Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning - poprawienie eq. DIORA FS 504.

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Mam świadomość że sprzęt jest średniej jakości i nie jest zbyt potrzebny w zestawie HI-FI, ale chciał bym pokombinować coś z tym sprzętem i przy okazji pouczyć się elektroniki. Uszkodzone mam tranzystory i myślałem że może można by dać w ich miejsce coś konkretniejszego za waszą pomocą. Interesują mnie wszelakie zmiany, nie tylko z tranzystorami, by poprawić jak najbardziej ten sprzęt.

Mam pobieżną wiedzę o elektronice, ale może ktoś będzie miał na tyle cierpliwości, zrozumienia i pomysłów w głowie by doradzić i zrobić coś fajnego...?

Spis tranzystorów: BD 136 , BD 136-10 , BD 135-16x2 , BC 238x2 , BC 237 , BC 237B , BC 307x2

Posiadam schemat, ale nie mogę go umieścić, bo po zmianie wielkości jest nie czytelny. Zainteresowanym mogę wysłać na pocztę.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/37897-tuning-poprawienie-eq-diora-fs-504/

Na początek wymień wszytkie elektrolity na nowe, markowe, mogą być tanie.

W zasilaczu możesz dać większe nieco pojemności, tak o 50%.

Są tam jakieś wzmacniacze operacyje?

wszystkie scalaki jakie tam występują to: k561tm2 - 9210 , mcy 74049 - cemi89-51 , hcf4093be - s992b950i (te znajdują się w zasilaczu) reszta to: n9033f - lm324dp (dwa razy) i sanyo lc7561 - 3k4.

Na schemacie wygląda to trochę inaczej, bo występuje tam mcy74013n , mcy74093n , (lm324n , lm324d) , mcy74049n , ne4558d, lc7561.

Więc tak to się przedstawia.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

A czy dobre by było wymienić jakieś kondensatory elektrolityczne na inne np. ceramiczne, MKT, MKSE, czy foliowe?

I co z tymi tranzystorami, zostawić takie jakie były oryginalnie, czy ma ktoś pomysł na lepszy zamiennik?

Tanzystory pracują tylko w zasialczu. Nie ma sensu ich wymieniać,to nic nie da.

Ceramiki w audio odpadają.

Tu nie opłaca się inwestować w inne kondensatory niż elektrolity do korektora, jeśli masz tam polskie ELWA.

Tylko w zasilaniu można wymienić cermiczne 100n na MKT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.