Skocz do zawartości
IGNORED

dts - dlaczego brak w polskich wydaniach

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, dlaczego tak często brak DTS-u w filmach u nas wydanych na DVD, choć zazwyczaj na końcu "listy płac" jest znaczek DTS. Czyli dźwięk w tym formacie został zrealizowany.

Czy to niechlujstwo naszych dystrybutorów, czy przeszkody natury technicznej, czy cholera wie co?

pozdr, burz

https://www.audiostereo.pl/topic/37780-dts-dlaczego-brak-w-polskich-wydaniach/

Albo takie kwiatki - na konkretnym przykładzie.

Prayer for the Dying - film z napisami PL jest proponowany w... MONO, jeśli zaś ktoś chce mieć dziek DD 2.1... to TYLKO z lektorem.

To paranoja jakaś. Podpisuje się pod tym Imperial Entertainment

Imperial Entertainment niestety słynie z tego że ma nas głęboko w dupie. Szefowie tej firmy to jakiś przygłuche i ślepe przydupasy.

Mnie do szewskiej pasji doprowadziło nowe wydanie Jamesa Bonda. Reklamowane było pół roku wstecz jako nowatorskie pod względem mastringu audio i wideo gdzie oczywiście zachawlano dżwięk w formacie DTS. Tak też zostało wydane ale niestety nie w Polsce. W naszym wydaniu nie ma DTS-a pomimo że miejsca na dyskach pozostawało tyle, że nawet dżwięk lpcm by się zmieścił.

Inny przykład to świetny film "Wybawca/Savior", dżwięk tylko stereo choć jest zrobiony w DTS-ie.

Też mnie to kiedyś wkurzało dopuki nie zacząłem współpracy z jednym z dystrybutorów. Tam oto dowiedziałem się pewnej "tajemnicy" otóż każda ścieżka dźwiękowa, lista dialogowo itp. są licencjonowane, ponieważ większość naszych rodaków woli DVD za 5PLN z gazety i nie wyda więcej dla dźwięku DTS itp. to dystrybutorzy nie chcą ponosić opłat licencyjnych od takich ścieżek. Problem w tym, że nie płacą opłat licencyjnych od sprzedanej płyty, ale od nakładu. Zmieńmy przyzwyczajenia narodowe z miłości do tandety za 5PLN na jakość to dystrybutorzy będą z chęcią umieszczać na płytach wszystko co się tylko da. Inne rozwiązanie to kurs j. angielskiego i zakup na amazon.com lub amazon.co.uk tam wydania są przekosmiczne :-D

190PLN/5 DVD = 38PLN/DVD to nie jest wysoka cena, problem w tym, że polska lista dialogowa kosztuje prawie tyle co DTS więc albo PL albo DTS. Imperial wydaje płyty z DTS ale nie kosztują 38PLN, z drugiej strony sporo do powiedzenia ma też sam właściciel praw do filmu, który bardzo często nie oferuje na danym rynku wszystkich opcji bo ... mu się nie kalkuluje. Imperial nie posiada praw majątkowych, kupuje jedynie licencje na konkretne pola eksploatacji (dvd, vhs) i to te licencje, które ktoś mu chce sprzedać lub te które pokryje późniejsza sprzedaż nośników. Z tego powodu większość zakupów robię w amazon.com, amazon.co.uk, dvdboxoffice.com, sendit.com tam mogę sobie wybrać dowolnie wypasioną wersję, a i cena (nawet z przesyłką) nie zabija, niemniej to nie jest 38PLN!

>190PLN/5 DVD = 38PLN/DVD

tyle za dvd w box-ie, pojedyńczy Bond kosztuje 50zł - też bez dts;

a to że dla przyoszczędzenia paru groszy robią z nas trzeci świat to są jeszcze większymi kutasami

Więc rób jak ja, nie dawaj im zarobić. Mam ponad 200 oryginalnych DVD w kolekcji, z czego większość to wydania exclusive itp. itd. wszystkie kupione w US lub UK, a HD-DVD kupuję już wyłącznie w amazon.com, bo z przesyłką wychodzi mi taniej niż w naszych genialnych sklepach. Z polskich DVD kupuję tylko Disney'a ze względu na dzieci, ale i tak druga kopia z amazon bo ... Disney w USA ma DTS.

Raczej drogie hobby :-D, poza tym nie lubię być traktowany jak klient 4-tej kategorii. Filmy z amazon.com docierają do celu w ok. 6 dni więc nawet się nie naczekam, a wydania w US są na prawdę śliczne. Tak jestem estetą i sprawia mi przyjemność posiadanie estetycznie wydanych filmów, zresztą to samo się tyczy muzyki, jak chcę mieć rzetelnie wydane CD to zakupy robię w amazon.com (ostatni zakup to wydanie Exclusive ścieżki z 300). Drugi powód zakupów poza granicami naszego pięknego Państwa to ... dostępność każdego tytułu jaki się praktycznie zamarzy. Ciekawe, czy kiedykolwiek pojawi się u nas Rocky Horror Picture Show baaaaardzo wątpię, Strange Days - niemożliwe, Willow? - pewnie nigdy, Reservoir Dogs z DTS - yyyyyyyy. Jeżeli chodzi o HD DVD to już wogóle porażka, w amazon.com kupuję po ok. 19USD + ok. 6USD wysyłka = 25USD, przy obecnym kursie 62PLN z dostawą do domu ... z czym do ludzi? U nas czasem zwykłe DVD wychodzi drożej, ech!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.