Skocz do zawartości
IGNORED

plamy z wosku na fornirze

S_Mac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki mały problem. Moja lepsza połowa postawiła na głośnikach świeczki... i niestety zostały po nich paskudne plamy ;/ Czy ktoś zna może sposób na wywabienie takich plam? Czy zwyczajnie muszę się do tego przyzwyczaić?;) Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/37686-plamy-z-wosku-na-fornirze/

Fornir chyba nie jest lakierowany, głośniki to standardowe B&W 603 S3, kolor sorrento, więc wydaje mi się, że to okleina, ale nie znam sie za bardzo na tym. Wosk się "wgryzł" kiedy świeczki stały. Nie były zalane roztopionym woskiem. Plamy nie są wypukłe. Wygląda to tak, jakby fornir był w tych miejscach znacznie ciemniejszy.

Dziękuję za pomoc. Spróbuję żelazkiem i bibułą (orientuje się ktoś, jaka temperatura będzie najlepsza?). Jak to nie pomoże, to bardzo delikatnie papierem ściernym. Zobaczymy co z tego wyjdzie (w sumie gorzej to i tak chyba nie będzie;). Jak tylko wypróbuję te metody, to dam znać jak to wyszło. Oczywiście, jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to czekam na sugestie).

najstarsze okładziny na meble do 5 mm

okładziny w stolarstwie do 3 mm -fornir

ktory dzieli sie na to co sprzedają w sklepach 0.4 --1.2 mm czyli okleina i wszystko co grubsze ale do 3 mm czyli obłóg

wspołczesny przemysł meblarski uzywa tez innego podziału gdzie grubosc ma mniejsze znaczenie

-na fronty okleina a obłog jako materiał konstrukcyjny np pod okleina zewnętrzną lub do klejenia sklejki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

-->S_Mac, pierwsza sprawa, świeczki normalne (z parafiny), czy z "klasyczne" (z wosku)?

Dwa, sposób z żelazkiem i bibułą (lub jakimś chłonnym papierkiem), jest dobry, ale do czyszczenia papieru i niektórych tekstyliów (z wosku, parafiny, róznych tłuszczów), ja go uzywam do (mniej cennych) książek (ale jego przydatność bywa nikła jeżeli jest to stare zatłuszczenie etc.).

Stare knigi podają następujace przepisy na usuwanie plam.

"Przepis 114. Plamy z wosku

Są to żółte lub brunatne lepkie plamy o zapachumiodu.

W y w a b i a n i e

Zdjąć warstwę przylegającą do tkaniny, pozostałą zmiękczyc ciepłą benzyną lakową i oczyścić benzenem."

i tu moja uwaga, o ile benzyna lakowa nie powinna zaszkodzić nawet okleinom winylowym (a co dopiero naturalnym), to z benzenem bym uważał (inna sprawa że może być zbędny, same rozmiękczenie benzyną lakową i mechaniczne usunięcie powinno wystarczyć).

Wieczorkiem postaram się poszukać przepisów na plamy z parafiny.

Jak już wcześniej pisałem, znam się na rodzajach okładzin, oklein, fornirów, czy jak to tam się nazywa, jak na zwyczajach godowych mrówek, czyli nie mam o tym zielonego pojęcia. Dlatego podałem model kolumn - może ktoś się będzie lepiej orientował co to jest (w katalogu było napisane, że to fornir, ale na płocie było napisne... ;) Jeszcze raz dziękuję za pomocne wpisy.

-->S_Mac, na jakieś osiemdziesiątparę - dziewięćdziesiąt procent była to świeczka parafinowa, kilka - kilkanaście procent - że stearynowa, a pojedyncze procenty że woskowa (no może że ze swą Lubą bawiliście się w jakieś okultyzmy - pora roku w sam raz na Dziady ;) ).

Przed chwilką wyczytałem w ZS 4'88, że sposób z benzyną nadaje się też do stearyny i parafiny.

Tyle że w tym wypadku jest opisana benzyna ekstrakcyjna (ciut bardziej "agresywna" od lakowej).

Witam

Jak już wszystkie metody wywabienia zawiodą proponuję inne podejście do sprawy.

Skoro plamę widać zrób by jej widać nie było, zawoskuj całą górną ściankę. Co prawda bardzo radykalne podejście i niebezpieczne (plama może być wciąż widoczna) ale może to być jedyny sposób poprawienia wyglądu.

S_Mac, 15 Lis 2007, 15:12

>Fornir chyba nie jest lakierowany, głośniki to standardowe B&W 603 S3, kolor sorrento, więc wydaje

>mi się, że to okleina, ale nie znam sie za bardzo na tym. Wosk się "wgryzł" kiedy świeczki stały.

>Nie były zalane roztopionym woskiem. Plamy nie są wypukłe. Wygląda to tak, jakby fornir był w tych

>miejscach znacznie ciemniejszy

Coś mi się zdaje, że to nie kwestia wosku, który się 'wgryzł' tylko wpływ temperatury i... nie wiem co - czy to kwestia, że lakier, albo klej się mógł nieco rozpuścić i lekko wejść w fornir, albo się poprostu utlenił (czy ściemniał, jak to robi każdy kawałek drewna z czasem). W każdym razie kiepsko widze szanse 'wywabienia' tego :-(((

czyli rozumiem ze okleina jest w tych miejscach ciemniejsza ? czyli poszło w głab warstwy

jesli lakier jest cały to chyba plamy nie draznia zbytnio

to zostały juz tylko wybielacze do drewna ale to agresywna chemia i musiałbys zebrac lakier ,nie wiem czy jest sens to ruszac

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.