Skocz do zawartości
IGNORED

analogowe akcesoria

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem założyć wątek dotyczący drobnych gadżetów przydatnych przy obsłudze i konserwacji gramofonów, być może nie jestem oryginalny, ale wydaje mi się, że coś takiego się przyda.

Na początek sam chciałbym zasięgnąć porady szanownych forumowiczów. Otóż, mam w gramofonie (Technics SL-1910) hydrauliczną windę podnoszenia ramienia. Gramofon, jak wiadomo, swoje latka ma zatem z oryginalnego płyny w tłoku niewiele zostało. Znalazłem informacje na stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o miksturze, która być może byłaby w stanie funkcjonować jako uzupełniacz płyny, ale niestety nie jestem w stanie rozszyfrować co to takiego jest. Płyn nazywa się Silicone Damping Fluid (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /silicone.html) i ponoć wystarczy wlać kropelkę do tłoczka, żeby winda działa sprawnie jak nowa. Potencjalnie mógłbym zakupić ów wynalazek na stronie podanej wyżej, ale wolałbym upewnić się najpierw czy przypadkiem, nie dałoby się dostać czegoś podobnego u nas.

Dodatkowo byłbym wdzięczny za wskazówkę, gdzie można dostać olej do silnika DD?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Mikołaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/

Niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi na twoje pytanie.

ale chętnie podzielę się doświadczeniem odnośnie tzw. gadżetów :

- ściereczki i gąbki do czyszczenia winili - wcześniej lub później każdy zamieni na szczoteczek.

więc daremny trud z zakupu tychże akcesori.

- wszelakie wynalazki z allegro do czyszczenia igieł (np płyn hamma) jeśli zależy komuś aby jego igła była w nienagannym stanie,lepiej odrazy kupić płyn RESON SC1 - droższy = lepszy.

- niepozorne i dość drogie "urządzonko" jakim jest waga do wkładki - na pewno jej wkład jest olbrzymi.

jeśli chcemy DŁUGO cieszyć się naszymi zbiorami płyt.

- dla mnie bardzo ważna jest też niedawno kupiona mata antystatyczna z regulacją obrotów .

odprowadza ładunki elektrostatyczne z płyty co przejawia się 60% spadkiem trzasków. dla mnie bomba.

Wydaje się ,że to podstawowe gadżety bez których nie sposób się obejść. Ale to wierzchołek góry ..hehe

czekam na wasze na pewno bardziej ekstremalne wynalazki.

W sumie jestem ciekaw czy ktoś z was używa myjek ciśnieniowych do winyli - to dla mnie hardcorowe.

pozdrawiam miłośników małej czarnej

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-920268

>>mikowaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-920307

Nikogo nie zachęcam do kupna,dziele się tylko spostrzeżeniami.

>>ale tak to chyba kupie ten filc za 3zł za metr i se kółko wytnę...

..można też płyty cd kupować na stadionie albo wypalić na "kompie"

...zawsze można tanio coś zrobić-kupić-"wyciąć" ...tylko po co ???

..a może kolega pójdzie dalej i wystruga wkładkę gramofonową...w piwnicy.

mogę cię za sponsorować ...w końcu byłaby to pierwsza wkładka DIY...

pozdrawiam afro -cd

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-921076

lukas

>..a może kolega pójdzie dalej i wystruga wkładkę gramofonową...w piwnicy.

>mogę cię za sponsorować ...w końcu byłaby to pierwsza wkładka DIY...asmily

Oj chyba nie pierwsza. Nie chcę skłamać ale był sobie taki pan, który strugał wkładki w piwnicy...

Nazywał się Yosiaki Sugano:)) Całkiem nieźle mu to wyszło;)

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-921113

>..a może kolega pójdzie dalej i wystruga wkładkę gramofonową...w piwnicy.

>mogę cię za sponsorować ...w końcu byłaby to pierwsza wkładka DIY...

Spokojnie, nie chciałem nikogo urazić. Chodziło mi jedynie o krytykę cen produktów które być może nie mają u nas specjalnie wielkiego rynku zbytu, ale jednak sprzedawcy wyraźnie przesadzają z przebiciem.

Pytasz mnie poco? No cóż dla tych 60 zł na przykład.

Wydaje mi się że zwyczajnie mata nie jest warta swojej ceny. Filc naprawdę nie jest taki drogi, a za kilka wymalowanych pasków to ja podziękuje, mam stroboskop. W każdym razie dzięki za linka, myślałem jednak, że to trochę o co innego idzie.

Pozdrawiam

Mikołaj

P.S. A odnośnie moich pytań z pierwszego wątku to naprawdę nikt nie jest w stanie mi nic poradzić? Wydaje mi się, że to dość typowe pytania...?

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-921185

Niech będzie, że jestem pazerny. Chociaż pewnie na wspomnianą wkładkę bym się nie szczypał (gdyby to w ogóle było w moim zasięgu), ale szczerze mówiąc wydaje mi się, że problem nie polega na tym czy płacić duże pieniądze, tylko za co je płacić.

Otóż uważam, że za filcową mate 60 zł to dużo za dużo. Wydaje mi się moja teza dość prostą i nie bardzo rozumiem, czy moi rozmówcy przypadkiem nie robią sobie żartów nie łapiąc o co mi idzie.

Panowie, polecacie stronkę www.turntablebasics.com w wielu wątkach a nie jesteście w stanie powiedzieć nic o tym co tam piszą. Tego to znowu ja nie rozumiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/37596-analogowe-akcesoria/#findComment-921376

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.