Skocz do zawartości
IGNORED

CDP-750 nie działa po czyszczeniu lasera

gruesome

Rekomendowane odpowiedzi

RACJA! Coś mi się musiało zewrzeć przy pomiarze :-|.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dalej to samo :-/. Przylutowałem jedną nitkę z kabla głośnikowego.

Może problem w tym że mój odtwarzacz miał oryginalnie KSS150A, a nie KSS210? Tyle że kilka źródeł mówi, że to odpowiednik... Poza tym zastanawiam się, czy mój laser jest rzeczywiście oryginalny. Kosztował ok. 50zł, ale ma tylko jeden "schodek".

Witam

Ostatnio żadko zagladam na forum wiec nie śledze wątku.

Ale czy wepchnołeś pin z powrotem by był na równej wysokości z pozostałymi złączu, bo inaczej nie bedzie kontaktował.

Pozdrawiam Romek

A kęci płytą? Jakieś dziwne ruchy wykonuje, półobroty? nieraz trzeba wyregulować lekko potencjometry od tracking/focus offset / gain. KSS-210A powinien działać doskonale od razu zamiast KSS-150A, nawet jak nie jest oryginalny. Patrzyłeś czy dioda laserowa świeci?

W ogóle nie kręci płytą i nie próbuje. Ale sam laser rusza się w płaszczyźnie Z (pewnie próbuje wykryć obecność płyty) i widać, że świeci. Zastanawiam się czy ta zwora zabezpieczająca jest rzeczywiście rozwarta, bo jest minimalny prześwit (w starym laserze sporo większy).

Witam.

Moja rada:daj ten odtwarzacz do kumpla elektronika albo innego fachowca co się zna.Piszesz,że jesteś laikiem w elektronice to za moją radą zaoszczędzisz na kupno nowych laserów a i ten co kupiłeś w czytniki.pl to chińszczyzna a miałeś japońca.

Pozdrawiam

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Laser kupiłem w Impelu i tam na zdjęciu miał dwa schodki, dostałem jednak z jednym schodkiem i wygląda to niestety na chiński. Spróbuję jeszcze wyjaśnić sprawę - może uda się wymienić laser albo odzyskać kasę.

Co do oddania sprawy dla elektronika to nie wiem czy to coś pomoże, nie sądzę żeby stary laser dało się reanimować. A i mogę się pobawić w nowej dziedzinie, jak się uda po długiej walce to będę miał satysfakcję :).

Nie mam miernika, tylko badziewną lutownicę. Laser świeci - to znaczy że zwora dobrze rozlutowana?

Chyba spróbuję zlutować drugim drucikiem drugi pin, bo on ścieżka od niego też się mogła uszkodzić.

• 11 miesięcy później...

Panowie, może ktoś mi powie czy to zwora którą trzeba rozlutować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy po wstawieniu nowego lasera trzeba coś regulować? focus? Poki zimny czyta w miarę, natomiast im dlużej gra, tym ciężej wrzucić odpowiedni utwór. Dodam, że przed zmontowaniem wszystkie prowadnice dosyć obficie posmarowałem smarem grafitowym.

Panowie, jest coraz gorzej - teraz są już nawet problemy z czytaniem "na zimno". Pierwszy utwór zazwyczaj wchodzi. Jak wybieram bezpośrednio utwór np.3 to CD wraca do momentu jakby wczytał dopiero płytę - pokazuje się ilość utworów + cakowity cza; jeśli włączę 1 utwór i przesunę się do 3 pozycji klawiszem >>| to za którymś razem załapie.

PS testuję na płytach z nagrywarki, nie oryginałach

>>saczek_XTRM Lasery nowe są już wyregulowane.

Twoim problemem nie jest laser tylko silniki obrotowy i ścieżkowania płyty.Tutaj szukałbym problemów.Nie wiem jaki masz kompakt ale zwróć uwagę na następujące rzeczy,czy płyta nie ma "bicia" podczas odczytu to świadczy o nieosiowości talerzyka i problemem jest odczytywanie utworów na skraju płyty.Czy podczas ogniskowania nie następuje ono np przy maksymalnym wychyleniu (talerzyk za płytko lub za głęboko osadzony na osi silnika).Ostatnia a może pierwsza rzecz którą należy sprawdzić to czy nie przegrzewa się driver silnika na płytce (Uruchom płytę i przystaw palec do scalaka),jak jest za gorący to silniki do wymiany.I jeszcze jedno czy podczas wymiany lasera nie poprzestawiałeś jego prowadnic? , bo wykręca się tylko jedną śrubę do jego wymiany.

>>Direct, 13 Lis 2008, 08:29

Wg mnie, żeby prawidłowo wymienić laser trzeba odkręcić śrubę "X" mocującą koło zębate (patrz rys.) i "1". Ponieważ nie mogłem poradzić sobie z "X-em" odkręciłem 2x"1" i po męczarniach wyjąłem laser. Wszystkie zębatki na zdjęciu są nasmarowane. Nawet na oryginalnych płytkach kompakt dosyć długo szuka początku utworu. Driver się nie grzeje.

Pytanie czy "lewa"/"prawa" strona wykręconej przeze mnie prowadnicy ma znaczenie? Wątpię - samo osadzenie jest nie tylko przetrzymywane przez 2 mocujące sruby "1" ale też przez stalowe wypustki w podstawie mechanizmu. Laser to KSS-150A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próbowałeś rozciągać 4 narożne sprężynki pod gumowymi amortyzatorami? Często siadają i ta część mechanizmu jest za nisko, co powoduje kłopoty z odczytem i równomiernym obracaniem płyty.

>>Molibden, 13 Lis 2008, 18:57

>Próbowałeś rozciągać 4 narożne sprężynki pod gumowymi amortyzatorami? Często siadają i ta część

>mechanizmu jest za nisko, co powoduje kłopoty z odczytem i równomiernym obracaniem płyty.

Nie. W ogóle zdziwiła mnie pewna sprawa - 2 z nich są mniej a dwie bardziej sztywne. Jak rozbierałem to nie zwróciłem uwagi na to gdzie które są - w poprzednim, budżetowym CD z KSS150A wszystkie były jednakowe! Poza tym CD jest z n-tej ręki więc nie mam żadnej pewności czy focus nie był regulowany. Może spróbuję zaznaczyć pierwotne położenie i coś pomanipulować, bo dla mnie wydaje się, że problem tkwi w skupianiu wiązki lasera - przynajmniej objawy tak wskazują.

Masz rację w tym mechanizmie nie ma znaczenia którą śrubkę się odkręca.Zastanawia mnie tylko fakt,że jak piszesz wymieniłeś laser na nowy tj kss-150a czy jest to może odpowiednik- kss-210a? Nie wiem tylko czy mechanizm od kss-150- jest taki sam jak w kss-210 , i może tutaj jest problem . Ja postawiłbym na wymianę silnika obrotu płyty z talerzykiem z kss-210a, bo jak piszesz są problemy z fokusem i być może inna jest wysokość płyty nad laserem w tych dwóch mechanizmach.Tego jednak nie jestem pewien.Jak ktoś wie to niech napisze czy różnią się te dwa mechanizmy?

Zaraz zapłacisz więcej niż za drugi (używany)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Direct

jest to jakiś zamiennik, na dobrą sprawę czy KSS210A czy KSS150A dobrze nie wiem. Obudowa jest lekko inna, brak oznaczeń, kupiłem takie trzy, bo PODOBNO japońskie. Pytanie, czy jeśli założyć że lustro soczewki jest na innej wysokości niż oryginału, to regulacja focusem pomoże. Wydaje się, że powinna.

>>dino

akurat ten CD to nie żaden Sony, ale zależy mi na jego naprawie, bo jest dobry do przeróbek pod idealny transport.

KSS-210A to zamiennik KSS150A, który kiedyś jeszcze miał chyba szklaną soczewkę, oddwrotnie zamieniać nie próbowałem, ale pewnie by działało.

Sprężynki od strony kieszeni mogą być bardziej poluzowane, od strony zawieszenia - sztywniejsze, jeśli to jest ten mechanizm z uchylną częścią. W każdym razie ich stan jest istotny, jak za bardzo je "poprawisz" i rozciągniesz to też niedobrze, ale ważne by mocniej sprężynowały bo po dłuższym czasie stają się spłaszczone. Wpływa to na działanie mechanizmu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.