampowego. Próbowałem do niego w podobnym kształcie PC'ta monobloczki. Te niestety nie dały rady Zollerowi. Przed zakupem Meridiana miałem także cedeka S3 ? Rozczarował.

zildjian, 9 Lis 2007, 15:34

>Ciekawe ,bo ja w niejednym m -cu czytałem, że to spółka Thorensa z jego niemieckim dystrybutorem.

>Wyroby - ofc ,Czajna.

Niemiecka firma Sintron która jest dystrybutorem Sheng-Ya/Vincent swojego czasu kupiła Thorensa i to całe związki.

>Niemiecka firma Sintron która jest dystrybutorem Sheng-Ya/Vincent swojego czasu kupiła Thorensa i to

>całe związki.

Przynajmniej tak twierdził właściciel Sintronu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...is joint venture between Thorens and its German distrubutor Sintron..... designed in Europe ....., ch... tam. Wszystko jedno. Wykonanie mojego pre - 1sza klasa !!!

zildjian, 9 Lis 2007, 15:44

>...is joint venture between Thorens and its German distrubutor Sintron..... designed in Europe

To marketing. Nic więcej.

Sprawę znam dość dokładnie ale nie chcę wchodzić w szczegóły.

Tak czy inaczej dla mnie produkty Vincenta są OK.

> Nie mialem dotychczas zadnej mozliwosci posluchac tych klockow (w ogole zadnego przedstawiciela tej niemiecko chinskiej manufaktury) - a w szczegolnosci monoblokow SP 991 Plus...

Vincenta w swojej ofercie posiada Audio System w cenie 6,5tysiaca/szt.

Może zadzwon i sprawdx czy mają na stanie albo ci odpowidza na pytanie gdzie i kiedy można posłauchać.

Może na Audio Show będą sie wystawiać, ale może być problem z odsłuchaniem nawet jeśli bedą wystawione.

Może sie też okazać że owszem jest ale nie wygrzany sprzęt i wtedy nici z obiektywnych odsłuchów, a może jest sklep który ma te końcóweczki na stanie? eż bym posłuchał i na własne uszy sie przekonał czy Vincet jest coś wart bo wiele opinii jak wielu słuchających...

Juz po sluchaniu (szybkim niestety......)

SP 991+ zagraly z :

PREAMPY : Vincent SA 93 ; Sony TA 80ES

CD : Sony CDP X707ES + DAC Audio Alchemy 3.0

Kolumny : Infinity Kappa 9a

Zwykle kabelki : Klotz oraz Sommer Spirit XXL

Niestety nie bylo dostepu do bardziej zaawansowanego sprzetu..... :-( oraz odsluch trwal tylko 3 godzinki.....

Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne,glownie dlatego,ze SP 991 poradzily sobie z impedancja schodzaca ponizej 1 ohm'a dostarczajac wystarczajaca ilosc pradu do kolumn.

Spodziewalem sie jasnego brzmienia,duzej ilosci szczegolow a bylo nieco inaczej - dzwiek neutralny moze nawet lekko ocieplony,dobre wokale (!)nisko schodzacy sprezysty bas (nareszcie uslyszalem jak moga kappy zagrac basem).Mialem wrazenie ze gora pasma jest nieco wycofana,moze dlatego srednica zabrzmiala bardzo naturalnie i co tu duzo mowic spodobalo mi sie to bardzo.

Drobnym mankamentem jest (przynajmniej dla mnie) scena,ktora jest lekko wysunieta do przodu (byc moze ustawienia kolumn by cos tutaj zmienilo - niestety nie bylo czasu na takie eksperymenty) i niezbyt precyzyjna.Ale tutaj pewnie zmiana zrodla moglaby sporo wniesc.

Sprzet wyglada bardzo solidnie,dobre wykonanie i materialy,przy odsluchu dosc mocno sie rozgrzal (do 100W ma byc czysta A klasa..)

W opisanym powyzej zestawieniu zagral bardzo dobrze....no coz jak troche kasy sie zbierze chetnie zakupie...

Ciekaw jestem jak wypadloby porownanie ze sprzetem z najwyzszej polki.....sadze,ze calkiem niezle ze wzgledu na cene rowniez....

Dla mnie bardzo udane monobloki,warte polecenia.....no pierwszy kontakt z "chinszczyzna" w audio wypadl bardzo pozytywnie.

Juz wiem skad bierze sie nazwa firmy-prawie nieskonczone problemy z impedancja.kiedys kupilem w stanach najtansze 3drozne z emitem,piec sansui,bo kumple mowili,ze to swietne piece.nic podobnego-bas i stopa to jak kop w karton.zamienilem na nadzika 3020b.i to byla masakra dla sansui. ad rem-sprobuj mono lampa i pre lampa

Sa-t1 pre i 2x sp-t100. Bazuje na recenzji w hfw 3/07.recenzent jest mocno zorientowany na lampe.testowal ze spendor 8se.sprobuj !a moze pre lampa i mono krzem? Moj vicek na lampkach mesa boogie wraz z talkiem to kupa frajdy.czekam na nowe,lepsze czesci od talka.

kiedys w audio to na lampowym vicku psy wieszali

co by nie mówić swoje wiem

ciekaw jestem połaczenia tego pre z tranzystorowymi monoblokami, kiedyś podpinałem sata jako pre do starego audiolaba i jak dla mnie chinol pozamiatał :)

co do wypchniecia sceny przed kolumny ciekawe, ale to zdecydowanie sprawa akustyki.

Konkluzja recenzji:wiekszosc entuzjastow jest calkiem zadowolona wybrawszy piec,ktory odpowiada najwazniejszym wymaganiom i pozwala zyc z niektorymi wadami,mniej waznymi.ale jesli masz dosc kompromisow.... to jest to. Vincent-salutuje !" musisz sprobowac.

dzieki za sugestie.

szczerze musze przyznac,ze bylem mocno sceptyczny do tego odsluchu i chinszczyzny w ogole.

I pewnie gdyby nie cos co siedzi w podswiadomosci to bym sie pozachwycal nad tymi koncowkami.

A tak to podchodze z rezerwa....krotko sluchalem pozatym....

W kazdym razie gdyby na panelu bylo napisane np. Krell zamiast Vincent i gralo tak samo to zapewne napislabym ,ze gralo pieknie.Tak sugestia i uznanie dla renomowanej marki.....

Na pewno sprobuje preampa z lampka albo jakas hybryde.Na koncowce zostane przy tranzystorze to przez te Infinity.....nie raz juz chcialem toto wyrzucic...ale w koncu zostaja,przywyklem do brzmienia wstegi a w koncu jakis piec do tego dokupie i bedzie dobrze.

pozdrawiam

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.