Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DireHktor

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

marko3T, 30 Lis 2007, 13:50

>Jestem podobnego zdania jak graaf.

>Prosta skrzynka ze sklejki 20mm , np. 8 calowy szerokopasmowiec , ale może nie jakiś najtańszy gniot

>, strojenie coś a'la Rehdeko i dopalacz na wysokich tonach. Tani szybki projekt.

>

>Mogę zrobić taką skrzynke testową jak by co.

>Chyba ,że ta koncepcja jest kiepska, na pewno jest tania.

>

>Pzdr.

...I to zagra jak Rehdeko......????

Buahahahahah........Rozsmieszyles mnie do lez........

Marko, Ja mam obok Audiovectora z Lowtherami dx4. Jedna z najbardziej skomplikowanych obudow jakie istnieja na tej planecie i jedne z najdrozszych driverow..... I to gra gorzej niz Rehdeko....!!!!

A wy piszecie o tym jakby to byly jakies Altusy czy cos......

Wy wezcie sie za to powaznie, bo na razie to widze jakas dziecinade i przedszkole !!!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector, 30 Lis 2007, 12:55

>Argos,

>

>Moim zdaniem powinniscie wziac dobre drivery bo z piachu bicza nie ukrecisz.....

>Jesli chcesz zrobic cos podobnego do Rehdeko to nie mozesz zastosowac driverow, ktore graja tak

>jakbys wzial drivery Rehdeko i wlozyl je pod poduszke albo przykryl kocem. Moim zdanie Lowther jest

>najbardziej zblizony...

>Jak nie bedziesz mial przynajmniej takiego drivera jak Lowther to nawet sie nie zblizysz do

>Rehdeko.......

>Ale zrobisz jak chcesz......

>Mysle ze zrobienie Rehdeko za 1500PLN to sa bajki dla dzieci....

>Ja bede bil poklony i upadne na kolana (jak graaf) jesli w ogole uda sie zrobic cos podobnie

>grajacego - bez wzgledu na cene!

Yezu , vector, czytaj w czym rzecz!!! Wyjaśnię troszkę brutalniej:

1. Nie mam tyle kasy na wyjeb żeby pakować się w lowthery i nie widzę klienta na coś tak drogiego, nie chcę również takich kolumn dla siebie. Będę widział realne zaiteresowanie takimi rzeczami (jakoś Tocaro nie zrobiły szału w PL) to się pomyśli czymś droższym.

2. Nie mam zamiaru robić Rehdeko bis, nie mam zamiaru przebić ich jakością, chodzi mi wyłącznie o połączenie ogólnej przyzwoitości z cechami, które mają Rehdeko a których nie mają klasyczne kolumny. I to IMO jest do zrobienia.

3. bij poklony przed Lancasterem, twierdzi że podobny efekt jest do uzyskania Sabą Dorna. Ja akurat nie zamierzam naśladować brzmiena Rehdeko, tylko odpowiedzieć na oczekiwania lampiarzy. Widzę, że oczekują niektórych cech Rehdeko (dynamika skala barw), ale były też głosy, że chcieliby więcej "mięcha" bo Rehdeko brzmią "za chudo". Ostateczne brzmienie będzie więc zależne od woli recenzentów.

Teraz troszkę techniki:

1. Rehde za bazę również użył taniochy to że tanie nie znaczy że złe. sam zresztą powiedzieleś że słyszałeś tyle drogiego szmelcu, że niczego nie wykluczasz. Sprawdź sobie ile kosztowały Audaxy PA to się zdziwisz. Zresztą glośnik o małym wychyleniu nie musi mieć żadnych cudownych patentów, przynajmniej nie w napędzie, który chciałbym pozostawić bez zmian (nie wykluczam impregnowania membrany), w przypadku małego wychylenia nie potrzeba kosmicznej techniki, nawet tani mages zapewni w miarę jedorodne pole w zakresie w jakim będzie poruszać się cewka i nawet niewyszukane zawieszenie w miarę liniową pracę membrany.

2. Głośnik to jedno, a drugie to aplikacja, to że coś w kolumnie estradowej daje kibel z nie dźwięk nie znaczy że nie jest w stanie porządnie zagrać. Znam głosniki gitarowe i uważam że mają one cechy, które będą poządane przy budowie takich kolumn o jakich mówimy. Wysoka efektywość, zadowalająca skala barw, dobra współpraca z lampami i to nawet tymi podlejszymi, mulącymi, to jest według mnie dobra metoda na uzyskanie "bliskiego" i zbliżonego do prawdziwego dźwięku. Jak nie wyjdzie z gitarowcami będziemy szukać dalej.

Krysew, 30 Lis 2007, 13:56

>A więc tak panowie, podaję ceny tych mocniejszych sklejek.

>Sklejka elkon arkusz 1500 x 1000 mm, grubość 50 mm, waga arkusza 75kg,cena arkusza 405zł.

>Sklejka lignofol arkusz 1500 x 1000 mm, grubość 50 mm, waga arkusza 110 kg,cena arkusza 620zł.

>Cieńsze sklejki są oczywiście tańsze.Cena sklejki zależy od wagi.

Drogo... Z takiego arkusza zrobisz jedną przyzwoitą obudowę, dobrze wzmocnioną wewnątrz. nawet gdyby uzyć tego tańszego to wychodzi 8 stów za sam materiał. Jeśli miałbym używać sklejki na pewno użyłbym nie mniej niż 35 mm na tył, 40 mm na boki i 50-60 mm na front, pomijam już że przy wycinaniu otworów w czymś takim zajedzie się kilka ostry do wyrzynarki. MDF 22 mm kosztuje ok 50 PLN za m2, czyli za 1,5 m2 75PLN. Cieńszy jest tańszy, myślałem zeby użyć płyt 16mm, tyle ze podwójnie, zeby zrobić kanapkę MDF-beton-MDF. Zaprawa jest także tania jak barszcz, przy takiej konstrukcji zejdziemy z ceną materiału o połowę w porównaniu do tej sklejki.

Argos,

Robta co chceta.....:)

Na razie proponuje jednak nie nawiazywac do Rehdeko....

Jak zrobita, to sie postawi obok i zobaczy czy porownanie ma w ogole sens....

Zacznijcie jednak, jak sugerujesz, od pomiarow bo byc moze wyklucza one niektore smiale, zeby nie powiedziec "rewolucyjne" pomysly........:)

Podeslij mi prosze link do tych glosnikow Audaxa PA, bo za cholere nie moge znalezc na necie....:(

włodek ma bana ale proponuje :

...aby najpierw zmierzyli rehdeko widmem wdopadowym a potem szukali podonych glosnikow. Bo te Sc to jest lipa. Maja przeciez cale kolumny i pojdyncze gloniki. Zmierzyc i juz wiadomo o co chodzi. Od pasma po qts.

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 30 Lis 2007, 14:35

>myslałem o dwoch zespołach -zawsze doping i mniej kłotni

...Dobry pomysl.....-;

Dwa zespoly:

...jedni pojda na jakosc/cene - jak najtaniej ale zeby chociaz troche gralo......

...drudzy na jakosc - pobic Rehdeko..........

Vector

Ciesze się , że poprawiłem Ci humor.

To ,że Ty masz naj... obudowy i naj.. głosniki to nie musi znaczyć ,że wiesz wszystko naj...

W tym wątku miało byc konstruktorsko , a TY masz jakieś pojęcie o tym hmmm...?

Pzdr.

vector, 30 Lis 2007, 14:37

>Argos,

>

>Robta co chceta.....:)

>Na razie proponuje jednak nie nawiazywac do Rehdeko....

Ależ to własnie była inspiracja, natchnienie, muza! ;-)

>Jak zrobita, to sie postawi obok i zobaczy czy porownanie ma w ogole sens....

>

>Zacznijcie jednak, jak sugerujesz, od pomiarow bo byc moze wyklucza one niektore smiale, zeby nie

>powiedziec "rewolucyjne" pomysly......:)

To co się da zmierzyć to mi nic nie powie. SPL i tak w dolnym zakresie będzie przeklamany w wynikiem będzie to co daje pokój i głośnik i za cholerę nie da się tego porównać do tego co będzie trzeba osiągąć na etapie konstruowania, tak więc tutaj pozostaje metoda "na czuja", a cała reszta charakterystyki to wiadomo że ma być jak najbardziej liniowa i tutaj nie potrzeba wzorców. Wiadomo też jak ma wyglądać impedancja.

>

>Podeslij mi prosze link do tych glosnikow Audaxa PA, bo za cholere nie moge znalezc na necie....:(

>

>Podeslij mi prosze link do tych glosnikow Audaxa PA, bo za cholere nie moge znalezc na necie....:(

Ależ była o tym mowa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te memgbrany jakieś znajome co? Ofkoz, widać ze modyfikacje sa daleko posunięte, ale nie da się ukryć pokrewieństwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vector, 30 Lis 2007, 14:45

>cir, 30 Lis 2007, 14:35

>

>>myslałem o dwoch zespołach -zawsze doping i mniej kłotni

>

>...Dobry pomysl.....-;

>Dwa zespoly:

>...jedni pojda na jakosc/cene - jak najtaniej ale zeby chociaz troche gralo......

>...drudzy na jakosc - pobic Rehdeko......

Jestem jak najbardziej za, tylko nie wróżę wielu chętych do zakupu lowtherów za nie pamiętam ile koła sztuka. Chyba że komuś udostępnisz swoje, ale jeśli o mnie chodzi to się nie piszę, jeszcze zrobię im "ała" i będę musial bulić.

Poza tym po przemyśleniu chyba zgodzę się z wcześniejszą opinią Lancastera (może z tej okazji ustanowimy jakieś święto), Lowther może się nie nadawać do OB. Nadawać się będą głośniki projektowane do OZ, albo BR, ale glośniki przeznaczone do tuby mogą się faktycznie okazać niewypałem, ponieważ bardzo mozliwe, że założeniem była praca z dużą rezystancją akustyczną, moze mieć za miękkie zawieszenia i za silny napęd. OB to jest zupełnie przeciwstawna kocepcja do tuby, w OB powietrze słabo obciąża membranę, w tubie bardzo mocno, pozbawiony tuby Lowther rzeczywiscie może "nie grać".

marko3T

Ja tylko Ci probuje uzmyslowic z czym masz doczynienia..... Chcialem tylko podpowiedziec, zeby cala wasza para nie poszla w gwizdek....

Pisze bo wydaje mi sie wielce nieprawdopodobne, ze uzyskacie jakosc przynajmniej Lowthera (parametry) z tych glosnikow, ktore zamierzacie wykorzystac... Wydaje mi sie, ze wasze myslenie jest raczej zyczeniowe - no chyba ze macie jakies konszachty z voodoo......

Sami zreszta piszecie o jakis 85dB wiec doprawdy nie wiem jak chcecie dojsc do 99dB - no ale sie nie znam.....

Chcialbym sie mylic......

Zobaczymy....;-

Vector

Przepraszam ,że może tak z góry wcześniej napisałem, ale daj szanse , a rzeczywistość może Cię zaskoczyć.

Ja o nie pisałem o takich głosnikach z spl.85dB. O scanie nawet nie myśłałem w takiej konstrukcji.

Pzdr.

Graaf

"To co się da zmierzyć to mi nic nie powie".

Wyglada jednak no to ze faktycznie chyba jestem " za glupi" zeby to wszystko objac moim rozumem......

>>Podeslij mi prosze link do tych glosnikow Audaxa PA, bo za cholere nie moge znalezc na necie....:(

>

>

>Ależ była o tym mowa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te

>memgbrany jakieś znajome co? Ofkoz, widać ze modyfikacje sa daleko posunięte, ale nie da się ukryć

>pokrewieństwa.

To, to ja pamietam..... Chcialem sprawdzic cene - jak sugerowales......i przeznaczenie tych glosnikow....

...i skad w ogole wiadomo, ze to Audax a nie np Audix....??? Widzialem , ze ktos sprzedawal te glosniki na e-bayu ale wolalbym troche bardziej "wiarygodne" zrodlo niz aukcja internetowa......

Ukryta Zawartość

Arek_45

...Bardzo fajny link.....tylko chyba do czegos innego......???

Nie znam francuskiego wiec nic nie wyczytam niczego z forum jednak po przejrzeniu (co prawda zgrubnym) danych glosnikowych wydaje mi sie zo to nie ta firma....... Moze zbieznosc nazw......???

W kazdym badz razie nie znalazlem Audaxa PA...... a glosniki z katalogu to zupelnie inne konstrukcje (przynajmniej te, ktore obejrzalem)

Moze sie myle - prosze o dokladny link....

Cokolwiek to nie jest to widać, że taniocha. Blaszany kosz, tekturowe podkładki dystanowe, konstrukcja typowa dla szerokopasmówki, a tak dużych szerokopasmówek nie stosuje się poza PA. A Francuzi mają to do siebie, że podobnie jak Niemcy, Amerykanie i każdy inny rozsądny naród w pierwszej kolejności kupują rzeczy wyprodukowane we własnym kraju. Audax był największym fracuskim producentem i o ile się orientuję jedynym który robił głosniki w 90% przedziałów cenowych, od komplentego szmelcu do radyjek i telewizorów po złote jaja ktorych praktycznie nikt nie stosował, tak więc wszystkie znaki na ziemii i na niebie wskazują na Audaxa. Możliwe także, że te głosniki powstawały od początku do końca w Audaxie, wedug wskazówek Rehdeko na częściach z różnych Audaxów ewentualnie na paru niestandardowych patentach (OEM - swego czasu Joachim Gerhard na podobnej zasadzie współpracował z DST) i Rehde nie przerabiał ich osobiście.

Argos,

>Cokolwiek to nie jest to widać, że taniocha. Blaszany kosz, tekturowe podkładki dystanowe,

>konstrukcja typowa dla szerokopasmówki, a tak dużych szerokopasmówek nie stosuje się poza PA.

Czy Ty kiedykolwiek miales w reku Lowthera - np dx3....???

Driver Rehdeko zbudowany jest 2x lepiej - przemysl........

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Startpreis: EUR 2.699,00

Angebotsende: 02.12.07 16:06:23 MEZ (1 Tahttp://cgi.ebay.de/Rehdeko-RK-115-A-mit-Domo-Staender_W0QQitemZ110198519106QQihZ001QQcategoryZ23323QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

post-15075-100008202 1196438901_thumb.jpg

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Startpreis: EUR 2.699,00

Angebotsende: 02.12.07 16:06:23 MEZ (1 Tahttp://cgi.ebay.de/Rehdeko-RK-115-A-mit-Domo-Staender_W0QQitemZ110198519106QQihZ001QQcategoryZ23323QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

post-15075-100008201 1196438902_thumb.jpg

vector, 30 Lis 2007, 16:04

>Argos,

>

>>Cokolwiek to nie jest to widać, że taniocha. Blaszany kosz, tekturowe podkładki dystanowe,

>>konstrukcja typowa dla szerokopasmówki, a tak dużych szerokopasmówek nie stosuje się poza PA.

>

>Czy Ty kiedykolwiek miales w reku Lowthera - np dx3....???

>Driver Rehdeko zbudowany jest 2x lepiej - przemysl......

Nie mówię o Rehdeko tylko o tym Audaxie, plizzzz, czytaj ze zrozumieniem.

Poza tym nie wiem co się tak kontestujesz to Audaxowe pchodzenie? Jakaś plama na honorze nieskazitelnych kolumn? Ford Focus WRC powstaje też na bazie wózka na zakupy tudzież niedzielne wycieczki, a jeździ lepiej niz Subaru WRC, kóre powstaje na bazie WRX STI. To o niczym nie przesadza z technicznego punktu widzenia, moze poza narzuceniem ogólnej koncepcji dźwięku. napęd jak już pisałem w takim głosniku nie musi być jakiś wypasiony, jest nowy, mocny kosz, dzieki któremu oparcie dla głośnika jest stabilniejsze, membranę mona zaimpregnować zmieniając jej właściwości... Pewnie wolalbyć wierzyć ,ze Rehde wiedział coś czego nie wiedzieli inni i zabrał tę wiedzę do grobu, ale obawiam się że tak nie jest, glośnik jest na tyle prostym urządzeniem, że raczej nie ma miejsca na nic takiego.

a moze cos podobnego do tego ?? woofer w br, szerokospasmowiec na OB, wstega jako dopalacz u góry - 96 dB - lampa da rade

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Argos, trzymam kciuki. Najzupełniej serio tym razem. Ale nie lekcewaz tych głośników... to nie jest tak ze wpakujesz podobny fullrange o podobnych parametrach i on zagra jak R....porządny głośnik na start to podstawa...Lowther z tego co na forum pisał Yogi zdaje sie nie za bardzo sie do OB nadaje...ponoć w OB lepiej grają greencone...tu nie ma żadnych pewniaków ze lepszy głośnik zagra lepiej tu czy tam...gabarytowo takie 125-ki są do postawienia w domu...na odgrody to juz trzeba troche więcej miejsca...myśle jak to zrobić zeby nie powstała kolejna odgroda , tylko klon Rehdeko....

...odgroda nawet ta na Sabach tak jak pisałem nie gra przy Rehdeko źle...i pewnie tym sie kierujesz przy typowaniu obudowy...ale nie wiem czy dobrze...zobaczymy.

Pozdrawiam

Nie nie, przy wyborze OB kieruję się raczej własnymi doświadczeniami (pamiętam, że we wszystkich moich eksperymentach z OB źródła pozorne były większe i bliższe niż w przypadku tradycyjnych obudów, znacznie wyraźniej rysowane były wszystkie szmery, skrzypnięcia prawdę mowiąc to było coś co mnie osobiscie odrzuciło od OB, ale tym razem o to własnie chodzi), również na podstawie własnych doświadczeń wyciągnąłem wnioski, że każdy glośnik nadaje się do OB, wymaga jednak zupełnie innej filtracji niż w OZ albo B-R, później dopiero mnie oświeciło że Lowther to specyficzny głośnik i doświadczeń zdobytych na Scanach, Teslach, Peerlessach i im podobnych raczej nie należy przenosić na Lowthera, bo te głosnik od początku powstawał z myślą o tubie.

Głośniki będę traktował jako punkt wyjścia, Rehdemu udało się stworzyć dobry glosnik z czegoś zbliżonego do Celestiona którego zamierzam użyć, więc będę próbował. Jeśli to do niczego nie doprowadzi to Celestiony zamontuje się do pieca gitarowego a na warsztat weźmie sie inne. Dlatego własnie nie ustalam żadnego terminu zakończenia prac, koniec będzie jak będzie grało dobrze, albo jak skończą się pomysły na eksperymenty.

Na pewno trzeba się będzie wybrać do Vectora i rzucić uchem na jego Rehdeko, a także i okiem, ale na pewno nie teraz, zresztą teraz na pewno nie ruszę z projektem. Dzisiaj dodałem sobie następnej roboty, przetarłem fornir na kolumnach i trzeba było zerwać cały blat i kleić na nowo. Jestem wściekły na siebie bo nigdy nie zdarzylo mi się tak mocno dać ciała (tak to jest jak się za mało człowiek wysypia, nie uważ na to co robi i robi się nieprzyjemny), a teraz zgodnie z prawym Murphy'ego sprawa się wysypała w najgorętszym okresie. Będę miał co robić przez noc k...a mać...

cyku - o czymś w tym stylu myślę, tylko bez b-r i chciałbym mimo wszystko dać większy głośnik na środek, proiorytetem jest jak najbardziej otwarty charakter środka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.