Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kina dom. od podstaw

regi

Rekomendowane odpowiedzi

To ma być moje pierwsze kino a budżet ograniczony. Pokój niewielki ok. 18m2 max. Postanowiłem zacząć od głośników frontowych i amplitunera. Głównie oglądam filmy 80% muzyka 20%. Co do głośników to wybór padł na JBL E80 ale mam dylemat z wyborem amplitunera - jest tyle tego sprzętu w chwili obecnej, że nie wiadomo co wybrać. Mieszkam na zad$$ więc z odsłuchem słabo. Poza tym czego bym nie posłuchał to pewnie będzie mi się podobało więc proszę o poradę w tej sprawie. Na ampli mogę wydać ..hm.. 2k. Jakieś sugestie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/37805-budowa-kina-dom-od-podstaw/
  • 5 miesięcy później...

Na ampli mogę wydać

>..hm.. 2k. Jakieś sugestie ?

Może Harman Kardon AVR245 lub AVR247 (nie dlatego, że do JBL-i :-); dlatego że teraz są w bardzo dobrej cenie - np. na allegro). Albo Cambridge AUdio Azur 540v2. Lub Denon AVR 1907. Tak na prawdę, jeżeli nie przykładasz znaczenia do odsłuchu muzyki, tylko nastawiasz się na KD, to chyba nie poczujesz większej różnicy jeżeli chodzi o brzmienie.

Jeżeli masz zamiar na początek zostać tylko z głośnikami frontowymi, to Harman ma "pożyteczną" funkcję - Dolby Virtual Speaker. Jej wykorzystanie daje namiastkę efektów przestrzennych tylko na głośnikach frontowych. Oprócz tego ma również Dolby Headphones (symulacja efektów przestrzennych na słuchawkach) - jeżeli masz słuchawki to może się okazać, że lepiej oglądać film na słuchawkach niż tylko na frontach.

Co do pozostałych amplitunerów, które podałem. Azur takich funkcji nie ma. Co do Denona - nie wiem.

Proponuję zacząć od tego, od czego zaczynało prawdziwe kino ... od obrazu w formacie kinowym.

To na prawdę robi większe wrażenie niż jakikolwiek dźwięk 5.1, 7.1, 11.2, itd ... i to jest podstawą.

Podstawowe projektory na prawdę nie kosztują dużo, a mówienie o kinie domowym na 32" to ... no hmmm ... małe nieporozumienie

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Przy takiej powierzchni to bym na twoim miejscu odpuscil E90 i wybral cos mniejszego. E80 sie krztusza, a co dopiero E90. Wybralbym na Twoim miejscu jakies monitory. Znacznie lepiej sie spisza na tej powierzchni. Jezeli muzyka to zaledwie 20%, to HKTS11 bylby lepszym rozwiazaniem dla Twoich potrzeb. Poza tym bardzo fanie graja jak na tak niepozorne kolumienki z subem.

Zgadzam sie z przedmowca, ze kino nalezy zaczac od ekranu. Moimi jedynymi elementami KD jest wzmak stereo z frontami i dvd czekajace na zakup ekranu i projektora. Na razie ogladam wszytko na CRT i do LCD/PDP mi teraz nie spieszno. Mam niezla kolekcje DVD, ktorej za szybko nie chce wymieniac. Zreszta wole sluchac i ogladac niz 'masturbowac sie' rozdzielczosciami i iloscia W na kanal.

--

Pozdrawiam

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.