Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie Sun Audio SV-2A3 kit

__kot__

Rekomendowane odpowiedzi

jakby nie było to sporo kasy,a temat jest bardzo ciekawy.niestety ja mam serce rozdarte miedzy powyzszym a yamammoto,wiec ukratkiem bede sie przygladał i zadawal po cichu jakies pytania.pozdrawiam.

Sunaudio to pewnie bardzo dobry wzmacniacz, szczególnie w cenie 1100 Euro. Cała jego magia to jednak przede wszystkim wysokiej klasy transformatory Tamury, reszta jest powiedzmy taka sobie i w wielu miejscach aż prosi się upgread.

Yamamoto to trochę inna konstrukcja, przede wszystkim dwustopniowa z driverem pentodowym.

Odważnym użytkownikom Sunaudio proponuję spróbować przerobić go na układ zbliżony do tego w Yamamto. Efektem może być zmiana dobrego wzmacniacza w rewelacyjny.

Polecam spróbować z lampką C3o Siemensa. Jest to pentoda, odpowiednik dosyć znanej i cenionej m.in. przez Thorstena Loesha lampy C3m, z tym, że z grzaniem na 6,3V i 0,4A (C3m ma 20V i 0,125A). Podstawka to loctal, trochę inna niż octal w Sunadio, ale identyczna pod względem wielkości, więc nie będzie konieczności mechanicznej przeróbki wzmacniacza. Cała operacja może zająć 2 - 3 godziny i jest całkowicie odwracalna.

UWAGA !!!!

Do wszystkich, ktorzy kupia Sun Audio.....

We wzmacniczu nalezy bezwzględnie wymienić drivery(6sn7) i lampę prostowniczą żeby uzyskać pełnię brzmienia. Lampy mocy - sovteki 2a3 są OK.

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector>

"rewelacyjny"... hm, zależy dla kogo.

Ja nie mogę zrozumieć, jak 3,5 Wata może zabrzmieć rewelacyjnie przy realnym poziomie głośności, na NIE EGZOTYCZNYCH, NIE DROGICH I DOSTĘPNCYCH GŁOŚNIKACH.

Bo opcji w której superaśnie zaczyna grać 1/10 płyt (barok, jazz), a techniawki i muzyki popularnej nie da się posłuchać (bo to złe nagrania są), wydając ponad 4000 zł (moje dwumiesięczne wynagrodzenie, lub 8 miesięczne oszczędności), i teraz to muszę wydać kolejne 10.000 zł na głośniki które z tą lampką zagrają (czyli 2 lata spłacania kredytu)...

....to ja dziękuję za takie uszczęśliwianie się (4000 zł za 3,5 wata - okazja!).

Choć bardzo możliwe, że naprawdę późno w nocy, grane cicho, to "tam" się dzieją cuda. Tyle że ja bym jeszcze chciał przy swoim sprzęcie poimprezować ze znajomymi, którz nie słyszeli nigdy pojęcia "audiofilia", a słuchają muzyki "normalnej" (ja zresztą też).

Ha, dla odmiany wezmę stronę Vectora, mimo, że mi się jakoś nie udzielił jego entuzjazm. Cashlack, jeśli ci się Sun 2A3 podoba to się szarpnij, a kolumny zbuduj sobie jakieś tymczasowe, dużą efektywność nie jest trudno uzyskać tanim kosztem.

> Cashlack, 23 Lis 2007, 17:39

Co Ty tak intensywnie wylewasz swój żal na lampy (zwłaszcza owe Sun Audio) w kilku wątkach jednocześnie???

Przecież nikt Ciebie nie zmusza do kupowania Sun Audio ani nie skłania Ciebie to zmiany kolumn ani do czegokolwiek innego...

Szanuję Twoje poglądy i życzę przyjemności słuchania KAŻDEJ muzyki na zestawie jaki sobie skompletujesz... Proszę Cię jedynie byś uszanował poglądy innych...

Powodzenia i pozdrawiam!

Cashlack

Nie musisz wcale tyle wydawac, zeby super brzmialo.....:)))

...i to jet piekne........:)))

Mozesz sobie kupic Klipsch Heresy z drugiej reki - ok 2500PLN albo zbudowac odgrodey - ok 2000PLN

Na obydwu zestwach mozesz sluchac wszystkiego - nawt techniawki.

-->vector

....ale Sun Audio juz jest rewelacyjny......:))))

Nie przeczę, ale to wcale nie oznacza, że z traf Tamury i dobrej lampki 2a3 nie da się wyciągnąć jeszcze więcej (co chyba sprawdzili m.in. nżynierowie z Yamamoto;-).

Zapewniam Cię, że klasyczny układ 6sn7-6sn7 nie jest końcem drogi jeżeli chodzi o drivery. Jest wiele opcji, w tym driver pentodowy, który mocno zmienia obiegowe opinie na temat słabości takich lamp jak 300B, czy 2a3 (co oczywiście nie wszystkim musi się podobać). Moim zdaniem warto spróbować i przekonać się na własnych uszach.

-->Cashlack

Słuchałeś kiedyś dobrej konstrukcji na 2a3. Jeżeli nie to spróbuj, moze to być ciekawe doświadczenie.

Spory "łomot" powinien być z każdymi głośnikami tak od 92dB, o ile pomieszczenie nie jest "salą gimnastyczną". Dla porównania podłącz jakiś 100W tranzystor i zobacz co się bedzie działo na wyższych poziomach głośności.

Kot>

Przepraszam... Wylewam jedynie żal, bo słuchałem Sun Audio Krystiana Majera i zauroczyło mnie odtworzenie klimatu, ale jestem głuchy jak pień i potrzebuję naprawdę głośno (a tego to wiem że nie da rady), a o WAVAC to mogę jedynie pomarzyć... A szukanie czegoś 92dB z odpowiedzią równą jak stół... A w ogóle to jest piątek i jestem zmęczony i zniechęcony (obchodzę dzisiaj 29 urodziny ;-(

Ogólnie przyznaję, bardzo ładnie grało to Sun Audio. Pozdr.

cashlack

...a jak urodziny to cofam sarkastyczne "traby jerychonskie" z innego watku i......

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO>>>!!!!!!!!!

:)))))

Cashlack

kolumny: Harpia Atlas (93dB/8ohm)

wzmacniacz: Melody I2A3 - zdaje się, ż push-pull na 2A3 (18W) Świetnie oceniony przez Srjana E. w 6moons. Recenzja zawiera także wiele odniesień do brzmienia Yamamoto. Cena ca. 3500 euro.

BTW

Ten Melody ma wiele pozytywnych ocen od posiadaczy Klipsh.

Co potrafi zdziałaś podniecanie się Vectora tą piszczałką w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

A co wysterujecie tymi 3,5 watami - może głośniki do komputera?

Aha - spieszcie się... Kurs Yena właśnie rośnie, po najsilniejszych spadkach względem USD. Właśnie tracicie okazję ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie - przepraszam, doczytałem że KIT jest dostępny za około 1000USD czyli prawie połowe ceny katalogowej Sun Audio... Mozna więc sobie tanio posłuchać plumkania lampki... Trzeba tylko znaleźć równie tanie wysokoefektywne głośniki....

Najlepiej Altus 140 z Allegro... 96 db efektywności :))))

qubric

a jaki ty masz wzmak......hm.......

50w z tranzystora, a moze 100 lub 200w......????

Wystawisz przeciwko 3.5w z Sun Audio......???

Zeby uzyskac taki poziom dzwieku, na glosnikach 87db jak z Sun Audio ze 103db glosnikiem - musial bys miec wzmak chyba ze 2000W!!!!

Sprawdz sobie jaka krotkotrwala moc moze oddac lampa z malymi znieksztalceniami a jaka tranzystor.......:)))

Widzisz....... waty watom nierowne..........:))))

Wszystko zależy do czego komuś potrzebne te 3,5W. Miałem przed nim 350W integrę i co z tego? Nie przeczę, takiej dynamiki ze słoneczka się nie uzyska ale, no właśnie jest coś jeszcze w tych 3,5W i jeśli tylko tego czegoś właśnie szukamy to jest to dobry wybór. Poza tym wszelkie dywagacje o wyższości jednych rzeczy nad drugimi, zwłaszcza jeśli się ich nie posiada są o kant tyłka.

Moc we wzmacniaczu jest potrzebna do trzymania głośnika za mordę (dokładniej wydajność prądowa), a nie do robienia hałasu - dyskotekowi audiofile ;)

Słabe głośniki (ze słabymi napędami), wysoka dobrocią, wysoko strojonym rezonatorem, potrzebują równie silnych wzmacniaczy jak głośnik z mocnym napędem niską dobrocią i optymalnym strojeniem. Tak więc słaba lampka plus kiepski głośnik szerokopasmowy i mamy piękny kołchoźnik - tyle że robiący wiele uciążliwego hałasu.

Lampa nie oddaje większej mocy szczytowej od transystorowego wzmacniacza. Tylko łagodniej wchodzi w przesterowanie. Większa moc dla lampy oznacza większe zniekształcenia, jak w każdym wzmacniaczu. Niech to nawet będzie 3 razy moc nominalna przy 1% harmonicznych... Ale to dopiero jest 10W - rewelacja po prostu!

I Vector w innym wątku porównał to do 300W Couterpointa pracującego od 5hz do 300kHz ze spadkiem 0,3db. Można się posikać ze śmiechu.

qubric

...a w tranzystorze jakie znieksztalcenia przy przesterowaniu......?

Napisz np. jaka moc odda lampa przy znieksztalceiach 10% a jaka tranzystor, prosze......

qubric

"I Vector w innym wątku porównał to do 300W Couterpointa pracującego od 5hz do 300kHz ze spadkiem

>0,3db. Można się posikać ze śmiechu."

porownywalem do glosnikow o skutcznosci 103 dB.

Napisz ile mocy potrzeba zeby dogonic te 103 dB z kolumn powiedzmy 87dB przy zalozeniu ze bedziesz mial rozpietosc dynamiczna powiedzmy 20 dB. Innymi slowami jaki musiz miec wzmak tranzystorowy, zeby osiagnac krotkotrwale 123db z 87db glosnika. Ciekawe.!!!

Tranzystor nie musi pracować przy 10%. O ile mi wiadomo moce maksymalne podaję się przy 1% i nawet w budżetowych wzmacniaczach o mocy 40-60Wwynoszą zazwyczaj powyżej 100W.

A ile odda taka 3,5W lampka przy zawartości zniekształceń 1%?

PS. 103db efektywności to sobie wstaw na estradę - dyskotekowy melomanie :)))

qubric

aha! rozumiem! wszyscy japonscy guru i pol audiofilskiego swiata to debile bo sluchaja na glosnikach od 100dB w gore......:)

...wszystko jasne!!!! moj drogi qubric san!

vector, 23 Lis 2007, 23:02

>qubric

>

>a jaki ty masz wzmak......hm.......

>50w z tranzystora, a moze 100 lub 200w......????

>Wystawisz przeciwko 3.5w z Sun Audio......???

>Zeby uzyskac taki poziom dzwieku, na glosnikach 87db jak z Sun Audio ze 103db glosnikiem - musial

>bys miec wzmak chyba ze 2000W!!!!

>Sprawdz sobie jaka krotkotrwala moc moze oddac lampa z malymi znieksztalceniami a jaka

>tranzystor.......:)))

>Widzisz....... waty watom nierowne......:))))

Zacznijmy od tego że jak chcesz mieć 103 dB to albo kolumny nie będą miały prawie wcale basu, albo będa 2 metrowej wielkości, to co podaje Rehdeko to z całym szacunkiem dla konstruktora bujda na resorach, nawet jesli są to kolumny 2,5 drożne to nie mają prawa mieć aż takiej efektywności. Najlepiej będzie sprawdzić gdzieś dane głośników, które modyfikował Rehde, jeśli nie doklejał dodatkowych magnesów to na pewno efektywność jest nie większa niż była w niemodyfikowanych, a jeśli coś doklejał to i tak nie zyskał na tym więcej niż 1 dB, kosztem rozciagnięcia basu.

W przypadku kolumn o efektywności 87 dB wystarczy okolo 30 W żeby uzyskać podobne natężenie dźwięku wystarczy ok. 130 W, kolumny mogą mieć 90 cm wysokości i będą obslugiwać całe pasmo.

Tyle jeśli chodzi o prawa fizyki.

>

>aha! rozumiem! wszyscy japonscy guru i pol audiofilskiego swiata to debile bo sluchaja na glosnikach

>od 100dB w gore......:)

Gwoli ścisłości - większość słucha na klasycznych zestawach i to przytłaczająca większość, częsć z tej większości dlatego ze nie godzi się na monstrualne rozmiary kolumn tubowych, a czesc dlatego ze TAK WOLI. Zresztą nawet gdyby pół świata słuchało na tubach to oznacza to że drugie pól świata to są debile?

Profil - dzięki za 'interwencję'

Panowie - peace :)

W tym wątku nie chodzi o udowadnianie wyższości jednych kolumn nad drugimi :) lecz zebrania grupy osób by zamówić wzmacniacz :)

W temacie wyboru kolumn na szczęście mamy wolność wyboru, własne uszy i gusta - każdy ma prawo kupić to co chce i to co trafia w jego upodobania (moim skromnym zdaniem)

Pozdrawiam wszystkich

Profil - a może równie gorliwie poprosisz admina o przeniesienia pitolenia o lampkach do właściwej zakładki?

Jest zakładka "LAMPA", w której możecie się podniecać bez skrępowania takimi SE 3,5W mocy podłączonymi do szerokopasmowych głośników 103db efektywności. Nawet udowadniać sobie, że odtwarzają poprawniej od dziesięciokrotnie droższych zestawów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.