Skocz do zawartości
IGNORED

KWAK-KLOCK-7 Pytanie

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Przy braku dostępu do oscyloskopu jak należy prawidłowo ustawić PR-ek 2kohm , posiadając miernik uniwersalny , sonde w.cz. i miernik częstotliwości . Domyślam się iż należy ustawić 0,00V na wyjściu komparatora , czy aby na pewno ? Proszę o podpowiedź . Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/37807-kwak-klock-7-pytanie/

PRek jest do ustawienia wypełnienia sygnału wyjściowego. Na logikę biorąc - jeśli założymy, że stan wysoki i niski to dokładnie to samo napięcie (ale z przeciwnym znakiem), to po uśrednieniu - powinno być 0V przy wypełnieniu 50%.

Czyli - bez dostępu do oscyloskopu - dałbym na wyjściu układ RC i mierząc zwykłym voltomierzem zjechał do zera.

Generalnie większość filtrów cyfrowych i DACów reaguje i tak tylko na jedno zbocze zegara - więc jakiekolwiek wypełnienie bliskie 50% będzie ok.

Jeśli uruchomisz ten zegar i masz ochotę poeksperymentować w nim - daj znać - mam pomysł jak poprawić mu zasilanie.

opzdr,

L.

Witam dzięki za podpowiedź , co do układu RC 220nF z 20kohm równolegle między masę a wyjście może być ? , co do zasilania to też mam zamiar je zmienić , wg moich założeń będzie to LM317 ; 337 i 7805 ; 7905 z odpowiednią konfiguracją pod kątem tłumienia śmieci z zasilania . Adam

>proximate

Czy nie wartoby w Twoim projekcie modernizacji tego clocka pomyśleć o filtrze LC pomiędzy generatorem a wejściem komparatora? Czy masz jakieś doświadczenia w zastosowaniu w projektach Elso kwarca 16.934400 o pojemności szeregowej 22 piko zamiast zwyczajowych 15 piko. Jak na złość mam właśnie dokładnie taki kwarc. Kreślę się z szacunkiem.

Co do filtru LC to jego zastosowanie mogło by się wiązać jedynie z chęcią ograniczenia kolejnych harmonicznym tylko po co? CD to nie nadajnik UKF i zastosowanie filtru LC dostrojonego do 16Mhz jest w tym przypadku nie potrzebne choć na upartego można dać 2,2uH i 40pF trymer ( 16,9 Mhz ) . Bardziej w tym układzie brakuje mi wtórnika

( separatora ) oddzielającego tranzystor generatora oraz diody 1N4148 anodą do bramki i katodą do masy . W większości literatury takich prostych generatorów stosowanie wtórnika ma miejsce i prawdopodobnie tak zrobię . Trochę różne generatory mnie przetrenowały przy zabawach w KF i UKF . Powyżej 100Mhz dla mnie zaczyna się " koszmar generatorowy" Co do pojemności kwarcu jaki posiadasz to czy miałeś problemy z uzyskaniem oscylacji ?

Rozwiązanie z obwodem LC znalazłem w clocku Hagerman Technology . Zastosowali tam dławik osiowy 10uH i kondensator 10pF równolegle , minimalnie może o 2-3 pF za duży . Lepiej dać trymer 2-10pF powietrzny i na maximum sygnału zestroić , dławik 4,7uH i 18pF może być lub 3,3uH i 25pF te zestawienia pasują do 16,9Mhz . W tym ich projekcie jest separator tak jak powinno być , u Kwaka niestety go nie ma no wspomniana wyżej dioda 4148. Jest też LT1016 , któremu najbardziej zastępczy i nowocześniejszy jest AD8561 , w specyfikacji AD8561 jest o tym wzmianka . Adam

>proximate

Adamie b. dziekuje za Twoje uwagi dotyczace filtra LC sa dla mnie cenne. (wybacz prosze brak polskich liter).

Masz naturalnie racje piszac o problemach z oscylacjami. Po zlozeniu clocka mialem z kwarcem 16.934400 22 pF niezly ubaw. Wszystko tylko nie 16.934400. Czy probowalem trymer lub 22 pF? Jasne tylko albo to nie jest kwarc o pojemnosci szeregowej 22 piko albo to ja popelniam blad. Najzabawniejsze ze na kwarcu z 63 KIS clock ruszyl z kopyta. A ja Prosty Doktor chcialem lepiej i prosze..... kolejna lekcja pokory.

Nieco o clocku: komparator MAX 913, zasilanie niemal wiernie Twoj zamysl - choc wyprobowalem takze oryginalny projekt Elso (nie bylo zle ale.... mozna lepiej). FET: kilka opcji J309 lub J310 lub BF245C. Malutkie ceramiczne dlawiki, kondensatory WIMA i Os-Con 220/10, Rezystory 0.1% i 1% (Javoreczku nisko sie Tobie klaniam).

Bywaj Adamie. Kresle sie z szacunkiem Piotr

>> Witam dzięki za podpowiedź , co do układu RC 220nF z 20kohm równolegle między masę a wyjście może być ?

Czy ja dobrze rozumiem, że chcesz dać układ RC górnoprzepustowy ? Przecież on zawsze da na wyjściu 0 V DC.

Trzeba dać dolnoprzepustowy - kilka kOhm+ kilka nF, choć wartości pewnie nie są jakoś strasznie krytyczne. Jak już pisałem wcześniej - nie przejmowałbym się tym w cale.

>>co do zasilania to też mam zamiar je zmienić , wg moich założeń będzie to LM317 ; 337 i 7805 ; 7905 z odpowiednią konfiguracją pod kątem tłumienia śmieci z zasilania

Śmieci z zasilania to jedno (i pod tym względem dobrze, że chcesz zrobić dwustopniowe zasilanie), ale szumy generowane przez sam stabilizator to drugie. 7X05 nie słyną z niskich szumów. Jeśli chcesz to zrobić NAPRAWDĘ dobrze - warto pokusić się o zasilanie analogiczne do tego z Jocko Clocko - szumy LEDÓW są duużo niższe, w dodatku filtrowane tam układem RC.

Ja w swoim CD40 Marantza mam tak:

- trafo zasilane z filtra sieciowego (LC) z wtróną stroną spiętą układem RC,

- mostek z diód o miękkiej charakterystyce (bez równoległych C)

- filtr CRC (panasonic FM)

- LM317 z panasoniciem FM na nodze adj

- sam clock

Naprawdę nie polecam scalonych stabilizatorów do bezpośredniego zasilania zegarów. Nie wykorzystujemy ich zalet:

- łatwość aplikacji i cena - nas DIY to nie obchodzi

- niska impedancja wyjściowa dla niskich częstotliwości (bo clock bierze mało prądu i nie ma dużej zmienności poboru)

Za to wada tych stabilizatorów - szumy - są dyskwalifikujące.

pozdrawiam,

Leszek K.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.