Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DireHktor

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

Agos, mocno narwany to Ty byłeś kiedy sapales tłumacząc ze nalezy sie kilka dni wcześniej awizować u Ciebie :)))

Ja tylko dzwonilem do Ciebie, bo sie z kumplem w którąś tam niedziele chcieliśmy wyrwać gdzieś na odsłuch...przecież nikt nie bedzie jeździł 250km w ta i z powrotem zeby stwierdzic czy to już to :)

...prosciej i taniej będzie to podeslać na miejsce...jezeli masz ochotę rzecz jasna.

Pozdrawiam

lancaster, 12 Gru 2007, 13:42

>Argosie, na cytaty ludzi, którzy wpisują sie nie obrażam, zresztą to ich problem ze mają kłopoty z

>mówieniem wprost tego co myślą :)

>....pewnie tez by sie okazało jak to zwykle w życiu bywa ze to oni nie są osobami wiedzącymi zbyt

>wiele o muzyce...no i oczywiscie niezbyt osluchanymi....:)))

>...ale to jakby offtop.

>Jezeli chcesz sklonowac te kolumny to droga nie jest prosta....ale mozesz przecież spróbowac zrobić

>coś lepszego...lub moze cos takiego wyjść z tego...i w sumie na to wszyscy licza....

>...moje "złośliwości" jak sobie przejrzysz rozmowy które czasami prowadzę nie biorą sie z nikąd.

>Niektórzy koledzy często gesto wypisują o rzeczach których nie mieli okazji słuchać...co można w

>takim wypadku czynić ? Rozmawiać poważnie ? O czym ? O czyichs wyobrażeniach ? Nie jestem telepata

>:)

>

>Pozdrawiam

Akurat o wyobrażeniach nie mam zamiaru z tobą dyskutować bo na tym już dość czasu straciłem, chcę po prostu lepiej zrozumieć potrzeby takich osób jak ty i vector stąd właśnie prośba o recenzowanie prototypu. Tylko tyle. A skąd biorą się twoje zlośliwości to mnie nie obchodzi, na pewno jednak nie jestem kolesiem który może dużo takich znieść.

lancaster, 12 Gru 2007, 13:47

>Agos, mocno narwany to Ty byłeś kiedy sapales tłumacząc ze nalezy sie kilka dni wcześniej awizować

>u Ciebie :)))

>Ja tylko dzwonilem do Ciebie, bo sie z kumplem w którąś tam niedziele chcieliśmy wyrwać gdzieś na

>odsłuch...przecież nikt nie bedzie jeździł 250km w ta i z powrotem zeby stwierdzic czy to już to :)

>

>...prosciej i taniej będzie to podeslać na miejsce...jezeli masz ochotę rzecz jasna.

>

>Pozdrawiam

15 razy tłumaczyć nie będę, już ci wyjaśniałem skąd moje oburzenie, ale najwyraźniej miewasz problemy ze zrozumieniem nie tylko tego, ze ine osoby mogą mieć inne punkty widzenia, niniejszym tobie już dziękuję za dyskusję.

Argos, raz na bank przyjadę, jezeli zaprosisz oczywiście :)

Dobrze by było zabrać ze sobą choćby tego Klipscha zeby mieć punkt odniesienia....dobry pomysł ? ... wowczas ocenisz sam co i jak a ja ew. tylko powiem czym moim zdaniem różni sie brzmienie Klipscha od RK125...jeżeli Ci to w czymś pomoże to bedzie OK...

Pozdrawiam

Re: marko3T, 12 Gru 2007, 13:37

>Prosta forma , i założenia podobne jak w Rehdeko. Skrzynka ze sklejki bass-reflex i

>szerokopasmowiec impregnowny czy tam wzmacniany.

>Chyba to zrobię .

a ja chyba to kupię :-)

a resztę to jakoś marnie aktualnie widzę :-/

Panowie - nie ma się co denerwować - przecież wszystkim nam chodzi o to samo! :-)

Panowie zaczynacie sie nakręcać i za chwile w wątku będzie jatka.

Do mnie nie trzeba będzie jeździć , jak odpale mój projekt , to wyślę zainteresowanym na odsłuch.

Nie wiem czy będzie grał nawet podobnie jak Rehdeko , ale pewne założenia beda zbliżone.

graaf, 12 Gru 2007, 13:30

>Re: ARGOS, 12 Gru 2007, 13:08

>

>>Nie betonowy, tylko wzmocniony betonem. I jakie widzisz racjonalne "przeciw" ??

>

>rozumiem, racjonalnie nie sposób mieć cokolwiek przeciw, ale ani rynek ani klient nie jest

>racjonalny

>

>z tego co pamiętam panel odsłuchowy w Audio jednak wolał obiektywne podkolorowania MDF niż

>neutralność Twoich żywic, chyba że coś źle napisali albo źle zrozumiałem

>

>o to chodzi - głośnik wzmacniany betonem może nie okazać się "sexy"

>

>>>nie odpowiem za kolegów, ale powiem, że ponoć są już umówione pomiary RK125

>>No tak, a oni swoje... PO CO? Co oni chcą stwierdzić mierząc to Speaker Workshopem albo nawet Clio?

>

>

>pomiar ma być profesjonalny w komorze bezechowej

>a po co - no choćby po to żeby ustalić sposób strojenia tego burczybasu czy charakterystyki

>kierunkowe

>rozciągnięcie pasma też

Nadal nie rozumiem po co i jaki to ma wpływ na dynamikę, przestrzenośc i barwy.

>pomiary jednak coś tam mówią, nawet charakterystka SPL jeśli nie jest uśredniona :-)

>

>nie rozumiem dlaczego tak kwestionujesz je w czambuł

>?

Nie kwestionuję, ale uważam, ze nawet jeśli skopiuje się charakterystykę SPL i charakterystyki kierukowe to i tak takie kolumny mgą mieć zupełnie inną dynamikę, inne barwy itd itp, trzeba przede wszystkim określic własne wymagania i do tego punktu zmierzać na ile się da.

>z tego co pamiętam panel odsłuchowy w Audio jednak wolał obiektywne podkolorowania MDF niż

>neutralność Twoich żywic, chyba że coś źle napisali albo źle zrozumiałem

>

>o to chodzi - głośnik wzmacniany betonem może nie okazać się "sexy"

Źle zrozumiałeś. Panel odsłuchowy był podzielony. Kilkanaście osób za żywicą, jedna za MDFem. Żywica (sztywna obudowa, brak zniekształceń) powodowała, że kolumny "wyłuskiwały" każdy szczegół, bo fala emitowana przez głosnik nie była w zaden sposób zniekształcona. Efekt - lepsza mikrodynamika, lepsze barwy (czyli jak w Rehdeko), więcej "klimatu" przy większej rozdzielczości. Jak chcesz to mogę ci podesłać skan tego artykułu. Ale - kolumny straciły troszkę spontaniczności, głównie w zakresie basu, MDF dawał większy rozmach, wykop, to się własnie spodobało jednemu ze słuchaczy i właśnie dlatego ten casus przytoczyłem jako dowód na to, że NIE MA PRAWD ABSOLUTNYCH i nie ma idealnych rozwiązań. Zawsze jest coś za coś.

Reasumując - głosnik w sztywnej obudowie będzie sexy jak cholera i to samo wyznawal Rehde, dlatego nie użyl paździerza tylko najtwardszej, najmocniejszej dostępnej sklejki. Beton ma dać taką samą sztywność za połowe niższą cenę, ale jak ktoś chce robic to ze sklejki kosztującej 400 PLN za metr kwadratowy i którą cholernie ciężko się obrabia to proszę bardzo. Beton to łatwiejsza droga.

Re: ARGOS, 12 Gru 2007, 14:01

>Reasumując - głosnik w sztywnej obudowie będzie sexy jak cholera

dźwięk będzie sexy, ale skojarzenia nie

chyba, żeby się ukryło przed klientem, że to jest beton

bo beton po prostu nie pasuje do lampy, gramofonu itp. rzeczy

do tego pasuje "szlachetne drewno, obudowa gra jak instrument" itp. pierdoły :-))

marko3T, 12 Gru 2007, 13:55

>Panowie zaczynacie sie nakręcać i za chwile w wątku będzie jatka.

>

>

>

>Do mnie nie trzeba będzie jeździć , jak odpale mój projekt , to wyślę zainteresowanym na odsłuch.

>Nie wiem czy będzie grał nawet podobnie jak Rehdeko , ale pewne założenia beda zbliżone.

No właśnie, ja chcę powtórzyć efekty a nie załozenia, dlatego jeśli nikt nie będzie chciał zrecenzować to nie będzie projektu. Podchodzę do tematu z dużą pokorą i zakładam omylnosć swojego ucha, dlatego namawiam do współuczestnictwa w projekcie.

Jatki nie będzie, poszedł bananik, lan i tak nie miał nic rzeczowego do powiedzenia w kwestii rozwiązań konstrukcyjnych, nie lubię cenzury, ale bez niego będzie bardziej merytorycznie. nie po to wyeparowałem ten wątek żeby kontynuować wczesniejsze spory, ale widać do niektórych to nie dotarło.

graaf, 12 Gru 2007, 14:06

>Re: ARGOS, 12 Gru 2007, 14:01

>

>>Reasumując - głosnik w sztywnej obudowie będzie sexy jak cholera

>

>dźwięk będzie sexy, ale skojarzenia nie

>

>chyba, żeby się ukryło przed klientem, że to jest beton

>

>bo beton po prostu nie pasuje do lampy, gramofonu itp. rzeczy

>

>do tego pasuje "szlachetne drewno, obudowa gra jak instrument" itp. pierdoły :-))

A to tak... Tyle, ze jak ktoś chce mieć "szlachetne drewno" to niech sobie dozbiera kilkadziesiąt koła ;-) my tutaj mówimy o przystępności cenowej, więc trzeba będzie zamknąć oko na wizerunek. Poza tym beton nie będzie na wierzchu, on będzie pełnił rolę wzmacniającą, dodającą sztywności, z zewnątrz piekny fornir, jak komuś będzie się nudziło to nawet mogę powiedzieć jak zrobić politurę.

>A to tak... Tyle, ze jak ktoś chce mieć "szlachetne drewno" to niech sobie dozbiera kilkadziesiąt koła ;-) my tutaj

>mówimy o przystępności cenowej, więc trzeba będzie zamknąć oko na wizerunek.

no w kontekście projektu DIY a nie komercyjnego to masz pełną słuszność :-)

lancaster, 12 Gru 2007, 13:52

>Argos, raz na bank przyjadę, jezeli zaprosisz oczywiście :)

>Dobrze by było zabrać ze sobą choćby tego Klipscha zeby mieć punkt odniesienia....dobry pomysł ? ...

>wowczas ocenisz sam co i jak a ja ew. tylko powiem czym moim zdaniem różni sie brzmienie Klipscha od

>RK125...jeżeli Ci to w czymś pomoże to bedzie OK...

Dobra, napisz mi jeszcze na PW czy na Krystiana też będzie można liczyć (sorka, nie odblokuję cię, my jednak nie możemy ze sobą wymieniać poglądów na tym forum bez pogryzienia się, więc tak będzie zdrowiej), o ile znajdzie się odpowiednia ilość chętnych do współpracy to będę ruszał z projektem w okolicach lutego. Być może w marcu coś zaryczy i wtedy możemy się spotykać, oczywiście że zaproszę.

Argos ja w projekcie nie będe uczestniczył z kilku powodów.

-Brak lampy ,

-Myślenice a Bydgoszcz dzieli przepaść setki kilometrów

-nie słyszałem Rehdeko

-mam inną koncepcje

Mnie nie banuj, ten wątek skłonił mnie do kilku przemyśleń i decyzji o zbudowaniu czegoś na szerokopasmowcu , a to u mnie nowość.

marko3T, 12 Gru 2007, 14:18

>Argos ja w projekcie nie będe uczestniczył z kilku powodów.

>-Brak lampy ,

>-Myślenice a Bydgoszcz dzieli przepaść setki kilometrów

>-nie słyszałem Rehdeko

>-mam inną koncepcje

>

>Mnie nie banuj, ten wątek skłonił mnie do kilku przemyśleń i decyzji o zbudowaniu czegoś na

>szerokopasmowcu , a to u mnie nowość.

Ależ wolny wybór, ja tylko pytałem czy ktoś chce pomóc, a ban to był po to żeby dyskusja była merytoryczna a nie emocjonalna. Dobra, tym razem już naprawdę muszę lecieć...

witaj pisze bo dopiero teraz zobaczyłem, że jesteś z Myślenic a że często w Myślenicach bywam (mam tam rodzinę dość bliską na Tarniówce przy starym cmentarzu żydowskim) to chętnie gdybyś oczywiście wyrazil ochotę zobaczyłbym twe postępy i cały projekt IZIS

Słucham tylko muzyki.

• 2 tygodnie później...

A ja go zrobię , ale według tej koncepcji o której już pisałem. Nie mam tylko pomysłu na pojemność skrzynki i strojenie BR.

Na obecną chwilę planuje tego Visatona , którego proponował graaf.

I jeszcze coś nie będzie żadnych pomiarów ha...

Stan na dzień dzisiejszy:

Osoby, które twierdzą że zachowałem się nieelegancko zarzucając projekt: 1

Osoby poważnie zainteresowane kupnem gotowych kolumna głośnikach szerokopasmowych w cenie do 3kPLN: 1

Osoby zainteresowane samodzielną budową według podanego projektu: 0

Osoby skłonne do pomocy przy "układaniu" dźwięku: 0

Osoby skłonne do przytargania wzmacniacza lampowego: 0

Tak więc jeśli ktoś chce poprawić te wyniki proszę się zgłaszać tu w tym wątku. Na razie projekt ma szlaban ze względu na żałosne zainteresowanie, a lekturę tego postu polecam kol. głazowi, który uparcie twierdzi, że jest sens coś takiego robić. Fakty mówią same za siebie...

Argos jestem zainteresowany takimi kolumnami jezeli bedą grały bardzo dobrze. Nie licz na to że kupię coś tylko dlatego że to zbudowałeś.

Co do kształtowania dźwięku posłuchaj Rehdeko o taki wzorzec mi chodzi.

Co do ilości chętnych jeżeli będą grały bardzo dobrze to znajdzie się wielu chętnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.