Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o to aby minister spr. czyli prok. gen ( czyli polityk) nie wzywał na dywanik z aktami podległego prokuratora w jakiejś sprawie i nie wywierał na niego nacisku.

Przez analogię do sądów nadzór nad prokuraturą miałaby np. Krajowa Rada Prokuratorska-tak jak Krajowa Rada Sądownicza.

wojciech iwaszczukiewicz

ale z tego co czytam w prasie (bo nie jestem tak oblatany w ustawach dotyczących funkcjonowania państwa jak np. kolega wladz) prokuratura nie będzie odpowiedzialna przed nikim

zgadza się?

wladz,

jeszcze raz pytam" o co ci chodzi?

prowadzisz tu jakąś psychoanalizę czy piszesz moją biografię?

dlaczego mnie atakujesz?

(jeszcze raz przypominam - pytanie kierowałem konkretnie do mulsa. jeśli chcesz odpowiedzieć, to fajnie, jeśli nie, to zostaw moją skromną osobę w spokoju)

Bo nie widzę żadnego mechanizmu jakiejkolwiek kontroli społeczeństwa nad tą instytucją.

A jednocześnie pozostaje (jak rozumiem) kontrola polityków nad jej budżetem.

(Czyli jeśli Prokurator jest nieposłuszny, to mu tną budżet ze względu tzw. na przejściowe trudności. I albo Prokurator Generalny zmięknie, albo wkurzeni podwładni - bo dostali po premiach albo nie mają kasy na działanie - wybierają w następnych wyborach kogo innego).

i znowu wszystko sprowadzasz do magla....czyli kto ile zarobi i kto komu zapłaci.

przeczytaj może znajdziesz tam odpowiedzi na pytania

"Nowelizacja miała wejść w życie 31 marca przyszłego roku. Na mocy ustawy prokurator generalny byłby od 2010 r. powoływany przez prezydenta na jedną sześcioletnią kadencję, spośród dwóch kandydatów. Mieliby ich wskazywać Krajowa Rada Sądownictwa i nowe ciało - Krajowa Rada Prokuratorów.

Kandydatem mógłby być prokurator lub sędzia z co najmniej 10-letnim stażem pracy. W sejmowym głosowaniu przepadła poprawka Senatu, by Prokuratorem generalnym mógł zostać doświadczony adwokat, radca prawny albo notariusz.

Nowela zakłada, że prezydent mógłby odwołać prokuratora generalnego przed końcem kadencji, m.in. gdyby został on skazany lub złożył nieprawdziwe oświadczenie lustracyjne.

Prokuratora generalnego mógł również odwołać Sejm na wniosek premiera, większością 2/3 głosów - gdyby premier odrzucił jego roczne sprawozdanie lub gdyby "sprzeniewierzył się on złożonemu ślubowaniu".

Nowelizacja przewiduje też likwidację Prokuratury Krajowej i wprowadzenie w jej miejsce Prokuratury Generalnej.

Funkcje ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego zostały połączone po obradach Okrągłego Stołu - wcześniej były one rozdzielone. Kolejne lata i kolejni ministrowie przyniosły różne doświadczenia w połączeniu tej instytucji - co jest europejskim ewenementem. Po latach twórca tego rozwiązania - prof. Andrzej Zoll - publicznie podkreślał, że w obecnych realiach politycznych nie zdaje ono egzaminu.

Minister sprawiedliwości Andrzej Czuma mówił po uchwaleniu nowelizacji, że jej celem jest zorganizowanie sprawnej i apolitycznej służby prokuratorskiej. "Kończą się czasy, gdy polityczne czy partyjne wiatry wiały w stronę prokuratur różnego szczebla - mamy na to dowody" - powiedział.

Także Prokurator Krajowy Edward Zalewski uznał uchwalenie nowelizacji za "radosną wiadomość dla prokuratorów, na którą czekali od wielu lat". "Oczywiście ustawa to jedno, a charaktery i kręgosłupy prokuratorów to druga, bardzo ważna sprawa" - podkreślał pod koniec sierpnia.

Zalewski zauważył ponadto, że ustawa o prokuraturze po raz pierwszy określa tę instytucję jako "organ ochrony prawnej", o czym wszyscy prokuratorzy powinni pamiętać prowadząc śledztwa. "Nie organ śledczy, ani organ bezpieczeństwa, tylko właśnie ochrony prawnej" - zaznaczył Zalewski.

W Sejmie do ponownego uchwalenia ustawy potrzebne jest poparcie 3/5 posłów. Wcześniejsze wypowiedzi klubu Lewicy wskazywały, że jest on za rozdzieleniem funkcji prokuratora generalnego i ministra, a więc za odrzuceniem weta prezydenta.(PAP)

panowie,

nie sądziłem, że odbierzecie moje pytania tak osobiście

jeśli to wy pisaliście tę ustawę to przepraszam

wasze otwarte i przyjazne podejście do dyskusji rozwiewa wszelkie wątpliwości

dziękuję za poświęcony czas

co złego to nie my....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.