Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL ES80

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

vaginas

Przecież ja nigdy nie krytykowałem "zajebistych na maks kolumn z tamtego okresu" - tylko badziewiastą serię ES, której Jbl powinien się wstydzić, szczególnie biorąc pod uwagę cenę tego chłamu.

ale dziś JBL też robi dobre kolumny np seria ES gra dobrze z moim amplitunerem czego tu wymagać więcej bass jest ok wysokie ok czego chcieć więcej bo są i kolumny hi-end dzisiejsze ale to już cena od 5000 zł za sztuke się zaczyna

to wszystko zależy pod co podłączysz te JBL z serii ES bo do nich trzeba bardzo silnego wzmacniacza żeby je napędzić minimum 350 watt na kanał przy 8 ohm sam nawet producent podkreślił że kolumny z nie odpowiednim amplitunerem lub wzmacniaczem mogą bardzo rozczarować po prostu grać do dupy

jesteś mocno odosobniony w swej opinii :P

bas, hmm o tak, bas zdecydowanie warty jest komentarza - nie przypominam sobie aby jakiekolwiek podłogówki, które odsłuchiwałem miały tak beznajdziejnej jakości bas przy jednoczesnym takich lichym jego rozciągnięciu

a tak poza tym po kiego grzyba zaczynasz gadkę o starszych konstrukcjach JBL'a nie mających absolutnie nic wspólnego brzmieniowo z tymi syfiakami z nazwy tematu ?

@ master.. te L100 piękne skrzynki, mimo że całkiem "kwadratowe" to mają swój urok ;)

don111 ty chyba ślepy jesteś napisałem że JBL z serii ES muszą być podłączone do bardzo silnego wzmacniacza o mocy 350 watt na kanał minimum sam producent podkreśla że z nie odpowiednim amplitunererem praca kolumn może być nie właściwa a ja dodam od siebie Tragiczna ja też mam JBL ES80 i JBL L 250 ale to już inna bajka i też jak je się podłączy pod jakiś tam Onkyo Denon lub Marantz to byłem rozczarowany lecz gdy podłączyłem je pod końcówkę mocy Technics SA A3 za którą zapłaciłem kiedyś a dokładnie z 13 lat temu za niego w niemczech 11000DM kiedy wówczas nowy 75-konny VW Golf 9800DM i rezultat byłem z tym sprzętem na audioshow i wszyscy byli zaskoczeni pracą tych kolumn

aha no tak właśnie myślałem że one tylko do remizy się nadają, pod jakiś estradowy wzmacniacz

a mówiłeś wcześniej że pod tym amplitunerkiem Harmana dobrze grało, a tu klops.... kłamczuch :P

Kolega vgnas nie tyle mówił, że to dobrze grało z harmanem, tyle, że lepiej (dynamiczniej?) niż electry :) O ile znam kolumny JMLaba, jestem w stanie w to uwierzyć, bo im potrzeba zacnej elektroniki, w przeciwnym razie osiąga się efekt odwrotny od zamierzonego, chociaż skrzynki zdecydowanie hi-endowe.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

vgnas, 21 Sty 2009, 08:59

o mocy 350 watt na kanał minimum

takiej mocy 95% kolumn JBL nie wytrzyma :) Chodzi raczej o prąd niż o waty w tej mocy.

Jednak bas z ES jest do dupy na maxa :/ ja jeszcze lubiłem serię E, ale ES to już amba...

Chłopaki, vagnas (być może ma jeszcze jakieś inne "wcielenia") świetnie bawi się naszym kosztem (zarówno sympatyków, jak i przeciwników tego badziewia).

Prawdopodobnie sam owe Jble ma w "jeszcze głębszym poważaniu" niż ja, a tworząc "tak urokliwą forumową osobowość" z rozmysłem uświadamia mniej doświadczonym kolegom, co to za amerykańsko-meksykańsko-chiński "rarytasik" sklepu (nie)dla idiotów.

Ja dalej chętnie będę "karmił" takiego trola (podejrzewam, że za tą "maską" kryje się zupełnie "inny umysł"), ponieważ jego "zabawa" może wielu uratować przed pochopnym "władowaniem się" w tak często zachwalany przez cwanych sprzedawców zestaw "HK+JBL".

Za dawnych czasow fascynacji "kinem domowym" posiadalem zestaw HK+JBL i nie uwazam ze zostałem "władowany". Chcialem taki zestaw, kupilem swiadomie, satysfakcja z wrazen kinowych. W kategoriach stereo trudno jest oceniac ten zestaw gdyz nie jest on do tych celow pisany! W ogole smiesza mnie porownania i oceniania systemow do kina w aspektach słuchania i delektowania sie muzyka ala "stereo", dziekuje

>czodaboy

Zgadzam się z Tobą akurat w 100%, sam o tym nie raz pisałem na forum. Jak producent robi kolumny do KD, czyli w domysle projektuje dodatkowego suba, satelity, głośnik centralny itp. to tam ten sprzęt powinien brzmieć bezkompromisowo i właśnie JBL-e w KD brzmią świetnie, nawet rzekome badziewiaste E/ES. Dzwięk kinowy rządzi się innymi prawami! Wystrzał z armaty, pistoletu itp, tam nie ma miejsca na delikatne kolumny o wysublimowanym brzmieniu i kontrolowanym basie którego nie ma. Ktoś chce stereo od JBL-a, proszę bardzo, obecnie najtańszy model w ofercie pure stereo tej firmy, to jest K2. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2,1k ?? :O wydaje się śmiesznie mało, dziwne że nie poszły

a co z trwałością tych papierowych przetworników nisko tonowych ? bo tam chyba piankowe zawieszenie, idzie to wymienić bez problemu na identyczne zawieszenie ?

Ukryta Zawartość

Te L-ki to podobno rarytas, zeby nie być gołosłownym załączam pomniejszony skan... Osobiście nie słyszałem tych skrzynek, ale zapewne ktoś nie jest świadom, jakiej klasy sprzęt sprzedaje :) Pewnie nie zagrały z harmanem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Jak miałem Ushery Compass CP-730 to byłem w siódmym niebie ,jak kupiłem JBL L-100 to dopiero odleciałem dalej w kosmos.To tak jak powiew czystego powietrza,a nie smog centrum miasta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mastero.Krell KAV 300iL napędza je jakby miał dopalanie,a one posłusznie sie mu poddaja bez najmniejszego zgrzytu i harczenia.Dzieki nim na nowo odkrywam swoje płytki a mam ich sporo to co na zdjęciu to połowa.Wcześniej nie dało się słuchać wielu płyt wykonawców rocka lat 70-ch teraz grają tak jakbym był na koncercie Stonsi,Zeppelin,Purple

I jeszce tylko jedno,gdy przywiozłem je do siebie z Gostkiem,który mi je sprzedał i zaczeliśmy je słuchać,to już po chwili z jego ust usłyszałem tu cytuję ;NIE DOCENIŁEM TYCH KOLUMN,,koniec cytatu to powinno chyba wystarczyć za komentarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie to mogłyby być robione w Chinach i to by mi nie przeszkadzało pod warunkiem, że by były odpowiednio tańsze i grały dobrze... :)

a o którym modelu teraz piszesz, tym starszym czy ES ?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ostryga57 ale wielki ten pokój!! ile on ma?

ja miałem copasski 738-II , a na ten Twój pokój to i te by za małe były chyba :D

trzaby te z 2x20cm ale nie pamiętam jaki to model chyba 748 :)

poszukalbym na Twoim miejscu TI250 ! :)

masterofdeath6 pokój ma 4x6x2,67 i uwierz mi odsunięcie kolumn z narożników nic u mnie nie daje,nie ma żadnej różnicy (robiłem próby),choruję na JBL Ti5000,są właśnie na allegro,ale w zeszłym roku wszystko pozmieniałem a te Ti5000 nie zrobią u mnie chyba jakiegoś wielkoego skoku.Są śliczne i pasowały by mi do mojego wnętrza,ale chyba mój pokój jest już za mały do nich.Słuchałem tych ES 100,to wypraski przy moich.Usherów już nie mam.Co ja już nie wkładałem za kolumny,zasłonięta miałem oczy,i nie zgadłem czy są jakieś ustroje za nimi.

Ukryta Zawartość

post-21729-100005159 1233428189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.