Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DireHktor

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

wkręty puszczaja i trzyma sam klej,jak zakołkujesz i dasz dobry klej to konstrukcje usztywnia nie tylko klejenie/ranty płyt/ ale warstwa płyty na głębokosc kołków

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ARGOS

nie używam żywicy bo cuchnie bardzo długo ,warstwa zywicy na klejeniu nie da sie zabarwic barwikami do drewna, tylko dlatego jej nie uzywam -ale trzyma rzeczywiscie jak dobry klej

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

vector stolarka to temat rzeka i budzi emocje.

Temat na miejscu , bo chodzi o obudowę kolumny.

Zawsze kołkuje i kleje na "kleibicie" 303. Nawet za 100 lat będzie się trzymało.

Pzdr.

a z innej beczki

poniżej na zdjęciu ZNACZNIE tańsza alternatywa dla Supravoxa w kategorii 8-calowce zbliżone konstrukcyjnie do Audaxa modyfikowanego przez Rehde - tj. Visaton BG-20 w cenie ok. 30 Euro

aż dziw, że o nim dopiero teraz sobie przypomniałem

ten BG-20 jest w cieniu droższego i zaliczonego przez producenta "hi-endu" modelu B-200 a też jest interesujący a zarazem wielokrotnie tańszy

co do różnych sposobów modyfikacji membrany przypomniałem sobie taki swój stary pomysł

otóż przeczytałem kiedyś, że negatywny wpływ na odpowiedź częstotliwościową głośnika zwłaszcza w "polu dalekim" wywierają tylko te rezonanse, które są osiowosymetryczne (axisymmetric, radial)

gdyby zatem membrana miała charakter niesymetrycznie niejednorodny tj. prędkość rozchodzenia się dźwięku w membranie była różna po różnych promieniach to problem negatywnego wpływu rezonansów na odpowiedź częstotliwościową głośnika byłby znacznie zmniejszony ( o ten rezultat chodzi w rozmaitych wynalazkach w rodzaju "drewnianej membrany" JVC)

w ofercie Intertechniki są dwa specjalistyczne środki przeznaczone do impregnacji papierowych membran głośników - "Stabilon", którego działanie ma polegać na utwardzeniu membrany i "Vinylflex", którego działanie ma polegać na tłumieniu rezonansów pokrytej nim membrany

dysponując takimi środkami możemy sobie "pomalować" membranę w dowolny wzorek

(BTW złożyłem zamówienie w sklepie internetowym Intertechniki, ale coś nie nadchodzi – chyba zwrocę się bezpośrednio do "Intertechnik Polen" ;-) czyli Pana z Qby)

przyszedł mi do głowy pomysł na taki wzór impregnacji jak na drugim obrazku - białe strefy to strefy nieimpregnowane, szare strefy potraktowane impregnatem usztywniającym a czarne - tłumiącym

Rehde stosował jedynie mocne utwardzenie membrany w jej centrum (na 1/4-1/3 promienia) i mniejsze w pozostałej strefie w kształcie rozpłaszczonego krzyża rycerskiego lub innych alternatywnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5623-100007831 1196764824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"wyjątki" z patentu Rehde, z których bezpośrednio wynika, że w "Rehdeko cone treatment" chodziło o uzyskanie optymalnej sztywności membrany a wynika pośrednio, że zawieszenia w głośnikach Rehdeko były także relatywnie sztywne:

Ukryta Zawartość

post-5623-100007826 1196765006_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: marko3T, 4 Gru 2007, 12:15

>Jak przy takim powlekaniu/impregnowaniu uzyskać powtarzalność?

>Jak sobie gdzieś maźniesz wiecej...

to kwestia tolerancji parametrów - nie wydaje mi się, żeby ich rozrzut w przypadku "maźnięcia gdzieś więcej" - oczywiście lekkiego bo jednak zakładam, że robimy to precyzyjnie - był większy niż np. rozrzut parametrów T-S w seryjnie produkowanych głośnikach

po drugie - to co będzie słychać będzie rezultatem uśrednienia

podobne pytanie zadał mi pewien kolega w kontekście "drewnianych" głośników JVC - bo jednak usłojenie itp. w każdym głośniku się różni - ja na to, że pytaniem właściwym jest czy różni się w wypadkowym, uśrednionym rezultacie - inżynierowie w JVC najwyraźniej uznali, że nie jest to problem w praktyce bo produkują je seryjnie

uważam więc, że nie byłoby praktycznego problemu z powtarzalnością przy założeniu zwykłego tj. przyzwoitego poziomu precyzji wykonania

graaf - tak, dostałem maila, nawet odpisałem.

marko - impregnaty mozna stoswać "na oko", nie zmieniają one w drastyczny sposób cieżaru membrny, ne ją tylko lolalnie usztywniają zmieniając układ rezonansów. Do tego nie potrzeba super dokładnosci i jak sie przyjrzysz Rehdeko to widać, że te krzyżackie emblematy nanoszone są ręcznie bez specjalnej dokładności.

Tak , oczywiście na tyle na ile to mozliwe.

Na pewno sklejka+wzmocnienia , a co do głośnika(ów) , to jeszcze poczekam co się w tym watku będzie klarowało.

Z burczybasów i tak nie zrezygnuje hahaa....

marko3T, 4 Gru 2007, 12:46

>Nie wiem , nie znam się , nie impregnowałem membran, bo nie było potrzeby.

>Pod wpływem tego wątku >>możekoncepcji.

>

>Pzdr.

Impregnować też nie impregowałem, ale kleiłem cyjanoakrylami rozdarte przez koty membrany, zawsze bez słyszalnego wpływu na cokolwiek, tak naprawione głosniki nadal dobrze tworzył stereo (a więc parametry nie mogły się mocno rozjechać) a kleju szło znacznie więcej niż by wynosiły rozrzuty impregacyjne, ale koniec końców i tak było to jakieś 0,5 grama.

W impregnacji Rehdeko chodzi nie o sztywność , tylko o redukcję fal stojących w membranie. Do tego wystarczy w kilku miejscach zmienić szybkość rozchodzenia się fal, zmieniając sztywność membrany. W Scan Speakach z serii Revelator służą temu przetłoczenia na membranach, w Rehdeko impregnacja. Bardziej istotne jest gdzie się pomaluje niż czym i w jakiej ilości, a na masę drgająca to wszystko pozostanie raczej bez istotnego wpływu.

Re: ARGOS, 4 Gru 2007, 13:29

>W impregnacji Rehdeko chodzi nie o sztywność , tylko o redukcję fal stojących w membranie

w patencie podkreślali też sztywność, ale zgadzam się z Tobą, że bardzie chodzi o to drugie i że to jest podejście, którego warto spróbować (zob. wyżej moje amatorskie uwagi z rysunkiem, co o tym sądzisz?)

w Greltonie:

Ukryta Zawartość

jest ten Visaton BG-20 po 86 zł sztuka, sporo staniał

dla poprawy skuteczności, makrodynamiki i rozpraszania wysokich tonów można by dać drugi na górną ściankę (tak jak to robi Lowther niektórych konstrukcjach)

Ukryta Zawartość

>w patencie podkreślali też sztywność, ale zgadzam się z Tobą, że bardzie chodzi o to drugie i że to

>jest podejście, którego warto spróbować (zob. wyżej moje amatorskie uwagi z rysunkiem, co o tym

>sądzisz?)

Nie wiem co o tym sądzić. O patentach Rehdeko też nie iwem co sądzić, dopóki nie przerobię tego w praniu to nie będę wiedział co to konkretnie daje, na razie tylko teoretycznie sobie tutaj glosno rokminiam. Jeśli mam trochę poteoretyzować na temat asymetryczych impregnacji to obawiałbym się o dystrybucję energii w membranie, cewka nie będzie równomiernie napędzać całości. mozlie jednak, że przy sztywnych zawieszeniach to nie będzie miało znaczenia, ale nie wiem, nigdy w takie cos się nie bawiłem.

co do burczybasa - wolę nie... Jak dołu zabraknie to wole pójsć w aktywny bas niż rozdziewiczać obudowę... Oczywiście dużo zależy od "woli ludu", ale na razie nawet twardy zwolennik lamp Lancaster przyznał ze nie ma nic przeciwko basowi pędzonemu tranzystorami.

Re: marko3T, 4 Gru 2007, 14:15

>Trochę małą ma efektywność ten Visaton, ale cena atrakcyjna jak na eksperyment.

z tego względu można dać po dwa - drugi na górę (jak w niektórych Lowtherach) albo na zewnętrzny bok (jak w kolumnach Mangera)

nie będzie 99 dB/W ale te 95 dB poglądowo da wyobrażenie - w ramach eksperymentu

Re: ARGOS, 4 Gru 2007, 16:28

>obawiałbym się o

>dystrybucję energii w membranie, cewka nie będzie równomiernie napędzać całości. mozlie jednak, że

>przy sztywnych zawieszeniach to nie będzie miało znaczenia, ale nie wiem, nigdy w takie cos się nie

>bawiłem.

takie nierównomierności mogłaby spowodować istotna zmiana rozkładu masy w membranie?

ale ona chyba aż na tyle się nie zmieni od lakierowania/impregnacji? przynajmniej "teoretycznie"

Re: marko3T

ps.

>z tego względu można dać po dwa - drugi na górę (jak w niektórych Lowtherach) albo na zewnętrzny bok

>(jak w kolumnach Mangera)

>nie będzie 99 dB/W ale te 95 dB poglądowo da wyobrażenie - w ramach eksperymentu

a napięciowo to będzie 98 dB/2.83V czyli już niedaleko do 99 dB/2.83V tj. czułości oryginalnych Rehdeko RK115, mierzonej przez Rehde szumem różowym :-)

na zdjęciu Manger z dodatkowym głośnikiem grającym na zewnętrznej ściance bocznej - o takie właśnie rozwiązanie mi chodzi

pzdrw.

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa głośniki , na dwóch ściankach .... to już mocno nie w moim stylu , zresztą już szerokopasmowiec mało pasuje do moich audio założeń;-)

Poczekam co sie jeszcze będzie klarowało i jak już, to zrobię na jednym.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.