Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DireHktor

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

Argos ale nikt nie chce i nie oczekuje od ciebie głośników które będą grały jak szerokapasmówki dynamicznie. Nie dziw się że nikt nie jest tym zainteresowany. Przecież nie o to chodzi. Masz stworzyć kolumnę któa będzie grała muzykę. Nie będzie tam żadnych cech szerokopasmówek, estradowych efektów. Możesz nawet taką kolumnę stworzyć na ss.

Ale z czasem widzisz że jednak nie jest to takie proste i zaczynasz wszystko upraszczać. Widzę że powoli zaczynasz się wycofywać, dostrzegając dopiero teraz że nie jest to takie łatwe.

Dlaczego się boisz skoro stworzysz kolumnę która będzie grała pięknie. To co myślisz że ludzie tego nie kupią ze względu że jest tam szerokopasmówka.

Dlaczego ludzie kupują Rehdeko. Dlatego że jest tam szerokopasmówka, dlatego że są brzydkie, dlatego że grają jak estradówki, dlatego że słychać w nich telefon, dlatego że jak uszkodzą głośnik to nikt im nie wymieni, dlatego że są tanie.......? Nie dlatego że grają MUZYKĘ Czy teraz coś zrozumiałeś.

Chyba Vector miał rację "że nie będzie łatwo" tylko teraz się nie wycofuj....:)

Krystian Majer, 23 Gru 2007, 11:38

>Argos ale nikt nie chce i nie oczekuje od ciebie głośników które będą grały jak szerokapasmówki

>dynamicznie. Nie dziw się że nikt nie jest tym zainteresowany. Przecież nie o to chodzi. Masz

>stworzyć kolumnę któa będzie grała muzykę. Nie będzie tam żadnych cech szerokopasmówek, estradowych

>efektów. Możesz nawet taką kolumnę stworzyć na ss.

Taką już zrobiłem, ale uważacie że to nie jest to. Na pewno nie jest to superefektywna i suprdynamiczna konstrukcja, dlatego właśnie te cechy miały satanowić punkt wyjscia do projektu.

>Dlaczego się boisz skoro stworzysz kolumnę która będzie grała pięknie.

Nie boję się. Posłuchaj sobie Alf. Możliwe że nie będzie to dźwięk który twoim zdaniem jest piękny, ale na pewno nigdy takiej aplikacji Scan speaków nie słyszałeś.

To co myślisz że ludzie tego

>nie kupią ze względu że jest tam szerokopasmówka.

>Dlaczego ludzie kupują Rehdeko. Dlatego że jest tam szerokopasmówka, dlatego że są brzydkie, dlatego

>że grają jak estradówki, dlatego że słychać w nich telefon, dlatego że jak uszkodzą głośnik to nikt

>im nie wymieni, dlatego że są tanie.......? Nie dlatego że grają MUZYKĘ Czy teraz coś zrozumiałeś.

Tylko ze tych ludzi można w PL policzyć na palcach jednej ręki, czy jak to powiedział kiedyś Kurski - zmieszczą się w windzie. A muzykę to grają wszystkie kolumny, tylko jedne robią to lepiej a inne gorzej.

Ja tez jestem chętny na zakup takich kolumn jesli coś w ogóle takiego Wam naprawdę powstanie,ale wiedzcie ze 3mam kciuki:P

A ARGOS jest dla mnie pod pewnymi względami "idolem":) on i SZ.P. misiomor i jacek_zagaja to najciekawsze osoby na forum.

Tak tak, mozesz sie polewać ze mnie i z misiomora... o sobie pisać nie będę bo nie lubie, ale wiedza misiomora jst 10 razy większa niż wszystkich maniaków słabej lampy i wysokoefektywnych kolujn razme wziętych, przede wszystkim nie powtarza bzdur o braku zniekształceń we wszystkich "muzykalnych" sprzętach. Taka jest prawda, że cała owa muzykalność to są własnie zniekształcenia, a nie ich brak, a to że takie sprzy bramią czasem lepiej to jest wina niedoskonałych nagrań.

Oczywiscie można powiedzieć, ze liczy się jak najwierniejsze odtworzenie muzyki, a to czy zrealizujemy to dobrym nagraniem czy tym, ze sprzęt doda coś od siebie to już kwestia drugorzędna, ale w tym momencie rodzi się pytanie jak ocenić czy już jest to ten poziom wiernosci o który chodzi czy nie? pozostaje tylko ucho, omylne niedoskonałe, obarczone wyobrażeniami, "wyrobione" w określny sposób i w zasadzie nie da się tego inaczej wytłumaczyć zeby całosć miała sens, bo akurat mity łatwo obalić pomiarami.

ARGOS, 25 Gru 2007, 14:10

>Tak tak, mozesz sie polewać ze mnie i z misiomora...

Ekhm....ARGOS ja to mówiłem serio i wbrew całemu temu watkowi i 2 choremu tematowi jaki załozył senicz w stereo czyli "Wzorzec".

Źle mnie zrozumiałeś bo właśnie naprawde Was szanuje i jeśli potrzebna mi będzie jakaś pomoc to pierwsze co robie to pisze do Was...

Wiec na koniec: Nie polewam,a podziwiam

• 2 tygodnie później...

tego trójdrożnego "betonowego"? serio?

IMHO to był pomysł skazany na niepowodzenie, absolutnie unsexy

ale myślę, że klon powstanie, kwestia czasu, ale nie betonowy i trójdrożny, ale bliższy oryginalnym RK115

pozdrawiam!

graaf

graaf- Skazany na niepowodzenie bo betonowy? Bez jaj, jakoś z powodzeniem robię rzeczy co prawda nie z betonu ale również z dziwnego materiału, sprawdza się to o wiele lepiej niż szajsowaty MDF i nikomu nie przeszkadza że nie ma w tym ani grama drewna (nie licząc celulozowych membran głośników które kiedyś były sobie drzewkami). A nawet gdyby chodziło o to żeby projekt był sexy to i tak wychodzi na moje - coś co ma front szeroki na 40 cm nigdy nie będzie sexy, chyba że ktoś za seksowne uznaje obwisłe dupsko Hillary Clinton. Rehdeko też są zresztą ohydne, a jakoś się sprzedają, za 1500 PLN tym bardziej nie ma co wybrzydzać, za tyle kasy to co ma być , obudowa z litego mahoniu? A jak za przeproszeniem jeden z drugim kupuje Avance z wiórówy oklejonej winylem to jest sexy? Albo jak montuje sobie GainClone'a bez obudowy albo w pudle z wiórówki to też jest wypas? A ile ohydnych samochodów jeździ po drogach? Oczywiście, na pewno wszystko co dziwne nie pomaga ainteresować kogokolwiek, ale na pewno nie jest jedynym powodem totalnego braku zainteresowania.

Prawdziwych podowów klapy jest kilka: jest sobie jedna grupa osób, które z góry założyły że jestem ciemnym matołem i że to nie będzie grało dobrze, jeden taki to nawet miał czelność napisać o tym wprost, a potem na PW płakać że nie powinienem się na niego gniewać. Zabawne... Generalnie są osoby, które z góry założyły, ze powstanie jedno wielkie g... , że szkoda na to czasu, dlatego nie przejawiły żadnego zainteresowania. Zabawne tylko ze ten gostek od PW mocno naciskał żebym dokończył projekt, nie wim czy to chęć znalezienia okazji do dokopania mi czy schizofrenia, no, ale mniejsza o to, napewno jest grupa ludzi nieufnie podchodząca do tego projektu i trudno im się dziwić.

Druga grupa to osoby, które omijają szerokopasmówki szerokim łukiem, drażnią ich pewne cechy, które są nie do przeskoczenia wgłośnikach szerokopasmowych, tak samo jak zwolenników szerokopasmówek drażnią niektóre cechy klasycznych głośników, które też są nie do przeskoczenia.

Trzecia grupa - chyba w sumie największa to audiofile wizualni, którzy choćby nie wiem jak coś takiego grało nie postawią sobie klamota który będzie szpecił wnętrze, coś co ma ponad 95 dB efektywności to raczej nie może być niewielkie i zgrabne. Na marginesie zapytaj się Vectora ile realnie Rehdeko mają efektywności bo chłopaki zrobili pomiar tylko wynik wyszedł traki, ze nie bardzo jest się czym chwalić. Cóż praw fizyki się nie przeskoczy, jak chcemy przy 1 W mieć natężenie dźwięku jak w przypadku młota pneumatycznego i przyzwoity bas to nie obędzie się bez gabarytów lodówki. Jeśli na to wszystko nałożymy jeszcze jeden drobny fakt z którym na pewno się zgodzisz - że sama w sobie efektywność nie jest tak naprawdę niewielu osobom jest do szczęścia potrzebna to masz odpowiedź dlaczego większość ludzi wybiera mniejsze i minej efektywne kolumny. Nie jest to kwestia betonu a ogólnej formy takich kolumn.

Czwarta grupa - też bardzo liczna - gostkowie, którzy myślą że w aplikacji szerokopasmówki nie ma nic skompliwkowanego i wystarczy wziąć kilka desek, wkręcić w nie głośniki i już będzie git. Uważają ze nie potrzebne są im zadne projekty bo wydaje i się, że istotne są tylko głośniki. W wielu przypadkach jest też tak, że rzeczywiscie sami potrafią ogarnąć taki projekt i rzeczywiście niczyjej łachy nie potrzebują.

Tak wygladają przyczyny braku zainteresowania według mnie. Zostaje tylko kilka osób dla których zrobienie czegoś takiego miałoby sens, to za mało, nie spodziewałem się takiej "zimy", choć spodziewalem się mniejszego zainteresowani niż zwykłymi kolumnami to jednak nie sądziłem że będzie to aż tak bliskie zeru...

Do osób realnie zainteresowanych projektem - chociaż ta koncepcja umarła śmiercią głodową nie jest tak, że nie zostały z tej lekcji wyciągnięte żadne wnioski. Pchnięty został nowy projekt (na razie nie czuję się upoważniony do zdradzania szczegółów, bo jest to częsć szerszego przedsięwzięcia), w którym zostały zweryfikowane cele, nie będziemy starali się skopiować w jak największym stopniu dźwięku R., ale zrobić samemu coś fajnego z naciskiem na dynamikę i namacalność, ale przy okazji nie gwałcącego oczu i przede wszystkim skierowane nie do posiadaczy cholernie drogich ampów na 2A3, ale do szerszego grona posiadaczy niedrogiej elektroniki, choć z uwzględnieniem potrzeb SET-owców. Ciągniemy temat dalej, ale już nie na zadadzie "na sztorc kosy i szable w dłoń" tylko z głową. Jak coś się z tego urodzi konkretnego to nie omieszkam poinformować.

a poza tym graaf, jeśli coś jest bardziej unsexy to RK115 a nie RK 175. RK 175 na pewno ma jakiś sensowniejszy balans tonalny, 115stka to jest totalny telefon i nie kryją tego nawet wielbiciele Rehdeko. Wiem, gostek w recenzji pisał, że się przyzwyczaił i doszukał niepowtarzalnych cech, ale czy do muzyki na żywo musisz się przyzwyczajać? Takie kolumny są ultrakontrowersyjne, dla większości ludzi absolutnie unsexy, oferują jedynie niektóre cechy żywego dźwięku, RK 175 na pewno nie mają aż takich ograniczeń, dlatego właśnie jeśli mam w coś pakować kasę w rozliczne eksperymenty to niech efekt będzie najlepszy z możliwych - a jesli ktoś chce miec jednodrożniaka to co za problem odjąć woofer i wysokotonówki?

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.