Skocz do zawartości
IGNORED

tani ciśnieniowy ekspres do kawy, jaki?

Seba78

Rekomendowane odpowiedzi

witam, temat słabo związany ze stereo - ale chciałbym coś sobie sprawić na mikołaja - niekoniecznie związnaego z audio. Czy ktoś przerobił tanie ekspresy ciśnieniowe? kupić nowszy,byle jaki do 400 pln? czy może jakąś używkę lepszą?

AEG 120 lub 130 - nie zawiedziesz sie !!!!

ja mam najnizszy 100 - ale tego juz nie kupisz.... - swietna crema!!! :)))

3 lata x2 expresso - daje jakies 2000 kaw wytrzymal i nie ma sladu uzwania...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

witaj

w zeszłym roku przerabiałem temat i zdecydowałem się na Gaggia Viva, ale obawiam się, że nie jest już dostępny- przynajmniej w sklepach internetowych, może w sklepach w realu coś zostało

Viva służy mi bez zarzutów, espresso robi jak się należy, kosztowała mnie około 520PLN

Polecam

a tak na marginesie, to dopiero po zakupie młynka żarnowego doprowadziłem przyrządzane espresso do porządku- wcześniej z mielonej kawy to lipa wychodziła!

tak więc prezent na kolejne święta masz załatwiony ;-P

polecam forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tacy mali "zboczeńcy" jak my, tylko że w temacie kawy

Ukryta Zawartość

Na allegro kupiłem poprezentacyjny ekspres Ariete z wbudowanym młynkiem, w pełni zautomatyzowany. Trochę chyba przepłaciłem, dając całe 230 zł :-)) Kawa wyborna, jak to ze świeżo zmielonego ziarna. No i ten komfort rano - naciskam jeden guzik i za moment kawa gotowa. Robi fantastyczną piankę do cappuccino. Polecam, sporo takich na allegro.

zwolennik łagodności

bardzo polecam AEG-Electrolux 150 Crema, ciężkie solidne bydle

za ok. 360 zł absolutnie bezkonkurencyjny, koniec i kropka!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram poprzednika - mam ten model w domu.

Przestrzegam jednak przed używaniem zbyt drobno zmielonej kawy. Zdarzyło mi się zatkać tę drobną dziurkę w sitku na kawę - jak ekspres dał ciśnienie, to mocowanie grupy (plastikowe zresztą - norma w tej kategorii cenowej) pękło i miałem fusy w całej kuchni.

Na szczęście naprawa była bardzo tania i ekspres służy nadal.

Mam nadzieje, że sie Seba nie obrazi za OT, ale moje pytanie jest również związane z AGD.

Czy ktoś z forumowiczów zna sie na kuchenkach elektrycznych i mógłby polecić jakiś model w cenie ok. 2000 zł?

Oczywiście, że nie można stosować drobno mielonej kawy tylko średnio mieloną. Poza tym wszystkie marne marketowe kawy (z niewielkim dodatkiem kawy zbożowej) też zapychają sitko momentalnie.

Do pianki mleka polecam coś takiego - severin SM9669 lub podobne, nawet taki ubijacz z ikei za 6zł, bardzo wygodne bo w kilka sekund mamy piankę, łatwo opłukać pod kranem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zważywszy na powtarzającą się dobrą opinię o AEG chyba się na ten ekspres się zdecyduję. A kawę mielę sobie sam, kupuję w ziarnach. czyli do expresu nie mielić za mocno?

zwykłym młynkiem elektrycznym łatwo jest zmielić za mocno, zawsze jakieś ziarenka będą zmielone w pył, najlepiej mieć elektryczny żarnowy jak np. severin KM3878 z regulacją grubości mielenia albo ew. ręczny jak ktoś lubi sport ;)

Polecać konkretnego ekspresu się nie podejmuję, ale jeśli chcemy mieć dobrą kawę ważny jest młynek. Co najmniej Solis Scala (360 zł) - bardzo dobra jakość do ceny, w tej cenie trudno znależć coś lepszego. Ważne, żeby był to młynek żarnowy. Samych ekspresów w granicach 400 zl jest sporo, dobry w miarę i prosty jest np jakiś deLonghi czy Krups. Żeby mieć lepiej trzeba wydać sporo więcej. Naprawdę jednak warto dać za młynek choćby tyle co za ekspres. Pozdr. Piotr

zapamiętam. Może na następnego mikołaja - na razie zamówiłem ekspres i budżet wyczerpałem. Zamówiłem tego AEG 150. Trochę rzeba było dopłacić do tych 120 i 130 - mam nadzieję, że warto:) może młynek to jakiś używany kupię....

no i dobrze zrobiłeś, zobaczysz, że jest super bez kitu. W USA korzystałem z wyrafinowanego saeco za $1200 z komputerem i młynkiem, wygląd kosmos, a i tak uważam, że ten prosty AEG 150 jest lepszy jakościowo i robi lepszą kawę! W saeco w pierwszym tygodniu popsuło się podświetlanie panelu informacyjnego LCD i wogóle działał jakby miał 5 barów a nie 15

właśnie teraz patrzę na młynki żarnowe i specjalnego wyboru nie ma na allegro - jest coś takiego

Ukryta Zawartość

czy taki młynek będzie już dobry? z żarnowych to chyba najtańsza opcja - czy warto się pakowac w takie coś? czy na razie mielić normalnym i dozbierać na coś lepszego? jak uważacie? aż tak wielkim smakoszem to nie jestem!:)

a propo kawy... z niedrogiej ziarnistej kawy co polecacie? ja kupuje na razie arabicę - taką

Ukryta Zawartość

i jestem dosyć zadowolony bardziej mi smakuje niż mielone jacobsy i inne tchibo - lubię raczej delikatne kawy, łagodne w smaku. czy macie jakieś inne propozycje? może być trochę drożasza - ale bez przesady:)

a na ekspres to czekam już jak na szpilkach:) nie moge się doczekać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A o ile kawa z expresu AEG-Electrolux 150 ustepowac bedzie

takiej zaparzonej w urzadzeniu ktore proponowal Jazz :-) (Expobar) ?!

Moze jeszcze jakas posrednia alternatywa ?

(Expobar - 2.700 US versus 5.500 PL !!!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam Ci:

Ukryta Zawartość

jak poczta nie da du..y to dostajesz kawę paloną góra przed 3 dniami

co do młynków, tak jak koledzy piszą: 50% sukcesu jeśli chodzi o sprzęt do dobry młynej, polecam Gaggia MDF

smacznego!

Ukryta Zawartość

Seba78, 3 Gru 2007, 13:40

>drogie te kawy...

od czasu jak puściłem wśród znajomych samplery, większość z nich zrezygnowała z zakupów popularnych kaw, a jak się komuś nagle skończy to dzwonią, czy nie mogli by wpaść na kawkę ;-)

wiem, kiedyś jakąś taka dobrą na allegro kupowałem - znajomi też zaczeli częściej na kawę przychodzić:) połączenie popołudniowej kawy i słuchania muzyki działa perfekcyjnie odstresowująco. a jeszcze w zimie przy kominku:)

Seba, ja bym się jednak wstrzymał z tym mlynkiem. Mlynek to naprawdę ważna rzecz. Nie ma co kupować byle czego, lepiej nie kupować wcale. I tak będziesz mieć satysfakcje. To trochę jak z naszym forum: starczy taki wzmacniacz za 1000 zł czy lepiej za 6 tysięcy? "Chyba i tak nie usłyszę różnicy..." Będziesz mieć ekspres, zawsze możesz podejść do sklepu i poprosić, żeby Ci na miejscu zmielili. Problem z niektórymi "nie hi-endowymi ;)" młynkami polega na tym, że np mielą nierówno albo za grubo. Druga sprawa to niezawodność. Ten Solis Scala na ten przykład to szwajcarski młynek - te żarna, które mielą muszą być naprawdę porządne, żeby to działało jak należy. Solis Scala moim zdaniem to takie minimum (cenowo też. Na razie ciesz się ekspresem i nie ma co na siłę szukać młynka. Kupisz sobie kiedyś jak sie już nacieszysz tym co masz. Młynek polecany przez kolegę wyżej to oczywiście jeszcze lepiej, ale, ale... Tak jak z audio. Nie ma co przesadzać, na pewno Twój nowy ekspres da Ci dość radości, nie ma co się spieszyć. Na pewno kawa i tak będzie pyszna! :))))) Jeśli będziesz chciał używać zwykłego młynka z ostrzami, to tylko pamiętaj, żeby mielić impulsowo, odczekiwać i znowu parę sekund... Chodzi o to, że jak mielisz jednostajnie, to kawe przepalisz. Tego problemu właśnie nie ma w młynkach żarnowych, kawa na bieżąco spada do pojemniczka.

nie rozumiem tego fetyszyzowania młynka do kawy, po co wydawać 700zł na coś takiego jak za 100zł mamy przyzwoity młynek żarnowy spełniający dobrze swoją funkcję. Nawet jeśli jest różnica w trwałości to te 2 lata na takim severinie spokojnie się pokręci (a pewnie i dłużej), a póżniej gdyby się zepsuł to się go wypieprza i kupuje nowy za 100zł. Teoria, że na młynek powinno się wydać tyle co na ekspress jest mocno podejrzana ;) Może jeszcze dorobić teorię, że z młynka za 700zł kawa lepiej smakuje, bo żarna są wykonane w jakiejś specjalnej technologii nie niszczącej struktury molekularnej ziaren kawy :)

Dla przykładu, uważam, że taki młynek severin nie jest gorszy niż niejeden młynek wbudowany w ekspres za 5000zł, więc bez przesady...

OK, americano, Twoje zdanie :) Każdy ma do niego prawo :) Tylko sobie przypomnij co mówisz o audio a potem przełóż to na kawę :))) I jeszcze jedno: młynek nie jest moim fetyszem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.